Karabin Wyborowy Werner 31
- Heinz-Werner Grüner • Stempel
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Re: Karabin Wyborowy Werner 31
Widzę, że powstaje coś w koorperacji myśli produkcyjnych. I takie rzeczy to ja sobie cenię. Nie robimy fantazji, ale w miarę rozsądku rozwijamy to co mamy. I co najważniejsze, pomagamy!

Pamiętajmy, że przecież nie musimy się trzymać dokładnie reala... owszem założony okres ogranicza nam rozwiązania techniczne, ale ogólnie, a nie w szczegółach. Przecież jeżeli jesteśmy przy uzbrojeniu to w realu bardzo często decydowała ekonomia, sytuacja polityczna, często też "armijny beton". Czasem jeden głupi decydent potrafił zablokować coś na kilka lat... bo tak uważał i tyle. Przykłady:Heinz-Werner Grüner pisze: ↑21 czerwca 2025, 20:47 Nie robimy fantazji, ale w miarę rozsądku rozwijamy to co mamy.
1/ II RP odrzuciła dobre propozycje rkm-ów bo istniała niczym nie uzasadniona awersja do magazynka dopinanego z góry. Można wyczytać same superlatywy o odrzuconych propozycjach, gdzie jedyną, ale eliminującą wadą był zakładany od góry magazynek. W sumie najlepiej sprawdzające się w praktyce rozwiązanie w magazynkowych rkm-ach tamtego okresu.
2/ Niemcy (III Rzesza) nie potrafiły stworzyć sobie (do połowy wojny) poprawnie działającego karabinu samopowtarzalnego bo odgórna i irracjonalna decyzja zabraniała "dziury w lufie", co eliminowało najlepszą zasadę działania czyli odprowadzenie części gazów prochowych przez boczny otwór w lufie. Dopiero zdobycze SWT na Armii Czerwonej pozwoliło dokończyć broń, bo skopiowano z nich układ gazowy, a wtedy już zakaz "dziurawienia lufy" zdechł śmiercią naturalną.
3/ Cofnijmy się trochę... w USA na parę lat przed PWS można było mieć bardzo dobrą (jak na owe czasy) lekką broń maszynową, ale jej konstruktor był "podpadnięty" z czasów dawniejszej służby wojskowej u generała-decydenta. W efekcie konstruktor się wkurzył, wyjechał za ocean i jego broń przyjęli Brytyjczycy. W czasie PWS mieli najlepszy rkm, a Amerykanie ratowali się francuskimi CSRS, które były wiecznie zacinającym się "szajsem".
Jak już opracowali swój karabin automatyczny i dopasowali go do swojej doktryny (w zasadzie zamiast rkm) to naprodukowali go przez 3 lata tyle, że do DWS byli "niewolnikami zapasów magazynowych". Żaden porządny rkm nie miał szans, bo w magazynach zalegało ponad 100 tys. BAR-ów.
