Bialenia wraca w nowej odsłonie!

(czyt.ne'belszaten gase) Popularna Aleja Cienia Mgły, gdzie w przyzwoitym stanie konstrukcyjnym zachowały się eklektyczne kamienice i klimatyczna kawiarenka "Präzedenz". Natomiast cała aleja została odrestaurowana tylko po to by pomieścić w swoich zakamarkach przedstawicielstwa innych mikronacji. Tutaj znajdziemy misje dyplomatyczne z innych części v-państw oraz zapewne niemałą ilość tajnych agentów.
Awatar użytkownika
Leszek Ebe-Grüner Stempel
Dziedzic

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Bialenia wraca w nowej odsłonie!

Post autor: Leszek Ebe-Grüner »

Witam was wszystkich! Mianowicie po pierwsze Bialenia zmartwychwstaje, a po drugie będzie pierwszym państwem które postanowiło zostać na Pollinie, ale zmienić charakter z Forumnacji na Discordnacje i tym samym będzie pierwszą Discordnacją działającą na Pollinie! Oczywiście daje linka do wydarzenia dla zainteresowanych:

https://discord.gg/hnP3q9a9RB
(-) Leszek Ebe-Grüner
Syn Heinza-Werner Grünera
DZIEDZIC EDELWEISS
Wyznawca Edelweisszyzmu

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Bialenia wraca w nowej odsłonie!

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Niech im się wiedzie. Natomiast gdzie będą egzystować to ich wybór i nic nam do tego. Jak chcą forum, niech mają forum. Jak chcą discorda, niech mają i discorda. Natomiast pewne ruchy wywołują takie, a nie inne reakcje, czy też próby nawiązań relacji. Mnie osobiście to nie przeszkadza, niech sobie działają na discordzie, ale czy to nie utrudni im kontaktu z innymi państwami, nie wiem. Nie wszystkie mikronacje mają discorda w minimalnym stanie używalności.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Juan de la Cerda Stempel

ODZNACZENIA

Post autor: Juan de la Cerda »

Niezwykle ciekawe no i oczywiście ryzykowne posunięcie.
Wiele szczęścia życzę i oczywiście kibicuję.
Co do kontaktu z innymi nacjami to tutaj JE @Heinz-Werner Grüner ma sporo racji, jednym z wymogów niektórych mikronacji jest posiadanie forum czy też publicznego dostępnu (jak wiadomo na discord można dostać się jedynie z zaproszenia/linku) aby zostało ono uznane w kwestiach międzynarodowych.
Najbardziej nurtujące jest jednak to jak to ogarnąć czy mieć możliwość powrotu do innych postów czy wypowiedzi, dyskusji i wreszcie spisanych aktów prawnych ?
Może jestem staromodny i discorda widzę jedynie jako świetny dodatek do mikronacji coś co zastąpiło stare dobre gadu-gadu czy skype.
Obrazek
(+) El mas reverend Juan de la Cerda, Siervo de los Siervos de Dios, Patriarca de la Iglesia Rotriana del Patriarcado de Valencia, Obispo Universal etc.
Królestwo Skarlandu
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Femme Mystere »

Według mnie ciężko jest odwzorować niektóre aspekty funkcjonowania mikronacji wyłącznie na discordzie. Więc będzie to tylko swego rodzaju substytut. Czy to się uda?

https://tenor.com/rNubHroZjH.gif
(-) Lieselotte Augentrost
Prawa Faktotum
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Juan de la Cerda pisze: 15 września 2025, 01:31 Niezwykle ciekawe no i oczywiście ryzykowne posunięcie.
Wiele szczęścia życzę i oczywiście kibicuję.
Co do kontaktu z innymi nacjami to tutaj JE @Heinz-Werner Grüner ma sporo racji, jednym z wymogów niektórych mikronacji jest posiadanie forum czy też publicznego dostępnu (jak wiadomo na discord można dostać się jedynie z zaproszenia/linku) aby zostało ono uznane w kwestiach międzynarodowych.
Najbardziej nurtujące jest jednak to jak to ogarnąć czy mieć możliwość powrotu do innych postów czy wypowiedzi, dyskusji i wreszcie spisanych aktów prawnych ?
Może jestem staromodny i discorda widzę jedynie jako świetny dodatek do mikronacji coś co zastąpiło stare dobre gadu-gadu czy skype.
No taką drogę wybrali, wymogi czy nie, Dżamahirija chce tak, bo o tym tworze powinnismy pisać, a nie o samej Bialenii. No, ale to już szczegół. W każdym razie, żeby to dobrze wybrzmiało, kibicuje. Niech im sie wiedzie.

