Formacje cudzoziemskie [temat roboczy]

Siły Lądowe Edelweiss
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Formacje cudzoziemskie [temat roboczy]

Post autor: Ronon Dex »

Skoro mamy zgodę Oberhaupta na tworzenie takich formacji to można rozpocząć wstępne ustalenia:
Heinz-Werner Grüner pisze: 23 czerwca 2025, 08:23 Od strony "mikronacyjnej" (nie wiem jak w realu) rozumiem, że to wyglądać ma tak, że, dajmy na to, Herr Voller tworzy sobie batalion perski (ilu tam ma być chłopa 300, 500, 700?), Herr @Ronon Dex - nandyjski, a całość tworzy Legiony Ochotnicze.
Batalion z zasady liczyć powinien pomiędzy 300, a powiedzmy 800 żołnierzy. Wszystko zależy od typu formacji... bo trzymając się realiów okresu Edelweiss to bataliony piechoty liczyły około 600-800 żołnierzy - standardem były trzy kompanie po około 160-220 żołnierzy oraz kompania karabinów maszynowych (i broni wsparcia) nieco mniej liczna.

Natomiast w przypadku jednostek motoryzowanych czy pancernych liczebność była mniejsza z oczywistych powodów - załoga czołgu to 3-5 ludzi, a odpowiada drużynie piechoty liczącej wtedy od 8 (brytyjska) do 19 (polska) ludzi.

Ustaliłbym liczebność maksymalną na 800 żołnierzy, skoro edelweisska kompania piechoty (na bazie 1 Pułku Piechoty) liczy 198 żołnierzy, a kompania wsparcia 132 czyli mamy 726 (3 x 198 + 132) i 74 na dowództwo i tabor batalionu. Wystarczy... nawet dla piechoty.
Jürgen Voller pisze: 23 czerwca 2025, 09:39 W moim przypadku, to raczej specjalny typu Brandenburg, a wzorowany na różnych Turkestanische Legion. Na początku , proponuję nazwę Ostbataillon. Myślałem o użyciu broni w nim japońskiej, a także możliwe, że umundurowania i stopni wojskowych. To by było ciekawe wyzwanie.
Mogę pomóc w wizualizacjach... broń japońska bez problemu się u mnie w Armie3 znajdzie, mundury chyba też.

Natomiast batalion nandyjski...

Moją koncepcją jest coś w rodzaju kawalerii pancernej czy formacji zmechanizowanej, ale z końca lat 30-tych...

1/ Lekkie czołgi... chyba będę bazował na realowym amerykańskim lekkim M2 z 1939, aby było trochę inaczej niż w formacjach edelweisskich.

2/ Lekkie transportery... tutaj niewiele wykombinuję, ale do pomysłu pasują mi brytyjskie Uniwersal Carrier.

3/ Samochody... chyba wzorce brytyjskie

Zresztą w ogóle sprzętowo i mundurowo to raczej w w dużej mierze właśnie wzorce brytyjskie - trudno o "chińskie", bo chińska armia z lat 30-tych to po prostu masa zapożyczeń, nie rozwijali w zasadzie niczego własnego. NRA to właśnie w dużej mierze sprzęt brytyjski i zapożyczenia brytyjskie siłą rzeczy.

4/ Broń strzelecka - taka mieszanka bo ją lubię:

- pistolet maszynowy to Steyr-Solothurn S1-100, bo frezy über alles :lol:
- karabin... będzie powtarzalny (na razie) na wzór Lee-Enfield (mój ulubiony kb powtarzalny),
- karabin maszynowy... różnie pewnie coś na wzór Brena oraz M1919A4 i podobne.

Broń oczywiście konwertowana na amunicję edelweisską. Mam nadzieję, że nie będzie problemu, że w realu konwersje tej broni na amunicję bezkryzową były dopiero po DWS. Bo to wynikało z potrzeby chwili, a nie kwestii technicznych. Lee-Enfield, broń z końca XIX wieku bez trudu mógł strzelać inną amunicją, gdyby tylko była taka potrzeba np. handlowa. Po prostu jej nie było... technicznie to żaden problem. Podobnie z Brenem i M1919A4 były konwertowane na 7,62 mm x 51 (ale dopiero w latach 50-tych, bo wcześniej nie było potrzeby) to i nie ma problemu by u nas konwertować na 7,5 mm x 53.

