Misja ""Kreissäge"

Jak każde szanujace się państwo, także i Edelweiss posiada oddziały zbrojne, by bronić swojego terytorium. To właśnie poniżej znajdziesz wszelkie informacje w sferze wojskowości.
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Misja ""Kreissäge"

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Misja "Kreissäge"

Obrazek

Cel główny: opór i doprowadzenie do zaprzestania najazdów Dzikich (edl. Wilde) z terenów na zachód i północny-zachód od aktualnych granic Kotliny Edelweiss.

Cel dodatkowy/ekspedycyjny: uzyskanie dostępu do wybrzeża na północy Orientyki poprzez włączenie obszarów do granic Edelweiss(ukryty cel główny :) ).

Krótki opis fabularny:

Dzicy wykorzystując nieznany nam dostęp do środków niszczenia, atakują kolejowe transporty węglowe pomiędzy nami, a ZSKHiW. Kradzieże i brutalny terror staje się wręcz codziennością przez co Szarotkowa Kraina niebawem może mieć problemy z dostawami tego strategicznego surowca. Nieskoordynowane do tej pory jednostki coraz śmielej łączą się w większe grupy stawając się coraz większym zagrożeniem.
Celem misji jest uniemożliwienie barbarzyńcom skumulowania się w większe skupiska, gdyż zagraża to zarówno naszym granicom, jak i innym krajom Orientyki.
Misja będzie obarczona nieprzekraczalnym terminem końcowym, gdzie uznać będzie należało, że jeśli nie zrealizujemy celu głównego to zakończy się fiaskiem, jednocześnie wewnętrzne tereny Kotliny będą zagrożone.

Krajzega rozpocznie się niebawem, po zdefiniowaniu wszelkich "zasad" i odpowiednim przygotwaniu.

Kim są Dzicy?:
W naszym rozumieniu to niezidentyfikowani kulturowo mieszkańcy, którzy są wrogo nastawieni do wszelkiej społeczności mikronacyjnej. Ich celem nadrzędnym jest zniszczenie ładu na Orientyce. Nie są ludnością tubylczą, z reguły swoim terrorem mogą przejąć kontrolę nad potencjalnymi osadami/ludnością na OBPP.
Ich uzbrojenie (w kontekście walki podczas misji "Krajzega") oparte jest o okres pomiędzy XIX a XX wiekiem, zatem technologicznie i rozwojowo są mniej zaawansowani od nas. Wiemy, że na zachodzie gromadzą się w niewielkich skupiskach, mało zorganizowanych grupach, atakują chaotycznie i z reguły nie bacząć na starty. To włąśnie ten chaos jest tu największym zagrożeniem.
Dochodzą nas jednak słuchy, że im bardziej na północ, tuż za Nieprzekraczalnymi Wierzchołkami (edl.Unpassierbare Gipfel - nazwa tymczasowa nadana na potrzeby misji wszystkim szczytom w północnych pasmach górskich obecnie dla nas niemożliwymi do zdobycia. Ich wysokości oscylują od 4500-6500m n.p.m.) te grupy Dzikusów są liczniejsze, ale co ważniejsze zdecydowanie bardziej zorganizowane. Występuje hierarchia i bardziej zorganizowana struktura wojskowa.

Więcej o sposobie rozgrywki wkrótce...
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Misja ""Kreissäge"

Rozmyślania H.W.Grünera

Gabinet Oberhaupta – Der Sitz, Stadtplatz "Ohne Titel", Stadt Edelweiss
[Do użytku prywatnego. Dostęp zakodowany – CASTRO/69]

Nie chcę już czytać raportów. Żadnych raportów aż do weekendu!
Z każdej strony czadzą dymem, krwią i niezadanym pytaniem: dlaczego pozwoliłem, by to zaszło tak daleko?

Langhorn
Nigdy nie byłem w tej wiosce dłużej niż dwie godziny, ale "znam" ludzi stamtąd.

Znam gospodarza karczmy, a jak mówią w tych stronach "łoberży" (edel. gaszthof), poczciwego Alois'a. Znam i pewnego młodego garbarza, Luuisa Viiukton'a. Pamiętam także jednego z seniorów o imieniu Olbrecht, starszego z braci Kutafonn— podszedł do mnie, podczas ostatniej wizyty. Chciał tylko jednego: żebym nie zapomniał, że wieś też zasługuje na drogę utwardzoną. Zamiast błota. Nie obiecałem. Zapomniałem. Dopiero teraz zapamiętam...

