Lotnictwo
- Albert Fryderyk de Espada • Stempel
- Faktotum
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
- Heinz-Werner Grüner • Stempel
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
- Faktotum
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Re: Lotnictwo
Czy tak, mieszkanie w tak małym państewku stosunkowo ułatwia sprawę gdyż skala organizowania czegokolwiek jest po prostu mniejsza.
Proponowałbym skupić się na maksymalnie dwóch formacjach lotnictwa bojowego plus jednej logistyczno-transportowej.
Możemy tu sformować jednostki nie większe jak skrzydło które liczy sobie zazwyczaj oko 36 maszyn, lub rozbić to na mniejsze dywizjony których liczebność to kilkanaście lub bardzo rzadko kilkadziesiąt maszyn.
Proponowałbym skupić się na maksymalnie dwóch formacjach lotnictwa bojowego plus jednej logistyczno-transportowej.
Możemy tu sformować jednostki nie większe jak skrzydło które liczy sobie zazwyczaj oko 36 maszyn, lub rozbić to na mniejsze dywizjony których liczebność to kilkanaście lub bardzo rzadko kilkadziesiąt maszyn.
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Ze wstępnych rozmów z Herr Dexem wyglądało to podobnie:Albert Fryderyk de Espada pisze: ↑10 maja 2022, 22:34 Czy tak, mieszkanie w tak małym państewku stosunkowo ułatwia sprawę gdyż skala organizowania czegokolwiek jest po prostu mniejsza.
viewtopic.php?f=4&t=70&start=40
"W sumie gdyby to dzielić na eskadry, to w tamtych czasach personel nie był specjalnie liczny... nawet w okresie DWS na 12 samolotów przypadało jakaś setka ludzi personelu naziemnego, łącznie z transportem. W latach dwudziestych było nawet nieco mniej... niech sobie zostanie więc około 100 - jako cały personel eskadry, dowództwo, piloci i obsługa naziemna.
Skoro gdzieś wcześniej padła liczba ok. 1000 ludzi w lotnictwie, to odliczając jakieś dowództwo można sobie spokojnie zaplanować kilka 12-samolotowych eskadr. Sprzęt może być ujednolicony tylko w ramach eskadry, co w tamtych czasach i niewielkich państwach było spotykane. Kwestie unifikacyjne nie były tak znaczące jak potem, gdy sprzęt stawał się technicznie bardziej zaawansowany."
Trzeba przemyśleć... może 3 myśliwskie, 1 bombowa i 1 rozpoznawcza? Jak pisałem... dzisiaj po robocie wybywam i będę się bawił dopiero w niedzielę, zobaczę co tam ciekawego można dopasować.
kurysywą - R.Dex sprzed dwóch miesięcy.
Mnie taki podział odpowiadał. w sensie, że 5 eskadr po 12-samolotów z 3 myśliwskimi, 1 bombową i 1 rozpoznawczą.
Mamy wtedy jedną myśliwską na poziomie "top", drugą taką sobie, a trzecia z jakąś zbieranianą maszyn.
Bombowa to w sumie niespoecjalnie wiem, ale rozpoznawczą można pobajerować.
- Faktotum
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Brzmi realnie i sensownie.
Czyli na wstępie bierzemy 3 eskadry myśliwskie po 12 maszyn każda, do tego 1 eskadra bombowa i 1 rozpoznawcza też po 12 maszyn.
Teraz pytanie czy chcemy coś robić z tą transportową, na upartego prezydencki samolot oraz jakieś pomocnicze/zastępcze można wrócić do jednej jednostki.
Czyli na wstępie bierzemy 3 eskadry myśliwskie po 12 maszyn każda, do tego 1 eskadra bombowa i 1 rozpoznawcza też po 12 maszyn.
Teraz pytanie czy chcemy coś robić z tą transportową, na upartego prezydencki samolot oraz jakieś pomocnicze/zastępcze można wrócić do jednej jednostki.
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
No to już pozostawiam dla takich fachowców jak Szanowny. Ja naprawdę nie mam pojecia, poza tym, że tak jak zaproponowano jest spójnie.Albert Fryderyk de Espada pisze: ↑10 maja 2022, 22:48 Teraz pytanie czy chcemy coś robić z tą transportową, na upartego prezydencki samolot oraz jakieś pomocnicze/zastępcze można wrócić do jednej jednostki.
- Faktotum
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
No dobrze, Reasumując wszystkie aspekty kwintesencji tematu dochodzę do fundamentalnych konkluzji, trzeba coś wymyśleć.
Więc wymyśliłem, pomimo faktu iż moje dywagacje nie będą miały żadnej realnej wartości i każdy będzie mógł je sobie dowolnie podważać to ogłasza się co następujące:
Jeżeli chodzi o dobieranie maszyn to już mogę znacznie więcej pomóc jak i pewnie w przyszłości zająć się ich produkcją.
