Strona Internetowa - rozbudowa

Edelweiss NachrichtenAgentur (ENA) ma spełniać rolę komunikatora Szarotkowej Krainy ze światem zewnętrznym. Chcesz się dowiedzieć co się dzieje w innej części mikroświata? Zajrzyj właśnie tu!
Regulamin forum
Obrazek
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Strona Internetowa - rozbudowa

Post autor: Femme Mystere »

Moi Drodzy,

ponieważ zaczynam miewać więcej czasu, chciałabym przejść do rozbudowy naszej strony Internetowej.

Ten wątek służy zbieraniu pomysłów na wdrożenie jakichś ciekawych nowych treści. Możecie popuścić wodze fantazji, a ja zastanowię się, jak to przerobić tak, żeby dało się to zaimplementować.

Moim zdaniem do zrobienia jest naprawdę bardzo wiele, ALE! Koncepcja strony internetowej jest taka, by była ona tajemnicza, nie zdradzała wszystkiego, nie wyjaśniała zbyt wiele, ale zaskakiwała i budziła zainteresowanie wśród nietuzinkowych ludzi.

Mając powyższe na uwadze, chciałabym zacząć od rozbudowy koncepcji biletu w jedną stronę, ponieważ to nie zostało zakończone. Chodziło tu o to, by po naciśnięciu na bilet wyruszać w podróż pociągiem po Edelweiss, opowiadając o naszym świecie. Jakie więc miejsca uważacie za godne uwagi, w które zabralibyście gościa ze świata realnego?

Następnie chciałabym rozbudzić Fernglas. W tym celu zacznę od tworzenia wywiadów z wybranymi mikronautami. Koncepcja jest taka, by zadać im 10 pytań, przy czym część lub wszystkie z tych pytań będą pochodzić od czytelników.

Pierwszą osobą, z którą wywiad przeprowadzę, będzie @Leszek Ebe-Grüner

Jeśli macie jakieś pytania, które będziecie chcieli zadać Leszkowi, to proszę o przesyłanie ich do mnie na priv do końca tygodnia.
tyle pytań, ile otrzymam, zadam w wywiadzie, a pozostałe wymyślę sama
(-) Lieselotte Augentrost
Prawa Faktotum
Awatar użytkownika
Damiano Robingren Stempel
Chef-Raketenwerfer

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Strona Internetowa - rozbudowa

Post autor: Damiano Robingren »

Pavel van der Gibson pisze: 07 maja 2025, 12:30 To jest już bliżej jakiejś interaktywnej gry, w której poruszamy się z punktu do punktu. Ja tam lubię takie rzeczy, ale pytanie czy to nie będzie zbyt uciążliwe dla kogoś powiedzmy nowego.
Polecę bardzo trafnym stwierdzeniem, że dla nowych najbardziej uciążliwym procesem uniemożliwiającym zaangażowanie się w mikronacjach jest korzystanie z forum. Jeśli taka "gra" będzie przemyślana i nie będzie robiona w stylu lumeryjskim to może być to całkiem ciekawe rozwiązanie na obecne problemy mikroświata.
Damiano Robingren
Prezes firmy BAZTEK, Esperantysta
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Femme Mystere »

@Damiano Robingren gdybyś tylko chciał mnie pouczyć, to byłabym bardzo szczęśliwa! Moglibyśmy w sumie zacząć od tworzenia tej mapy interaktywnej. Jeśli wiesz, jak się do tego zabrać.

@Pavel van der Gibson tak, interaktywna gra byłaby super :D Od czegoś jednak trzeba zacząć. Myślę, że ta przygoda interaktywna w pociągu będzie fajnym początkiem. Dla bardziej zaawansowanych moglibyśmy zrobić inne wdrożenia. Np. do tematyki wojskowej? Ale już muszę tutaj narazie wcisnąć hamulec, żeby po prostu skupić się na małych krokach. Zacząć od mapy interaktywnej.
(-) Lieselotte Augentrost
Prawa Faktotum
Awatar użytkownika
Chef-Raketenwerfer

