Formacje cudzoziemskie [temat roboczy]

Siły Lądowe Edelweiss
Awatar użytkownika
Leszek Ebe-Grüner Stempel
Dziedzic

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Formacje cudzoziemskie [temat roboczy]

Post autor: Leszek Ebe-Grüner »

Jürgen Voller pisze: 23 czerwca 2025, 17:01 A co to takiego? :D W życiu nie słyszałem :P
A takie tam kiedyś Chanat bardzo potężny walczący z Brodrią. Jak to mawiało ich przysłowie... A tak!:
Nie dolewajcie oliwy do ognia. Lepiej wrzucić tam granat.
(-) Leszek Ebe-Grüner
Syn Heinza-Werner Grünera
DZIEDZIC EDELWEISS
Wyznawca Edelweisszyzmu

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Jürgen Voller Stempel
Prinz von Persien

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Jürgen Voller »

Interesujące, a w jakich czasach działali i kiedy mieli swój "czas akcji"? :D
Awatar użytkownika
Leszek Ebe-Grüner Stempel
Dziedzic

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Leszek Ebe-Grüner »

Z tego co wiem ostatni raz byli aktywni na początku 2020 roku, czyli no już dość dawno.
(-) Leszek Ebe-Grüner
Syn Heinza-Werner Grünera
DZIEDZIC EDELWEISS
Wyznawca Edelweisszyzmu

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Jürgen Voller Stempel
Prinz von Persien

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Rozumiem, bo to rzeczywiście dawno było.
Awatar użytkownika
Albert Fryderyk de Espada Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Albert Fryderyk de Espada »

Heinz-Werner Grüner pisze: 23 czerwca 2025, 08:23 Czy ja dobrze pamiętam, że temat "legionów" był już poruszany? :)

Obrazek
A no było coś takiego gdzie głównym pomysłodawcą byli właśnie chyba @Peetri Romanaav oraz @Ronon Dex - chociaż pamiętam też że cały projekt lekko mówiąc szlak trafił gdy co bardziej "prawilna" część mikronautów z całą stanowczością zrównała Edelweiss za neonazistami i innymi pochodnymi pod dość może i niefortunnym aczkolwiek trafnym porównaniu technicznego stanu istnienia takich formacji do realnego Waffen SS.

Heinz-Werner Grüner pisze: 23 czerwca 2025, 08:23 A co jeśli za chwilę ktoś powie, że chciałby dodać batalion koribijski? (@Albert Fryderyk de Espada ). To chyba nie przeszkadza prawda, jakby to się miało tak rozrastać?
Coś tam się znajdzie, chociaż już mi się kilka rzeczy zaczyna nie podobać. Na papierze wszystko pięknie i ładnie tylko żeby zaraz nie urosła nam jedna armia w drugiej. Jakby ja mam swoją działkę w Edelweiss Flussflottille i ogólnie naszych siłach zbrojnych, mogę się zająć dodatkową jednostką lądową ale nie muszę. Jakby mamy na tyle dużo otwartych wakatów w wojsku do objęcia że znacznie chętniej widziałbym tak chętnie zgłaszające się osoby aby zajęły się już istniejącymi jednostkami niżeli tworzył kolejne które zaraz urosną nam do rozmiarów nwm 1/3 naszych sił zbrojnych.
/-/ AF de Espada
Lewy Faktotum

ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Podmentionowałem Cię Herr Komandeur Oberleutnant byś właśnie "poukładał" te klocki. Zgadzam się - jako oberhaupt, na Legiony z Nan Di i "cokolwiek wymyśli nasz perski czarodziej". Wiem, że to sporo, ale zakłądam "niedoszacowanie migrantów" na edelweisskiej ziemi, a skoro są oboje chętni...
Przyznam, że spodziewałem się, że te Legiony Ochotnicze to w całości z 1000-1500 etatów, a to chyba jeszcze się mieścimy.

Co do porównań do Waffen SS to zapomnijmy. Herr Kamerad Pietrow napisał u nas raptem TRZY posty. Był i poszedł, a racji nie miał, prawda? :)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Ronon Dex »

Albert Fryderyk de Espada pisze: 23 czerwca 2025, 21:40 A no było coś takiego gdzie głównym pomysłodawcą byli właśnie chyba @Peetri Romanaav oraz @Ronon Dex - chociaż pamiętam też że cały projekt lekko mówiąc szlak trafił gdy co bardziej "prawilna" część mikronautów z całą stanowczością zrównała Edelweiss za neonazistami i innymi pochodnymi pod dość może i niefortunnym aczkolwiek trafnym porównaniu technicznego stanu istnienia takich formacji do realnego Waffen SS.
Przepraszam, ale z tamtym projektem z końca 2022 nie miałem nic wspólnego - nie napisałem tam nawet jednego postu. Cały mój udział w tym wszystkim to tylko to, że wykorzystano mój rysunek munduru.

Heinz-Werner Grüner pisze: 23 czerwca 2025, 21:47 Przyznam, że spodziewałem się, że te Legiony Ochotnicze to w całości z 1000-1500 etatów, a to chyba jeszcze się mieścimy.
Obecnie pewnie więcej... bo jeżeli uznamy, że "cudzoziemskie bataliony" mogą liczyć do 800 ludzi to w zależności od ilości chętnych wyjdzie pewnie 2500-4000 tysiące.

Maksymalnie wyjdzie z tego jakiś wzmocniony pułk czy brygada. W skali ELak, która liczy trzy dywizje (każda 3-pułkowa) nie spowoduje to żadnych problemów.
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Dobra, no to sobie działajcie. Ja skupię się na czymś innym. :)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Jürgen Voller Stempel
Prinz von Persien

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Heinz-Werner Grüner pisze: 24 czerwca 2025, 08:54 Dobra, no to sobie działajcie. Ja skupię się na czymś innym. :)
Wedle rozkazu, Herr Oberhaupt! :D

Jeden mandżurski ochotnik jest już, choć w wiadomości wyskoczył mi z Sieg heil i zapewnieniach o przyjaźni japońsko-mandżursko-niemieckiej (pisałem, że Edelweiß to taka Republik, ale raczej von Weimar niż ta po '33 roku) :P :?

Urabianie ochotnika w trakcie XD
Awatar użytkownika
Albert Fryderyk de Espada Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Albert Fryderyk de Espada »

Ronon Dex pisze: 24 czerwca 2025, 04:06 Przepraszam, ale z tamtym projektem z końca 2022 nie miałem nic wspólnego - nie napisałem tam nawet jednego postu. Cały mój udział w tym wszystkim to tylko to, że wykorzystano mój rysunek munduru.
To mogłem coś pogmatwać a pamiętałem że któryś z was się tym zajmował. No ale faktycznie padło tam jak byk już okryte złą sławą Waffen SS. No przyznać trzeba że jakkolwiek nietaktowne porównanie to dość adekwatne patrząc przez pryzmat powstania jednostek innych narodowości w ramach naszych sił zbrojnych.
/-/ AF de Espada
Lewy Faktotum

ObrazekObrazekObrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Edelweiss Landstreitkräfte”