Przyjmowanie interesantów
Regulamin forum
- Heinz-Werner Grüner • Stempel
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Re: Przyjmowanie interesantów
[Dalsza "analiza" dokumentów potrwa do wieczornych godzin. Dziś proszę spodziewać się mowy końcowej. Czy wyroki, to się okaże. Mój post fabularny ok.21]
- Targersdorf Borisz • Stempel
-
ODZNACZENIA
Wśród ludzi zgromadzonych przed gmachem napięcie rosło
o dziwo pomimo różnic w poglądach, tak widocznych gołym okiem było nad wyraz spokojnie, na placu prawie nie było widać żandarmerii.
Oczywiście nie obyło się bez pewnych ekscesów, kiedy to starszy pan w cylindrze, mówiący dziwnym językiem, próbował złożyć swoją zmęczona głowę na łonie urodziwej edelki.
o dziwo pomimo różnic w poglądach, tak widocznych gołym okiem było nad wyraz spokojnie, na placu prawie nie było widać żandarmerii.
Oczywiście nie obyło się bez pewnych ekscesów, kiedy to starszy pan w cylindrze, mówiący dziwnym językiem, próbował złożyć swoją zmęczona głowę na łonie urodziwej edelki.
sekretarz ESB d/s piłki nożnej
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Widząc pewne zawirowania natury damsko-męskiej, by tylko nie eskalowało to na większą skale, ktoś w tłumie wpadł na pomysł by zainicjować pewną piękną pieśń, będącą jednocześnie hymnem naszej Kotliny...
- "Edelweiss, edelweiss, śnieżnobiała szarotko..."
Dla tych co nie znają:
https://kustosz.stempel.org.pl/1095/100 ... 614363.mp3
- "Edelweiss, edelweiss, śnieżnobiała szarotko..."
Dla tych co nie znają:
https://kustosz.stempel.org.pl/1095/100 ... 614363.mp3
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Trwa przesłuchanie w Der Sitz
Godzina 20:30 – Stadt Edelweiss, 18 lipca 1925 r.
- Szanowna Pani, Szanowni Panowie, jak mawiał pewien kapitan austro-węgierskiej armii:
"To są pytania, na które nie oczekuję odpowiedzi, te odpowiedzi znam, a nawet gdybym ich nie znał, to i tak by mnie nie interesowały, jak zresztą i pytania. Znam wszystkie możliwe pytania i wszystkie odpowiedzi; i jeśli mimo to je zadaję, to dlatego, że jest to, niestety, mój obowiązek. Zrozumieliście? Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss. Zrozumieliście?"
Jego głos brzmiał już nieco inaczej, był zbliżony do tego, który znali na codzień. Oberhaupt jednak chciał zbudować napięcie, co przestało już mu tak doskonale wychodzić jak wcześniej. Mimo to zrobił sporą pauzę, by dać nieco czasu do zrozumienia znaczenia tych słów.
- Ponownie wspomnę o tym. Nie oczekiwałem, że ktokolwiek przyzna się wprost. Liczyłem jednak, że dacie się nakierować na gest pojednawczy, na zrozumienie, że ten "chaos" nie byłby chaosem, gdybyście współpracowali - wszyscy. - Składa ręce przed sobą z zaplecionymi palcami.
- Nie chcę publicznego przyznania winy. Chcę sygnału, że rozumiecie, czym była wspólna porażka. Bo to była wasza wspólna porażka, w oczach mikroświata, ale przede wszystkim wszystkich Edli. A tego już nie podaruje
Znów cisza. Oberhaupt zamyka oczy na moment. Po chwili kontynuuje.
Frau Lieselotte Augentrost
- podszywanie się pod wywiad obcego państwa
- próba wywołania konfliktu zbrojnego z Voxlandem
- wprowadzanie dezinformacji w Rządzie Tymczasowym
Herr Albert F. de Espada
- przeprowadzenie puczu wojskowego
- wprowadzenie obcego wywiadu do struktur podlegających Edelweiss Streitkräfte
Herr Joachim Cargalho
- nadużywanie władzy w ramach Departamentu Dyscyplinarnego
Herr Leszek Ebe‑Grüner
- próba zamachu na członka Rządu Tymczasowego
- Pełna i dogłębna analiza zgromadzonego materiału dowodowego i dokumentów skłoniła mnie do wydania ostatecznego wyroku. Chciałbym prosić o powstanie wszystkich wezwanych.
Zoltan Hagyma gestem dłoni popędził wszystkich wezwanych do powstania. Jedynie oberhaupt nadal siedział.
Grüner był oszczędny w słowa.
- Szanowna Pani, Szanowni Panowie. Decyzję którą podjąłem jest trudna, ale w moim mniemaniu sprawiedliwa i rzetelna na tyle na ile pozwala mi urzad oberhaupta Kotliny Edelweiss. Przejdźmy do wyroku...
- Frau Lieselotte Augentrost - WINNA zarzucanych czynów
- Herr Albert F. de Espada - WINNY zarzucanych czynów
- Herr Joachim Cargalho - WINNY zarzucanych czynów
- Herr Leszek Ebe‑Grüner - WINNY zarzucanych czynów
- Poniesiona kara zostanie wydana w osobnym Rozporządzeniu Oberhaupta jeszcze w dniu dzisiejszym. Kończę przesłuchanie. Wezwanym nie przysługuje prawo odwołania do chwili ogłoszenia kary. Każdy z Was zdecyduje czy się jej podejmie czy nie jednocześnie będąc świadom dalszych konsekwencji
