Czas na WIELKI FINAŁ. Poniżej przentujemy prace finałowe i teraz czas dla Was! Głosujemy nad Laureatem pierwszego miejsca w konkursie LOVE PALMA, pierwszego mikronacyjnego reality show! To wy zdecydujecie, czy będzie to:
1. @Pavel van der Gibson reprezentant Księstwa Sarmacji z pracą:
Dla normalnego człowieka na pewno najbardziej nienormalną (a więc ciekawą) rzeczą będzie wisząca w przedpokoju na kiju od szczotki flaga Hazystanu. Ale dla mikronauty flagi nieistniejących państw to zdecydowanie za mało..

Pomimo niedawnej przeprowadzki, która skutkowała pozbyciem się wielu dziwnych (=ciekawych) rzeczy, znalazłem coś co może wpasować się w pojęcie dziwności. Bowiem na ścianie wisi u mnie drzewo genealogiczne spod którego wystaje naszyjnik z czaszek. Żeby było śmieszniej, ani czaszki nie są prawdziwe (to mniej szokujące), ani drzewo nie przedstawia żadnej istniejącej rodziny. Są na nim członkowie brytyjskiego rodu żyjący w XIX w. oraz w pierwszej połowie XX w. Spytacie, po co? Po nic. Ale była to część gry, którą stworzyłem dwa lata temu, a która przeniosła moich znajomych na południowe wybrzeże Wielkiej Brytanii w 1954 roku. Drzewo zostało jako pamiątka. A czaszki? Komu nie zostały akcesoria po tematycznej imprezie pirackiej niech pierwszy rzuci kamieniem. Wystarczyło to połączyć...

Niestety nie udało mi się znaleźć nic bardziej ekscytującego, niż ręcznie robioną kuszę. Jest to dla mnie o tyle ciekawy element, że nie każdy ma taki u siebie w domu. Stworzenie takiej to nie taka prosta rzecz jak mogło by się wydawać, jednak strzelanie z niej daje tyle radości, że warto było nad nią posiedzieć.