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Femme Mystere pisze: 07 maja 2025, 13:26 @Damiano Robingren gdybyś tylko chciał mnie pouczyć, to byłabym bardzo szczęśliwa! Moglibyśmy w sumie zacząć od tworzenia tej mapy interaktywnej. Jeśli wiesz, jak się do tego zabrać.
Znaczy no wiem jak by można było się za to zabrać kwestia map svg/zrobienia własnej mapy na podstawie obecnych map Edelweiss. Chociaż nie wiem czy nie prościej byłoby wykorzystać do tego silnik gier jak phaser albo kaplay polecam zobaczyć dokumentacje i takie tam tylko największym problemem zgaduję, że byłaby synchronizacja z innymi, więc pewnie można to zrobić jakoś bardziej łopatologicznie, ale imo wtedy będzie to samo co w lumerii i prędzej czy później to upadnie :/
Damiano Robingren
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Pavel van der Gibson Stempel
Ambasador Księstwa Sarmacji

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Pavel van der Gibson »

Femme Mystere pisze: 07 maja 2025, 13:26 @Pavel van der Gibson tak, interaktywna gra byłaby super :D Od czegoś jednak trzeba zacząć. Myślę, że ta przygoda interaktywna w pociągu będzie fajnym początkiem. Dla bardziej zaawansowanych moglibyśmy zrobić inne wdrożenia. Np. do tematyki wojskowej? Ale już muszę tutaj narazie wcisnąć hamulec, żeby po prostu skupić się na małych krokach. Zacząć od mapy interaktywnej.
Wspominałem, że lubię takie rzeczy, więc od strony teoretycznej chętnie pomogę. Ale implementacja jest już ponad moje umiejętności xd
Ambasador Księstwa Sarmacji
Zastępca Samozwańczego Sekretarza Mikroświatowej Unii Piłkarskiej
Były Kanclerz Księstwa Sarmacji
Prezes VfB 1923 Wolkenbad

Obrazek
Awatar użytkownika
Leszek Ebe-Grüner Stempel
Dziedzic

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Leszek Ebe-Grüner »

Femme Mystere pisze: 07 maja 2025, 09:38 Moi Drodzy,

ponieważ zaczynam miewać więcej czasu, chciałabym przejść do rozbudowy naszej strony Internetowej.

Ten wątek służy zbieraniu pomysłów na wdrożenie jakichś ciekawych nowych treści. Możecie popuścić wodze fantazji, a ja zastanowię się, jak to przerobić tak, żeby dało się to zaimplementować.

Moim zdaniem do zrobienia jest naprawdę bardzo wiele, ALE! Koncepcja strony internetowej jest taka, by była ona tajemnicza, nie zdradzała wszystkiego, nie wyjaśniała zbyt wiele, ale zaskakiwała i budziła zainteresowanie wśród nietuzinkowych ludzi.

Mając powyższe na uwadze, chciałabym zacząć od rozbudowy koncepcji biletu w jedną stronę, ponieważ to nie zostało zakończone. Chodziło tu o to, by po naciśnięciu na bilet wyruszać w podróż pociągiem po Edelweiss, opowiadając o naszym świecie. Jakie więc miejsca uważacie za godne uwagi, w które zabralibyście gościa ze świata realnego?

Następnie chciałabym rozbudzić Fernglas. W tym celu zacznę od tworzenia wywiadów z wybranymi mikronautami. Koncepcja jest taka, by zadać im 10 pytań, przy czym część lub wszystkie z tych pytań będą pochodzić od czytelników.

Pierwszą osobą, z którą wywiad przeprowadzę, będzie @Leszek Ebe-Grüner

Jeśli macie jakieś pytania, które będziecie chcieli zadać Leszkowi, to proszę o przesyłanie ich do mnie na priv do końca tygodnia.
tyle pytań, ile otrzymam, zadam w wywiadzie, a pozostałe wymyślę sama
Coś czuję że to będzie gorący wywiad...
(-) Leszek Ebe-Grüner
Syn Heinza-Werner Grünera
DZIEDZIC EDELWEISS
Wyznawca Edelweisszyzmu

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Joachim Cargalho »

Femme Mystere pisze: 07 maja 2025, 12:17 :D Zainspirowałeś mnie. Wpadłam na taki pomysł.

