Mapa Polityczna Mikroświata

Akademia Narodowa - edelweisskie źródło wiedzy, ujście nauki, morze wymiany doświadczeń...
Awatar użytkownika
Sheldon Anszlus Robingren Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Mapa Polityczna Mikroświata

Post autor: Sheldon Anszlus Robingren »

Ronon Dex pisze: 21 sierpnia 2025, 13:37
Sheldon Anszlus Robingren pisze: 21 sierpnia 2025, 13:15
Rozpoczęcie próby reaktywacji Brodrii pod egidą Iwana Pawłowa,
To jak to w końcu jest z tą Brodrią? Jest, niema, są dwie, niema i znów jest?
Brodria swego czasu sobie padła... z nieaktywności. Bawiąc się w narracyjną wojnę domową dokonano jej rozbioru. A teraz dawny Car, człowiek który bawił się z przerwami w Brodrię kilka lat powrócił do mikroświata po chyba dwóch latach nieobecności i postanowił spróbować reaktywować ten kraj na tym co zostało... czyli na jedynym całkowicie wolnym OBPP na Nordacie.

Co z tego wyjdzie to czas pokaże... z powrotami do mikro bywa różnie. Były udane i były nieudane.

Tak czy inaczej ta odradzająca się Brodria ma miejsce informatyczne (na Bastionie) i ma osoby chcące ją reaktywować oraz ulokowała się na terenie typowego OBPP - spełnia więc warunki do bycia "na mapie". Jak długo? Ano zobaczymy... ja tam życzę jej powodzenia, bo zdarzało mi się z tym krajem z powodzeniem współpracować w przeszłości parokrotnie.

I nie wiem skąd się bierze coś o "dwóch Brodriach"?

Owszem ZKRR (Związek Kolektywistycznych Republik Rad) utworzył jako jeden ze swoich elementów coś oznaczonego BKRR (Brodryjska Kolektywistyczna Republika Rad), pierowotnie BFSRR czyli Brodryjska Federacyjna Socjalistyczna Republika Rad - ale w żaden sposób nie była i nie jest to kontynuacja państwa o nazwie Brodria.

To po prostu nazwa wynikła z zajęcia w narracyjnej wojnie domowej części terenów dawnej carskiej Brodrii.

Jednak nie jest to kontynuacja państwowości brodryjskiej!

Nikt, kto był zaangażowany w dawną Brodrię takiego mandatu władzom ZKRR nie udzielił.

Po prostu podzieliliśmy tereny dawnej Brodrii - część została przejęta przez inne państwa (ZKRR), na części utworzyły się nowe (np. Estia), a jeden region brodryjski (Nowa Orda) i terytorium zależne Brodrii (Nan Di) ogłosiły wtedy niepodległość.

Brodria jako taka przestała wtedy istnieć - na co się wszyscy (zainteresowani) zgodziliśmy.

Teraz dawny Car postanowił wrócić i odbudować państwo Brodria.
Dziękuję, takiego wyjaśnienia potrzebowałem. Czyli po prostu Iwan wrócił, ale tworzy postać na nowo i odbudowuje państwo jako nowa osoba. Jak dla mnie całkiem okey, w końcu mikronacje są po to, by każdy czerpał z nich zabawę, a nie każdy musi brać udział w każdej. Na wielki plus, jest to, że działać będzie na Bastionie, a nie osobnym forum.
Obrazek
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Femme Mystere »

Ok, to jeśli się dogadali to nic mi do tego. A co do La Palmy? RON powinien uszanować żądania, gdyż są jak najbardziej zasadne, tym bardziej w obliczu ich totalnej nieaktywności.
(-) Lieselotte Augentrost
Prawa Faktotum
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Jak ja nie lubię tych rozważań o mikronacjach, które są tak daleko od nas. Wiem, każdy ma prawo wypowiedzi, ale skupmy się na swoich kredkach lub na swoich przyjaciołach.

