A to ciekawostka! Ale czy u nich to jest w ramach "ciekawostki" czy szerszy "tour" i ekspansja? My jako Krajanie Zamenhofa chyba powinniśmy szerzyć rozpoznawalność tego języka uniwersalnego, prawda?Damiano Robingren pisze: ↑05 stycznia 2026, 22:13Nie do końca się z tym zgodzę, bo jeśli spojrzeć na aktualne dane, to widać wyraźnie, że w Europie Esperanto pozostaje dziś raczej niszowe. Najbardziej dynamiczny rozwój i realna przyszłość języka przesuwają się w stronę Azji, a zwłaszcza Chin, Korei czy Japonii...Heinz-Werner Grüner pisze: ↑05 stycznia 2026, 20:46 Polska jest pewnie liderem ze względu na osobę Zamenhofa. Nie uważasz?
Mikronacia Esperanta-Asocio
- Heinz-Werner Grüner • Stempel
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Re: Mikronacia Esperanta-Asocio
- Damiano Robingren • Stempel
- Chef-Raketenwerfer
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Słyszałem od jednego z członków PZE teorię, że Chiny ze względu na złożoność własnego języka szukają alternatywy i rozważają szersze wykorzystanie języka esperanto. Na poparcie tej tezy wskazuje się głównie to, że w ostatnich latach otworzono kilka wydziałów na uniwersytetach, gdzie właśnie można uczyć się języka Esperanto. Co ciekawe, chińscy profesorowie, którzy mają potem kształcić doktorantów w Chinach, często przyjeżdżają na szkolenia właśnie do PolskiHeinz-Werner Grüner pisze: ↑06 stycznia 2026, 20:05A to ciekawostka! Ale czy u nich to jest w ramach "ciekawostki" czy szerszy "tour" i ekspansja? My jako Krajanie Zamenhofa chyba powinniśmy szerzyć rozpoznawalność tego języka uniwersalnego, prawda?Damiano Robingren pisze: ↑05 stycznia 2026, 22:13Nie do końca się z tym zgodzę, bo jeśli spojrzeć na aktualne dane, to widać wyraźnie, że w Europie Esperanto pozostaje dziś raczej niszowe. Najbardziej dynamiczny rozwój i realna przyszłość języka przesuwają się w stronę Azji, a zwłaszcza Chin, Korei czy Japonii...Heinz-Werner Grüner pisze: ↑05 stycznia 2026, 20:46 Polska jest pewnie liderem ze względu na osobę Zamenhofa. Nie uważasz?
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Myślisz, że da się "podmienić mentalnie esperanto na chińskie dialekty"? Wiem, że ich wymowność czasem jest niedoskonała, co pewnie wzmacnia siłę esperanto, ale to jednak zupełnie inne "naleciałości"....Damiano Robingren pisze: ↑06 stycznia 2026, 20:09Słyszałem od jednego z członków PZE teorię, że Chiny ze względu na złożoność własnego języka szukają alternatywy i rozważają szersze wykorzystanie języka esperanto. Na poparcie tej tezy wskazuje się głównie to, że w ostatnich latach otworzono kilka wydziałów na uniwersytetach, gdzie właśnie można uczyć się języka Esperanto. Co ciekawe, chińscy profesorowie, którzy mają potem kształcić doktorantów w Chinach, często przyjeżdżają na szkolenia właśnie do PolskiHeinz-Werner Grüner pisze: ↑06 stycznia 2026, 20:05A to ciekawostka! Ale czy u nich to jest w ramach "ciekawostki" czy szerszy "tour" i ekspansja? My jako Krajanie Zamenhofa chyba powinniśmy szerzyć rozpoznawalność tego języka uniwersalnego, prawda?Damiano Robingren pisze: ↑05 stycznia 2026, 22:13
Nie do końca się z tym zgodzę, bo jeśli spojrzeć na aktualne dane, to widać wyraźnie, że w Europie Esperanto pozostaje dziś raczej niszowe. Najbardziej dynamiczny rozwój i realna przyszłość języka przesuwają się w stronę Azji, a zwłaszcza Chin, Korei czy Japonii...
![]()
Z drugiej strony czy 500 lat temu ktoś na lądach dziś zwanych Ameryką wiedział, że będą rozmawiać po angielsku w naszych czasach? To tak upraszczając myśl...
- Damiano Robingren • Stempel
- Chef-Raketenwerfer
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Nie wiem, bo, prawdę mówiąc, nie jestem jakimś wielkim językowym specjalistą i z pewnością nie jest mi dane to oceniaćHeinz-Werner Grüner pisze: ↑06 stycznia 2026, 21:26Myślisz, że da się "podmienić mentalnie esperanto na chińskie dialekty"? Wiem, że ich wymowność czasem jest niedoskonała, co pewnie wzmacnia siłę esperanto, ale to jednak zupełnie inne "naleciałości"....Damiano Robingren pisze: ↑06 stycznia 2026, 20:09Słyszałem od jednego z członków PZE teorię, że Chiny ze względu na złożoność własnego języka szukają alternatywy i rozważają szersze wykorzystanie języka esperanto. Na poparcie tej tezy wskazuje się głównie to, że w ostatnich latach otworzono kilka wydziałów na uniwersytetach, gdzie właśnie można uczyć się języka Esperanto. Co ciekawe, chińscy profesorowie, którzy mają potem kształcić doktorantów w Chinach, często przyjeżdżają na szkolenia właśnie do PolskiHeinz-Werner Grüner pisze: ↑06 stycznia 2026, 20:05
A to ciekawostka! Ale czy u nich to jest w ramach "ciekawostki" czy szerszy "tour" i ekspansja? My jako Krajanie Zamenhofa chyba powinniśmy szerzyć rozpoznawalność tego języka uniwersalnego, prawda?![]()
Z drugiej strony czy 500 lat temu ktoś na lądach dziś zwanych Ameryką wiedział, że będą rozmawiać po angielsku w naszych czasach? To tak upraszczając myśl...
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Nie no Panie, jeśli nie Ty, to ja na pewno nie! Znam się na tym jak na rolnictwie w wieku XVII.Damiano Robingren pisze: ↑07 stycznia 2026, 19:23Nie wiem, bo, prawdę mówiąc, nie jestem jakimś wielkim językowym specjalistą i z pewnością nie jest mi dane to oceniaćHeinz-Werner Grüner pisze: ↑06 stycznia 2026, 21:26Myślisz, że da się "podmienić mentalnie esperanto na chińskie dialekty"? Wiem, że ich wymowność czasem jest niedoskonała, co pewnie wzmacnia siłę esperanto, ale to jednak zupełnie inne "naleciałości"....Damiano Robingren pisze: ↑06 stycznia 2026, 20:09
Słyszałem od jednego z członków PZE teorię, że Chiny ze względu na złożoność własnego języka szukają alternatywy i rozważają szersze wykorzystanie języka esperanto. Na poparcie tej tezy wskazuje się głównie to, że w ostatnich latach otworzono kilka wydziałów na uniwersytetach, gdzie właśnie można uczyć się języka Esperanto. Co ciekawe, chińscy profesorowie, którzy mają potem kształcić doktorantów w Chinach, często przyjeżdżają na szkolenia właśnie do Polski![]()