Dziękuję, takiego wyjaśnienia potrzebowałem. Czyli po prostu Iwan wrócił, ale tworzy postać na nowo i odbudowuje państwo jako nowa osoba. Jak dla mnie całkiem okey, w końcu mikronacje są po to, by każdy czerpał z nich zabawę, a nie każdy musi brać udział w każdej. Na wielki plus, jest to, że działać będzie na Bastionie, a nie osobnym forum.Ronon Dex pisze: ↑21 sierpnia 2025, 13:37Brodria swego czasu sobie padła... z nieaktywności. Bawiąc się w narracyjną wojnę domową dokonano jej rozbioru. A teraz dawny Car, człowiek który bawił się z przerwami w Brodrię kilka lat powrócił do mikroświata po chyba dwóch latach nieobecności i postanowił spróbować reaktywować ten kraj na tym co zostało... czyli na jedynym całkowicie wolnym OBPP na Nordacie.Sheldon Anszlus Robingren pisze: ↑21 sierpnia 2025, 13:15To jak to w końcu jest z tą Brodrią? Jest, niema, są dwie, niema i znów jest?Rozpoczęcie próby reaktywacji Brodrii pod egidą Iwana Pawłowa,
Co z tego wyjdzie to czas pokaże... z powrotami do mikro bywa różnie. Były udane i były nieudane.
Tak czy inaczej ta odradzająca się Brodria ma miejsce informatyczne (na Bastionie) i ma osoby chcące ją reaktywować oraz ulokowała się na terenie typowego OBPP - spełnia więc warunki do bycia "na mapie". Jak długo? Ano zobaczymy... ja tam życzę jej powodzenia, bo zdarzało mi się z tym krajem z powodzeniem współpracować w przeszłości parokrotnie.
I nie wiem skąd się bierze coś o "dwóch Brodriach"?
Owszem ZKRR (Związek Kolektywistycznych Republik Rad) utworzył jako jeden ze swoich elementów coś oznaczonego BKRR (Brodryjska Kolektywistyczna Republika Rad), pierowotnie BFSRR czyli Brodryjska Federacyjna Socjalistyczna Republika Rad - ale w żaden sposób nie była i nie jest to kontynuacja państwa o nazwie Brodria.
To po prostu nazwa wynikła z zajęcia w narracyjnej wojnie domowej części terenów dawnej carskiej Brodrii.
Jednak nie jest to kontynuacja państwowości brodryjskiej!
Nikt, kto był zaangażowany w dawną Brodrię takiego mandatu władzom ZKRR nie udzielił.
Po prostu podzieliliśmy tereny dawnej Brodrii - część została przejęta przez inne państwa (ZKRR), na części utworzyły się nowe (np. Estia), a jeden region brodryjski (Nowa Orda) i terytorium zależne Brodrii (Nan Di) ogłosiły wtedy niepodległość.
Brodria jako taka przestała wtedy istnieć - na co się wszyscy (zainteresowani) zgodziliśmy.
Teraz dawny Car postanowił wrócić i odbudować państwo Brodria.
Mapa Polityczna Mikroświata
- Sheldon Anszlus Robingren • Stempel
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Re: Mapa Polityczna Mikroświata
- Femme Mystere • Stempel
- Faktotum
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Ok, to jeśli się dogadali to nic mi do tego. A co do La Palmy? RON powinien uszanować żądania, gdyż są jak najbardziej zasadne, tym bardziej w obliczu ich totalnej nieaktywności.
(-) Lieselotte Augentrost
Prawa Faktotum

