I Turniej Edelweiss w TABS

Edelwajskie Stowarzyszenie Sportowe jest dla aktywistów kultury fizycznej. Kto nie lubi chodzić po górach czy pograć w popularną "gałę"? Na pewno w Dolinie szukać takiego ze świecą. Nam nie obce są i zjazdy narciarskie czy na sankach, ale także jako zaprawieni w ruchu górale uwielbiamy wspinaczkę oraz lekkoatletykę. Jeśli tylko lubisz troszkę ruchu to na pewno musisz tutaj zajrzeć! ESB stoi otworem dla każdego, który uwielbia ruch!
Regulamin forum
Obrazek
Awatar użytkownika
Leszek Ebe-Grüner Stempel
Dziedzic

ODZNACZENIA

OBYWATEL

I Turniej Edelweiss w TABS

Post autor: Leszek Ebe-Grüner »

Witam Wszystkich! Jako że zainteresowanie w Edelweiss jest dość duże, to pragnę powiedzieć że tutaj odbędzie się turniej! Niektórzy nawet długo czekali na niego, także w końcu będzie po tak długim czasie ten upragniony turniej!

A i oczywiście zapraszam do zapoznania się z turniejem poniżej

I Turniej TABS w Edelweiss

Oczywiście poniżej przedstawiam zasady turnieju! Tym razem będzie lekko inna formuła.

Zasady Turnieju:
1.Zasada jest w trybie każdy z każdym po 1 meczu, które trwają 4 rundy. Za wygraną są 2 punkty, za remis 1 punkt, a za porażkę jest 0 punktów. Tym razem jednak po zakończeniu Fazy Ligowej, 2 najlepszych graczy w tabeli zmierzy się w Finale! Turniej wygrywa ten kto wygra finał i tym samym zostaje Mistrzem I Turnieju TABS w Edelweiss.
2.W przypadku tej samej ilości punktów głównych, to decydują następnie małe punkty. Jeżeli natomiast okazałoby się że 2 graczy ma identyczną ilość dużych i małych punktów, wtedy rozgrywana jest dogrywka(wyjątkiem jest identyczna ilość punktów w przypadku 1 i 2 miejsca, to wtedy nie ma dogrywki, tylko jest od razu Finał).
3.Jako mały punkt uznaję się wygraną rundę w meczu.
4.Zasady meczu:
W każdym meczu ligowym(z wyjątkiem dogrywek), są 4 rundy.
Tutaj też będą podzielone każda inna, ale żeby troszkę urozmaicić, to druga runda będą wyglądać nieco inaczej.
Runda 1-6000 punktów(kategoria dowolna)
Runda 2-4000 punktów(kategoria Grecka+Średniowiecze+Zimowa)
Runda 2-2000 punktów(kategoria dowolna)
Runda 4-800 punktów(kategoria dowolna)

Dodatkowo obowiązują tzw.bany jednostek, które powodują, że akurat tą konkretną jednostkę nie możemy wystawić do walki. Jednak dotyczy to rundy 1, rundy 3 oraz rundy 4. W przypadku rundy 2 bany nie obowiązują.

Oczywiście można też ustawiać ,,taktyki", ale nie jest to obowiązkowe.

Następnie Sędzia daje po 1 tym samym banie jednostki dla obu zawodników w rundach 1,2 oraz 4

Gdy już Sędzia da bana, gracze podają na co chcą dać bana
swojemu rywalowi(tym razem dają aż 3 bany na rywala!). Sędzia to przekazuje
rywalom że mają bany na to i na to. Po fazie banowania, jest
faza wybierania jednostek. Gracze mówią jakie i ile chcą
jednostek kolejno na pierwszą, trzecią i czwartą
rundę. Gdy wszyscy gracze pierwszej kolejki powiedzą Sędziemu
co wybrali, wtedy tylko już czekają na mecz!

Oglądać będzie je można oczywiście tutaj, na tym wątku.

5.Zgłoszenia do I Turnieju Edelweiss w TABS piszemy w tym wątku. Do turnieju mogą się zgłosić osoby które:
-Mają Obywatelstwo Edelweiss(warunek obowiązkowy)
-Posiadają Discorda (warunek obowiązkowy)

Natomiast jeżeli ktoś nie ma obywatelstwa Edelweiss oraz nie jest gościem specjalnym(O tym za chwilę), a bardzo chciałby brać udział w tym turnieju to przewidujemy jedno wolne miejsce dla osoby z zagranicy! I oczywiście tutaj też się zgłasza, ale robi dopisek w nawiasie(Jestem z Zagranicy).

Czym jest spowodowane że tylko jedno miejsce z zagranicy? Wyciągając wnioski z I Turnieju Pollinu w TABS, chcę uniknąć nagłych rezygnacji w połowie turnieju.

No i na sam koniec Pierwszym pewnym gościem specjalnym jest Kamiljan Harlin z Insulii! Jest on Wicemistrzem I Turnieju Pollinu w TABS! Oczywiście dam znać, jeżeli by jeszcze dołączył inny gość specjalny.

Mamy też drugiego gościa specjalnego! Mianowicie Joahim von Ribentropp będzie również brał udział w I Turnieju Edelweiss w TABS! Zdobył on podium, zajmując trzecie miejsce w I Turnieju Pollinu w TABS!

Także @Femme Mystere @Joachim Cargalho @Heinz-Werner Grüner @Gaetano Kohlmeise i @Pavel van der Gibson Pod tym pierwszym postem możecie się zgłaszać i wtedy edytuję post i wpisuję was już oficjalnie do zgłoszonych graczy.

Zgłoszenia Graczy:
-Pavel van der Gibson
-Heinz-Werner Grüner
-Joachim Cargalho
Ostatnio zmieniony 31 marca 2025, 21:22 przez Leszek Ebe-Grüner, łącznie zmieniany 4 razy.
(-) Leszek Ebe-Grüner
Syn Heinza-Werner Grünera
DZIEDZIC EDELWEISS
Wyznawca Edelweisszyzmu

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Dziedzic

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: I Turniej Edelweiss w TABS

Teraz zobaczycie mój wywiad z @Pavel van der Gibson i @Albert Fryderyk de Espada . Zapraszam do czytania!

Leszek Ebe-Gruner: Dzień dobry z tej strony wasz ulubiony organizator Leszek Ebe-Gruner. Witam was wszystkich, a moimi goścmi będzie uczestnik z dobrymi wynikami turnieju Pavel van der Gibson oraz sławny na cały Pollin inżynier i wynalazca Alfred Fryderyk de Espada! Witajcie panowie. Przedstawcie się.

Pavel van der Gibson: Dzień dobry, z tej strony Pavel van der Gibson, turniejowy debiutant.

Albert Fryderyk de Espada: Witam bardzo serdecznie szanownego organizatora, wszystkich czytelników,
Pragnę bardzo podziękować za zaproszenie do tak znamienitego grona. (edytowane)

Leszek Ebe-Gruner: Proszę bardzo panie Albercie, to dla mnie zaszczyt że mógł pan brać udział w wywiadzie. Pavel może i debiutant, ale za to z dobrym wstępem! No na początek pytanie rozluźniające-Jak się dzisiaj czujecie?

Pavel van der Gibson: Ładna pogoda, słońce świeci, więc chyba dość dobrze. Szczególnie, że w najbliższej kolejce będę pauzował więc mogę odpocząć.

Albert Fryderyk de Espada: Cóż można powiedzieć... całkiem pracowicie, niestety w tym negatywnym dla mikronacji tego słowa znaczeniu. Ale w takim okresie w roku chyba wielu osobom może się to również udzielać.

Leszek Ebe-Gruner: No u mnie akurat pochmurno, ale też ciepło. I tak, trzeba przyznać okres jest pracowity. No dobrze czas na pierwsze pytanie turniejowe-Jak panowie oceniacie dotychczasowy poziom zawodów I Turnieju Edelweiss w TABS?

Pavel van der Gibson: Nie za bardzo mam z czym porównać. Dla mnie to zupełna nowość, uczyłem się jak to działa w trakcie pierwszego meczu, który dość niespodziewanie wygrałem. Teraz już coś tam wiem, chociaż i tak głównie improwizuję.

Albert Fryderyk de Espada: O tyle co sam TABS znany był mi od dość dawna to raczej nigdy wcześniej przez myśl mi nie przeszło wykorzystanie go w takiej formie i na tą chwilę mogę stwierdzić ze ogląda się to wszystko z pozycji widza co najmniej... ciekawie.

Leszek Ebe-Gruner: Oczywiście improwizacja w meczach jest trochę nawet wskazana, ale czasem taktyki wiele mogą zmienić. No cóż Albercie, miejmy nadzieje że będzie ci się nadal podobały rozgrywki w TABS. Czas na drugie pytanie-Jak oceniacie dotychczasową formę zawodowców, czyli Joahima i Kamiljana w tym turnieju? Czy według was radzą sobie dobrze czy wręcz przeciwnie?

