Nationalmuseum

Jest takie miejsce w mikroświecie, gdzie każdy bywać chce... By naszą tradycję dotknąć i pieścić każdy dzień. Spojrzeć w lewo i spojrzeć w prawo, a do muzeum ruszyć żwawo. To jedyne miejsce w kotlinie, gdzie zaznamy piękna wyobraźni nie idąc z nikim do miejskiej łaźni...
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Nationalmuseum

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Obrazek
Nationalmuseum zostało otwarte w kwietniu 1922 roku, jednak udostępnione do zwiedzania dopiero 18 maja tego samego roku.
Muzeum działa jako narodowa instytucja kultury i jest największym zbiorem edelwajskiej sztuki. Zawiera w swoich salach zbiory najbardziej znanych artystów lokalnych, ale nie tylko.
Muzeum gromadzi zbiory sztuki malarskiej (paintyzmu czy wombizmu), rzeźby oraz inne obiekty cenne dla mikronacyjnej społeczności. Cały obiekt muzealny mieści się na obszarze parku z licznymi fontannami, monumentami upamiętniającymi osobistości, jak i wydarzenia z życia mieszkańców Kotliny.

Założenie architektoniczne Nationalmuseum oparte jest na dużym dziedzińcu (Dziedziniec Główny - Der Haupthof) otoczonym barokowymi zabudowaniam. Pawilony są rozłożone tematycznie i do każdego można wejść osobno. Szczególnie cenne są pozycje malarskie, gdzie można znaleźć docenione w całym mikroświecie arcydzieła L.Augentrost czy A.F.de Espady.
Kompleks od północnego-zachodu otoczony jest przez Staw Bernarda (edel. Bernhards Teich), szczególnie znane z romantycznego charakteru obiektu. Legenda głosi, że kto oświadczy się na powierzchni tafli wody, jego miłość nigdy nie przeminie, a oświadczyny zostaną na przyjęte. Nie brakuje więc amatorów wycieczek łodziami na środek stawu, gdzie regularnie można spotkać zakochanych.
Obrazek
Cały kompleks z widokiem z dziedzińca
Obrazek
Nationalmuseum na tle Świątyni Matki Prokrastynacji
Obrazek
Staw Bernarda w zaciszu kompleksu
Obrazek
Pawilon Malarzy nocą od strony Der Haupthof
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Nationalmuseum

Post autor: Femme Mystere »

Potężny kompleks. Wyobrażałam sobie raczej jako jeden budynek :D Ale będzie gdzie na vrandki chodzić.
(-) Lieselotte Augentrost
Prawa Faktotum
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Femme Mystere pisze: 18 maja 2022, 13:34 Potężny kompleks. Wyobrażałam sobie raczej jako jeden budynek :D Ale będzie gdzie na vrandki chodzić.
Na planie miasta Stadt Edelweiss uwzlędnione już było od dawien dawna. ;)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Joachim Cargalho »

Będzie gdzie oprowadzać gości.
Przy takim obiekcie należałoby wystawy podzielić tematycznie, więc to rozwiązanie jest jak najbardziej dobre!

Zobaczymy jak nam to wyjdzie w rzeczywistości :D
Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Joachim Cargalho pisze: 20 maja 2022, 23:22 Będzie gdzie oprowadzać gości.
Przy takim obiekcie należałoby wystawy podzielić tematycznie, więc to rozwiązanie jest jak najbardziej dobre!

Zobaczymy jak nam to wyjdzie w rzeczywistości :D
A jak ma wyjść, jak wszystko co w Edelweiss wyjdzie bardzo dobrze! :D
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Taka luźna myśl - mnoży nam się tych instytucji i miejscówek. Gdybyśmy mogli zrobić "interaktywną" mapę miasta Edelweiss, czyli z podłożonymi pod grafiki miejsc linkami do konkretnych tematów na forum, byłoby wyśmienicie.

Nie wiem tylko, w czym trzeba by taka wykonać. Wydaje mi się, że byłoby to wykonalne w html i css, skoro jest złożona, nawet obecnie, z kwadratów.
Prawa Faktotum
Awatar użytkownika
Fatima Popow-Chojnacka Stempel

ODZNACZENIA

Post autor: Fatima Popow-Chojnacka »

Oo...na bogato! :)
Na początku myślałam, że to pewne miejsce w realu gdzie byłam ale to nie to. Piękne miejsce!
( – ) Fatima Popow-Chojnacka
Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Femme Mystere pisze: 21 maja 2022, 20:30 Taka luźna myśl - mnoży nam się tych instytucji i miejscówek. Gdybyśmy mogli zrobić "interaktywną" mapę miasta Edelweiss, czyli z podłożonymi pod grafiki miejsc linkami do konkretnych tematów na forum, byłoby wyśmienicie.

Nie wiem tylko, w czym trzeba by taka wykonać. Wydaje mi się, że byłoby to wykonalne w html i css, skoro jest złożona, nawet obecnie, z kwadratów.
Myśl super, jestem za i to nawet można by zrobić dla każdego miasta, ale kto i jak, to nie mam pojęcia.
Wiem, że w Leocji robi takie rzeczy Herr Garamond, ale to już jego trzeba by pytać co i jak. Ja na pewno tego sam nie ogarnę.
Fatima Marcjan-Chojnacka pisze: 22 maja 2022, 14:45 Oo...na bogato!
Na początku myślałam, że to pewne miejsce w realu gdzie byłam ale to nie to. Piękne miejsce!
Mogę podpowiedzieć co to jest za miejsce. ;)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Fatima Popow-Chojnacka Stempel

ODZNACZENIA

Post autor: Fatima Popow-Chojnacka »

Już dawno sprawdziłam ale dziękuję :D
( – ) Fatima Popow-Chojnacka
Obrazek
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Myśl super, jestem za i to nawet można by zrobić dla każdego miasta, ale kto i jak, to nie mam pojęcia.
Wiem, że w Leocji robi takie rzeczy Herr Garamond, ale to już jego trzeba by pytać co i jak. Ja na pewno tego sam nie ogarnę.
@Heinz-Werner Grüner mógłbyś mi podrzucić jakiś przykład jego wykonania? I zapytać, w czym to robi? Ja go nie znam ani nie jestem aktywna w Leocji. Jeśli to kwestia html, css i ewentualnej obróbki graficznej, to może udałoby mi się to wykonać.
Prawa Faktotum
ODPOWIEDZ