4/ Dlaczego Wielka Brytania nie miała pistoletów maszynowych... bo pewien decydent orzekł, że to "broń gangsterska". Potem obudzili się z "ręką w nocniku" sprowadzając je hurtowo zza Oceanu oraz budując swój pistolet maszynowy "ze śmietnika" - bo gdy musieli go zrobić to już byli opóźnieni, spłukani i brakowało im wszystkiego. Musieli się zadowolić byle czym, byle w ogóle strzelało, mniej więcej w założonym kierunku.
Takich historii można przytoczyć wiele... a do tego często do różnych armii nie trafiała broń lepsza, bo ten kto sprzedawał gorszą był po prostu lepszym handlowcem. O "braniu w łapę" i innych "przekrętach" to już nie wspominam. Też ich nie brakowało...
Dlatego moim zdaniem powinniśmy trzymać się stosownego rozwoju technicznego, adekwatnego do założonego rozwoju Edelweiss, ale nie konkretnych modeli, bo o tym czasem decydowały uwarunkowania, których u nas, w mikro po prostu nie ma.
- Leszek Ebe-Grüner • Stempel
- Dziedzic
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Dobra czas na nową wiadomość...
Mianowicie kupiłem ostatecznie tą grę Gunsmith Simulator. Nie jest to taki sandbox jednak o którym myślałem, że będę mógł dosłownie zrobić sobie dowolną broń strzelecką jaką sobie zamarzę, aczkolwiek ma formy modyfikacji danej broni. Także tak, gra ma ograniczenia+jeszcze muszę trochę ,,ponaprawiać" w grze broni zanim będę mógł kupić własną, bo one kosztują...
Raczej chyba nie da się zwiększać i zmniejszać luf i takich dzikich akrobacji, ale jeszcze potestuję.
W najgorszym wypadku po prostu no będę(czego nie chcę jakoś specjalnie mocno) korzystał z grafiki AI.
Ewentualnie @Ronon Dex jak masz jakieś wskazówki czy można jakąś za pomocą tej gry operować, byłbym bardzo wdzięczny, bo jak mówiłem staram się jakoś poświęcić by tworzyć fajne bronie do Sił Zbrojnych Edelweiss, dostosowanych w miarę do jej klimatu...
Mianowicie kupiłem ostatecznie tą grę Gunsmith Simulator. Nie jest to taki sandbox jednak o którym myślałem, że będę mógł dosłownie zrobić sobie dowolną broń strzelecką jaką sobie zamarzę, aczkolwiek ma formy modyfikacji danej broni. Także tak, gra ma ograniczenia+jeszcze muszę trochę ,,ponaprawiać" w grze broni zanim będę mógł kupić własną, bo one kosztują...
Raczej chyba nie da się zwiększać i zmniejszać luf i takich dzikich akrobacji, ale jeszcze potestuję.
W najgorszym wypadku po prostu no będę(czego nie chcę jakoś specjalnie mocno) korzystał z grafiki AI.
Ewentualnie @Ronon Dex jak masz jakieś wskazówki czy można jakąś za pomocą tej gry operować, byłbym bardzo wdzięczny, bo jak mówiłem staram się jakoś poświęcić by tworzyć fajne bronie do Sił Zbrojnych Edelweiss, dostosowanych w miarę do jej klimatu...
(-) Leszek Ebe-Grüner
Syn Heinza-Werner Grünera
DZIEDZIC EDELWEISS
Wyznawca Edelweisszyzmu

