Odkąd pojawiła się w Kotlinie budziła spokój. Nie, absolutnie nie strach czy obrzydzenie. W najmniejszym wymiarze ciekawość. Mowa o Naszej Wiedźmie. Sorcha Raven zasługiwała od lat, a nawet wieków, na abolutnie urwane z rzeczywistości "cztery kąty". W obliczu zmian w Lumerii, w Baridasie, w Gidenie i samym Ravenspell, w obliczu swoich wewnętrzych potrzeb Nasza Wiedźma uznała, że tylko w Szarotkowej Krainie zazna spokój po wsze czasy...
Gdzieś bym jeszcze do tego dodał to sformowanie "Jak na górze tak na dole".
I jeszcze pytanie o tych "kapłanów". Wiem że Leszek lub nazywać Frau per "Wiedźma" aczkolwiek pijar z tego może być średni. Ja więc optować będę za swoim pomysłem "mówców".
Dziękuję za cenną podpowiedź, dodałam.
Co do nazwy, to mam kilka pomysłów: Wieszczka, Arcykapłanka, Flüsterer (szeptunka), Erzheide (Arcypoganka)
Nie mam więcej pomysłów....
Pozwolę sobie przedstawić miejsce kultu w Zauberwald.
Najpierw widzimy uroczyste wejście na magiczną polanę, a następnie ową polanę, na której widzimy kamienny krąg, a po środku stoi wielki głaz z wyrytym symbolem Drzewa Życia, tam będą się odbywały wszelkie obrzędy.
Teraz przedstawię opaskę z rogami srebrnego jelenia (ilustracja poglądowa):
W tym miejscu zamieszczam dwa symbole jakimi będziemy się identyfikować (musimy wybrać jeden z nich), jednak co do odpowiedniej wielkości i typu grafiki muszę prosić o pomoc:
Sorcha Raven v.d. Bjørk pisze: ↑27 sierpnia 2025, 21:44
Pozwolę sobie przedstawić miejsce kultu w Zauberwald.
Najpierw widzimy uroczyste wejście na magiczną polanę, a następnie ową polanę, na której widzimy kamienny krąg, a po środku stoi wielki głaz z wyrytym symbolem Drzewa Życia, tam będą się odbywały wszelkie obrzędy.
Teraz przedstawię opaskę z rogami srebrnego jelenia (ilustracja poglądowa):
W tym miejscu zamieszczam dwa symbole jakimi będziemy się identyfikować (musimy wybrać jeden z nich), jednak co do odpowiedniej wielkości i typu grafiki muszę prosić o pomoc:
1.
2.
Co o tym myślicie?
Wydaje mi się, że ten złoty jest majestatyczny i dostojny jednak do mnie zdecydowanie przemawia ten pierwszy jest taki "celtycki" i bardziej oddaje klimat takich ludowych wierzeń. Stąd też oczywiście głosuję na "jedynkę" :Esmile
To ja dla odmiany będę miał odmienną opinie. Ani jedynka ani dwójka nie są odpowiednie. Dlaczego. Większość symboli religijnych jest bardzo prosto zbudowana aby równie łatwo możnaby je odwzorowywać.
Pierwszy jest więc w mojej opinii znacznie odpowiedniejszy jeżeli chodzi i klimat i założenia bo drugi z całym szacunkiem prędzej nadaje się logo jakiejś firmy np. przodującej luksusowe samochody albo alkochole a nie grupy wyznaniowej.
W jedynce bardzo podoba mi się motyw wplatania drzewa w poroże i poszedłbym tym tropem a jedynie uprościł ten symbol.
Femme Mystere pisze: ↑27 sierpnia 2025, 22:35
Fajne, moglibyśmy umieścić gdzieś na mapie!
Tak, obowiązkowo, ale skoro mowa była, że w Zauberwald to tylko dokładniejsze wskazanie i działam.
Myślę, że najlepiej będzie bliżej gór i gęstego zalesienia, czyli tam, gdzie niebieska gwiazdka (przepraszam za może mało efektowne wskazanie na mapie).