Krąg Wyznawców Drzewa Życia
Regulamin forum

- LICZBA MIESZKAŃCÓW: 8 552

- LICZBA MIESZKAŃCÓW: 8 552
- Albert Fryderyk de Espada • Stempel
- Faktotum
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Re: Krąg Wyznawców Drzewa Życia
A mi heidyci? heidenici się podobają.
Trzeba sobie szukaj jakiś parafraz dla oczywistych sformułowań.
Zamiast kapłana/kapłanki może być mówca/mówczyni.
Zamiast kościołów możemy mieć świątynie, chociaż jeżeli ma to być pierwotna spirytualistyczna wiara związana z natura to raczej niespotykane byliby świątynie w miastach a raczej gdzieś na uboczu cywilizacji jak klasztory. Ba nawet pokusiłby się o to by uczynić jako główne miejsca kultu jakieś leśne kapliczki.
Jeszcze korzystając z okazji odnośnie symboliki to uszanowałem korzenie (dosłownie) i za symbol przyjął jakąś krzyżówkę drzewa z proponowanym porożem jelenia.
Zamiast kościołów możemy mieć świątynie, chociaż jeżeli ma to być pierwotna spirytualistyczna wiara związana z natura to raczej niespotykane byliby świątynie w miastach a raczej gdzieś na uboczu cywilizacji jak klasztory. Ba nawet pokusiłby się o to by uczynić jako główne miejsca kultu jakieś leśne kapliczki.
Jeszcze korzystając z okazji odnośnie symboliki to uszanowałem korzenie (dosłownie) i za symbol przyjął jakąś krzyżówkę drzewa z proponowanym porożem jelenia.
- Heinz-Werner Grüner • Stempel
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Nazwa ok, co do światyń, to zdecydowanie w leśnym wymiarze. W końcu to Krąg Wyznawców Drzewa Życia, a nie Miejskiego Zgiełku.Albert Fryderyk de Espada pisze: ↑27 sierpnia 2025, 03:30 A mi heidyci? heidenici się podobają.
- Femme Mystere • Stempel
- Faktotum
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Bardzo mnie cieszy powstanie nowej religii w Edelweiss i życzę Wam powodzenia w rozwoju. Jeśli trzeba, możecie liczyć na moej wsparcie w kwestiach przygotowania jakichś grafik itd. Natomiast dla wyrównania ja pozostanę wierna dotychczasowemu kościołowi kierowanemu przez @Roman Schädel
(-) Lieselotte Augentrost
Prawa Faktotum

Prawa Faktotum

- Heinz-Werner Grüner • Stempel
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Co innego kreować wiarę, a co innego być jej wyznawcą.Femme Mystere pisze: ↑27 sierpnia 2025, 10:08 Bardzo mnie cieszy powstanie nowej religii w Edelweiss i życze Wam powodzenia w rozwoju. Jeśli trzeba, możecie liczyć na moej wsparcie w kwestiach przygotowania jakichś grafik itd. Natomiast dla wyrównania ja pozostanę wierna dotychczasowemu kościołowi kierowanemu przez @Roman Schädel
Nie obawiajcie się, nie wprowadzimy podziału religijnego "albo albo", żadnego sabatu czarownic, palenia na stosie, krucjat etc. Wolność wyznania w Edelweiss ponad wszystko
- Sorcha Raven v.d. Bjørk • Stempel
- Hexe von Ravenspell
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Oczywiście do wszystkiego niebawem się odniosę, dodam tylko, że nikogo zmuszać nie będę, a i ciekawi mnie ile będzie członków tego "zgromadzenia", mam nadzieję, iż nie będę sama 
- Femme Mystere • Stempel
- Faktotum
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Zawsze możecie próbować mnie nawrócić 
(-) Lieselotte Augentrost
Prawa Faktotum

Prawa Faktotum

- Leszek Ebe-Grüner • Stempel
- Dziedzic
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
No ja na pewno będę najczęstszym gościem ,,Drzewa Życia"! @Sorcha Raven v.d. Bjørk to na pewno mnie nauczy o tych runach. Już czuję tą potężną magię.Sorcha Raven v.d. Bjørk pisze: ↑27 sierpnia 2025, 12:52 Oczywiście do wszystkiego niebawem się odniosę, dodam tylko, że nikogo zmuszać nie będę, a i ciekawi mnie ile będzie członków tego "zgromadzenia", mam nadzieję, iż nie będę sama![]()
(-) Leszek Ebe-Grüner
Syn Heinza-Werner Grünera
DZIEDZIC EDELWEISS
Wyznawca Edelweisszyzmu

