Dla mnie aktualna wersja z Kompasem jest po prostu sensowniejsza. Nie razi w oczy, nie wywołuje takiego oburzenia zachodniej części sasiadów.
Co do Arcadii, to szkoda, ale ma się rozumieć...było do przewidzenia. Jak rozumiem New Olympia istnieje?
Mapa Polityczna Mikroświata
- Heinz-Werner Grüner • Stempel
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
- Sheldon Anszlus Robingren • Stempel
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Re: Mapa Polityczna Mikroświata
To jak to w końcu jest z tą Brodrią? Jest, niema, są dwie, niema i znów jest?Rozpoczęcie próby reaktywacji Brodrii pod egidą Iwana Pawłowa,
Co do Kompasu to słuszna decyzja
Brodria swego czasu sobie padła... z nieaktywności. Bawiąc się w narracyjną wojnę domową dokonano jej rozbioru. A teraz dawny Car, człowiek który bawił się z przerwami w Brodrię kilka lat powrócił do mikroświata po chyba dwóch latach nieobecności i postanowił spróbować reaktywować ten kraj na tym co zostało... czyli na jedynym całkowicie wolnym OBPP na Nordacie.Sheldon Anszlus Robingren pisze: ↑21 sierpnia 2025, 13:15To jak to w końcu jest z tą Brodrią? Jest, niema, są dwie, niema i znów jest?Rozpoczęcie próby reaktywacji Brodrii pod egidą Iwana Pawłowa,
Co z tego wyjdzie to czas pokaże... z powrotami do mikro bywa różnie. Były udane i były nieudane.
Tak czy inaczej ta odradzająca się Brodria ma miejsce informatyczne (na Bastionie) i ma osoby chcące ją reaktywować oraz ulokowała się na terenie typowego OBPP - spełnia więc warunki do bycia "na mapie". Jak długo? Ano zobaczymy... ja tam życzę jej powodzenia, bo zdarzało mi się z tym krajem z powodzeniem współpracować w przeszłości parokrotnie.
I nie wiem skąd się bierze coś o "dwóch Brodriach"?
Owszem ZKRR (Związek Kolektywistycznych Republik Rad) utworzył jako jeden ze swoich elementów coś oznaczonego BKRR (Brodryjska Kolektywistyczna Republika Rad), pierowotnie BFSRR czyli Brodryjska Federacyjna Socjalistyczna Republika Rad - ale w żaden sposób nie była i nie jest to kontynuacja państwa o nazwie Brodria.
To po prostu nazwa wynikła z zajęcia w narracyjnej wojnie domowej części terenów dawnej carskiej Brodrii.
Jednak nie jest to kontynuacja państwowości brodryjskiej!
Nikt, kto był zaangażowany w dawną Brodrię takiego mandatu władzom ZKRR nie udzielił.
Po prostu podzieliliśmy tereny dawnej Brodrii - część została przejęta przez inne państwa (ZKRR), na części utworzyły się nowe (np. Estia), a jeden region brodryjski (Nowa Orda) i terytorium zależne Brodrii (Nan Di) ogłosiły wtedy niepodległość.
Brodria jako taka przestała wtedy istnieć - na co się wszyscy (zainteresowani) zgodziliśmy.
Teraz dawny Car postanowił wrócić i odbudować państwo Brodria.
- Leszek Ebe-Grüner • Stempel
- Dziedzic
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Co mamy rozumieć przez ,,Postanowił odbudować państwo Brodria? Czy będzie wojna z ZKRR i Republiką Eestii? Czy będziecie kupowanie ziem? Bo na ten moment to jedyne sposoby by ,,Odbudować" państwo Brodryjskie.Ronon Dex pisze: ↑21 sierpnia 2025, 13:37Brodria swego czasu sobie padła... z nieaktywności. Bawiąc się w narracyjną wojnę domową dokonano jej rozbioru. A teraz dawny Car, człowiek który bawił się z przerwami w Brodrię kilka lat powrócił do mikroświata po chyba dwóch latach nieobecności i postanowił spróbować reaktywować ten kraj na tym co zostało... czyli na jedynym całkowicie wolnym OBPP na Nordacie.Sheldon Anszlus Robingren pisze: ↑21 sierpnia 2025, 13:15To jak to w końcu jest z tą Brodrią? Jest, niema, są dwie, niema i znów jest?Rozpoczęcie próby reaktywacji Brodrii pod egidą Iwana Pawłowa,
Co z tego wyjdzie to czas pokaże... z powrotami do mikro bywa różnie. Były udane i były nieudane.
Tak czy inaczej ta odradzająca się Brodria ma miejsce informatyczne (na Bastionie) i ma osoby chcące ją reaktywować oraz ulokowała się na terenie typowego OBPP - spełnia więc warunki do bycia "na mapie". Jak długo? Ano zobaczymy... ja tam życzę jej powodzenia, bo zdarzało mi się z tym krajem z powodzeniem współpracować w przeszłości parokrotnie.
I nie wiem skąd się bierze coś o "dwóch Brodriach"?
Owszem ZKRR (Związek Kolektywistycznych Republik Rad) utworzył jako jeden ze swoich elementów coś oznaczonego BKRR (Brodryjska Kolektywistyczna Republika Rad), pierowotnie BFSRR czyli Brodryjska Federacyjna Socjalistyczna Republika Rad - ale w żaden sposób nie była i nie jest to kontynuacja państwa o nazwie Brodria.
To po prostu nazwa wynikła z zajęcia w narracyjnej wojnie domowej części terenów dawnej carskiej Brodrii.
Jednak nie jest to kontynuacja państwowości brodryjskiej!
Nikt, kto był zaangażowany w dawną Brodrię takiego mandatu władzom ZKRR nie udzielił.
Po prostu podzieliliśmy tereny dawnej Brodrii - część została przejęta przez inne państwa (ZKRR), na części utworzyły się nowe (np. Estia), a jeden region brodryjski (Nowa Orda) i terytorium zależne Brodrii (Nan Di) ogłosiły wtedy niepodległość.
Brodria jako taka przestała wtedy istnieć - na co się wszyscy (zainteresowani) zgodziliśmy.
Teraz dawny Car postanowił wrócić i odbudować państwo Brodria.
(-) Leszek Ebe-Grüner
Syn Heinza-Werner Grünera
DZIEDZIC EDELWEISS
Wyznawca Edelweisszyzmu