Oberhaupt wstał i opuścił wyraźnie zmęczony salę przesłuchań.
Godzina 20:30 – Stadt Edelweiss, 18 lipca 1925 r.
- Szanowna Pani, Szanowni Panowie, jak mawiał pewien kapitan austro-węgierskiej armii:
"To są pytania, na które nie oczekuję odpowiedzi, te odpowiedzi znam, a nawet gdybym ich nie znał, to i tak by mnie nie interesowały, jak zresztą i pytania. Znam wszystkie możliwe pytania i wszystkie odpowiedzi; i jeśli mimo to je zadaję, to dlatego, że jest to, niestety, mój obowiązek. Zrozumieliście? Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss. Zrozumieliście?"
Jego głos brzmiał już nieco inaczej, był zbliżony do tego, który znali na codzień. Oberhaupt jednak chciał zbudować napięcie, co przestało już mu tak doskonale wychodzić jak wcześniej. Mimo to zrobił sporą pauzę, by dać nieco czasu do zrozumienia znaczenia tych słów.
- Ponownie wspomnę o tym. Nie oczekiwałem, że ktokolwiek przyzna się wprost. Liczyłem jednak, że dacie się nakierować na gest pojednawczy, na zrozumienie, że ten "chaos" nie byłby chaosem, gdybyście współpracowali - wszyscy. - Składa ręce przed sobą z zaplecionymi palcami.
- Nie chcę publicznego przyznania winy. Chcę sygnału, że rozumiecie, czym była wspólna porażka. Bo to była wasza wspólna porażka, w oczach mikroświata, ale przede wszystkim wszystkich Edli. A tego już nie podaruje
Znów cisza. Oberhaupt zamyka oczy na moment. Po chwili kontynuuje.
WYROK:
W ramach zgromadzonego materiału dowodowego zarzuca się wezwanym:Frau Lieselotte Augentrost
- podszywanie się pod wywiad obcego państwa
Herr Albert F. de Espada
- przeprowadzenie puczu wojskowego
Herr Joachim Cargalho
- nadużywanie władzy w ramach Departamentu Dyscyplinarnego
Herr Leszek Ebe‑Grüner
- próba zamachu na członka Rządu Tymczasowego
- Pełna i dogłębna analiza zgromadzonego materiału dowodowego i dokumentów skłoniła mnie do wydania ostatecznego wyroku. Chciałbym prosić o powstanie wszystkich wezwanych.
Zoltan Hagyma gestem dłoni popędził wszystkich wezwanych do powstania. Jedynie oberhaupt nadal siedział.
Grüner był oszczędny w słowa.
- Szanowna Pani, Szanowni Panowie. Decyzję którą podjąłem jest trudna, ale w moim mniemaniu sprawiedliwa i rzetelna na tyle na ile pozwala mi urzad oberhaupta Kotliny Edelweiss. Przejdźmy do wyroku...
- Frau Lieselotte Augentrost - WINNA zarzucanych czynów
- Herr Albert F. de Espada - WINNY zarzucanych czynów
- Herr Joachim Cargalho - WINNY zarzucanych czynów
- Herr Leszek Ebe‑Grüner - WINNY zarzucanych czynów
- Poniesiona kara zostanie wydana w osobnym Rozporządzeniu Oberhaupta jeszcze w dniu dzisiejszym. Kończę przesłuchanie. Wezwanym nie przysługuje prawo odwołania do chwili ogłoszenia kary. Każdy z Was zdecyduje czy się jej podejmie czy nie jednocześnie będąc świadom dalszych konsekwencji
Oberhaupt wstał i opuścił wyraźnie zmęczony salę przesłuchań.
- Targersdorf Borisz • Stempel
-
ODZNACZENIA
Na placu zapadła cisza, jakby kto makiem zasiał,
Zgromadzeni poznali surowy lecz sprawiedliwy wyrok, wydany przez Oberhaupta.
Zgromadzeni poznali surowy lecz sprawiedliwy wyrok, wydany przez Oberhaupta.
sekretarz ESB d/s piłki nożnej
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
- Femme Mystere • Stempel
- Faktotum
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Niniejszym przyjmuję na siebie karę i w ramach prac społecznych zamierzam stworzyć przytulisko i zająć się bezdomnymi zwierzętami.
(-) Lieselotte Augentrost
Prawa Faktotum

Prawa Faktotum

- Leszek Ebe-Grüner • Stempel
- Dziedzic
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Ja również przyjmuję karę i w ramach prac społecznych mogę zająć się sprzątaniem.
(-) Leszek Ebe-Grüner
Syn Heinza-Werner Grünera
DZIEDZIC EDELWEISS
Wyznawca Drzewa Życia

Syn Heinza-Werner Grünera
DZIEDZIC EDELWEISS
Wyznawca Drzewa Życia

- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Oberhaupt Kotliny Edelweiss H.W. Grüner akceptuje rodzaj poniesienia kary.Femme Mystere pisze: ↑18 lipca 2025, 22:20 Niniejszym przyjmuję na siebie karę i w ramach prac społecznych zamierzam stworzyć przytulisko i zająć się bezdomnymi zwierzętami.
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Sprzątaniem czego Synu? Konkret proszę.Leszek Ebe-Grüner pisze: ↑18 lipca 2025, 22:22 Ja również przyjmuję karę i w ramach prac społecznych mogę zająć się sprzątaniem.