Prawa Faktotum

- Heinz-Werner Grüner • Stempel
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Jak ja nie lubię tych rozważań o mikronacjach, które są tak daleko od nas. Wiem, każdy ma prawo wypowiedzi, ale skupmy się na swoich kredkach lub na swoich przyjaciołach.
Co do La Palmy, z tego co pamiętam, to obecnie mamy prawną mozliwosć współpracy, własnie choćby i walkę o nią, ale oczywiście na ten moment nie korzystamy z niej i nie zamierzamy. Przynajmniej nie w najbliższych miesiącach.
Co do La Palmy, z tego co pamiętam, to obecnie mamy prawną mozliwosć współpracy, własnie choćby i walkę o nią, ale oczywiście na ten moment nie korzystamy z niej i nie zamierzamy. Przynajmniej nie w najbliższych miesiącach.
- Femme Mystere • Stempel
- Faktotum
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Kto z naszych wojskowych byłby skłonny ruszyć na La Palmę? :> Chyba żaden.
(-) Lieselotte Augentrost
Prawa Faktotum

Prawa Faktotum

- Jürgen Voller • Stempel
- Prinz von Persien
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Ale dlaczego nie? Chcemy kolonii? Chcemy! No to ją bierzemy i sprawa załatwiona!
Chyba czas na jakąś Schwarz Reichswehr
Chyba czas na jakąś Schwarz Reichswehr
- Albert Fryderyk de Espada • Stempel
- Faktotum
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Najpierw trzeba mieć dostęp do morza, są więc rzeczy ważne i ważniejsze. Potem można myśleć dalej.Femme Mystere pisze: ↑22 sierpnia 2025, 14:48 Kto z naszych wojskowych byłby skłonny ruszyć na La Palmę? :> Chyba żaden.
- Jürgen Voller • Stempel
- Prinz von Persien
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
No ja mówiłem wielokrotnie, że trzeba wreszcie spacyfikować Wilden, a nie jakieś zbędne operacje Kreissäge przeprowadzać (o ile nie dotyczą Dzikich!) 
Mein Herren! Wielkość Edelweiss jest w naszych rękach, by wykuć nasze miejsce w mikroświecie!
P.S Mówicie panowie o Rusowii, jako o pozostałości Brodrii?
Coś tam się dzieje.
Mein Herren! Wielkość Edelweiss jest w naszych rękach, by wykuć nasze miejsce w mikroświecie!
P.S Mówicie panowie o Rusowii, jako o pozostałości Brodrii?
Coś tam się dzieje.
- Albert Fryderyk de Espada • Stempel
- Faktotum
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
W swoim czasie Herr Zugsführer... w swoim czasie.Jürgen Voller pisze: ↑23 sierpnia 2025, 17:22 No ja mówiłem wielokrotnie, że trzeba wreszcie spacyfikować Wilden, a nie jakieś zbędne operacje Kreissäge przeprowadzać (o ile nie dotyczą Dzikich!)
Mein Herren! Wielkość Edelweiss jest w naszych rękach, by wykuć nasze miejsce w mikroświecie!![]()
- Sheldon Anszlus Robingren • Stempel
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Podoba mi się to podejście, chyba będę musiał się zaciągnąćAlbert Fryderyk de Espada pisze: ↑23 sierpnia 2025, 12:45Najpierw trzeba mieć dostęp do morza, są więc rzeczy ważne i ważniejsze. Potem można myśleć dalej.Femme Mystere pisze: ↑22 sierpnia 2025, 14:48 Kto z naszych wojskowych byłby skłonny ruszyć na La Palmę? :> Chyba żaden.
- Sorcha Raven v.d. Bjørk • Stempel
- Hexe von Ravenspell
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Samunda miała być zarchiwizowana przez Sarmację, nawet była rozmowa na ten temat, ale.... no właśnie ale, "ktoś" miał się zgłosić, "ktoś" nie miał czasu, "ktoś" zapomniał, cala historia Samundy i pliki są zdeponowane w pewnym miejscu i jeśli bym chciała, to zostanie Samunda przywrócona do życia bez większych strat.Albert Fryderyk de Espada pisze: ↑30 lipca 2025, 15:57
Niestety ale wygląda to tak że Bialenia nawet po swojej śmierci umiała się ustawić i zadbać że będzie miał kto o niej pamiętać i w razie czego dysponować jej terenami, Samuda jak widać czegoś takiego nie zrobiła już abstrahując z jakich powodów.