Co do La Palmy, z tego co pamiętam, to obecnie mamy prawną mozliwosć współpracy, własnie choćby i walkę o nią, ale oczywiście na ten moment nie korzystamy z niej i nie zamierzamy. Przynajmniej nie w najbliższych miesiącach.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Femme Mystere »

Kto z naszych wojskowych byłby skłonny ruszyć na La Palmę? :> Chyba żaden.
(-) Lieselotte Augentrost
Prawa Faktotum
Awatar użytkownika
Jürgen Voller Stempel
Prinz von Persien

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Jürgen Voller »

Ale dlaczego nie? Chcemy kolonii? Chcemy! No to ją bierzemy i sprawa załatwiona! :lol:
Chyba czas na jakąś Schwarz Reichswehr ;)
Awatar użytkownika
Albert Fryderyk de Espada Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Albert Fryderyk de Espada »

Femme Mystere pisze: 22 sierpnia 2025, 14:48 Kto z naszych wojskowych byłby skłonny ruszyć na La Palmę? :> Chyba żaden.
Najpierw trzeba mieć dostęp do morza, są więc rzeczy ważne i ważniejsze. Potem można myśleć dalej.
/-/ AF de Espada
Lewy Faktotum

ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Jürgen Voller Stempel
Prinz von Persien

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Jürgen Voller »

No ja mówiłem wielokrotnie, że trzeba wreszcie spacyfikować Wilden, a nie jakieś zbędne operacje Kreissäge przeprowadzać (o ile nie dotyczą Dzikich!) :lol:
Mein Herren! Wielkość Edelweiss jest w naszych rękach, by wykuć nasze miejsce w mikroświecie! ;)
P.S Mówicie panowie o Rusowii, jako o pozostałości Brodrii? 8-)
Coś tam się dzieje.
Awatar użytkownika
Albert Fryderyk de Espada Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Albert Fryderyk de Espada »

Jürgen Voller pisze: 23 sierpnia 2025, 17:22 No ja mówiłem wielokrotnie, że trzeba wreszcie spacyfikować Wilden, a nie jakieś zbędne operacje Kreissäge przeprowadzać (o ile nie dotyczą Dzikich!) :lol:
Mein Herren! Wielkość Edelweiss jest w naszych rękach, by wykuć nasze miejsce w mikroświecie! ;)
W swoim czasie Herr Zugsführer... w swoim czasie.
/-/ AF de Espada
Lewy Faktotum

ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Sheldon Anszlus Robingren Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Sheldon Anszlus Robingren »

Albert Fryderyk de Espada pisze: 23 sierpnia 2025, 12:45
Femme Mystere pisze: 22 sierpnia 2025, 14:48 Kto z naszych wojskowych byłby skłonny ruszyć na La Palmę? :> Chyba żaden.
Najpierw trzeba mieć dostęp do morza, są więc rzeczy ważne i ważniejsze. Potem można myśleć dalej.
Podoba mi się to podejście, chyba będę musiał się zaciągnąć 🏹
Obrazek
Awatar użytkownika
Sorcha Raven v.d. Bjørk Stempel
Hexe von Ravenspell

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Sorcha Raven v.d. Bjørk »

Albert Fryderyk de Espada pisze: 30 lipca 2025, 15:57

Niestety ale wygląda to tak że Bialenia nawet po swojej śmierci umiała się ustawić i zadbać że będzie miał kto o niej pamiętać i w razie czego dysponować jej terenami, Samuda jak widać czegoś takiego nie zrobiła już abstrahując z jakich powodów.
Samunda miała być zarchiwizowana przez Sarmację, nawet była rozmowa na ten temat, ale.... no właśnie ale, "ktoś" miał się zgłosić, "ktoś" nie miał czasu, "ktoś" zapomniał, cala historia Samundy i pliki są zdeponowane w pewnym miejscu i jeśli bym chciała, to zostanie Samunda przywrócona do życia bez większych strat.
Obrazek
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Akademia Narodowa”