Więc wymyśliłem, pomimo faktu iż moje dywagacje nie będą miały żadnej realnej wartości i każdy będzie mógł je sobie dowolnie podważać to ogłasza się co następujące:
- Przyjmujemy że każda eskadra liczy sobie 12 maszyn,
ja bym zasugerował stworzenie 2, max 3 eskadr myśliwskich,
do tego może po 1 rozpoznawczej, transportowej, bombowej,
dobrze było by też stworzyć osobne lotnisko wojskowe gdzieś na uboczu,
trzeba będzie dobrać maszyny jakimi będziemy dysponować czyli, myśliwca, samolotu rozpoznawczego, bombowca i transportowca, co najmniej,
można do tego dobrać jeszcze jakiś samolot szturmowy czyli taką krzyżówkę myśliwca i bombowca,
jak już będziemy wiedzieć czego nam potrzeba to poszuka się wzorców dla naszych samolotów.
Jeżeli chodzi o dobieranie maszyn to już mogę znacznie więcej pomóc jak i pewnie w przyszłości zająć się ich produkcją.
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Czyli idea jest słuszna. Do niej już się przyzwyczaiłem.Albert Fryderyk de Espada pisze: ↑20 maja 2022, 15:45 No dobrze, Reasumując wszystkie aspekty kwintesencji tematu dochodzę do fundamentalnych konkluzji, trzeba coś wymyśleć.
Więc wymyśliłem, pomimo faktu iż moje dywagacje nie będą miały żadnej realnej wartości i każdy będzie mógł je sobie dowolnie podważać to ogłasza się co następujące:To by było na tę chwilę na tyle, nie pomogę niestety jeżeli chodzi o liczby personelu naziemnego gdyż w tym słabo się orientuję ale w razie czego można się poradzić pana Ronona lub nazmyślać.
- Przyjmujemy że każda eskadra liczy sobie 12 maszyn,
ja bym zasugerował stworzenie 2, max 3 eskadr myśliwskich,
do tego może po 1 rozpoznawczej, transportowej, bombowej,
dobrze było by też stworzyć osobne lotnisko wojskowe gdzieś na uboczu,
trzeba będzie dobrać maszyny jakimi będziemy dysponować czyli, myśliwca, samolotu rozpoznawczego, bombowca i transportowca, co najmniej,
można do tego dobrać jeszcze jakiś samolot szturmowy czyli taką krzyżówkę myśliwca i bombowca,
jak już będziemy wiedzieć czego nam potrzeba to poszuka się wzorców dla naszych samolotów.
Ja bym poszedł w:
-3 myśliwskie
-rozpoznaczwa
-bombowa
i ok, niech będzie i transportowa.
Natomiast bombowa i transportowa chyba nie powinny liczyć 12 maszyn, a połowę z nich...
Co sądzi Herr @Albert Fryderyk de Espada o tym?
Wybór maszyn pozostawię już osobom,które będą bezpośrednio zarżądzały EluK.
Obejdziemy się bez Ronona. Na razie czekam na info kiedy ogarnie mi 2.Pułk Piechoty Górskiej.
Co do lotniska... to wojskowe chciałem lokować w Grunerwaldzie, ale mamy jeszcze troszkę czasu.
P.S. Proszę o przypomnienie w poniedziałek/wtorek bym ogarnął sprawy wojskowe - nadania i przydziały do końca.
- Faktotum
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
To ja bym może zaproponował coś takiego:Heinz-Werner Grüner pisze: ↑20 maja 2022, 21:35 Czyli idea jest słuszna. Do niej już się przyzwyczaiłem.
Ja bym poszedł w:
-3 myśliwskie
-rozpoznaczwa
-bombowa
i ok, niech będzie i transportowa.
Natomiast bombowa i transportowa chyba nie powinny liczyć 12 maszyn, a połowę z nich...
Co sądzi Herr @Albert Fryderyk de Espada o tym?
-2 myśliwskie + 1 rzerwowa
-1 rozpoznawcza
-1 bombowa
-1 transportowa
Jeżeli chodzi o liczebność to możemy przyjąć że właśnie eskadra liczy sobie 12 maszyn, a jeżeli chcemy mniej to możemy liczyć klucze po 8 maszyn.
Dlaczego 8, żeby móc to podzielić na 4 maszyny które będą się składać na formację 4 palców. Formacja ta raczej pasuje do myśliwców niż bombowców lub transportowców ale może się nada.
A jeżeli nie to liczymy klucz jako 6 maszyn czyli połowę eskadry i też będzie dobrze.
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA