Książę Persji nadaje!

Edelweissische Nationale Stiftung to edelweisska fundacja na rzecz nauki, kultury, sztuki i historii... Już sama nazwa brzmi na tyle poważnie, że każdy kto przekroczy jej progi powinien sobie zdawać sprawę, że o błahych sprawach tutaj się nie rozmawia. Nie bądź jednak sceptycznie nastawiony, naukowcy, artyści i inne osoby pracujące w fundacji to bardzo sympatyczni ludzie i skorzy do pomocy.

Wcześniej fundacja znana pod nazwą Edelweissische Wissenschaftsstiftung (do 14 czerwca'22)
Awatar użytkownika
Jürgen Voller Stempel
Prinz von Persien

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Książę Persji nadaje!

Post autor: Jürgen Voller »

Meine Liebe @Femme Mystere und Herr Oberhaupt @Heinz-Werner Grüner :D

Viele Dank! ;) Pierwowzór Setareh Voller żyje, odezwała się wreszcie kilka dni temu i ma się na szczęście dobrze! :)
Pewnie bym osiwiał za jakiś czas przez brak wiadomości od niej :lol:

Niestety, wkradło się Liebe autouzupełnianie i wyszedł błąd w nazwisku tej irańskiej lekarki, bo nazywała się Aida Rostami :roll:

Aida jan została uprowadzona ze szpitala w którym pracowała przez kochany Korpus Strażników Rewolucji Islamskiej, znany jako Sepah potocznie, a po angielsku IRGC...

Jej "winą" było to, że tak jak każda lekarka i pielęgniarka udzieliła pomocy medycznej osobom protestującym na irańskich ulicach po śmierci Mahsy Amini w połowie września 2022 roku...
Awatar użytkownika
Jürgen Voller Stempel
Prinz von Persien

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Kochanym zachodnim sąsiadom peron odjechał już całkowicie i chcą uznać "rząd" talibańskich małpoludów oraz pozwolić im otworzyć (znaczy zabrać wcześniej istniejącą ambasadę Islamskiej Republiki Afganistanu - naszych ludzi w Hawanie do połowy sierpnia 2021 roku, nie mylić ze zbrodniczą Islamską Republiką Iranu!) placówkę dyplomatyczną w Berlinie oraz konsulat w München... Mniejszość afgańska w De już zaczyna się żołądkować i słusznie! :D :)
Załączniki
Screenshot_2025-07-24-17-40-45-808_com.instagram.android.jpg
Screenshot_2025-07-24-17-40-45-808_com.instagram.android.jpg (857.6 KiB) Przejrzano 523 razy
Awatar użytkownika
Jürgen Voller Stempel
Prinz von Persien

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Gdyby ktoś jechał kiedyś na Nah Ost i potrzebował listy leków na podróż, to wrzucam listę, choć nie dotyczy Iranu, a Afganistanu! :D
Załączniki
Screenshot_2025-07-23-19-30-08-602_com.instagram.android.jpg
Screenshot_2025-07-23-19-30-08-602_com.instagram.android.jpg (516.53 KiB) Przejrzano 519 razy
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Jürgen Voller pisze: 24 lipca 2025, 18:01 Gdyby ktoś jechał kiedyś na Nah Ost i potrzebował listy leków na podróż, to wrzucam listę, choć nie dotyczy Iranu, a Afganistanu! :D
Bliski Wschód, obok Papui Nowej Gwinei, Wenezueli, Somalii i Bialorusi to chyba końcówka miejsc na świecie jakie chciałbym zobaczyć. :)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Jürgen Voller Stempel
Prinz von Persien

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Ja, naturlich, Herr Oberhaupt! :lol:

No ja powód mam, tylko niech wreszcie reżim raczy paść! :karo

Są wprawdzie wycieczki turystyczne, ale nie polecam, bo:

1. Drogo, czyli chcą nawet 20000 złotych, a za 2500 euro to tam można mieć wręcz królewskie wakacje na własny rachunek, a i ta ostatnia suma jest uważana przez moją polską znajomą, która wyszła za Irańczyka za znacznie przesadzoną! ;)

2. Istnieje ryzyko zostania zakładniczką/zakładnikiem reżimu IRI... O_O

3. Można mieć problemy na lotnisku podczas podróży do USA, co skończy się wielogodzinną pogawędką z jakimś miłym agentem FBI b :karo
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Jürgen Voller pisze: 26 lipca 2025, 16:45 Ja, naturlich, Herr Oberhaupt! :lol:

