Kącik muzyczny
- Heinz-Werner Grüner • Stempel
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Re: Kącik muzyczny
Nieco odświeżam sobie różne tematy i zainspirował mnie motyw "Konkursu Anhaltowskiego" (Internationale Anhalt-Wettbewerb).
Jak myślicie, czy w dobie dzisiejszej pomocy sztucznej inteligencji warto organizować konkursy a'la chopinowskie? Wiem, że nie zagra nam realnie więcej niż 1-2 osoby (Sophie i Kris), ale to daje jakieśtam możliwości. Może spróbujemy coś takiego zorganizować, skoro Our Sound jakoś nadal nie ma i pewnie nie będzie jeszcze długo, to może dla odmiany spróbujmy z poważniejszą muzyką?
Jak myślicie, czy w dobie dzisiejszej pomocy sztucznej inteligencji warto organizować konkursy a'la chopinowskie? Wiem, że nie zagra nam realnie więcej niż 1-2 osoby (Sophie i Kris), ale to daje jakieśtam możliwości. Może spróbujemy coś takiego zorganizować, skoro Our Sound jakoś nadal nie ma i pewnie nie będzie jeszcze długo, to może dla odmiany spróbujmy z poważniejszą muzyką?
- Pavel van der Gibson • Stempel
- Ambasador Księstwa Sarmacji
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Jeżeli uznamy twórczość AI to można zrobić, ważne żeby piosenka nie była istniejąca, wtedy jest chociaż jakaś nutka rywalizacji 
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Najlepiej jakby ktoś realnie zagrał na fortepianie/pianinie czy czymś podobnym. AI to szansa dla tych co nie umieją.Pavel van der Gibson pisze: ↑20 maja 2025, 22:55 Jeżeli uznamy twórczość AI to można zrobić, ważne żeby piosenka nie była istniejąca, wtedy jest chociaż jakaś nutka rywalizacji![]()
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Jakoś dzisiaj mi siadło, że może warto spróbować coś takiego zorganizować...
Termin - 27-30 Czerwca 1925 roku (to tylko propozycja)
Krótka historia powstania konkursu:
Sama nazwa i pomysł zorganizowania konkursu wziął się od osoby @Sophie. W dniu 18 sierpnia 1922 roku wykonała ona utwór na pianinie (wirtualnym), który zrodził w głowie jej ojca @Joachim Cargalho pomysł organizacji współzawodnictwa w tym własnie zakresie.
Ostatnio odświeżyłem temat i w obliczu zbliżającego się Edeliebe, (oczywiście daty nie mamy) przyszło mi na myśl, że to idealny czas na taką rywalizację.
Chciałbym podejsć do tego najbardziej profesjonalnie jak potrafię, dlatego chciałbym by konkurs sta się czymś wyjątkowym w skali mikroświata.
Na razie nie znam dokładnie formuły zawodów - licze po prostu, że do końca tygodnia ustalimy coś wspólnie.
Chciałbym by w tym konkursie możliwie mocno faworyzować osoby grające na pianinie(lub instrumencie podobnym), ale oczywiście także zaprosić do udziału tych co potrafią wykreować utwór w postaci sztucznej inteligencji.
Na pewno utwór musi być, choćby w nawiązaniu w formie muzyki poważnej, stąd zakładam powstanie "jury", które będzie dopuszczało utwór do rywalizacji.
Tutaj pomoc @Krzysztof Windsor byłaby wskazana.
W ogóle myślałem, by w jury zasiedli wszyscy uczestnicy konkursu(może nawet ich liczbę ograniczać do 5-6 maksymalnie, by te utwory rzeczywiscie miały jakąś "rangę" - za wybór, w przypadku większości odpowiadałoby jury organizatora), oraz zaproszeni przeze mnie goście pokroju JCKiM Franza Leopolda czy JKM Arkadiusza Maksymiliana.
Wstępne zasady punktacji:
Kazdy z członków jury ma do dyspozycji swoją pulę punktów
1.miejsce - 5 pkt
2.miejsce - 4 pkt etc, dodatkowo jeden punkt uzyskałaby osoba grająca na instrumencie klawiszowym (młoteczkowym?
) własnoręcznie, bez wykorzystania AI
Minimalny czas trwania utworu 45 sekund.
Nagrody, coś ogarnę!

Internationaler Anhalt-Wettbewerb
Miejsce - Christopher Windsor-Windsachen Opera, WolkenbadTermin - 27-30 Czerwca 1925 roku (to tylko propozycja)
Krótka historia powstania konkursu:
Sama nazwa i pomysł zorganizowania konkursu wziął się od osoby @Sophie. W dniu 18 sierpnia 1922 roku wykonała ona utwór na pianinie (wirtualnym), który zrodził w głowie jej ojca @Joachim Cargalho pomysł organizacji współzawodnictwa w tym własnie zakresie.
Ostatnio odświeżyłem temat i w obliczu zbliżającego się Edeliebe, (oczywiście daty nie mamy) przyszło mi na myśl, że to idealny czas na taką rywalizację.
Chciałbym podejsć do tego najbardziej profesjonalnie jak potrafię, dlatego chciałbym by konkurs sta się czymś wyjątkowym w skali mikroświata.
Na razie nie znam dokładnie formuły zawodów - licze po prostu, że do końca tygodnia ustalimy coś wspólnie.
Chciałbym by w tym konkursie możliwie mocno faworyzować osoby grające na pianinie(lub instrumencie podobnym), ale oczywiście także zaprosić do udziału tych co potrafią wykreować utwór w postaci sztucznej inteligencji.