Femme Mystere pisze: 15 września 2025, 07:14 Według mnie ciężko jest odwzorować niektóre aspekty funkcjonowania mikronacji wyłącznie na discordzie. Więc będzie to tylko swego rodzaju substytut. Czy to się uda?

https://tenor.com/rNubHroZjH.gif
Dokładnie mam takie same odczucia, ale może oni mają jakiś lepszy pomysł na prowadzenie tej nacji. My niewiele wiemy na ten moment.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Joachim Cargalho »

To teraz powinniśmy bronić pamięci i kultury dawnego państwa, czy pozwolić działać na terenach, skoro i tak twór ten mocno jest zespolony z historią Bialenii?
Po wielu innych dyskusjach, konkluzja powinna być jedna: Niech się bawią, nikomu nie przeszkadzają.
Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Joachim Cargalho pisze: 15 września 2025, 08:25 To teraz powinniśmy bronić pamięci i kultury dawnego państwa, czy pozwolić działać na terenach, skoro i tak twór ten mocno jest zespolony z historią Bialenii?
Po wielu innych dyskusjach, konkluzja powinna być jedna: Niech się bawią, nikomu nie przeszkadzają.
Z tego co wiem, to kulturowo Dżamahirija była na tych ziemiach przed samą Bialenią. A co do konkluzji - niech się bawią, w wolnym czasie może sami odwiedzimy.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Akrypa von Primisz

ODZNACZENIA

Post autor: Akrypa von Primisz »

Wybaczcie, że po dłuższym czasie ale dopiero zawitałam na forum...

To nie tak, że całość Dżamahiriji Bialeńskiej będzie ograniczona do discorda. Tak jak wiele mikronacji np. Federacja Nordacka czy Księstwo Sarmacji nie ogranicza się do forum. Zasadniczo zawsze było tak, że znaczna część aktywności mikronacji odbywa się na gadu gadu czy Ircach. Discord zasadniczo oferuje znacznie większe możliwości od komunikatorów gdyż... nim nie jest! Mnóstwo mikronacji tak traktuje discorda, jeden lub kilka zwykłych kanałów tekstowych do wysyłania memów i pisania śmieszków.
Jednak discord oferuje bez problemu funkcje forum Jest kategoria, w kategorii mamy dział w którym robimy posty, dwa przykłady:
1:
Obrazek
2:
Obrazek

Oczywiście to "wiadomości" pod "wiadomościami", ale to tak samo jak na forum. Układ jest: kategoria (Jahoła) -> dział (kultura) -> temat (miss jahoły) -> posty (zdjęcia kóz).
Jest bez problemowa możliwość tworzenia miejsc na wypowiedzi 1 osoby itd.
Główny powód czemu wybrałam discorda jest to, że umożliwia on dość dobre korzystanie z rożnych pomocy do prowadzenia narracji np. bot to pisania jako npc, bot do rzucania kością itd. planuję dużo stawiać na ten rodzaj aktywności, stąd ten wybór. Część mieszkańców też chwali to, ze mogą z "doskoku" być aktywni i łatwiej im tak niż na osobnym forum.

Zgadzam się jednak, że nie samym discordem powinna stać dobra mikronacja. Aktualnie jesteśmy w trakcie rozbudowywania naszych zdolności informatycznych. Jak najbardziej będzie strona internetowa, na niej znajdować się będzie znajdować się prasa, spis praw, podstawowe informacje, paszporty obywateli, ich tabelki do przygód, opisy rejonów. Do momentu stworzenia strony ja zapisuje część tych informacji np. z exela do których dostęp mają mieszkańcy. W innych aspektach korzystamy np. z kanałów na telegramie, inne miejsce i do czego innego służy.
Na potrzeby innych mikronacji otworzyliśmy także (dzięki uprzejmości Ronona) dział dla dyplomatów na forum Bastionu.

Także nie jest to tylko discordnacja - ale do dużej części aktywności korzystamy głównie z discorda. Jego wadą jest poniekąd to, że by zobaczyć nawet publiczne działy... trzeba do nas pojechać! *szok*
Oczywiście jako agent obcego mocarstwa można też założyć fake konto by pozostać nieodkrytym. ;)

W razie jakiś pytań chętnie odpowiem. Tak czy tak chciałam odpowiedzieć na część wątpliwości związanych z samą "discordonacjonalizacją".
/-/ Akrypa von Primisz
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Przyznam, że to zmienia nieco moje patrzenie na "discordy" :)
Zachęcam, mimo wszystko do utrzymywania kontaktów również na forach. ;) To się staruchom, takim jak ja, niestety chyba nie zmieni. Łatwiej mi się "obsługuje" forum, mniej dynamicznie etc.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Akrypa von Primisz

ODZNACZENIA

Post autor: Akrypa von Primisz »

Heinz-Werner Grüner pisze: 19 września 2025, 20:56 Przyznam, że to zmienia nieco moje patrzenie na "discordy" :)
Zachęcam, mimo wszystko do utrzymywania kontaktów również na forach. ;) To się staruchom, takim jak ja, niestety chyba nie zmieni. Łatwiej mi się "obsługuje" forum, mniej dynamicznie etc.
Myślę, że to rozumiem. Ja np. kocham fora za możliwość podpisów bardzo fajnych.

Właśnie z tego powodu posiadamy "Port dyplomatów" - https://forum.bastionpollin.pl/viewforum.php?f=323
Księstwo Sarmacji tam zdecydowało się posiadać dyplomacje z nami i nie widzimy żadnych przeszkód do tego.
/-/ Akrypa von Primisz
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Akrypa von Primisz pisze: 19 września 2025, 20:58
Heinz-Werner Grüner pisze: 19 września 2025, 20:56 Przyznam, że to zmi