Oczywiście cała broń otrzyma stosowną "mikronacyjną historię" oraz nazwy odpowiednie dla broni w mikro.

Liczebności to jeszcze nie rachowałem... ale nie będzie specjalnie duża, skoro planuję jedną kompanie czołgów lekkich oraz dwie kompanie zmechanizowane - jednak są na małych transporterach co ogranicza liczebność drużyn do 8 + 4 (2 x obsługa transportera).

Przy czym jedna będzie czymś w rodzaju fizylierów (piechota do współpracy z czołgami, uzbrojona w większości w pistolety maszynowe, nieobciążona bronią maszynową - bo tą czołgi mają). A druga, będzie bardziej rozbudowaną piechotą zmechanizowaną. Do tego niewielka kompania wsparcia - karabiny maszynowe i moździerze, może jakieś lekkie działka.

Tabory będą zmotoryzowane, a więc też nie powodują nadmiernego rozrostu liczby żołnierzy.
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
Targersdorf Borisz Stempel

ODZNACZENIA

Re: Formacje cudzoziemskie [temat roboczy]

Post autor: Targersdorf Borisz »

Jeżeli się to przełoży na aktywność na forum, to bardzo chętnie stanę na czele ochotniczej kompani piechoty mniejszości węgierskiej.
Oczywiście z całym bagażem węgierskiego modelu wojowania 😁
sekretarz ESB d/s piłki nożnej
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Ronon Dex »

Targersdorf Borisz pisze: 23 czerwca 2025, 12:52 Jeżeli się to przełoży na aktywność na forum...
Tak z mojego 12-letniego doświadczenia w mikro, to zawsze jak się coś nowego tworzy to aktywność się zwiększa. Potem spada... dlatego zawsze trzeba w coś tworzyć. :lol:
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
Leszek Ebe-Grüner Stempel
Dziedzic

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Leszek Ebe-Grüner »

@Ronon Dex ogólnie spoko sprawa.

A powiedz mi, bo ostatnio znalazłem grę Gunsmith Symulator i czy według ciebie opłaca się kupować? Oczywiście ta gra by mi służyła tylko i wyłącznie do celów robienia broni różnych piechoty do Sił Wojskowych Edelweiss i wtedy nawet już graficznie mógłbym pokazywać wyglądy swoich broni które bym robił.
(-) Leszek Ebe-Grüner
Syn Heinza-Werner Grünera
DZIEDZIC EDELWEISS
Wyznawca Edelweisszyzmu

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

@Ronon Dex jak zawsze znakomicie przygotowany do działania z pełną merytoryką. :)

Broń oczywiście konwertowana na amunicję edelweisską. Mam nadzieję, że nie będzie problemu, że w realu konwersje tej broni na amunicję bezkryzową były dopiero po DWS. Bo to wynikało z potrzeby chwili, a nie kwestii technicznych. Lee-Enfield, broń z końca XIX wieku bez trudu mógł strzelać inną amunicją, gdyby tylko była taka potrzeba np. handlowa. Po prostu jej nie było... technicznie to żaden problem. Podobnie z Brenem i M1919A4 były konwertowane na 7,62 mm x 51 (ale dopiero w latach 50-tych, bo wcześniej nie było potrzeby) to i nie ma problemu by u nas konwertować na 7,5 mm x 53.
Nie przesadzajmy. Oczywiście, że to nie będzie problemu. Nie ma co się nad tym w ogóle rozwodzić. :E
Oczywiście cała broń otrzyma stosowną "mikronacyjną historię" oraz nazwy odpowiednie dla broni w mikro.
W to oczywiście nie wątpie. :)
Leszek Ebe-Grüner pisze: 23 czerwca 2025, 13:36 @Ronon Dex ogólnie spoko sprawa.