Na pewno utwór musi być, choćby w nawiązaniu w formie muzyki poważnej, stąd zakładam powstanie "jury", które będzie dopuszczało utwór do rywalizacji.
Tutaj pomoc @Krzysztof Windsor byłaby wskazana.
W ogóle myślałem, by w jury zasiedli wszyscy uczestnicy konkursu(może nawet ich liczbę ograniczać do 5-6 maksymalnie, by te utwory rzeczywiscie miały jakąś "rangę" - za wybór, w przypadku większości odpowiadałoby jury organizatora), oraz zaproszeni przeze mnie goście pokroju JCKiM Franza Leopolda czy JKM Arkadiusza Maksymiliana.
Wstępne zasady punktacji:
Kazdy z członków jury ma do dyspozycji swoją pulę punktów
1.miejsce - 5 pkt
2.miejsce - 4 pkt etc, dodatkowo jeden punkt uzyskałaby osoba grająca na instrumencie klawiszowym (młoteczkowym?
Minimalny czas trwania utworu 45 sekund.
Nagrody, coś ogarnę!
- Pavel van der Gibson • Stempel
- Ambasador Księstwa Sarmacji
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Albo można dodatkowo punktować granie na instrumencie, albo zrobić dwie oddzielne konkurencje. No i trzeba by ustalić jakieś ramy gatunków - muzyka klasyczna i jej podobne? Żeby nie rywalizował rap AI z grą na fortepianie
A tak to chętnie wezmę udział, ale z umiejętności muzycznych to potrafię jedynie wyszukać suno.ai xd
A tak to chętnie wezmę udział, ale z umiejętności muzycznych to potrafię jedynie wyszukać suno.ai xd
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Zdecydowanie muzyka klasyczna, nazwana przeze mnie wcześniej "poważną".Pavel van der Gibson pisze: ↑05 czerwca 2025, 09:42 Albo można dodatkowo punktować granie na instrumencie, albo zrobić dwie oddzielne konkurencje. No i trzeba by ustalić jakieś ramy gatunków - muzyka klasyczna i jej podobne? Żeby nie rywalizował rap AI z grą na fortepianie![]()
Co do podziału to sam nie wiem. Ma to oczywiście solidne podstawy do rozróżnienia, ale obawa przed małą ilością "grajków realnych" jednak istnieje.
"Herr Maestro Van Der Gibson", to brzmi dumnie.
- Alfred Fabian • Stempel
-
ODZNACZENIA
Ja bym się nie czuł w porządku, gdybym wygrał z osobą grającą realnie na pianinie, sam zgłaszając wygenerowaną przez AI. Tak zaznaczę tylko. Nie wiem jak reszta i jak to wygląda z drugiej strony. Bo jednak co innego wygenerować, co zajmuje, przy gorszych iteracjach max pół godziny, a co innego skomponować coś samemu i spędzić nad tym 16 godzin i kolejnych 72 ucząc się zagrać stworzony utwór w całości za jednym razem.
Każdy Winkuliczyk ma te trzy cechy
Leocki kunszt, sarmacką elegencję i edelwajski splendor
~JKW Mateusz I, Król-Senior Związku Winkulijskiego
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Czyli optujesz za dwoma konkursami?Alfred Fabian pisze: ↑05 czerwca 2025, 17:29 Ja bym się nie czuł w porządku, gdybym wygrał z osobą grającą realnie na pianinie, sam zgłaszając wygenerowaną przez AI. Tak zaznaczę tylko. Nie wiem jak reszta i jak to wygląda z drugiej strony. Bo jednak co innego wygenerować, co zajmuje, przy gorszych iteracjach max pół godziny, a co innego skomponować coś samemu i spędzić nad tym 16 godzin i kolejnych 72 ucząc się zagrać stworzony utwór w całości za jednym razem.
- Alfred Fabian • Stempel
-
ODZNACZENIA
Bynajmniej. Osobiście uważam, że konkurs na "realnego" muzyka (takiego co sam zagra) mija się z możliwością realizacji, dopóki nie zbierzesz ze 4 takich grajków, którzy zadeklarują udział przed ogłoszeniem konkursu. Taki trochę konkurs tylko dla wybranych.
Z AI jest o tyle prościej, że nie trzeba mieć specjalnych umiejętności, żeby ogarnąć (co najwyżej zasobniejszy portfel, żeby sobie kupić premium na suno.ai xD) i taki konkurs jak najbardziej może być otwarty. Zresztą za mną już też od dłuższego czasu chodzi taki konkurs (tylko w muzyce bardziej rozrywkowej, nie klasycznej), również pod kątem organizacji.
Z AI jest o tyle prościej, że nie trzeba mieć specjalnych umiejętności, żeby ogarnąć (co najwyżej zasobniejszy portfel, żeby sobie kupić premium na suno.ai xD) i taki konkurs jak najbardziej może być otwarty. Zresztą za mną już też od dłuższego czasu chodzi taki konkurs (tylko w muzyce bardziej rozrywkowej, nie klasycznej), również pod kątem organizacji.
Każdy Winkuliczyk ma te trzy cechy
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
No to nadal są dwie opcje. I jakbym to dobrze rozegrał, to myślę, że do ogarnięcia. Dzięki za porady!Alfred Fabian pisze: ↑06 czerwca 2025, 19:25 Bynajmniej. Osobiście uważam, że konkurs na "realnego" muzyka (takiego co sam zagra) mija się z możliwością realizacji, dopóki nie zbierzesz ze 4 takich grajków, którzy zadeklarują udział przed ogłoszeniem konkursu. Taki trochę konkurs tylko dla wybranych.