Dlaczego tym listem nie interesujesz jakiegoś muzeum?
W 1764 dużo się działo.
Książę Persji nadaje!
- Targersdorf Borisz • Stempel
-
ODZNACZENIA
- Jürgen Voller • Stempel
- Prinz von Persien
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Re: Książę Persji nadaje!
Bo już się znajduje w państwowych archiwach, a ja mam tylko dostęp do wersji cyfrowej na stronie rządowej
Okazało się zresztą, że pan Kierdej nie może wejść na polską stronę szukaj w archiwach, bo od ładnych dziesięciu lat osoby z Ukrainy mają zablokowany dostęp do strony, chyba, że używają VPN (nie mam pojęcia, dlaczego)

Okazało się zresztą, że pan Kierdej nie może wejść na polską stronę szukaj w archiwach, bo od ładnych dziesięciu lat osoby z Ukrainy mają zablokowany dostęp do strony, chyba, że używają VPN (nie mam pojęcia, dlaczego)
- Targersdorf Borisz • Stempel
-
ODZNACZENIA
A muzeum, w rękach którego jest ten list, nie pokusiło się o tłumaczenie?
sekretarz ESB d/s piłki nożnej
- Prinz von Persien
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Niestety nie, a przynajmniej nie udało mi się takowego znaleźć
W archiwach jest bardzo dużo materiałów, które nigdy nie zostały zeskanowane jeszcze
Niestety, Niemcy chyba zrobili rozpierduchę w parafii Wojcieszków, z której wywodzili się moi przodkowie, więc tamtejsze parafialne materiały archiwalne albo uległy zniszczeniu, albo zostały zrabowane...
Znalazłem za to akt urodzenia dziecka płci żeńskiej z 1665 roku jako skan (tylko dlatego, że to był zupełnie inny region, województwo ruskie, jeśli dobrze pamiętam i że akurat w pewnej ukraińskiej parafii zachowały się świetnie materiały nawet z lat trzydziestych XVII wieku, co wcale nie jest tak często spotykane!)
Na szczęście, pan Kierdej już działa za częściowo pożyczkę, a częściowo za darowiznę
Jego znajomość tamtejszego alfabetu i tak jest lepsza niż moja choć słusznie zastrzega, że ruski się mocno zmienił przez te ponad dwa i pół stulecia (to samo z alfabetem!)
W archiwach jest bardzo dużo materiałów, które nigdy nie zostały zeskanowane jeszcze
Niestety, Niemcy chyba zrobili rozpierduchę w parafii Wojcieszków, z której wywodzili się moi przodkowie, więc tamtejsze parafialne materiały archiwalne albo uległy zniszczeniu, albo zostały zrabowane...
Znalazłem za to akt urodzenia dziecka płci żeńskiej z 1665 roku jako skan (tylko dlatego, że to był zupełnie inny region, województwo ruskie, jeśli dobrze pamiętam i że akurat w pewnej ukraińskiej parafii zachowały się świetnie materiały nawet z lat trzydziestych XVII wieku, co wcale nie jest tak często spotykane!)
Na szczęście, pan Kierdej już działa za częściowo pożyczkę, a częściowo za darowiznę
Jego znajomość tamtejszego alfabetu i tak jest lepsza niż moja choć słusznie zastrzega, że ruski się mocno zmienił przez te ponad dwa i pół stulecia (to samo z alfabetem!)
- Prinz von Persien
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Gaza, Gaza i już wreszcie po całym zamieszaniu (właściwie, to teraz dopiero się zaczęło, bo Hamas walczy z innymi grupami zbrojnymi o kontrolę, robiąc nawet egzekucje publiczne).
Parafrazując pewnego klasyka:
Dajmy Palestyńczykom rządzić, sami się wykończą!
POTUS Donald Trump zaprowadził pokój.
P.S Tyle zamieszania, żeby znowu Brytyjczyk Tony Blair miał być komisarzem w Gazie, zupełnie jak osiemdziesiąt lat temu
Parafrazując pewnego klasyka:
Dajmy Palestyńczykom rządzić, sami się wykończą!
POTUS Donald Trump zaprowadził pokój.