Zatem mamy odwiedzającego i wręczamy mu bilet w jedną stronę. Ten wsiada do pociągu i jedzie np. do Stadt Edelweiss. Tam wysiada i otwiera mapę miasta. Szuka np. Der Sitz, aby tam spotkać się z Oberhauptem i uzyskać dowód osobisty. Potem ... :D no właśnie, co potem?
Temat fabularnego wprowadzenia do Edelweiss był już podnoszony bardzo dawno temu - i pewnie przy pierwszym podejściu do do strony internetowej również. Niestety, nigdy nie został zrealizowany, a jak dla mnie ma on duży potencjał. Jego celem było wprowadzenie nowego mieszkańca do klimatu Edelweiss, a także pomoc w wyborze gałęzi życia społecznego, w której mógłby się realizować. Kilka prostych zadań, aby poznać różne zagadnienia oraz przestrzeń do rozwoju.
Co jest do tego przeszkodą? Może małe zaangażowanie w realizację projektu lub po prostu brak możliwości przetestowania tego na żywym organizmie. :D
Obrazek
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Damiano Robingren pisze: 07 maja 2025, 13:16
Femme Mystere pisze: 07 maja 2025, 12:21 Albo może ta mapa będzie interaktywna i będzie można przejść do różnych miejsc na mapie miasta? Albo całego Edelweiss?
do tego polecam wykorzystać mapy svg... których obecnie nie ma
Mapa Edelweiss jest w całości w svg.

Co do wprowadzenia nowego mieszkańca, to miałem przewidziane na ten tydzień poprawę wątku "Jestem w Edelweiss i co dalej" w Rogatce.
Chciałem dodać właśnie opisowo nowsze opcje, ale i opisać samą postać oberhaupta. Niestety ten tydzień zjadł mnie szybko i nie spodziewałem się, że jutro juz jest czwartek. Mam od 9 do 14 zajęty w pracy mocno czas. Później też może być średnio, piątek raczej też podobnie, ale chciałbym się skupić w końcu na czymś konkretnym w Edelweiss. Miotam się ostanio strasznie.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Chef-Raketenwerfer

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Heinz-Werner Grüner pisze: 07 maja 2025, 20:15
Damiano Robingren pisze: 07 maja 2025, 13:16
Femme Mystere pisze: 07 maja 2025, 12:21 Albo może ta mapa będzie interaktywna i będzie można przejść do różnych miejsc na mapie miasta? Albo całego Edelweiss?
do tego polecam wykorzystać mapy svg... których obecnie nie ma
Mapa Edelweiss jest w całości w svg.
No dobra tego się nie spodziewałem
Heinz-Werner Grüner pisze: 07 maja 2025, 20:15 Co do wprowadzenia nowego mieszkańca, to miałem przewidziane na ten tydzień poprawę wątku "Jestem w Edelweiss i co dalej" w Rogatce.
Chciałem dodać właśnie opisowo nowsze opcje, ale i opisać samą postać oberhaupta. Niestety ten tydzień zjadł mnie szybko i nie spodziewałem się, że jutro juz jest czwartek. Mam od 9 do 14 zajęty w pracy mocno czas. Później też może być średnio, piątek raczej też podobnie, ale chciałbym się skupić w końcu na czymś konkretnym w Edelweiss. Miotam się ostanio strasznie.
Jestem w stanie pomóc we wszystkim, co będzie Wam potrzebne 8-)
Damiano Robingren
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Albert Fryderyk de Espada Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Albert Fryderyk de Espada »

Ja to mogę co najwyżej powiedzieć co mi się podoba a co nie no i może od niechcenia rzucić jakimś pomysłem bo od strony technicznej to pożytku ze mnie nie będzie.

Szczerze jakoś zawsze uznaję strony główne za jakiś dodatek i to zazwyczaj nawet niekonieczny i niepotrzebny. Jakby podoba mi się pomysł tej interaktywnej mapy. Dodatkowo na wzór Federacji Nordackiej zaproponowałbym dodać możliwość publikowania artykułów na stronie głównej dla wszystkich.
Można jeszcze pomyśleć o przeniesieniu profili na stronę, jakieś podstawowe dane, stanowiska, odznaczenia itd.
/-/ AF de Espada
Lewy Faktotum

ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA