Kochana Islamska Republika - czyli kir, już ich pochowałeś?
Książę Persji nadaje!
- Heinz-Werner Grüner • Stempel
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Re: Książę Persji nadaje!
Przyznam, że wschodem zacząłem się mniej interesować od startu Uznańskiego, ale chętnie poczytam co tam się dzieje.
- Jürgen Voller • Stempel
- Prinz von Persien
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
@Heinz-Werner Grüner Ja też się cieszę, zwłaszcza, że i drugi Polak w kosmosie i jego żona pochodzą oboje z Łodzi, a nawet poznali się na Piotrkowskiej 
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Łódź na propsie! Gdyby tak w Edelweiss zrobic odpowiednikw wersji mikro, kto wie, kto wie? Nazwę już mam Kahndorf. A może raczej Vollerstadt? A gdyby tak zaszaleć i Persdorf, czy Persberg...?Jürgen Voller pisze: ↑28 czerwca 2025, 21:58 @Heinz-Werner Grüner Ja też się cieszę, zwłaszcza, że i drugi Polak w kosmosie i jego żona pochodzą oboje z Łodzi, a nawet poznali się na Piotrkowskiej![]()
- Prinz von Persien
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
- Prinz von Persien
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
- Prinz von Persien
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Ważne!
Przywódca Irańskiej Rewolucji Narodowej, Król Reza Pahlavi, otworzy obrady Współpracy Narodowej.
Celem szczytu jest pogłębienie Irańskiej Współpracy Narodowej i prezentacja mapy drogowej dla przejścia do demokracji i odbudowy kraju.
Zaproszenia zostały już wysłane.
To będzie ważna i historyczna lista gości dla wydarzenia na miarę XXI wieku.
Osoby zaproszone na ten szczyt mają prawdziwą możliwość użycia ich wiedzy eksperckiej we wszystkich sferach życia dla powrotu do kraju i jego odbudowy.
#MakeIranGreatAgain #MIGA #KingRezaPahlavi
(Szczyt nastąpi gdzieś w Europie, możliwe że w Wielkiej Brytanii, bo Szach przebywa obecnie w Londynie i prowadzi intensywne rozmowy z brytyjskimi politykami, między innymi z Davidem Cameronem i Nigelem Faragem).
btw Zero kontaktu z pierwowzorem edelwajskiej Frau Voller od dobrego tygodnia!
Tam musi być teraz niezły terror i się pewnie boi... O_O
Przywódca Irańskiej Rewolucji Narodowej, Król Reza Pahlavi, otworzy obrady Współpracy Narodowej.
Celem szczytu jest pogłębienie Irańskiej Współpracy Narodowej i prezentacja mapy drogowej dla przejścia do demokracji i odbudowy kraju.
Zaproszenia zostały już wysłane.
To będzie ważna i historyczna lista gości dla wydarzenia na miarę XXI wieku.
Osoby zaproszone na ten szczyt mają prawdziwą możliwość użycia ich wiedzy eksperckiej we wszystkich sferach życia dla powrotu do kraju i jego odbudowy.
#MakeIranGreatAgain #MIGA #KingRezaPahlavi
(Szczyt nastąpi gdzieś w Europie, możliwe że w Wielkiej Brytanii, bo Szach przebywa obecnie w Londynie i prowadzi intensywne rozmowy z brytyjskimi politykami, między innymi z Davidem Cameronem i Nigelem Faragem).
btw Zero kontaktu z pierwowzorem edelwajskiej Frau Voller od dobrego tygodnia!
Tam musi być teraz niezły terror i się pewnie boi... O_O
- Załączniki
-
- 20250702_191456.jpg (928.39 KiB) Przejrzano 486 razy
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Jak napisałeś "Reza Pahlavi" to aż musiałem sprawdzić... No tak, chodzi Ci o syna TEGO Rezy Pahlaviego, o którym ja pomyślałem. Nie wiedziałem, że syn też ma podobne dane osobowe. Mniejsza o to.
Daj proszę znać jak uda Ci się nawiązać kontakt z koleżanką. Niby człowiek nie zna, ale tyle się nasłuchać dobrego. Trzymam kciuki za powodzenie - MIA
Daj proszę znać jak uda Ci się nawiązać kontakt z koleżanką. Niby człowiek nie zna, ale tyle się nasłuchać dobrego. Trzymam kciuki za powodzenie - MIA
Mapa drogowa pewnie im się by przydała, gdyby byli w stanie zdobyć władzę... Pytanie brzmi czy mają na to realne szanse?Jürgen Voller pisze: ↑02 lipca 2025, 19:48 Celem szczytu jest pogłębienie Irańskiej Współpracy Narodowej i prezentacja mapy drogowej dla przejścia do demokracji i odbudowy kraju.
Sukces Rewolucji Islamskiej z 1979 polegał na masowym poparciu ludności, na strajku generalnym i milionowych demonstracjach oraz na rozłamie w armii, której cześć deklarowało wsparcie dla rewolucji... a jak nie wsparcie to przynajmniej bierne zachowanie i brak poparcia dla dotychczasowego rządu.