DZIEDZIC EDELWEISS
Wyznawca Edelweisszyzmu

- Sorcha Raven v.d. Bjørk • Stempel
- Hexe von Ravenspell
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Usystematyzujmy co mamy na dzień dzisiejszy:
1. Nasza wiara będzie nosić nazwę Edelheiden, będziemy wyznawcami Drzewa Życia, głównymi postaciami/bóstwami są Matka Natura i Ojciec Czas (pośrednie bóstwa pojawią się w toku spisywania naszej teorii powstania świata). Naszym totemem rozpoznawczym będzie Srebrny Jeleń. Osoba odprawiająca obrzęd będzie nakładała na głowę opaskę z rogami srebrnego jelenia (ilustracja niebawem).
2. Nasi członkowie będą nazywać się Heideni- odmiana w zależności od płci (Heiden/Heidenka, Heidena/Heidenki, Heidenowi/Heidence, Heiden/Heidenka, z Heidenem/Heidenką, o Heidenie/Heidence, Hei den!/Heidenka!).
3. Głównym miejscem kultu będzie Zauberwald (Magiczny Las), tam będą się odbywały wszelkie obrzędy, uroczystości czy nasze święta (miejsce zostanie niebawem pokazane).
4. Będą trzy znaczki (będziemy wybierać), które będę molestować Oberhaupta, aby dołączył w profilu, tam, gdzie obywatel, bądźmy widoczni i dumni z naszej wiary
5. Przekazy wiary będą odbywały się poprzez "Listy Pradawnych do Wiernych" z "Księgi Mocy" pisane na forum.
6. Naszą dewizą jest: „Cokolwiek uczynisz, dobrego czy złego, powróci do ciebie po trzykroć” oraz "Jak na górze tak na dole", jak również rada Srebrnego Jelenia w trudnych wyborach czy sytuacjach: „Jeśli nie krzywdzi się nikogo, czyń swoją wolę”.
7. Będziemy omawiać runy, ich historię, znaczenie i zastosowanie w życiu codziennym.
8. Będzie coś dla ducha i ciała.
9. Ustanowimy kalendarz własnych świąt i będziemy zapraszać wszystkich do wspólnej zabawy.
10. Postaramy się szerzyć naszą wiarę w mikroświecie
Czekam na wasze uwagi
1. Nasza wiara będzie nosić nazwę Edelheiden, będziemy wyznawcami Drzewa Życia, głównymi postaciami/bóstwami są Matka Natura i Ojciec Czas (pośrednie bóstwa pojawią się w toku spisywania naszej teorii powstania świata). Naszym totemem rozpoznawczym będzie Srebrny Jeleń. Osoba odprawiająca obrzęd będzie nakładała na głowę opaskę z rogami srebrnego jelenia (ilustracja niebawem).
2. Nasi członkowie będą nazywać się Heideni- odmiana w zależności od płci (Heiden/Heidenka, Heidena/Heidenki, Heidenowi/Heidence, Heiden/Heidenka, z Heidenem/Heidenką, o Heidenie/Heidence, Hei den!/Heidenka!).
3. Głównym miejscem kultu będzie Zauberwald (Magiczny Las), tam będą się odbywały wszelkie obrzędy, uroczystości czy nasze święta (miejsce zostanie niebawem pokazane).
4. Będą trzy znaczki (będziemy wybierać), które będę molestować Oberhaupta, aby dołączył w profilu, tam, gdzie obywatel, bądźmy widoczni i dumni z naszej wiary
5. Przekazy wiary będą odbywały się poprzez "Listy Pradawnych do Wiernych" z "Księgi Mocy" pisane na forum.
6. Naszą dewizą jest: „Cokolwiek uczynisz, dobrego czy złego, powróci do ciebie po trzykroć” oraz "Jak na górze tak na dole", jak również rada Srebrnego Jelenia w trudnych wyborach czy sytuacjach: „Jeśli nie krzywdzi się nikogo, czyń swoją wolę”.
7. Będziemy omawiać runy, ich historię, znaczenie i zastosowanie w życiu codziennym.
8. Będzie coś dla ducha i ciała.
9. Ustanowimy kalendarz własnych świąt i będziemy zapraszać wszystkich do wspólnej zabawy.
10. Postaramy się szerzyć naszą wiarę w mikroświecie
Czekam na wasze uwagi
Ostatnio zmieniony 27 sierpnia 2025, 20:05 przez Sorcha Raven v.d. Bjørk, łącznie zmieniany 1 raz.
- Albert Fryderyk de Espada • Stempel
- Faktotum
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Gdzieś bym jeszcze do tego dodał to sformowanie "Jak na górze tak na dole".Sorcha Raven v.d. Bjørk pisze: ↑27 sierpnia 2025, 16:39 6. Naszą dewizą jest: „Cokolwiek uczynisz, dobrego czy złego, powróci do ciebie po trzykroć”, jak również rada Srebrnego Jelenia w trudnych wyborach czy sytuacjach: „Jeśli nie krzywdzi się nikogo, czyń swoją wolę”.
I jeszcze pytanie o tych "kapłanów". Wiem że Leszek lub nazywać Frau per "Wiedźma" aczkolwiek pijar z tego może być średni. Ja więc optować będę za swoim pomysłem "mówców".
- Leszek Ebe-Grüner • Stempel
- Dziedzic
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Zawsze mogę mówić Mistrzyni zamiast Wiedźma. Mówców raczej był dał już osoby które nie są co prawda wierząca, ale nie są najważniejszym liderem tak jak właśnie @Sorcha Raven v.d. BjørkAlbert Fryderyk de Espada pisze: ↑27 sierpnia 2025, 16:45Gdzieś bym jeszcze do tego dodał to sformowanie "Jak na górze tak na dole".Sorcha Raven v.d. Bjørk pisze: ↑27 sierpnia 2025, 16:39 6. Naszą dewizą jest: „Cokolwiek uczynisz, dobrego czy złego, powróci do ciebie po trzykroć”, jak również rada Srebrnego Jelenia w trudnych wyborach czy sytuacjach: „Jeśli nie krzywdzi się nikogo, czyń swoją wolę”.
I jeszcze pytanie o tych "kapłanów". Wiem że Leszek lub nazywać Frau per "Wiedźma" aczkolwiek pijar z tego może być średni. Ja więc optować będę za swoim pomysłem "mówców".
(-) Leszek Ebe-Grüner
DZIEDZIC EDELWEISS
Wyznawca Edelweisszyzmu

DZIEDZIC EDELWEISS
Wyznawca Edelweisszyzmu