No ja powód mam, tylko niech wreszcie reżim raczy paść! :karo

Są wprawdzie wycieczki turystyczne, ale nie polecam, bo:

1. Drogo, czyli chcą nawet 20000 złotych, a za 2500 euro to tam można mieć wręcz królewskie wakacje na własny rachunek, a i ta ostatnia suma jest uważana przez moją polską znajomą, która wyszła za Irańczyka za znacznie przesadzoną! ;)

2. Istnieje ryzyko zostania zakładniczką/zakładnikiem reżimu IRI... O_O

3. Można mieć problemy na lotnisku podczas podróży do USA, co skończy się wielogodzinną pogawędką z jakimś miłym agentem FBI b :karo
jak nie urok to... ;)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Peetri Romanaav Stempel
Gesicht der Garnison

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Peetri Romanaav »

Heinz-Werner Grüner pisze: 24 lipca 2025, 20:12 Bliski Wschód, obok Papui Nowej Gwinei, Wenezueli, Somalii i Bialorusi to chyba końcówka miejsc na świecie jakie chciałbym zobaczyć. :)
Z całego serca zapraszam na Białoruś. Nie widziałem lepszego kraju w życiu, który tak ochoczo mógłbym komukolwiek polecić do odwiedzenia, bo przede wszystkim jest inny. Uwaga! Nie ironicznie to mówię, ale jest to jeden wielki kołchoz i relikt XX wieku, który ma tak wielki urok, że chciałbym tam wrócić raz na jakiś czas żeby poczuć ten klimat. Naprawdę miejsce warte uwagi. Co prawda nie byłem tam od 2018 roku. Nie mniej dalej wspomnienia ciągną. ;)
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Peetri Romanaav pisze: 26 lipca 2025, 21:08
Heinz-Werner Grüner pisze: 24 lipca 2025, 20:12 Bliski Wschód, obok Papui Nowej Gwinei, Wenezueli, Somalii i Bialorusi to chyba końcówka miejsc na świecie jakie chciałbym zobaczyć. :)
Z całego serca zapraszam na Białoruś. Nie widziałem lepszego kraju w życiu, który tak ochoczo mógłbym komukolwiek polecić do odwiedzenia, bo przede wszystkim jest inny. Uwaga! Nie ironicznie to mówię, ale jest to jeden wielki kołchoz i relikt XX wieku, który ma tak wielki urok, że chciałbym tam wrócić raz na jakiś czas żeby poczuć ten klimat. Naprawdę miejsce warte uwagi. Co prawda nie byłem tam od 2018 roku. Nie mniej dalej wspomnienia ciągną. ;)
Białoruś jest jednym z osttanich jakie chciałbym odwiedzić z wiadomych przyczyn. Nie interesuje mnie cokolwiek dotyczącego Herr Łukaszenka.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Peetri Romanaav Stempel
Gesicht der Garnison

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Peetri Romanaav »

Heinz-Werner Grüner pisze: 26 lipca 2025, 21:23 Białoruś jest jednym z osttanich jakie chciałbym odwiedzić z wiadomych przyczyn. Nie interesuje mnie cokolwiek dotyczącego Herr Łukaszenka.
Spokojnie, ja się tam wybrałem głównie z pobudek zarówno patriotycznych jak i historycznych. Koniec końców zakochałem się w klimacie dawnego Związku Radzieckiego. :)
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Peetri Romanaav pisze: 26 lipca 2025, 21:25
Heinz-Werner Grüner pisze: 26 lipca 2025, 21:23 Białoruś jest jednym z osttanich jakie chciałbym odwiedzić z wiadomych przyczyn. Nie interesuje mnie cokolwiek dotyczącego Herr Łukaszenka.
Spokojnie, ja się tam wybrałem głównie z pobudek zarówno patriotycznych jak i historycznych. Koniec końców zakochałem się w klimacie dawnego Związku Radzieckiego. :)
Być może Mińsk jest pięknym miastem, być może ludzie żyjący gdzieś w granicach obecnej "Białej Rusi" są świetnymi ludźmi, to jednak nadal nie zmienia faktu, że to słaby czas i słabe miejsce by się tam wybierać.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
ODPOWIEDZ

Wróć do „Fundacja Narodowa”