Karabin Wyborowy Werner 31
- Heinz-Werner Grüner • Stempel
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Re: Karabin Wyborowy Werner 31
Dajcie znac jak się dogadacie, bo ściana tekstu, a ja i tak jestem poziomem wiedzy daleko za Wami. 
- Leszek Ebe-Grüner • Stempel
- Dziedzic
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
No myślę że po wymianach zdań tak zrobimy. Dłuższa lufa, jeśli chodzi o magazynek zamiast 5, będzie 6 naboi i ostatecznie inna, znacznie mocniejsza amunicja. Idę opracowywać modernizację Werner 31, nazwę poznacie wkrótce.
(-) Leszek Ebe-Grüner
Syn Heinza-Werner Grünera
DZIEDZIC EDELWEISS
Wyznawca Edelweisszyzmu

DZIEDZIC EDELWEISS
Wyznawca Edelweisszyzmu

- Dziedzic
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Po długich przemyśleniach, ostatecznie będzie to Karabin Wyborowy Werner 31, który na pewno:
-Będzie miał łączną długość 1320 mm
-Lufa z kolei będzie miała długość 700 mm
-Zasięg skuteczny to 1000 metrów
-Powiększenie optyczne: x3, x4 i x6(można sobie dostosować)
-Amunicja 7,92 x 57 mm
-Potrafi przebić nie tylko hełmy stalowe wroga, ale też ciężarówki, a nawet lekkie samochody pancerne od tyłu i boku, których pancerz nie przekracza 12 mm.
Jeśli chodzi o grafikę, to jeszcze popracuję nad tym.
@Ronon Dex i @Heinz-Werner Grüner
-Amunicja 7,92 x 57 mm
-Potrafi przebić nie tylko hełmy stalowe wroga, ale też ciężarówki, a nawet lekkie samochody pancerne od tyłu i boku, których pancerz nie przekracza 12 mm.
(-) Leszek Ebe-Grüner
DZIEDZIC EDELWEISS
Wyznawca Edelweisszyzmu

DZIEDZIC EDELWEISS
Wyznawca Edelweisszyzmu

- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Leszek Ebe-Grüner pisze: ↑18 czerwca 2025, 23:11 Po długich przemyśleniach, ostatecznie będzie to Karabin Wyborowy Werner 31, który na pewno:
-Amunicja 7,92 x 57 mm
ScharfSchützenGewehr (SSG Werner 31) brzmi bardzo solidnie jak na wybieg technologiczny. Parametry są jak dla mnie realistyczne, sprawdziłem co nieco, jak na karabin wyborowy z końca lat 30., więc jeśli zakładamy, że jesteśmy technologicznie w max.1939, to jak najbardziej się broni.
Kaliber 7,92x57 mm — klasyk, ale czy nie utrzymamy tutaj naszych norm, czy coś przegapiłem?
Długość lufy i skuteczny zasięg dobrze pasują do celnego karabinu półstatycznego. Przebijanie 12 mm pancerza z boku/tyłu lekkiego pojazdu chyba jest w pełni możliwe, szczególnie przy amunicji z rdzeniem przeciwpancernym. Daj znać jak dopracujesz grafikę — chętnie zobaczę, bo wizualka tu naprawdę zrobi robotę."
Od siebie dodam - co sądzicie?
Optyka x3–x6 była rzadka, ale możliwa (choć bardziej w elitarnych jednostkach snajperskich).
Długość karabinu i lufy pasuje do konstrukcji typu Mauser K98 z długą lufą snajperską, tak?
Przebijalność: Amunicja z rdzeniem stalowym mogła przebić do ~13 mm stali z 100 m, więc jest to wiarygodne.
Trochę nad wyrost, bo to z AI, ale wygląd chyba spoko, parametry od @Leszek Ebe-Grüner

Pozwolisz, że posłużę się pomocą specjalisty realnego @Ronon Dex
- Dziedzic
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
No Ronon mówił by większego kalibru karabinu użyć i dłuższa lufa. Więc no nie chciałem przesadzić, ale nie chciałem by było to bardzo podobne do karabinu Mauser, więc no ja też czekam co @Ronon Dex powie na ten temat.
A i bardzo ładna grafika tego karabinu ojciec @Heinz-Werner Grüner
A i bardzo ładna grafika tego karabinu ojciec @Heinz-Werner Grüner
(-) Leszek Ebe-Grüner
DZIEDZIC EDELWEISS
Wyznawca Edelweisszyzmu

DZIEDZIC EDELWEISS
Wyznawca Edelweisszyzmu

- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Ronon ma wiedzę realną. Jeśli chcemy się trzymać tego czy faktycznie coś takiego mogło powstać, to warto zapytać.Leszek Ebe-Grüner pisze: ↑18 czerwca 2025, 23:41 No Ronon mówił by większego kalibru karabinu użyć i dłuższa lufa. Więc no nie chciałem przesadzić, ale nie chciałem by było to bardzo podobne do karabinu Mauser, więc no ja też czekam co @Ronon Dex powie na ten temat.
A i bardzo ładna grafika tego karabinu ojciec @Heinz-Werner Grüner![]()
Jeśli pójdziemy w obszar "fantazji" to już na pewno jego zdanie nie bedzie ważne, bo to bedzie czysta fantazja. Na dziś i jutro wolałbym zatrzymać realia, ale sami wiecie, to Edelweiss.
grafika - jak napisałem -to tylko ejaj (AI).
W zasadzie amunicja to jedyna rzecz, która budzi moje zastrzeżenia.Leszek Ebe-Grüner pisze: ↑18 czerwca 2025, 23:11 Po długich przemyśleniach, ostatecznie będzie to Karabin Wyborowy Werner 31, który na pewno:
[...]
-Amunicja 7,92 x 57 mm
Powtórzę dlaczego...
Nasza armia używa naboju karabinowego 7,5 mm x 53

... oraz wielkokalibrowego

Jaki sens ma wprowadzenie drugiego naboju karabinowego, który i tak różni się tak niewiele od istniejącego?
No bo nabój 7,92 mm x 57IS (lub częściej JS, bo duże "i" jest myląca - to IS lub JS jest bardzo ważne... bo naboje 7,92 mm x 57I lub 7,92 mm x 57J to nie ten sam kaliber rzeczywisty - J = 7,84 mm, a JS = 7,9 mm, nie są zamienne) jest tylko nieco silniejszy energetycznie od 7,5 mm x 53 i wcale nie lepszy balistycznie.
Rozwiązania są dwa:
1/ Zastosować w projektowanym karabinie nabój standardowy dla ELak czyli 7,5 mm x 53 - przy czym to będzie "cofanie się w rozwoju" bo jeżeli jest to oparte na zamku Mausera 98 to wprowadzamy rozwiązanie starsze i gorsze od istniejącego (karabin KG-5 jest oparty na MAS 36). No, ale będzie to logistycznie akceptowalne.
2/ Powiększyć nieco broń i zastosować coś pośredniego pomiędzy karabinowym 7,5 mm x 53, a wielkokalibrowym 13,6 mm x 110. W tym przypadku niezbędny stanie się hamulec wylotowy, ale broń snajperska zyska na celności i skuteczności. Jeżeli dorzucimy celownik o powiększeniu ponad 10 razy to mamy broń skuteczną na większe odległości niż po prostu wyselekcjonowany SG-5 z celownikiem optycznym (na obrazku poniżej).

Najwyraźniej chcesz się oprzeć na zamku systemu Mauser (z niewiadomych dla mnie przyczyn... bo ten zamek w sumie szału nie robi) - to po prostu powiększ to nieco i dodaj hamulec wylotowy oraz jakąś silniejszą amunicję... np. fikcyjną (skoro wszystkie mamy raczej fikcyjne) 8,5 mm x 68. Pocisk o masie 18,9 grama z prędkością wylotową 860 m/s i energią początkową 7000 J
Ostatnio zmieniony 21 czerwca 2025, 20:17 przez Ronon Dex, łącznie zmieniany 1 raz.
- Dziedzic
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Ronon Dex pisze: ↑21 czerwca 2025, 19:42W zasadzie amunicja to jedyna rzecz, która budzi moje zastrzeżenia.Leszek Ebe-Grüner pisze: ↑18 czerwca 2025, 23:11 Po długich przemyśleniach, ostatecznie będzie to Karabin Wyborowy Werner 31, który na pewno:
[...]
-Amunicja 7,92 x 57 mm
Powtórzę dlaczego...
Nasza armia używa naboju karabinowego 7,5 mm x 53
... oraz wielkokalibrowego
Jaki sens ma wprowadzenie drugiego naboju karabinowego, który i tak różni się tak niewiele od istniejącego?
No bo nabój 7,92 mm x 57IS (lub częściej JS, bo duże "i" jest myląca - to IS lub JS jest bardzo ważne... bo naboje 7,92 mm x 57I lub 7,92 mm x 57J to nie ten sam kaliber rzeczywisty - J = 7,84 mm, a JS = 7,9 mm, nie są zamienne) jest tylko nieco silniejszy energetycznie od 7,5 mm x 53 i wcale nie lepszy balistycznie.
Rozwiązania są dwa:
1/ Zastosować w projektowanym karabinie nabój standardowy dla ELak czyli 7,5 mm x 53 - przy czym to będzie "cofanie się w rozwoju" bo jeżeli jest to oparte na zamku Mausera 98 to wprowadzamy rozwiązanie starsze i gorsze od istniejącego (karabin KG-5 jest oparty na MAS 36). No, ale będzie to logistycznie akceptowalne.
2/ Powiększyć nieco broń i zastosować coś pośredniego pomiędzy karabinowym 7,5 mm x 53, a wielkokalibrowym 13,6 mm x 110. W tym przypadku niezbędny stanie się hamulec wylotowy, ale broń snajperska zyska na celności i skuteczności. Jeżeli dorzucimy celownik o powiększeniu ponad 10 razy to mamy broń skuteczną na większe odległości niż po prostu wyselekcjonowany KG-5 lub SG-5 z celownikiem optycznym.
Najwyraźniej chcesz się oprzeć na zamku systemu Mauser (z niewiadomych dla mnie przyczyn... bo ten zamek w sumie szału nie robi) - to po prostu powiększ to nieco i dodaj hamulec wylotowy oraz jakąś silniejszą amunicję... np. fikcyjną (skoro wszystkie mamy raczej fikcyjne) 8,5 mm x 68. Pocisk o masie 18,9 grama z prędkością wylotową 860 m/s i energią początkową 7000 J
Po prostu nie chciałem z tego robić karabinu przeciwpancernego i spokojnie pamiętam że mówiłeś by nie przykuwać tak uwagi do reala, ale wtedy szukałem coś co będzie mocniejsze od obecnego, ale równocześnie nie będzie przeciwpancerne. Ponadto nie wiem czy czytałeś wypowiedź mojego ojca, ale on nie chciał mocno iść w przód i jak to powiedział ,,Byle by to się zgadzało do 1939". Jak miałbym tak głębiej się zastanowić to tak naprawdę nie zadowolę wszystkich.
Ale dobrze, zgodzę się że mogę trochę mocniejszy nabój dać, a lufa była wydłużona. Dobra po prostu będę dalej pracował, bo nie chcę cofać w rozwoju, to na pewno nie. Tylko nie chciałem iść w Matrixa z nabojami i nie wiem jaki jest mniej więcej logiczny limit.
W każdym razie jedno co mogę zapewnić to będę dalej nad tym pracował, by użyć jednak nieco mocniejszego naboju, by była jeszcze większa różnica między nim, a standardowym karabinem piechoty Edelweiss.
(-) Leszek Ebe-Grüner
DZIEDZIC EDELWEISS
Wyznawca Edelweisszyzmu