P.S Tyle zamieszania, żeby znowu Brytyjczyk Tony Blair miał być komisarzem w Gazie, zupełnie jak osiemdziesiąt lat temu
- Prinz von Persien
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Trwa wybór Kobiety Biznesu 2025 i pragnę Was zachęcić do głosowania na Nilofar Ayoubi, Afgankę mieszkającą w Polsce już cztery lata 
Oto link:
https://www.pb.pl/100kobietbiznesu/?fbc ... YUnfUAQ%23
Oto link:
https://www.pb.pl/100kobietbiznesu/?fbc ... YUnfUAQ%23
- Prinz von Persien
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Reżim w Teheranie zaczyna szczekać do Radka Sikorskiego i Polski odnośnie udziału naszego ministra spraw zagranicznych w prezentacji zdobytego przez Ukraińców drona Szachid-136 w Londynie i wezwał dziś naszego charge d'affres w Teheranie na rozmowę (zaklinanie rzeczywistości nic ajatollachom nie da, bo i tak wszyscy wiedzą, że te drony dostarczane są Putinowi i że w zamian przylatują ruskie samoloty wojskowe wypełnione euro w gotówce do Teheranu!).
https://www.tvp.info/89504215/iran-msz- ... -z-ukraina
A tu macie zdjęcie naszego ulubionego polskiego ministra i oby kandydata na premiera RP oraz przyszłego prezydenta z czasów, gdy był w latach osiemdziesiątych XX wieku korespondentem wojennym w
https://www.tvp.info/89504215/iran-msz- ... -z-ukraina
A tu macie zdjęcie naszego ulubionego polskiego ministra i oby kandydata na premiera RP oraz przyszłego prezydenta z czasów, gdy był w latach osiemdziesiątych XX wieku korespondentem wojennym w
- Załączniki
-
- 20251017_114620.jpg (103.14 KiB) Przejrzano 525 razy
- Prinz von Persien
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Herzlich Wilkommen in Neues Jahr 1926 AD, Meine Damen und Herren!
Niestety, dla mnie nie zaczął się fajnie ze względów osobistych
W Iranie trwa w najlepsze Rewolucja Narodowa przeciwko reżimowi ajatollachów i ludzie używają wszystkich środków, o jakich od dawna mówiłem moim irańskim przyjaciołom (barykady, koktajle Mołotowa, zdobywanie broni palnej dzięki atakom na posterunki policji, Korpusu Strażników Rewolucji Islamskiej etc, przejmowanie budynków rządowych). Niestety, Donald nie pomógł Irankom i Irańczykom wbrew złożonym obietnicom i reżim zabił aktualnie ze 30000 protestujących... Oprócz tego, wyłączyli internet, więc zero kontaktu z moją najmilejszą od prawie dwóch tygodni...
- Załączniki
-
- Screenshot_2026-01-20-11-56-11-445_com.instagram.android.jpg (1.17 MiB) Przejrzano 428 razy
- Heinz-Werner Grüner • Stempel
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Trzymamy kciuki by ponownie udało Ci się z nią skontaktować.Jürgen Voller pisze: ↑20 stycznia 2026, 12:15 Herzlich Wilkommen in Neues Jahr 1926 AD, Meine Damen und Herren!Niestety, dla mnie nie zaczął się fajnie ze względów osobistych
W Iranie trwa w najlepsze Rewolucja Narodowa przeciwko reżimowi ajatollachów i ludzie używają wszystkich środków, o jakich od dawna mówiłem moim irańskim przyjaciołom (barykady, koktajle Mołotowa, zdobywanie broni palnej dzięki atakom na posterunki policji, Korpusu Strażników Rewolucji Islamskiej etc, przejmowanie budynków rządowych). Niestety, Donald nie pomógł Irankom i Irańczykom wbrew złożonym obietnicom i reżim zabił aktualnie ze 30000 protestujących... Oprócz tego, wyłączyli internet, więc zero kontaktu z moją najmilejszą od prawie dwóch tygodni...
- Prinz von Persien
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Viele Dank, Heinz!

Chyba zadzwonię do wszystkich szpitali w jej mieście, bo wiem o kogo i jaki oddział pytać
)
Możliwe, że odbierze ona, gdyby mnie przekierowano do jej oddziału albo któraś z jej dwóch naprawdę dobrych przyjaciółek XD
A pomyśleć, że Wigilię spędziła praktycznie z moją rodziną, dzięki połączeniu internetowemu i było fajnie (wieczór sylwestrowy, to zupełnie inna sprawa, bo krótko przed końcem roku się zaczęło i to na poważnie, bo dołączyły nawet takie miejscowości, które w poprzednich latach podczas protestów siedziały cicho!).
A co u Was?
Chyba zadzwonię do wszystkich szpitali w jej mieście, bo wiem o kogo i jaki oddział pytać
Możliwe, że odbierze ona, gdyby mnie przekierowano do jej oddziału albo któraś z jej dwóch naprawdę dobrych przyjaciółek XD
A pomyśleć, że Wigilię spędziła praktycznie z moją rodziną, dzięki połączeniu internetowemu i było fajnie (wieczór sylwestrowy, to zupełnie inna sprawa, bo krótko przed końcem roku się zaczęło i to na poważnie, bo dołączyły nawet takie miejscowości, które w poprzednich latach podczas protestów siedziały cicho!).
A co u Was?