DZIEDZIC EDELWEISS
Wyznawca Edelweisszyzmu

- Joachim Cargalho • Stempel
- Graue Eminenz
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Znowu temat wojny?
Ten mikroświat jest pełen konfliktów... Wszyscy chcą ziemi, dodatkowych pikseli, władzy.
Czy nie można żyć w pokoju, tak jak całe EDL?
Ten mikroświat jest pełen konfliktów... Wszyscy chcą ziemi, dodatkowych pikseli, władzy.
Czy nie można żyć w pokoju, tak jak całe EDL?

- Femme Mystere • Stempel
- Faktotum
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Temat Brodrii nie jest do końca jasny. OK, może nie mieli w ZKRR legitymacji, ale czy to coś zmienia? W czasie nieobecności władcy doszło do takiego rozbioru i powinien to uszanować.
(-) Lieselotte Augentrost
Prawa Faktotum

Prawa Faktotum

- Dziedzic
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
A tymczasem Iwan:Femme Mystere pisze: ↑21 sierpnia 2025, 16:24 Temat Brodrii nie jest do końca jasny. OK, może nie mieli w ZKRR legitymacji, ale czy to coś zmienia? W czasie nieobecności władcy doszło do takiego rozbioru i powinien to uszanować.
Przecież ja jestem nowym mikronautą, a Brodria to nowa mikronacja... Prawda Ronon? No Ronon powiedz im...
(-) Leszek Ebe-Grüner
DZIEDZIC EDELWEISS
Wyznawca Edelweisszyzmu