DZIEDZIC EDELWEISS
Wyznawca Edelweisszyzmu

- Dziedzic
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Trochę nad tym posiedziałem i pod względem technicznym to może taki karabin będzie bardziej skuteczny i różniący, ale inny od zwykłego karabinu? Niżej danie stan techniczny:
-Broń ma łącznie długość 1320 mm
-długość całej lufy z kolei ma 700 mm
-Zasięg skuteczny broni to 800 metrów
-Amunicja 9x77 mm
-Energia Kinetyczna 7500 J
-Jak chodzi o przebicie pancerza to jest nieco większy, bo przebije 15 mm pancerza
-W skrócie przebije bez problemu drewniane ściany, hełm, ciężarówkę, nieco ciężej, ale też da radę z samochodami pancernymi od boku i od tyłu oraz przebije cienkie ściany betonowe(np.z baraku), ale grubszych już nie ma szans
-Celownik optyczny byłby x4 i x8
@Ronon Dex a sprawdź teraz jak oceniasz dane techniczne broni. Czy takie coś było by bardziej różniące i potrzebne do karabinu wyborowego dla sił lądowych Edelweiss?(Oczywiście z przeznaczeniem głównie dla snajperów)
-Amunicja 9x77 mm
-Jak chodzi o przebicie pancerza to jest nieco większy, bo przebije 15 mm pancerza
-W skrócie przebije bez problemu drewniane ściany, hełm, ciężarówkę, nieco ciężej, ale też da radę z samochodami pancernymi od boku i od tyłu oraz przebije cienkie ściany betonowe(np.z baraku), ale grubszych już nie ma szans
-Celownik optyczny byłby x4 i x8
@Ronon Dex a sprawdź teraz jak oceniasz dane techniczne broni. Czy takie coś było by bardziej różniące i potrzebne do karabinu wyborowego dla sił lądowych Edelweiss?(Oczywiście z przeznaczeniem głównie dla snajperów)
(-) Leszek Ebe-Grüner
DZIEDZIC EDELWEISS
Wyznawca Edelweisszyzmu

DZIEDZIC EDELWEISS
Wyznawca Edelweisszyzmu

9 mm czyli pocisk karabinowy o masie 19,4 g i prędkość początkowa 880 m/s - moim zdaniem może być, choć nie wiem czy nieco mniejszy kaliber np. 8,5 mm i większa prędkość nie byłaby lepsza dla balistyki.Leszek Ebe-Grüner pisze: ↑21 czerwca 2025, 20:26 Trochę nad tym posiedziałem i pod względem technicznym to może taki karabin będzie bardziej skuteczny i różniący, ale inny od zwykłego karabinu? Niżej danie stan techniczny:
-Amunicja 9x77 mm
Z drugiej jednak strony 9-milimetrowy pocisk daje całkiem sporo możliwości na pociski specjalne. Moim zdaniem może być... bo przecież zawsze można opracować pocisk lekki o masie 17,5 g (przy tych wymiarach naboju da radę) i dać mu prędkość wylotową ok. 930 m/s.
Moim zdaniem może być...