Krąg Wyznawców Drzewa Życia

Odkąd pojawiła się w Kotlinie budziła spokój. Nie, absolutnie nie strach czy obrzydzenie. W najmniejszym wymiarze ciekawość. Mowa o Naszej Wiedźmie. Sorcha Raven zasługiwała od lat, a nawet wieków, na abolutnie urwane z rzeczywistości "cztery kąty". W obliczu zmian w Lumerii, w Baridasie, w Gidenie i samym Ravenspell, w obliczu swoich wewnętrzych potrzeb Nasza Wiedźma uznała, że tylko w Szarotkowej Krainie zazna spokój po wsze czasy...
Regulamin forum
Obrazek

- LICZBA MIESZKAŃCÓW: 8 552
Awatar użytkownika
Albert Fryderyk de Espada Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Krąg Wyznawców Drzewa Życia

Post autor: Albert Fryderyk de Espada »

A mi heidyci? heidenici się podobają.
Trzeba sobie szukaj jakiś parafraz dla oczywistych sformułowań.
Zamiast kapłana/kapłanki może być mówca/mówczyni.

Zamiast kościołów możemy mieć świątynie, chociaż jeżeli ma to być pierwotna spirytualistyczna wiara związana z natura to raczej niespotykane byliby świątynie w miastach a raczej gdzieś na uboczu cywilizacji jak klasztory. Ba nawet pokusiłby się o to by uczynić jako główne miejsca kultu jakieś leśne kapliczki.

Jeszcze korzystając z okazji odnośnie symboliki to uszanowałem korzenie (dosłownie) i za symbol przyjął jakąś krzyżówkę drzewa z proponowanym porożem jelenia.
/-/ AF de Espada
Lewy Faktotum

ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Albert Fryderyk de Espada pisze: 27 sierpnia 2025, 03:30 A mi heidyci? heidenici się podobają.
Trzeba sobie szukaj jakiś parafraz dla oczywistych sformułowań.
Zamiast kapłana/kapłanki może być mówca/mówczyni.

Zamiast kościołów możemy mieć świątynie, chociaż jeżeli ma to być pierwotna spirytualistyczna wiara związana z natura to raczej niespotykane byliby świątynie w miastach a raczej gdzieś na uboczu cywilizacji jak klasztory. Ba nawet pokusiłby się o to by uczynić jako główne miejsca kultu jakieś leśne kapliczki.

Jeszcze korzystając z okazji odnośnie symboliki to uszanowałem korzenie (dosłownie) i za symbol przyjął jakąś krzyżówkę drzewa z proponowanym porożem jelenia.
Nazwa ok, co do światyń, to zdecydowanie w leśnym wymiarze. W końcu to Krąg Wyznawców Drzewa Życia, a nie Miejskiego Zgiełku. ;)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Femme Mystere »

Bardzo mnie cieszy powstanie nowej religii w Edelweiss i życzę Wam powodzenia w rozwoju. Jeśli trzeba, możecie liczyć na moej wsparcie w kwestiach przygotowania jakichś grafik itd. Natomiast dla wyrównania ja pozostanę wierna dotychczasowemu kościołowi kierowanemu przez @Roman Schädel
(-) Lieselotte Augentrost
Prawa Faktotum
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Femme Mystere pisze: 27 sierpnia 2025, 10:08 Bardzo mnie cieszy powstanie nowej religii w Edelweiss i życze Wam powodzenia w rozwoju. Jeśli trzeba, możecie liczyć na moej wsparcie w kwestiach przygotowania jakichś grafik itd. Natomiast dla wyrównania ja pozostanę wierna dotychczasowemu kościołowi kierowanemu przez @Roman Schädel
Co innego kreować wiarę, a co innego być jej wyznawcą.

Nie obawiajcie się, nie wprowadzimy podziału religijnego "albo albo", żadnego sabatu czarownic, palenia na stosie, krucjat etc. Wolność wyznania w Edelweiss ponad wszystko :)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Sorcha Raven v.d. Bjørk Stempel
Hexe von Ravenspell

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Sorcha Raven v.d. Bjørk »

Oczywiście do wszystkiego niebawem się odniosę, dodam tylko, że nikogo zmuszać nie będę, a i ciekawi mnie ile będzie członków tego "zgromadzenia", mam nadzieję, iż nie będę sama :lol:
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Femme Mystere »

Zawsze możecie próbować mnie nawrócić :D
(-) Lieselotte Augentrost
Prawa Faktotum
Awatar użytkownika
Leszek Ebe-Grüner Stempel
Dziedzic

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Leszek Ebe-Grüner »