DZIEDZIC EDELWEISS
Wyznawca Edelweisszyzmu

Bzdury piszesz... chyba w tym Waksmandzie to lubią walczyć z kukiełką, którą sami tworzą...Leszek Ebe-Grüner pisze: ↑21 sierpnia 2025, 13:42 Co mamy rozumieć przez ,,Postanowił odbudować państwo Brodria? Czy będzie wojna z ZKRR i Republiką Eestii? Czy będziecie kupowanie ziem? Bo na ten moment to jedyne sposoby by ,,Odbudować" państwo Brodryjskie.
Przecież ulokował "nową" Brodrię na terenach OBPP, a nie włazi do czyjegoś ogródka.
A kto twierdzi, że nie szanuje?Femme Mystere pisze: ↑21 sierpnia 2025, 16:24 Temat Brodrii nie jest do końca jasny. OK, może nie mieli w ZKRR legitymacji, ale czy to coś zmienia? W czasie nieobecności władcy doszło do takiego rozbioru i powinien to uszanować.
Gdzie Iwan napisał, że rości sobie pretensje do innych terenów niż to OBPP, które było niczyje? Jeżeli się dogada z kimś w sprawie odstąpienia jakiś ziem lub za obopólną zgodą zrobią sobie jakąś narracyjną wojnę to Wam nic do tego.
Akurat tamta narracyjna wojna, w wyniku której ZKRR uzyskało spory teren po dawnej Brodrii (a reszta została rozebrana przez innych) była całkowicie uzgodniona i odbywała się za zgodą wszystkich uczestników - w tym też tych, którzy mieli brodryjskie obywatelstwo.
Temat Brodrii jest jasny... Iwan sobie odbudowuje swoje państwo na terenach OBPP.
Ale jak to mówią na złodzieju czapka gore... ja sobie przypominam, że co niektórzy chcieli całkowicie bezzasadnie i bezczelnie anektować teren RON po dawnej La Palmie, choć wspomniana La Palma sama (niestety) zakończyła swoje działania i jej teren stał się ziemią niczyją.
Na miejscu niektórych to bym się powstrzymał od komentarzy.
- Dziedzic
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Nie wiem jaki Waksmand masz w głowie, ale ja politycznie nie jestem za żadną z opcji, więc proszę mnie nie wrzucać do jakiegoś środowiska w którym nie jestem. No dobrze ulokował nową Brodrie na terenach OBPP. Ale ja czytałem co pisałeś na Bastionie i to śmieszne po prostu że chcecie celowo z Brodrii zrobić nowe państwo, że Iwan nigdy nie uczestniczył w mikronacjach i nowa osoba. Tak ja czytałem twoje wiadomości. Chodziło o te tereny pod kontrolą II Federacji Nordackiej. Oni zrobią co zrobią, ale wiedzą że takie coś pisałeś. Ja nie rozumiem jak nadal można uwielbiać jeść te obsrane piksele za przeproszeniem. Ja się nie dziwie że Bolesław ten teren chce dla nowych(faktycznie nowych, historii Pollinu nie oszukasz), ten teren zostawić i to dobrze robi i bardzo to pochwalam bo może mam inne poglądy od Bolesława, ale tutaj nie ma co dyskutować. Oczywiście że to co dogada Iwan z innymi państwami nie związanymi z II Federacją Nordacką mnie nie interesują. Ja tylko mówię wprost że nie ma co okłamywać historii bo twój najlepszy przyjaciel na świecie Iwan chce Brodrie znowu utworzyć.Ronon Dex pisze: ↑21 sierpnia 2025, 17:32Bzdury piszesz... chyba w tym Waksmandzie to lubią walczyć z kukiełką, którą sami tworzą...Leszek Ebe-Grüner pisze: ↑21 sierpnia 2025, 13:42 Co mamy rozumieć przez ,,Postanowił odbudować państwo Brodria? Czy będzie wojna z ZKRR i Republiką Eestii? Czy będziecie kupowanie ziem? Bo na ten moment to jedyne sposoby by ,,Odbudować" państwo Brodryjskie.
Przecież ulokował "nową" Brodrię na terenach OBPP, a nie włazi do czyjegoś ogródka.
(-) Leszek Ebe-Grüner
DZIEDZIC EDELWEISS
Wyznawca Edelweisszyzmu

DZIEDZIC EDELWEISS
Wyznawca Edelweisszyzmu

Naucz się czytać ze zrozumieniem... warto. To były luźne rozważania dotyczące podlinkowanych zapisów na temat tego terenu w tej całej FN i na ile nowa Brodria je ewentualnie spełnia, a na ile nie spełnia.Leszek Ebe-Grüner pisze: ↑ Ja tylko mówię wprost że nie ma co okłamywać historii bo twój najlepszy przyjaciel na świecie Iwan chce Brodrie znowu utworzyć.
A co sobie myślą Waksmaniątka w Waksmanlandzie na mój temat to akurat mam głęboko w czterech literach.