Pytanie czy obecnie opozycja jest na tyle silna i czy ma podobne poparcie ludności (oraz przynajmniej części armii), jaką mieli dawni twórcy rewolucji islamskiej? Protesty z 2022 pokazują, że opozycja irańska nie ma raczej takiej siły, jaką w 1979 mieli wtedy zwolennicy Chomeiniego i ski.
No i wtedy był jeszcze jeden bardzo ważny czynnik... atak Iraku z 1980 doprowadził do zjednoczenia zarówno frakcji religijnych, jak i ludności przeciwko "zewnętrznemu wrogowi". Zadziało to w historii zadziałało niejednokrotnie - nawet ci co nie popierali władzy, stanęli po jej stronie w chwili zagrożenia zewnętrznego. Tylko, że najpierw nastąpiła zmiana władzy, a potem zagrożenie... faktyczne i zbrojne, bo żarli się wcześniej od dawna.
Tyle, że obecnie sytuacja jest inna, bo krótkotrwała wymiana ciosów z Izraelem zapewne nieco osłabiła rząd irański, bo zawsze jak coś okazuje się nieskuteczne (tutaj w obronie swojego kraju) to poparcie traci. Jednak z drugiej strony działa zapewne jednak, przynajmniej w części społeczeństwa (bo zawsze tak jest) pewna solidarność z (nielubianą nawet) władzą w imię zagrożenia z zewnątrz.
- Prinz von Persien
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Viele Dank, Herr Oberhaupt @Heinz-Werner Grüner
Wiesz, to może być przytłoczenie masą złych wiadomości, zły nastrój z powodu straconego egzaminu pomimo tylu przygotowań teoretycznych i praktycznych, a również zwykłe zmęczenie pracą i zespół stresu pourazowego... Nie oszukujmy się, może też być zwyczajnie na mnie zła...
Zwyczajnie poczekam, ale mam w razie czego Wunderwaffe, czyli moją polską kuzynkę, którą moja Iranka naprawdę podziwia!
Ten ostatni as w rękawie, to naprawdę na czarną godzinę
@Ronon Dex Masz sporo racji, choć to było jak z Leninem i przechwyceniem rewolucji w Rosji. Chomeini sobie pisał na emigracji w Iraku, a później we Francji, co zrobi po obaleniu Szacha, ale mało kto to czytał tak naprawdę.
Gdy wrócił do kraju w lutym '79 roku, to wszystko wszystkim obiecywał i stopniowo przejmował władzę, przykręcając śrubę przeciwnikom politycznym różnych odcieni. Najlepszym przykładem jest los 30000 członków lewicowej partii Tudeh, bo oni walnie dopomogli w obaleniu Szacha jako najlepiej zakonspirowani i posiadający broń zdyscyplinowani ludzie, ale po 1981 roku się za nich wzięli na rozkaz Chomeiniego jego siepacze i członkowie Tudeh albo uciekli za granicę, albo zostali załatwieni w masowych represjach. Oczywiście, różne kefijowe Nastki tego nie wiedzą i powielają mniej lub bardziej świadomie propagandę reżimu...
Wolę, żeby było tak jak jest, niż żeby Jeruszalaim wpadło w łapy dżihadystów (bo oni o niczym innym nie marzą, tylko o zdobyciu Al-Quds i o masakrze żydowskiej ludności, nawet jeśli nie popiera Bibiego i protestuje w niektórych przypadkach razem z Palestyńczykami!).
Muzułmanie mogą przyjechać do Izraela i odwiedzać święte miejsca islamu, ale oczywiście nie ci co ciągle szczekają na istnienie Izraela jako takiego!
)
Ciekawą rzeczą jest fakt, że środowisko LGBT popiera Hamas na Zachodzie, ale Hamas sprawy z innymi orientacjami załatwia w Strefie Gazy szybko i sprawnie, w stylu talibów...
Niektórzy twierdzą, że Szach jest przyjmowany wprawdzie przez zachodnie rządy na rozmowy, ale Amerykanie, Francuzi, Brytyjczycy czy Niemcy traktują go instrumentalnie jako narzędzie nacisku w negocjacjach z ajatollachami, że jak nie będzie porozumienia, to pomożemy Szachowi... Coś może być na rzeczy, niestety...
Słynna Marjan Satrapi, znana za film rysunkowy Persepolis, dla poprawy francuskiego wizerunku miała dostać dla PR-u Legię Honorową od Macrona pod koniec poprzedniego roku, ale oczywiście, zdecydowanie odmówiła, bo wyszły na jaw negocjacje rządu francuskiego z ajatollachami, pragnącymi kupić nowe samoloty pasażerskie dla cywilnych linii lotniczych...
Wszystkich interesuje tylko ropa i myślą tylko, jak zrobić jeszcze jeden interesik z reżimem w Teheranie...