Pavel van der Gibson: Chyba za mało znam tę grę i możliwe strategie, bo nie mam wrażenia, że jest różnica pomiędzy tymi, co już kiedyś grali, a tymi co podchodzą pierwszy raz. Możliwe, że czegoś nie widzę i nie znam trików typu, że te konkretne jednostki bardzo dobrze mieć razem na polu bitwy, a ta jednostka ma najlepszy współczynnik obrażeń do kosztu.

Albert Fryderyk de Espada: W zasadzie mój przedmówca dosadnie zaznaczył problem jaki moają uczestnicy w tym turnieju. TABS jest dla nich kompletnie obcy i dla tego większość rozgrywek jest często jednostronna gdyż uczestnicy nie mają fachowej wiedzy aby realnie wpływać na wyniki. Pokuszę się raczej o stwierdzenie że na tą chwilę szczęście gra tutaj pierwsze skrzypce.

Leszek Ebe-Gruner: Prawda w tych pierwszych starciach szczęście gra pierwsze skrzypce. Dobrze, czas na kolejne pytanie-Co sądzicie o pierwszych dwóch meczach Pavla van der Gibsona, czyli pierwszej wygranej z Joahimem, a potem remisie z Heinzem?

Pavel van der Gibson: Cóż mogę myśleć sam o sobie. Jestem tak samo zdziwiony, jak zadowolony. Nie spodziewałem się, że zacznę tak dobrze, szczególnie z Heinzem, który prezentował ambicje mistrzowskie.

Albert Fryderyk de Espada: Jak do tej pory na tym turnieju było kilka ciekawych starć i o dziwo najlepsze w moim odczuciu były właśnie te zmagania zakończone remisem lub bardzo bliskie zwycięstwa. Pierwsze starcia były już przesądzone praktycznie od samego początku przez co wynik finalny był banalny do przewidzenia i co za tym idzie szybko się to nudziło.

Leszek Ebe-Gruner: Prawda, to zaskakujące że tak dobrze Pavel zacząłeś. No oby więcej takich zaciętych rywalizacji, bo one faktycznie są najbardziej emocjonujące! Dobrze czas na pytanie, tym razem związane z zasadami turnieju-Czy według was druga runda, w której można brać jednostki tylko z trzech kategorii(Grecka-Średniowieczna-Zimowa) jest bardziej ciekawsza z porównaniem do pozostałych rund?

Pavel van der Gibson: Może nawet rozszerzył bym to, żeby w każdej rundzie były 3 inne kategorie do wyboru. Nie ukrywam, że druga runda jest dla mnie najłatwiejsza do zrobienia, bo jest ograniczona liczba jednostek.

Albert Fryderyk de Espada: Muszę przyznać że ograniczanie puli jednostek na jedną turę i następnie rotacja ich przy następnych rundach możliwie wyrówna szanse graczy i pojedynki nie będą już tak jednostronne jak zdarza się to czasami teraz.

Leszek Ebe-Gruner: No cóż, w następnym turnieju pomyślę nad tym, by było jeszcze mniej rund dowolnych, a więcej rund związanych z dostępem tylko do danych kategorii. Czas na przedostatnie pytanie turniejowe-Jaka jest wasza ulubiona jednostka w tym turnieju?

Pavel van der Gibson: Ciężkie pytanie, pewnie któraś z tych, co potrafią samodzielnie wygrać całą rundę. Pamiętam głównie swoje więc na razie mogę wskazać Dragona (który do końca myślałem, że jest na prawdę smokiem, a nie kukłą) i Death Bringer.

Albert Fryderyk de Espada: No nie oszukujmy się, jest w tych zmaganiach jedna dzika karta która praktycznie zawsze gwarantować będzie zwycięstwo czyli wolverine lub jak ktoś woli fachowo wspomniany Death Bringer. Tym bardziej wprowadzenie rotacji jednostek powinno wykluczyć te najsilniejsze trochę urozmaicając zmagania.

Leszek Ebe-Gruner: Prawda Death Bringer jest bardzo mocną jednostką, ale są też na niego dobre kontry, jak chociażby Vlad, który ma jednak umiejętność tych kłód wystających z ziemi. Czas na ostatnie pytanie związane z turniejem-A jakie byście chcieli widzieć mapy w następnych meczach turnieju?

