Tak jest. Strojem wieczorowym oberhaupta zostaną opuszczone do kolan spodnie jeansowe i bluza z kapturem, koniecznie dziurawa. Na głowie zastanawiam się nad snapbackiem, a uszanką.Sheldon Anszlus Robingren pisze: ↑07 września 2025, 15:55 Nie ograniczajcie się kochani, rok 2025 stoi otworem <3
Po co się ograniczać technologicznie, a przecież i moda jest teraz bardzo elastyczna, więc każdy znajdzie coś dla siebie :Eidea
Ankieta na temat Edelweiss lata 40'
Regulamin forum
- Heinz-Werner Grüner • Stempel
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Re: Ankieta na temat Edelweiss lata 40'
- Leszek Ebe-Grüner • Stempel
- Dziedzic
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Szkoda że Edelweiss jest w tak starych czasach bo miałem plan na firmę gamingową, ale zostało mi tylko pomarzyć, bo komputery, nawet jakby to były lata 40' to nie istnieją, ehhh.
(-) Leszek Ebe-Grüner
Syn Heinza-Werner Grünera
DZIEDZIC EDELWEISS
Wyznawca Edelweisszyzmu

DZIEDZIC EDELWEISS
Wyznawca Edelweisszyzmu

- Femme Mystere • Stempel
- Faktotum
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Możesz zrobić firmę sprzedającą pierwsze kalkulatory.
(-) Lieselotte Augentrost
Prawa Faktotum

Prawa Faktotum

- Leszek Ebe-Grüner • Stempel
- Dziedzic
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
haha zabawne, nie dziękiFemme Mystere pisze: ↑21 października 2025, 13:13 Możesz zrobić firmę sprzedającą pierwsze kalkulatory.
(-) Leszek Ebe-Grüner
DZIEDZIC EDELWEISS
Wyznawca Edelweisszyzmu

DZIEDZIC EDELWEISS
Wyznawca Edelweisszyzmu

- Antoni Moskwicz • Stempel
-
ODZNACZENIA
Komputery może nie, ale maszyny liczące już tak. Na upartego, w 1943-45 powstał ENIAC*, a maszyny liczące używające kart perforowanych sięgają wstecz nawet do XIX wieku.Leszek Ebe-Grüner pisze: ↑21 października 2025, 12:17 Szkoda że Edelweiss jest w tak starych czasach bo miałem plan na firmę gamingową, ale zostało mi tylko pomarzyć, bo komputery, nawet jakby to były lata 40' to nie istnieją, ehhh.
Może to nie gaming, do Intela 8086 czy choćby pierwszej dyskietki wciąż daleko, a do pierwszego mainframe'a wciąż brakuje kilku lat, ale komputery jak najbardziej. A czy na zębatkach, czy na lampach elektronowych - fizyka i kreatywność jedynym ograniczeniem.
Jest jeszcze wiele innych ciekawostek, które debiutowały już w latach '20 - na przykład telewizor mechaniczny albo pierwowzór faksu.
(edit)
* - komputery Konrada Zuse'a są jeszcze starsze, model Z1 z roku 1938, Z2 z 1940 r.
Ostatnio zmieniony 21 października 2025, 14:07 przez Antoni Moskwicz, łącznie zmieniany 1 raz.
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Kilka lat temu przyjeliśmy taką, a nie inną formę rozwoju mikronacji. Nie widzę, myślę, że nie tylko ja, potrzeby pchania się w 2025 rok. Urokiem Edelweiss jest ten retro klimat właśnie, czy coś mnie omineło? 
- Joachim Cargalho • Stempel
- Graue Eminenz
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
-
ODZNACZENIA
Wycinać bębny do pianoli albo nagrywać na winyle już można - za 100 lat będą bardzo dużo warte! xDJoachim Cargalho pisze: ↑21 października 2025, 14:08 Szkoda, wytwórnia mogłaby nagrywać muzykę na pendrive'yxD
Albo nagrywać na szpulę drutu - skoro jeszcze taśmy nie ma.
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
-
ODZNACZENIA
Na Marsa to nie wiem jak w tamtych czasach, ale Księżyc już jest w zasięgu :Esmile