Formacje cudzoziemskie [temat roboczy]

Siły Lądowe Edelweiss
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Formacje cudzoziemskie [temat roboczy]

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Mamy ustalone, że około 800 żołnierzy. Jak komuś się wykalkuluje o 50 wiecej to głowy nie urwiemy. Wazne, żeby to zaraz nie było 1500.

Nazwa - Freiwillige Legionen (Legiony Ochotnicze)

Struktura również wtsępnie jest ustalona.

Czy @Albert Fryderyk de Espada Ty chcesz to jakoś zebrać do kupy i zrobić rozkaz/rozporządzenie by wszystko było full legal formalnie?
Niby ja mogę na to wydać rozporządzenie, ale pewnie będzie proste jak budowa cepa. :A
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Albert Fryderyk de Espada Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Albert Fryderyk de Espada »

Ronon Dex pisze: 21 lipca 2025, 08:12
Albert Fryderyk de Espada pisze: 21 lipca 2025, 02:14 Teraz charakter tych jednostek, Ronon zgaduję ma to już wszystko ułożone dla Nandijczyków
Nie wiem dlaczego trzeba zgadywać skoro opis batalionu nandyjskiego został opublikowany 1 lipca?
Pytanie raczej na zasadzie czy wszystko na pewno ma już tak wyglądać, jeżeli tak to dobrze bo pewnie trzeba będzie coś zrobić z pozostałymi legionami.

Ronon Dex pisze: 21 lipca 2025, 08:12
Albert Fryderyk de Espada pisze: 21 lipca 2025, 02:14 No i jeszcze kwestie strukturalne. Osobiście stworzyłbym te nasze "Legiony Ochotnicze" jako osobną formację Edelweiss Landstreitkräfte gdzie każdy legion działałby niezależnie od innych a na czas jakiś operacji wojskowych ewentualnie mieliby desygnowaną formację wyższą (zapewne w jednej z naszych dywizji) pod którą by służyli.
No tak to planowaliśmy przecież... na co dzień jest są to dość samodzielne formacje, a na czas "W" można im przydzielać zadania samodzielne lub podporządkować pod jakąś dywizję. Zresztą jedno nie przeczy drugiemu...
Heinz-Werner Grüner pisze: 21 lipca 2025, 09:13 Czy @Albert Fryderyk de Espada Ty chcesz to jakoś zebrać do kupy i zrobić rozkaz/rozporządzenie by wszystko było full legal formalnie?
Niby ja mogę na to wydać rozporządzenie, ale pewnie będzie proste jak budowa cepa. :A

Szczerze uporządkowałbym to właśnie w ramach jakiegoś rozkazu pewnie samego rozkazu sformowania tych legionów uwzględniając od razu jakie legiony będą przypisane do jakich regularnych formacji Edelweiss Landstreitkräfte. Ewentualnie samo powstanie czegoś takiego jak legiony usankcjonować rozporządzeniem Oberhaupta a resztę spisać w ramach rozkazu.

Heinz-Werner Grüner pisze: 21 lipca 2025, 09:13 Nazwa - Freiwillige Legionen (Legiony Ochotnicze)
Jak dla mnie się nada.
/-/ AF de Espada
Lewy Faktotum

ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Ronon Dex »

Albert Fryderyk de Espada pisze: 21 lipca 2025, 12:24 Pytanie raczej na zasadzie czy wszystko na pewno ma już tak wyglądać, jeżeli tak to dobrze bo pewnie trzeba będzie coś zrobić z pozostałymi legionami.
Na chwilę obecną tak ma to wyglądać...

Oczywiście jeżeli okaże się, że inne formacje cudzoziemskie będą większe niż 800 ludzi to coś tam jeszcze mogę dokomponować. Ale na razie to ma tak wyglądać.
Albert Fryderyk de Espada pisze: 21 lipca 2025, 12:24 Szczerze uporządkowałbym to właśnie w ramach jakiegoś rozkazu pewnie samego rozkazu sformowania tych legionów uwzględniając od razu jakie legiony będą przypisane do jakich regularnych formacji Edelweiss Landstreitkräfte.
Ale w jakim celu? Przecież w kwestiach związków taktycznych musi istnieć pewna swoboda komponowania elementów składowych.

Na chwilę obecną wszelkie formacje cudzoziemskie byłoby podporządkowane "centralnie" czyli pod Dowództwo ELaK.
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Ronon Dex pisze: 21 lipca 2025, 13:53
Albert Fryderyk de Espada pisze: 21 lipca 2025, 12:24 Szczerze uporządkowałbym to właśnie w ramach jakiegoś rozkazu pewnie samego rozkazu sformowania tych legionów uwzględniając od razu jakie legiony będą przypisane do jakich regularnych formacji Edelweiss Landstreitkräfte.
Ale w jakim celu? Przecież w kwestiach związków taktycznych musi istnieć pewna swoboda komponowania elementów składowych.