Pavel van der Gibson: Jest mi to absolutnie obojętne. Nie wiem nawet jakie są te mapy, jeśli chodzi o szczegóły. Akurat to że nie znamy mapy przed pojedynkiem też jest pewnym elementem wpływającym na rozgrywkę.

Albert Fryderyk de Espada: Ja odpowiem dość krótko i lakonicznie. Więcej dzikiego zachodu. Bardzo prosta mapa która nagradza bardziej za kompozycję jednostek niż ich ustawienie na mapie.

Leszek Ebe-Gruner: Dobrze zapamiętam, dziki zachód najciekawszą mapą tego turnieju. Dobrze panowie Pavel i Albert, czy chcielibyście na koniec kogoś pozdrowić?

Pavel van der Gibson: To ja pozdrawiam Heinza-Wernera Grünera, bo czemu nie. (edytowane)

Albert Fryderyk de Espada: Z wielką chęcią lecz powiedzmy że dla dobra ogółu i przede wszystkim własnego się powstrzymam.

Leszek Ebe-Gruner: I to tyle na dziś. Dziękujemy za przeczytanie wywiadu. Gościem byli Pavel van der Gibson oraz Albert Fryderyk de Espada. A teraz życzę państwu udanego dnia i widzimy się na kolejnych meczach I Turnieju Edelweiss w TABS.
(-) Leszek Ebe-Grüner
DZIEDZIC EDELWEISS
Wyznawca Edelweisszyzmu

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Wchodzimy pomału w "wyższą fazę gry". Każdy już co nieco liznął "tabsowania", pomału wie co z czym się je. ja mam dopiero jeden mecz zagrany, ale frajda z samego ustawienia całkiem spora. :E :E :E
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Dziedzic

ODZNACZENIA

OBYWATEL

I odbył się pierwszy mecz, trzeciej kolejki! Pojedynek wyrównany również i ten.

https://www.youtube.com/watch?v=JFTWa0mHiqk

Mecz odbył się między @Kamiljan de Harlin VS @Heinz-Werner Grüner

Oczywiście tutaj macie aktualny zapis tabeli po pierwszym meczu z trzeciej kolejki https://challonge.com/pl/e95pl6z5 .
(-) Leszek Ebe-Grüner
DZIEDZIC EDELWEISS
Wyznawca Edelweisszyzmu

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Leszek Ebe-Grüner pisze: 19 kwietnia 2025, 10:12 I odbył się pierwszy mecz, trzeciej kolejki! Pojedynek wyrównany również i ten.

https://www.youtube.com/watch?v=JFTWa0mHiqk

Mecz odbył się między @Kamiljan de Harlin VS @Heinz-Werner Grüner

Oczywiście tutaj macie aktualny zapis tabeli po pierwszym meczu z trzeciej kolejki https://challonge.com/pl/e95pl6z5 .
Nie jest źle, jest nawet dobrze!
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Dziedzic

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Jest też drugi mecz, trzeciej kolejki!

https://www.youtube.com/watch?v=BU19_VplMIw

Mecz odbył się między @Joachim Cargalho VS @Joahim von Ribertrop

Oczywiście tutaj macie aktualny zapis tabeli po drugim meczu trzeciej kolejki https://challonge.com/pl/e95pl6z5

Tym samym ogłaszam trzecią kolejkę za zakończoną! I tym samym, oznacza to, że następna będzie czwarta i równocześnie przedostatnia kolejka ligowa!
(-) Leszek Ebe-Grüner
DZIEDZIC EDELWEISS
Wyznawca Edelweisszyzmu

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Już zaczynam szykować taktyczkę na trzeci mecz!
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Dziedzic

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Jest też pierwszy mecz, czwartej(przedostatniej) kolejki!!!!

https://www.youtube.com/watch?v=G37M6YYPfbM

Mecz odbył się między @Heinz-Werner Grüner VS @Joachim Cargalho

Oczywiście tutaj macie aktualny zapis tabeli po pierwszym meczu czwartej kolejki https://challonge.com/pl/e95pl6z5 .
(-) Leszek Ebe-Grüner
DZIEDZIC EDELWEISS
Wyznawca Edelweisszyzmu

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Heinz dał ciała, ale wierzę, że będzie coraz lepiej.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Joachim Cargalho »

Dał, czy nie dał. Cytując klasyka: Liga będzie ciekawsza. :D