Tak naprawdę, tylko Izrael prowadzi twardą politykę wobec IRI i ten rozejm to tylko chwilowa przerwa, a nie stały pokój.
Oczywiście, na interwencję lądową nie ma co liczyć...
Co do zdolności do działania, to niestety, Irańczycy są raczej w stanie przetrwania i wolą się nie wychylać...
Chyba muszę zrobić zrzutkę na krucjatę!
P.S Pierwsza zasada: Nigdy nie wierzyć kreaturom z reżimu, bo zawsze kłamią!
Mogę dziś więcej napisać jak to w ogóle możliwe, że w Iranie środowiska lewackie zawarły sojusz z czarnymi mułłami przeciwko Szachowi w przeszłości, ale może najpierw dam się wam wypowiedzieć
Kończę czytać biografię premiera Mosadeka, więc mam trochę informacji w temacie na świeżo
)
Wiesz, to może być przytłoczenie masą złych wiadomości, zły nastrój z powodu straconego egzaminu pomimo tylu przygotowań teoretycznych i praktycznych, a również zwykłe zmęczenie pracą i zespół stresu pourazowego... Nie oszukujmy się, może też być zwyczajnie na mnie zła...
Zwyczajnie poczekam, ale mam w razie czego Wunderwaffe, czyli moją polską kuzynkę, którą moja Iranka naprawdę podziwia!
Ten ostatni as w rękawie, to naprawdę na czarną godzinę
@Ronon Dex Masz sporo racji, choć to było jak z Leninem i przechwyceniem rewolucji w Rosji. Chomeini sobie pisał na emigracji w Iraku, a później we Francji, co zrobi po obaleniu Szacha, ale mało kto to czytał tak naprawdę.
Gdy wrócił do kraju w lutym '79 roku, to wszystko wszystkim obiecywał i stopniowo przejmował władzę, przykręcając śrubę przeciwnikom politycznym różnych odcieni. Najlepszym przykładem jest los 30000 członków lewicowej partii Tudeh, bo oni walnie dopomogli w obaleniu Szacha jako najlepiej zakonspirowani i posiadający broń zdyscyplinowani ludzie, ale po 1981 roku się za nich wzięli na rozkaz Chomeiniego jego siepacze i członkowie Tudeh albo uciekli za granicę, albo zostali załatwieni w masowych represjach. Oczywiście, różne kefijowe Nastki tego nie wiedzą i powielają mniej lub bardziej świadomie propagandę reżimu...
Wolę, żeby było tak jak jest, niż żeby Jeruszalaim wpadło w łapy dżihadystów (bo oni o niczym innym nie marzą, tylko o zdobyciu Al-Quds i o masakrze żydowskiej ludności, nawet jeśli nie popiera Bibiego i protestuje w niektórych przypadkach razem z Palestyńczykami!).
Muzułmanie mogą przyjechać do Izraela i odwiedzać święte miejsca islamu, ale oczywiście nie ci co ciągle szczekają na istnienie Izraela jako takiego!
Ciekawą rzeczą jest fakt, że środowisko LGBT popiera Hamas na Zachodzie, ale Hamas sprawy z innymi orientacjami załatwia w Strefie Gazy szybko i sprawnie, w stylu talibów...
Niektórzy twierdzą, że Szach jest przyjmowany wprawdzie przez zachodnie rządy na rozmowy, ale Amerykanie, Francuzi, Brytyjczycy czy Niemcy traktują go instrumentalnie jako narzędzie nacisku w negocjacjach z ajatollachami, że jak nie będzie porozumienia, to pomożemy Szachowi... Coś może być na rzeczy, niestety...
Słynna Marjan Satrapi, znana za film rysunkowy Persepolis, dla poprawy francuskiego wizerunku miała dostać dla PR-u Legię Honorową od Macrona pod koniec poprzedniego roku, ale oczywiście, zdecydowanie odmówiła, bo wyszły na jaw negocjacje rządu francuskiego z ajatollachami, pragnącymi kupić nowe samoloty pasażerskie dla cywilnych linii lotniczych...
Wszystkich interesuje tylko ropa i myślą tylko, jak zrobić jeszcze jeden interesik z reżimem w Teheranie...
Tak naprawdę, tylko Izrael prowadzi twardą politykę wobec IRI i ten rozejm to tylko chwilowa przerwa, a nie stały pokój.
Oczywiście, na interwencję lądową nie ma co liczyć...
Co do zdolności do działania, to niestety, Irańczycy są raczej w stanie przetrwania i wolą się nie wychylać...
Chyba muszę zrobić zrzutkę na krucjatę!
P.S Pierwsza zasada: Nigdy nie wierzyć kreaturom z reżimu, bo zawsze kłamią!
Mogę dziś więcej napisać jak to w ogóle możliwe, że w Iranie środowiska lewackie zawarły sojusz z czarnymi mułłami przeciwko Szachowi w przeszłości, ale może najpierw dam się wam wypowiedzieć
Kończę czytać biografię premiera Mosadeka, więc mam trochę informacji w temacie na świeżo