Dziś nie ma już dla Langhorn drogi. Dziś dla wielu z nich nie ma już nic...

Przez okno widzę sorej wielkości flagę.
Powiewa leniwie, jakby nie rozumiała, że ziemia pod nią wrze. Cisza przed wojną. Mówią, że można ją jeszcze powstrzymać — rozmowami, kompromisem, działaniami wyprzedzającymi.
Ale prawda, którą czuję w kościach i w gardle, mówi mi inaczej: to już nie "czy", tylko "kiedy".

Nie prowadzę przcież kraju. Prowadzę ludzi. Naród
Tylko że ci ludzie, których mam prowadzić… już stoją w okopach swoich myśli. Rozkładają mapy. Uczą się znowu słów takich jak: front, rozkaz, zaciąg, rozpoznanie, poległy.

Niektórzy uważają mnie za stanowczego. Inni za zbyt powściągliwego. Ale nikt nie wie, ile nocy przespanych z otwartymi oczami mam już za sobą. Jak długo człowiek może się wahać, zanim machnie ręką i rzuci monetą z losem tysięcy ludzi?

Nie wiem, kim będę za tydzień.
Czy dowódcą?
Czy wrogiem dla swoich?
Czy kronikarzem końca spokojnej Kotliny?

Ale dziś — jeszcze dziś — mogę napisać to jedno:
nie chcę wojny. Ale nie dam się zaskoczyć drugi raz
.

HWG-OHET
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Jürgen Voller Stempel
Prinz von Persien

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Jürgen Voller »

[Chcesz pokoju, szykuj się do wojny- szepnął głos w głowie Herr Oberhaupta].
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Jürgen Voller pisze: 03 czerwca 2025, 17:10 [Chcesz pokoju, szykuj się do wojny- szepnął głos w głowie Herr Oberhaupta].
Dokładnie... Tak też będzie.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Jürgen Voller Stempel
Prinz von Persien

ODZNACZENIA

OBYWATEL

[Będziemy bohaterami, albo największymi złoczyńcami Pollinu! :lol: ]
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Jürgen Voller pisze: 04 czerwca 2025, 08:24 [Będziemy bohaterami, albo największymi złoczyńcami Pollinu! :lol: ]
Przypominam, że to nas atakują, a że i my zaatakujemy w odwecie ich... No cóż. ;)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Jürgen Voller Stempel
Prinz von Persien

ODZNACZENIA

OBYWATEL

A że coś spłonie, ktoś zginie, to tylko wymiana uprzejmości! :lol:
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Obrazek
Po latach oczekiwań Misja ""Kreissäge" w końcu wchodzi w fazę realizacji.

Przygotowania do realizacji są jednak utajnione hasłem, stąd uczulam na pojawianie się w tym obszarze wykładni informacyjnej związanej z tym zagadnieniem, która nie będzie możliwa do odtworzenia, aż do czasu oficjalnej prezentacji zadań misyjnych związanych z walką z Dzikimi.

W swoim imieniu serdecznie dziękuje za cierpliwość, ale i za inspiracje, pomysły i mam nadzieję, że uda nam się zrealizować to co zaplanowaliśmy.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Jürgen Voller Stempel
Prinz von Persien

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Jawohl, Herr Oberhaupt! :D
Zu Befehl! :)
Oberhaupt broni, Oberhaupt radzi, Oberhaupt nigdy nas nie zdradzi! ;)
Prowadź nas na Dzikich!
Awatar użytkownika
Roman Schädel Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Roman Schädel »

Można jeszcze dołączyć?
(-) ks. bp obsmt. Roman Schädel

Superintendent Generalny Kościoła Ewangelicznego w Edelweiss
Biskup Wolkendbadzki Kościoła Powszechnego Pollinu
Bootsmannmatt EFF
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Roman Schädel pisze: 08 czerwca 2025, 15:26 Można jeszcze dołączyć?
Spokojnie. Oni nas, my im jeszcze nie. Zbieramy się do kupy, chwila jeszcze zejdzie, także zachęcam!
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
ODPOWIEDZ

Wróć do „Siły Zbrojne”