Sorcha Raven v.d. Bjørk pisze: 27 sierpnia 2025, 12:52 Oczywiście do wszystkiego niebawem się odniosę, dodam tylko, że nikogo zmuszać nie będę, a i ciekawi mnie ile będzie członków tego "zgromadzenia", mam nadzieję, iż nie będę sama :lol:
No ja na pewno będę najczęstszym gościem ,,Drzewa Życia"! @Sorcha Raven v.d. Bjørk to na pewno mnie nauczy o tych runach. Już czuję tą potężną magię. :E
(-) Leszek Ebe-Grüner
Syn Heinza-Werner Grünera
DZIEDZIC EDELWEISS
Wyznawca Edelweisszyzmu

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Sorcha Raven v.d. Bjørk Stempel
Hexe von Ravenspell

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Sorcha Raven v.d. Bjørk »

Usystematyzujmy co mamy na dzień dzisiejszy:
1. Nasza wiara będzie nosić nazwę Edelheiden, będziemy wyznawcami Drzewa Życia, głównymi postaciami/bóstwami są Matka Natura i Ojciec Czas (pośrednie bóstwa pojawią się w toku spisywania naszej teorii powstania świata). Naszym totemem rozpoznawczym będzie Srebrny Jeleń. Osoba odprawiająca obrzęd będzie nakładała na głowę opaskę z rogami srebrnego jelenia (ilustracja niebawem).
2. Nasi członkowie będą nazywać się Heideni- odmiana w zależności od płci (Heiden/Heidenka, Heidena/Heidenki, Heidenowi/Heidence, Heiden/Heidenka, z Heidenem/Heidenką, o Heidenie/Heidence, Hei den!/Heidenka!).
3. Głównym miejscem kultu będzie Zauberwald (Magiczny Las), tam będą się odbywały wszelkie obrzędy, uroczystości czy nasze święta (miejsce zostanie niebawem pokazane).
4. Będą trzy znaczki (będziemy wybierać), które będę molestować Oberhaupta, aby dołączył w profilu, tam, gdzie obywatel, bądźmy widoczni i dumni z naszej wiary :)
5. Przekazy wiary będą odbywały się poprzez "Listy Pradawnych do Wiernych" z "Księgi Mocy" pisane na forum.
6. Naszą dewizą jest: „Cokolwiek uczynisz, dobrego czy złego, powróci do ciebie po trzykroć” oraz "Jak na górze tak na dole", jak również rada Srebrnego Jelenia w trudnych wyborach czy sytuacjach: „Jeśli nie krzywdzi się nikogo, czyń swoją wolę”.
7. Będziemy omawiać runy, ich historię, znaczenie i zastosowanie w życiu codziennym.
8. Będzie coś dla ducha i ciała.
9. Ustanowimy kalendarz własnych świąt i będziemy zapraszać wszystkich do wspólnej zabawy.
10. Postaramy się szerzyć naszą wiarę w mikroświecie :)

Czekam na wasze uwagi :)
Ostatnio zmieniony 27 sierpnia 2025, 20:05 przez Sorcha Raven v.d. Bjørk, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Albert Fryderyk de Espada Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Albert Fryderyk de Espada »

Sorcha Raven v.d. Bjørk pisze: 27 sierpnia 2025, 16:39 6. Naszą dewizą jest: „Cokolwiek uczynisz, dobrego czy złego, powróci do ciebie po trzykroć”, jak również rada Srebrnego Jelenia w trudnych wyborach czy sytuacjach: „Jeśli nie krzywdzi się nikogo, czyń swoją wolę”.
Gdzieś bym jeszcze do tego dodał to sformowanie "Jak na górze tak na dole".

I jeszcze pytanie o tych "kapłanów". Wiem że Leszek lub nazywać Frau per "Wiedźma" aczkolwiek pijar z tego może być średni. Ja więc optować będę za swoim pomysłem "mówców".
/-/ AF de Espada
Lewy Faktotum

ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Leszek Ebe-Grüner Stempel
Dziedzic

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Leszek Ebe-Grüner »

Albert Fryderyk de Espada pisze: 27 sierpnia 2025, 16:45
Sorcha Raven v.d. Bjørk pisze: 27 sierpnia 2025, 16:39 6. Naszą dewizą jest: „Cokolwiek uczynisz, dobrego czy złego, powróci do ciebie po trzykroć”, jak również rada Srebrnego Jelenia w trudnych wyborach czy sytuacjach: „Jeśli nie krzywdzi się nikogo, czyń swoją wolę”.
Gdzieś bym jeszcze do tego dodał to sformowanie "Jak na górze tak na dole".

I jeszcze pytanie o tych "kapłanów". Wiem że Leszek lub nazywać Frau per "Wiedźma" aczkolwiek pijar z tego może być średni. Ja więc optować będę za swoim pomysłem "mówców".
Zawsze mogę mówić Mistrzyni zamiast Wiedźma. Mówców raczej był dał już osoby które nie są co prawda wierząca, ale nie są najważniejszym liderem tak jak właśnie @Sorcha Raven v.d. Bjørk
(-) Leszek Ebe-Grüner
Syn Heinza-Werner Grünera
DZIEDZIC EDELWEISS
Wyznawca Edelweisszyzmu

Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