DZIEDZIC EDELWEISS
Wyznawca Edelweisszyzmu

Kupiłem to swego czasu... ale nie miałem czasu się pobawić. Za dużo programów, za mało czasu... Czeka na "lepsze czasy".Leszek Ebe-Grüner pisze: ↑25 czerwca 2025, 18:02 Mianowicie kupiłem ostatecznie tą grę Gunsmith Simulator. Nie jest to taki sandbox jednak o którym myślałem, że będę mógł dosłownie zrobić sobie dowolną broń strzelecką jaką sobie zamarzę, aczkolwiek ma formy modyfikacji danej broni. Także tak, gra ma ograniczenia+jeszcze muszę trochę ,,ponaprawiać" w grze broni zanim będę mógł kupić własną, bo one kosztują...
Jak napisałem... mam, ale nie bawiłem się tym jeszcze.Leszek Ebe-Grüner pisze: ↑25 czerwca 2025, 18:02 Ewentualnie @Ronon Dex jak masz jakieś wskazówki czy można jakąś za pomocą tej gry operować, byłbym bardzo wdzięczny, bo jak mówiłem staram się jakoś poświęcić by tworzyć fajne bronie do Sił Zbrojnych Edelweiss, dostosowanych w miarę do jej klimatu...
Ogólnie bazuje na Armie3 z wszystkimi DLC i masa darmowych addonów. Ma to ten plus, że można komponować postacie, kompilować elementy umundurowania, oporządzenia, wyposażenia i uzbrojenia.
Dlatego armia Edelweiss ma fińskie mundury z lat 30-tych, niemieckie hełmy M35 oraz francuskie karabiny, niemieckie pistolety maszynowe, czeskie rkm-y i niemieckie ukm-y, a do tego brytyjskie karabiny ppanc i belgijskie pistolety - ale to wszystko na fikcyjną amunicję, opracowaną "mikronacyjnie. Sprzęt ciężki i artyleria to też mieszanka.
A co do "fajnych broni" to pokombinuj, ale obawiam się, że jak będziesz to robił logicznie i tak dojdziesz do tego co stworzono w realu... bo w zasadzie wszystko wypróbowano...
- Dziedzic
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Za dużo roboty i za mało możliwości oferuję gra, dlatego już poprosiłem o zwrot tej gry. Już chyba ta Arma 3, którą ty grasz to chyba ma większe możliwości.Ronon Dex pisze: ↑25 czerwca 2025, 20:41Kupiłem to swego czasu... ale nie miałem czasu się pobawić. Za dużo programów, za mało czasu... Czeka na "lepsze czasy".Leszek Ebe-Grüner pisze: ↑25 czerwca 2025, 18:02 Mianowicie kupiłem ostatecznie tą grę Gunsmith Simulator. Nie jest to taki sandbox jednak o którym myślałem, że będę mógł dosłownie zrobić sobie dowolną broń strzelecką jaką sobie zamarzę, aczkolwiek ma formy modyfikacji danej broni. Także tak, gra ma ograniczenia+jeszcze muszę trochę ,,ponaprawiać" w grze broni zanim będę mógł kupić własną, bo one kosztują...
Jak napisałem... mam, ale nie bawiłem się tym jeszcze.Leszek Ebe-Grüner pisze: ↑25 czerwca 2025, 18:02 Ewentualnie @Ronon Dex jak masz jakieś wskazówki czy można jakąś za pomocą tej gry operować, byłbym bardzo wdzięczny, bo jak mówiłem staram się jakoś poświęcić by tworzyć fajne bronie do Sił Zbrojnych Edelweiss, dostosowanych w miarę do jej klimatu...
Ogólnie bazuje na Armie3 z wszystkimi DLC i masa darmowych addonów. Ma to ten plus, że można komponować postacie, kompilować elementy umundurowania, oporządzenia, wyposażenia i uzbrojenia.
Dlatego armia Edelweiss ma fińskie mundury z lat 30-tych, niemieckie hełmy M35 oraz francuskie karabiny, niemieckie pistolety maszynowe, czeskie rkm-y i niemieckie ukm-y, a do tego brytyjskie karabiny ppanc i belgijskie pistolety - ale to wszystko na fikcyjną amunicję, opracowaną "mikronacyjnie. Sprzęt ciężki i artyleria to też mieszanka.
A co do "fajnych broni" to pokombinuj, ale obawiam się, że jak będziesz to robił logicznie i tak dojdziesz do tego co stworzono w realu... bo w zasadzie wszystko wypróbowano...![]()
![]()
![]()
(-) Leszek Ebe-Grüner
DZIEDZIC EDELWEISS
Wyznawca Edelweisszyzmu

DZIEDZIC EDELWEISS
Wyznawca Edelweisszyzmu

- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Ja bym nie skupiał się zna wizualizacji, tu nawet AI pomoże - lekko zawsze zmodyfikuje jesli trzeba, bardziej prosiłbym o ustalenie w krórym kierunku ten rozwój idzie. Werner 31 jest bliski wdrożenia, ale do zamówniea przez ESK to jeszcze chwila...
- Dziedzic
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
No ostatecznie będzie to wyglądać tak ta broń:Heinz-Werner Grüner pisze: ↑25 czerwca 2025, 22:24 Ja bym nie skupiał się zna wizualizacji, tu nawet AI pomoże - lekko zawsze zmodyfikuje jesli trzeba, bardziej prosiłbym o ustalenie w krórym kierunku ten rozwój idzie. Werner 31 jest bliski wdrożenia, ale do zamówniea przez ESK to jeszcze chwila...
-Broń ma łącznie długość 1320 mm
-długość całej lufy z kolei ma 700 mm
-Zasięg skuteczny broni to 800 metrów
-Amunicja 9x77 mm
-Energia Kinetyczna 7500 J
-Jak chodzi o przebicie pancerza to jest nieco większy, bo przebije 15 mm pancerza
-W skrócie przebije bez problemu drewniane ściany, hełm, ciężarówkę, nieco ciężej, ale też da radę z samochodami pancernymi od boku i od tyłu oraz przebije cienkie ściany betonowe(np.z baraku), ale grubszych już nie ma szans
-Celownik optyczny byłby x4 i x8
-Zgodnie z propozycją Ronona Dexa, to waga naboju to będzie 17,5 g.
(-) Leszek Ebe-Grüner
DZIEDZIC EDELWEISS
Wyznawca Edelweisszyzmu

DZIEDZIC EDELWEISS
Wyznawca Edelweisszyzmu

- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Mam spróbować "zwizualizować" w wersji AI, czy jednak sam się podejmiesz?Leszek Ebe-Grüner pisze: ↑25 czerwca 2025, 23:00No ostatecznie będzie to wyglądać tak ta broń:Heinz-Werner Grüner pisze: ↑25 czerwca 2025, 22:24 Ja bym nie skupiał się zna wizualizacji, tu nawet AI pomoże - lekko zawsze zmodyfikuje jesli trzeba, bardziej prosiłbym o ustalenie w krórym kierunku ten rozwój idzie. Werner 31 jest bliski wdrożenia, ale do zamówniea przez ESK to jeszcze chwila...
-Amunicja 9x77 mm
-Jak chodzi o przebicie pancerza to jest nieco większy, bo przebije 15 mm pancerza
-W skrócie przebije bez problemu drewniane ściany, hełm, ciężarówkę, nieco ciężej, ale też da radę z samochodami pancernymi od boku i od tyłu oraz przebije cienkie ściany betonowe(np.z baraku), ale grubszych już nie ma szans
- Dziedzic
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Spróbuj zwizualizować jak możeszHeinz-Werner Grüner pisze: ↑25 czerwca 2025, 23:18Mam spróbować "zwizualizować" w wersji AI, czy jednak sam się podejmiesz?Leszek Ebe-Grüner pisze: ↑25 czerwca 2025, 23:00No ostatecznie będzie to wyglądać tak ta broń:Heinz-Werner Grüner pisze: ↑25 czerwca 2025, 22:24 Ja bym nie skupiał się zna wizualizacji, tu nawet AI pomoże - lekko zawsze zmodyfikuje jesli trzeba, bardziej prosiłbym o ustalenie w krórym kierunku ten rozwój idzie. Werner 31 jest bliski wdrożenia, ale do zamówniea przez ESK to jeszcze chwila...
-Amunicja 9x77 mm
(-) Leszek Ebe-Grüner
DZIEDZIC EDELWEISS
Wyznawca Edelweisszyzmu

DZIEDZIC EDELWEISS
Wyznawca Edelweisszyzmu

Co ciekawe to w zasadzie w Armę mało gram... dawniej tak, ale już przy dwójce więcej kombinowałem do mikro niż grałem. Kupiłem Armę3 i te wszystkie DLC w zasadzie na potrzeby zabawy w mikro.Leszek Ebe-Grüner pisze: ↑25 czerwca 2025, 22:01 Już chyba ta Arma 3, którą ty grasz to chyba ma większe możliwości.
I tak ma możliwości... Najważniejszą dla tworzenia różnistych rzeczy do mikro jest to, że gra ma świetny edytor - po prostu nie trzeba "przechodzić gry" by coś stworzyć. Od samego początku po zakupie (no i po zmodowaniu, bo warto) można sobie już wszystko tworzyć w edytorze.