Wykład 5: Kolokiwum

Miejsce pełne stylu, dla każdego Władcy lub jego dziedzica. Tutaj nauczysz się, jak robić to z klasą.
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Wykład 5: Kolokiwum

Post autor: Joachim Cargalho »

Zapraszam do rozwiązania zadań z kolejnego wykładu!

1. Władca nielubianej przez Ciebie mikronacji chce wprowadzić prawo pierwszej nocy. Co robisz?
a) Swatasz córkę w obywatelem jego kraju, żeby opowiedziała Ci jak to się odbywa.
b) Wysyłasz pokorne zapytanie, czy to humanitarne.
c) Ciskasz gromy w niego, że co sobie wyobraża i jeżeli chodzi o pierwszą noc - o ile w ogóle - to powinna należeć się Tobie jako najważniejszej postaci mikroświata.

2. Obce mocarstwo wysyła Ci żądanie wydania syna pod groźbą regularnej wojny. Jak reagujesz?
a) Odpisuję, że mogę im pomóc przetransportować się do mnie, bo i tak nic mi nie zrobią.
b) Owijam syna w folię bąbelkową i przygotowuję do wysyłki
c) Stawiam syna na środku pola bitwy i proponuję, że będzie należeć do wygranego partii w szachy

3. Prowadzisz otwarty spór z pewnym władną, którego nagle zaczynają wspierać kolejni. Co im odpowiadasz?
a) Przedrzeźniasz ich, że są mamusiami dla małego, rozpłakanego bachorka
b) Piszesz stanowczo, że nic im do tego i mają zająć się swoimi sprawami
c) Zauważasz, że tracisz przewagę, więc zaczynasz się wycofywać

4. Czołgi wysłane na nieprzyjaciela napotykają opór. Jak z tego wybrniesz?
a) Niech walczą do końca. Najwyżej przegramy!
b) Szukasz traktatu, którym się podeprzesz, mówiąc, że to tylko ćwiczenia.
c) Prosisz o przebaczenie i oddajesz część swoich ziem w ramach rekompensaty.

5. Sformułuj odpowiedź na roszczenia wysłane do Ciebie przez nieprzyjaciela:
"Ponieważ członek naszego rodu rozwiódł się z Twoją córką, powinieneś oddać nam ich dworek! W przeciwnym razie oddasz mi swojego syna w niewolę! Mam 30 samolotów i 100 czołgów, które w każdej chwili mogą zamienić Twoje ziemie w proch! Do tego, mój przyjaciel Książę Fatiumusz Cię nie lubi i na pewno mi pomoże! Myślisz, że pomoże Ci dyplomacja, głupcze? Za 6 godzin skończy się czas na oddanie nam hołdu!"
Obrazek
Awatar użytkownika
Gaetano Kohlmeise Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Wykład 5: Kolokiwum

Post autor: Gaetano Kohlmeise »

1. b
2. c
3. a
4. b
5.
Dworek zostzje u nas. Syn też nigdzie nie idzie, chyba że na wakacje. Twoje 30 samolotów i 100 czołgów wyglądają groźnie, ale my mamy cierpliwość, sarkazm i lepszy catering. Fatiumusz może nas nie lubić, ale to akurat działa na naszą korzyść. Hołdu nie będzie, chyba że chcesz dostać w darze nasz kalendarz z kozami.

W poważaniu
Gaetano Kohlmeise

znany również jako
Kajetan Merkury Sikorski
Obrazek
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Wykład 5: Kolokiwum

Post autor: Femme Mystere »

1. Ja bym tu raczej powołała się na seksizm i prawa kobiet.
2. B. Niech sobie teraz oni z nim radzą. (Swoją drogą nie mam syna, mam tylko córki xD)
3. Ja bym tu taktycznie zniknęła na jakieś pół roku aż temat przycichnie.
4. B ?
5. Nie stać was nawet na własny dworek, a sądzicie, że uwierzę w liczby wojska? Coś wam powiem, nasz kraj to bagno, pod wieloma względami. Lepiej tu nie wchodźcie, bo utoniecie w niezłym... Macie 2 godziny na przeprosiny, inaczej czeka was jesień średniowiecza.
(-) Lieselotte Augentrost
Prawa Faktotum
ODPOWIEDZ

Wróć do „Katedra Stylu dla Władców Mikroświata”