Na chwilę obecną wszelkie formacje cudzoziemskie byłoby podporządkowane "centralnie" czyli pod Dowództwo ELaK.
W zasadzie jest to chyba formalność, po prostu chcę mieć to z góry przypisane od razu niżeli miałbym potem to przypisywać. Rezultat będzie taki sam, w razie mobilizacji poszczególne formacje ochotnicze będą po prostu miały przydzieloną jednostkę ELaK pod którą będą służyć, chyba że w razie potrzeby zarządzi się inaczej już przy mobilizacji.
/-/ AF de Espada
Lewy Faktotum

ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Ronon Dex »

Albert Fryderyk de Espada pisze: 21 lipca 2025, 19:43 W zasadzie jest to chyba formalność, po prostu chcę mieć to z góry przypisane od razu niżeli miałbym potem to przypisywać. Rezultat będzie taki sam, w razie mobilizacji poszczególne formacje ochotnicze będą po prostu miały przydzieloną jednostkę ELaK pod którą będą służyć, chyba że w razie potrzeby zarządzi się inaczej już przy mobilizacji.
Absurd... chcesz przypisać samodzielne bataliony różnych typów (bo zakładam, ze każdy stworzy coś innego) do konkretnych struktur dywizyjnych. W jakim celu?

W każdej armii potrzebna jest pewna liczba jednostek centralnego podporządkowania, bo nie wszystko trzeba wtłoczyć w struktury związków operacyjnych i taktycznych. Oczywiście Edelweiss to armia w mikro skali... w realu były armie i korpusy oraz pojedyncze dywizje czy brygady podporządkowane dowództwu wojsk - u nas mamy raptem trzy dywizje, a więc parę batalionów centralnego podporządkowania się przyda.

Można im wyznaczyć samodzielne zadania lub w razie potrzeby wysłać np. na zagrożony odcinek i przydzielić na ten czas jakiejś dywizji... ale z góry nie wiadomo jakiej, bo nie wiadomo gdzie wystąpi potrzeba wzmocnienia.

Zawsze łatwiej przydzielić jednostkę centralnego podporządkowania "w dół" niż zabierać z jakiejś dywizji i przydzielać do innej.
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Nie no w normalnych warunkach legiony dalej działałyby na osobnej płaszczyźnie obok regularnych formacji ELaK. De desygnację do poszczególnych regularnych formacji miałyby na na wypadek ogłoszenia mobilizacji. Penie Legion Nandyjski jako formacja zmechanizowana (tak to można chyba nazwać) z automatu przypisywana byłaby do działania przy naszych jednostek zmechanizowanych lub pancernych chyba że podjęta przy mobilizacji decyzja by legion przydzielić gdzieś indziej.
Raczej jest to po prostu dla naszej wygody aby nie musieć zawsze pamiętać o wydawaniu formacjom cudzoziemskim osobnych rozkazów jeżeli nie ma takiej potrzeby. Legion cudzoziemskiej piechoty w razie mobilizacji ma się przyłączyć do powiedzmy 1. pułku piechoty i wtedy wiemy że legion ma te samy rozkazy co pułk chyba że akurat legion dostanie jakieś inne polecenia.
/-/ AF de Espada
Lewy Faktotum

ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Ja pokuszę się o wydanie rozporządzenia, że legiony w ogóle powstają, ale dalsze jej grupowania, przepisy etc, będą wydawane rozkazami szefostwa sztabu. Tak, by papierek się zgadzał.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Jürgen Voller Stempel
Prinz von Persien

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Jürgen Voller »

Jawohl!

btw A może jakieś wsparcie pancerne dla Legionu @Heinz-Werner Grüner ? :D

https://youtu.be/C4yIvpmrWNc?si=uhY_kRZsRZQQNdic
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Jürgen Voller pisze: 29 lipca 2025, 17:52 Jawohl!

btw A może jakieś wsparcie pancerne dla Legionu @Heinz-Werner Grüner ? :D

https://youtu.be/C4yIvpmrWNc?si=uhY_kRZsRZQQNdic
Ja z Legionami nie mam nic wspólnego... Co ja tam wiem, co gra w duszach nandyjskich, perskich, czy koribijskich? :) :A :A :A :A :A
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
ODPOWIEDZ

Wróć do „Edelweiss Landstreitkräfte”