Helwetyk pisze: ↑11 maja 2022, 09:02
Z czystej ciekawości, proszę o rozwinięcie!
Skrót stosowany w kontekście do jednej z firm, gdzie jestem zatrudniony.
Tłumacze, oprócz Ursprungsland, podają jeszcze warianty: Herkunftsland oraz Heimatland…
Im bardziej skomplikowane tym ładniejsze.
Na tyle, na ile nie doda to zbyt wiele pracy Herr Oberhauptowi, oczywiście. (Rozumie się samo przez się, że w porządnym państwie każdy posiadacz powinien otrzymać powiadomienie o wygasającym terminie ważności karty pobytu…).
Moja granice są już dawno ponad limit, ale trudno mówić o Edelweiss w kontekście "porządnego" państwa. Tutaj tylko obywatele są porządni.
Co do "przypominajek", wiecie mein freund, że ja nie posiadam takowych zdolności. A jeden z moich "pomagierów" technicznych nie zlokalizował kalendarza do tej wersji phpbb. Czcigodnego nie śmiałem pytać w głębokiej realiozie, wróć... podczas spacerów po górach...
Nie wiem co ten Góra miał do tego, ale moim zdaniem wszystko w porządku. Do "pokazu" to mało istotne, ale Czcigodny pomieszał imię z nazwiskiem - kolejność odwrotna.
Sehr geehrter Herr
HEINZ-WERNER GRÜNER
Oberhaupt Edelweiss
Uprzejmię wnioskuję o wydanie mojej osobie Karty Pobytu uprawniającej mnie do prowadzenia działalności gospodarczej w Krainie Edelweiss:
Imię (imiona): Benjamin
Nazwisko(a): Romanow-Rockwell
Data urodzenia: 25.04.1905 r.
Miejsce urodzenia: Vienbien, Królestwo Hasselandu, Księstwo Sarmacji
Kraj pochodzenia: Felencja
Oświadczam, że rozumiem prawa i obowiązki, jakie są przede mną stawiane w ramach prowadzenia działalności gospodarczej w Edelweiss.
Z wyrazami szacunku,
Ostatnio zmieniony 03 czerwca 2022, 00:48 przez Benjamin, łącznie zmieniany 4 razy.
Młoda urzędniczka w obcisłej spódnicy niewinnym głosem zagadnęła mężczyznę proszącego o wniosek: -Szanowny Panie... - sprawdziła w dokumentach - Rockwell... - wypowiedziała to tak niezdarnie z edelwajskim akcentem, że Herr @Benji Rockwell o mało co brew się nie podniosła na skraj czoła - ... vel Romanow. Nie wszystko się zgadza. Brakuje mi jednak dwóch rzeczy. Do wydania karty pobytu potrzebne jest Pańskie zdjęcie. I o tu... - wskazała palcem błędną datę roku urodzenia - tu należy poprawić. Jak rozumiem, to miało być 1919-sty?
Serdecznie gratuluję Panom, którym zostały wydane karty pobytu. To miły gest, który (mam nadzieję) świadczy o jakimś stopniu przywiązania do naszej społeczności. Mam nadzieję, ze być może obróci się to kiedyś w przyznanie Wam obywatelstw. Obywatelstwo nie jest jednak wyznacznikiem jakości, jaką wprowadzacie w nasze życie.