Formacje cudzoziemskie [temat roboczy]

Siły Lądowe Edelweiss
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Formacje cudzoziemskie [temat roboczy]

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Albert Fryderyk de Espada pisze: 24 czerwca 2025, 14:39
Ronon Dex pisze: 24 czerwca 2025, 04:06 Przepraszam, ale z tamtym projektem z końca 2022 nie miałem nic wspólnego - nie napisałem tam nawet jednego postu. Cały mój udział w tym wszystkim to tylko to, że wykorzystano mój rysunek munduru.
To mogłem coś pogmatwać a pamiętałem że któryś z was się tym zajmował. No ale faktycznie padło tam jak byk już okryte złą sławą Waffen SS. No przyznać trzeba że jakkolwiek nietaktowne porównanie to dość adekwatne patrząc przez pryzmat powstania jednostek innych narodowości w ramach naszych sił zbrojnych.
Herr Romanow kłócił się z Kameradem Pietrowem.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Leszek Ebe-Grüner Stempel
Dziedzic

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Leszek Ebe-Grüner »

Heinz-Werner Grüner pisze: 24 czerwca 2025, 19:31
Albert Fryderyk de Espada pisze: 24 czerwca 2025, 14:39
Ronon Dex pisze: 24 czerwca 2025, 04:06 Przepraszam, ale z tamtym projektem z końca 2022 nie miałem nic wspólnego - nie napisałem tam nawet jednego postu. Cały mój udział w tym wszystkim to tylko to, że wykorzystano mój rysunek munduru.
To mogłem coś pogmatwać a pamiętałem że któryś z was się tym zajmował. No ale faktycznie padło tam jak byk już okryte złą sławą Waffen SS. No przyznać trzeba że jakkolwiek nietaktowne porównanie to dość adekwatne patrząc przez pryzmat powstania jednostek innych narodowości w ramach naszych sił zbrojnych.
Herr Romanow kłócił się z Kameradem Pietrowem.
Jakoś mnie to nie dziwi i zawsze się kłócili oni między sobą.
(-) Leszek Ebe-Grüner
Syn Heinza-Werner Grünera
DZIEDZIC EDELWEISS
Wyznawca Edelweisszyzmu

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Ronon Dex »

Leszek Ebe-Grüner pisze: 25 czerwca 2025, 17:39 Jakoś mnie to nie dziwi i zawsze się kłócili oni między sobą.
Pietrow to akurat kłócił się z każdym, poza swoimi "przydupasami" - to człowiek, który po prostu nie potrafił normalnie współpracować, a do tego bardzo lubił obrażać ludzi z nim się nie zgadzającymi. Inaczej nie umiał...

A co do tej histerii, że niby Waffen-SS to po prostu niektórzy nie potrafią rozróżnić "kwestii technicznych" od tych ideologicznych. Zwykle to wynika ze znikomej (lub żadnej) wiedzy w temacie...

Nie trzeba być nazistą by doceniać niemiecki wkład w kwestie rozwoju nowoczesnych (na owe czasy) struktur i taktyki działań, nie trzeba być komunistą by docenić np. radzieckie wkład w rozwój uzbrojenia strzeleckiego i artyleryjskiego, nie trzeba być miłośnikiem "jankesów" by docenić np. kwestie budownictwa okrętowego i rozwój techniki lotniczej itd. itp.

To tylko osobnikom "o bardzo małym rozumku" mieszają się "sprawy techniczno-organizacyjne" z różnistymi ideologiami. No, ale dla niektórych to "nazista w każdej szafie"... każdy widzi to co chce widzieć.

A tak naprawdę idea formacji cudzoziemskich (bardziej lub mniej dobrowolnych) jest stara jak wojna i nie jest wymysłem nazistów.

Co więcej to nasza koncepcja przypomina bardziej francuską legię cudzoziemską z jej początkowego okresu czyli lat 30-tych XIX wieku.

To wtedy tworzono Legię złożoną z batalionów cudzoziemskich, jednolitych narodowościowo (czyli jak u nas... bataliony narodowe emigrantów, we wspólnej formacji). To się nie sprawdziło, z racji animozji narodowościowych, powodujących trudności we wspólnym działaniu, a czasem i wzajemne ostrzeliwanie się tych narodowych batalionów. Stąd dość szybko wszystkich stosownie wymieszano... No, ale mikro to nie real i w zasadzie to utopia, gdzie utopia ma prawo się sprawdzić... :lol: :lol: :lol:
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
Albert Fryderyk de Espada Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Albert Fryderyk de Espada »

No dobrze, zatem jak już się zgadzamy że chcemy tworzyć regimenty cudzoziemskie w ramach naszej armii to zapytam się jak chcemy to ugryźć techniczne.
Jednostki te raczej będą mniej liczne niż nasza armia regularna więc chcemy te formacje podpinać do już istniejącej struktury dodając te formacje do większych istniejących jako jeden z związków taktycznych czy wyłączamy je z zasadniczej struktury tworząc jakiś odłam wojsk lądowych dedykowany właśnie regimentom cudzoziemskim.
/-/ AF de Espada
Lewy Faktotum

ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Albert Fryderyk de Espada pisze: 26 czerwca 2025, 13:57 No dobrze, zatem jak już się zgadzamy że chcemy tworzyć regimenty cudzoziemskie w ramach naszej armii to zapytam się jak chcemy to ugryźć techniczne.
Jednostki te raczej będą mniej liczne niż nasza armia regularna więc chcemy te formacje podpinać do już istniejącej struktury dodając te formacje do większych istniejących jako jeden z związków taktycznych czy wyłączamy je z zasadniczej struktury tworząc jakiś odłam wojsk lądowych dedykowany właśnie regimentom cudzoziemskim.
Organizacyjnie stworzyłbym odrębny element - jakiś Legion Cudzoziemski zapewne w sile pułku (przynajmniej na tym etapie) - złożonego z batalionów jednolitych narodowościowo.

Przy czym faktycznie ciężko będzie stworzyć z tego spójny związek taktyczny, bo przecież będziemy mieli różne i odmienne pomysły na te cudzoziemskie bataliony. W takim przypadku Legion Cudzoziemski będzie strukturą administracyjną, łączącą w czasie pokoju te wszystkie formacje złożone z cudzoziemców.

Natomiast w razie działań wojennych będzie trzeba wykorzystywać te bataliony raczej oddzielnie lub jak sugerujesz dodając je jako wsparcie do odpowiednich ich zasadniczych struktur. Inna sprawa, że w przypadku 3-dywizyjnej armii, z dywizjami raczej takimi mniejszymi to w razie czego zapewne będzie sporo samodzielnych zadań bojowych dla pododdziałów o wielkości batalionu.
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Oby tylko ci wszyscy cudzoziemcy przebywali u nas legalnie. Akurat temat na dzisiejszy real... :?
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Heinz-Werner Grüner pisze: 27 czerwca 2025, 10:16 Oby tylko ci wszyscy cudzoziemcy przebywali u nas legalnie. Akurat temat na dzisiejszy real... :?
W zasadzie poruszyłeś ciekawą kwestię... będę musiał wystąpić z jakimś pismem do Oberhaupta w kwestii zalegalizowania pobytu moich nandyjczyków. Muszę jednak trochę poczekać, bo obecnie dłubię sobie strukturę nandyjskiego batalionu i jestem na etapie żmudnego kombinowania, ustawiana, liczenia i robienia schematu.

Żeby nie było, że namieszał i nic nie robi...

Obrazek

... po prostu na początku zawsz jest sporo dłubania w zaciszu kompa. Proszę zwrócić uwagę na azjatyckie facjaty nandyjczyków - to tez wymagało kolejnego moda... :P

Mam nadzieję w przyszłym tygodniu wstawić już w pełni zilustrowaną i opisaną strukturę tej cudzoziemskiej jednostki... wraz z jakąś narracją. Wtedy też będę miał dokładne dane liczbowe i będzie można wystąpić o zalegalizowanie pobytu.

Czy będziemy kombinować też jakieś "zielone karty"... niekoniecznie zielone :?: :lol:

PS. No, a potem pewnie pomogę Jürgenowi Voller z jego cudzoziemcami...
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Facjatki robią wrażenie, jakby takie super dopracowane. Ten pierwszy w ogóle ubrudzony jak diabli, fajnie to wygląda.

Co do "wiz czy kart" można to jakoś ogarnąć. W zasadzie to chętnie dodałbym "najwyższy szczebel", do naszych Racjonalizatorów, lub po prostu kilku żołnierzyków do narracji.

Skoro mamy Karty Pobytu dla nas - realnych osobników, to takie tymczasowe karty czy wizy mozna by i wygenerować . Fajna rzecz w sumie. Zbiorczo też można jakieś pismo, że cały batalion (czy nawet ogólnikowo - każdy legionista, by nie rozpisywać dla każdej nacji) nandyjski w trakcie pełnienia służby (kontraktu?) ma jednocześnie pozwolenie na pobyt.

co do koloru... Pierwsze co mi przyszło na myśl to, że Zielone Karty w EdelWEISS to w sumie słaby pomysł, ale ja jestem Grüner (niem. bardziej zielony), także pasuje i zielna i biała karta. ;)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Jürgen Voller Stempel
Prinz von Persien

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Jürgen Voller »

@Heinz-Werner Grüner Ja nic nie mówię, ale te formalności przy wydawaniu Karty pobytu mogą być dla naszych Azjatów odstręczające ;) Musimy to maksymalnie uprościć :)

@Ronon Dex Super grafika i czekam na mych Soldaten! :D :) Oczywiście, trochę zbyt sowiecka, jak na mój gust ;)

Myślałem o narracyjnym kraju, z którego pochodzą moi ochotnicy :)) Taki Afganistan zmiksowany z Iranem, ale w latach dwudziestych/trzydziestych XX wieku i królewski.
Znajdę jakąś dobrą nazwę.
A może jakaś marynarka czy lotnictwo? ;)
Tak na wypadek, gdyby nie wszyscy moi Azjaci chcieli działać na lądzie 8-)
Oczywiście, już widzę tą opozycję, że dublowanie kompetencji, etc...
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Jürgen Voller pisze: 28 czerwca 2025, 22:18 @Heinz-Werner Grüner Ja nic nie mówię, ale te formalności przy wydawaniu Karty pobytu mogą być dla naszych Azjatów odstręczające ;) Musimy to maksymalnie uprościć :)

@Ronon Dex Super grafika i czekam na mych Soldaten! :D :) Oczywiście, trochę zbyt sowiecka, jak na mój gust ;)

Myślałem o narracyjnym kraju, z którego pochodzą moi ochotnicy :)) Taki Afganistan zmiksowany z Iranem, ale w latach dwudziestych/trzydziestych XX wieku i królewski.
Znajdę jakąś dobrą nazwę.
A może jakaś marynarka czy lotnictwo? ;)
Tak na wypadek, gdyby nie wszyscy moi Azjaci chcieli działać na lądzie 8-)
Oczywiście, już widzę tą opozycję, że dublowanie kompetencji, etc...
Raczej wieś/osadę niż kraj, tak bym polecał :)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
ODPOWIEDZ