A powiedz mi, bo ostatnio znalazłem grę Gunsmith Symulator i czy według ciebie opłaca się kupować? Oczywiście ta gra by mi służyła tylko i wyłącznie do celów robienia broni różnych piechoty do Sił Wojskowych Edelweiss i wtedy nawet już graficznie mógłbym pokazywać wyglądy swoich broni które bym robił.
Ja nie mam pojęcia, ale widziałem gierkę na zdjęciach i wygląda przefajnie to projektowanie/składanie broni.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Jürgen Voller Stempel
Prinz von Persien

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Jürgen Voller »

@Ronon Dex @Heinz-Werner Grüner
Przypomina mi się ksiądz grany w Klerze przez Więckiewicza:
"Nie chodzi o to żeby zebrać pieniądze, ale żeby zbierać!" :lol:

Jeśli mogę coś zasugerować, to proponuję na sztandarze Ostbataillonu flagę Mandżukuo, to to przyciągnie potencjalnych chętnych Azjatów, bo darzą to państwo dużą estymą, jako okres jednak niezależności od Chin. Jak użyłem grafiki Cesarza Pu Yi w Nan Di ostatnio, to zrobiło to bardzo dobre wrażenie na Mandżurach :D

@Targersdorf Borisz Wiedziałem, że ktoś wyleci z Węgrami czy innymi Ugrofinami ;)

Guten Tag, @Leszek Ebe-Grüner
Awatar użytkownika

ODZNACZENIA

Ronon Dex pisze: 23 czerwca 2025, 13:10
Targersdorf Borisz pisze: 23 czerwca 2025, 12:52 Jeżeli się to przełoży na aktywność na forum...
Tak z mojego 12-letniego doświadczenia w mikro, to zawsze jak się coś nowego tworzy to aktywność się zwiększa. Potem spada... dlatego zawsze trzeba w coś tworzyć. :lol:
Najemna doktryna wojowania mniejszości węgierskiej nie zna pojęcia spada.....no chyba, że mnie żona zagoni do dalszych prac remontowych :(
Ostatnio zmieniony 23 czerwca 2025, 14:38 przez Targersdorf Borisz, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika

ODZNACZENIA

Jürgen Voller pisze: 23 czerwca 2025, 14:29 @Targersdorf Borisz Wiedziałem, że ktoś wyleci z Węgrami czy innymi Ugrofinami ;)
Szanowny Kolega jest uprzedzony.
Nasza tolerancja jest wprost proporcjonalna do naszego nacjonalizmu.
Awatar użytkownika
Leszek Ebe-Grüner Stempel
Dziedzic

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Leszek Ebe-Grüner »

Jürgen Voller pisze: 23 czerwca 2025, 14:29 @Ronon Dex @Heinz-Werner Grüner
Przypomina mi się ksiądz grany w Klerze przez Więckiewicza:
"Nie chodzi o to żeby zebrać pieniądze, ale żeby zbierać!" :lol:

Jeśli mogę coś zasugerować, to proponuję na sztandarze Ostbataillonu flagę Mandżukuo, to to przyciągnie potencjalnych chętnych Azjatów, bo darzą to państwo dużą estymą, jako okres jednak niezależności od Chin. Jak użyłem grafiki Cesarza Pu Yi w Nan Di ostatnio, to zrobiło to bardzo dobre wrażenie na Mandżurach :D

@Targersdorf Borisz Wiedziałem, że ktoś wyleci z Węgrami czy innymi Ugrofinami ;)

Guten Tag, @Leszek Ebe-Grüner
Witam witam :D No to będzie trzeba załatwić sobie gierkę w takim razie. A co do chętnych azjatów, to wtedy pojawia się magiczne pytanie-A co z Kugarią? :mrgreen: :mrgreen: :twisted:
(-) Leszek Ebe-Grüner
Syn Heinza-Werner Grünera
DZIEDZIC EDELWEISS
Wyznawca Edelweisszyzmu

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Jürgen Voller Stempel
Prinz von Persien

ODZNACZENIA

OBYWATEL