Schmelzfest 1926 - sprawy organizacyjne

Święto Roztopów to jedno z najważniejszych wydarzeń w roku każdego Edla. Zwieńczeniem dwutygodniowego imprezowania jest wspólna celebracja oficjalnego przekazania władzy na rzecz Oberhaupta Grünera.
Same uroczystości to niezliczone gry, zabawy, koncertowanie i ucztowanie bez końca. Kto jeszcze tego nie przezył, to musi koniecznie zrobić to w tym roku! Warto zauważyć, że to już czwarte obchody naszego powstania!
Regulamin forum
Obrazek
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Schmelzfest 1926 - sprawy organizacyjne

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Obrazek

SCHMELZFEST 1926

Czy ja mogę od was wymagać więcej? Mogę, ale nie chcę wymagać, chce zachęcać do wspólnej "inwestycji" w bycie Edlem. Dobra, popłynąłem.
Rozpoczynamy przygotowania do kolejnych już obchodów Święta Roztopów. Przypomnę, że one zawsze trwają od 1 do 15 marca.
Tym razem organizacja przypadnie w cięzkim dla mnie czasie, ale to pomijamy. Nie ma lekko, nigdy. :)

Co było, co może być?

Jadąc od "góry" tego co działo się w zeszłym roku:
- Polowanie w Kotlinie - autorsko poprowadzona przez @Albert Fryderyk de Espada. W tym roku damy radę?
- Turniej Szachów Szybkich - tutaj organizatorem był @Joachim Cargalho ale może i @Sophie przejmie rolę po ojcu?
- Konkurs literacki - temat do ustalenia - celem jest opisanie historii związanej z Kotliną Edelweiss - pewnie wezmę na siebie.
- Ognisko - stały punkt programu - głosujemy nad wyborem Ogniomistrza czy mam sam wybrać? :P
- Wielka Gonitwa - to jeden z moich celów głównych - jak @Joachim Cargalho nie podoła, to biorę na siebie.
- Triathlon Edelweisski - to już musi być stały punkt programu naszego Schmelzfest
- Quiz Wiedzy o ... czymś- nie wiem czy koniecznie musi być o Edelweiss, ale w klimacie. Takie rzeczy lubi @Isabella M. Neumann-Swann, ale i @Joachim Cargalho . Ostatecznie i ja się podejmę. Tematyka do ustalenia - porozmawiajmy o tym. :Pr :Pr :Pr
- Statki? - chcecie?

Chodzi mi po głowie jeszcze jakiś konkurs na lokalne wyroby - ser, szynka, etc, ale to na razie tak przeprowadzam sobie burzę mózgów. :D

Co do chęci i propozycji to zapraszam wszystkich Edli i nie Edli!. Coś wspólnie ustalimy.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Rumburak Jokerman Stempel

ODZNACZENIA

Re: Schmelzfest 1926 - sptrawy organizacyjne

Post autor: Rumburak Jokerman »

Heinz-Werner Grüner pisze: 12 lutego 2026, 22:12
John Rasmusen pisze: 12 lutego 2026, 21:36
Heinz-Werner Grüner pisze: 12 lutego 2026, 21:34
Nie no tematyka edelweisska faktycznie się zgadza, kwestia motywu przewodniego.
Motyw przewodni przecież jest jasny - Jak długo Lukas będzie się opierał Frau Blau. Przerywany strzelaniem
Ulegnie, albo ona go zmusi. ;)
Ona nie jest w jego typie
(-) Rumburak Jokerman

Kubański pisarz eseista, pan od brzydkich komiksów
Awatar użytkownika
Albert Fryderyk de Espada Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Schmelzfest 1926 - sprawy organizacyjne

Post autor: Albert Fryderyk de Espada »

Heinz-Werner Grüner pisze: 11 lutego 2026, 22:42 - Polowanie w Kotlinie - autorsko poprowadzona przez @Albert Fryderyk de Espada. W tym roku damy radę?

Da się zrobić chociaż od razu wiem że mogę w trakcie festu być niedostępny przez około dwa dni więc albo zrobi się przestój w polowaniu albo znajdę kogoś kto mnie wyręczy w te 2-3 tury.
/-/ AF de Espada
Lewy Faktotum

ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Albert Fryderyk de Espada pisze: 13 lutego 2026, 01:25
Heinz-Werner Grüner pisze: 11 lutego 2026, 22:42 - Polowanie w Kotlinie - autorsko poprowadzona przez @Albert Fryderyk de Espada. W tym roku damy radę?

Da się zrobić chociaż od razu wiem że mogę w trakcie festu być niedostępny przez około dwa dni więc albo zrobi się przestój w polowaniu albo znajdę kogoś kto mnie wyręczy w te 2-3 tury.
Myślę, że z tym nie będzie żadnego problemu. Chwila przerwy czy nawet chwilowa zamiana prowadzącego są jak najbardziej do ogarnięcia.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Ja w takim razie biorę się za robotę i robię swoje. W weekend nie wiem czy mogę obiecać, ale na pewno w ciągu tygodnia ruszymy z kopyta z organizacją. Bądźcie gotowi, tu nie ma na co czekać. :E
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Obrazek
EDEL! Nadchodzi wielkimi krokami - Schmelzfest roku 1926! Tak prosze Państwa, w tym roku nie będzie inaczej. W dniach od 1 do 15 marca Roztopy Edelweiss ponownie będą gościć na naszych skromnych, jeszcze zaśnieżonych progach.

Być może nie każdy jeszcze wie, że w tych dniach świętujemy czas, kiedy to szarotka ukazała się całemu mikroświatowi. Symbol naszego dumnego narodu był pomału odkrywany, a społeczność mikronacyjna zgadywała cóż to za przedsięwzięcie. I choć niektórzy wiedzieli, to nie dowierzali. I tak do dziś trwamy i dobrze się bawimy. Myślę, że pokazaliśmy, że porafimy się dobrze bawić we własnym gronie, ale jeszcze lepiej kiedy to inni mikronauci zawitali do Edelweiss. Nie będzie chyba wielkim nadużyciem stwierdzenie, że Kraina Szarotek to taka fabryka dobrej zabawy. To w naszych głowach rodziły się liczne pomysły wspólnych gier i dobrego humoru. Niejednokrotnie tworzyliśmy coś co dawało początek świetnej tradycji... I to właśnie na początek marca (od 1922 roku) datujemy uznanie naszej suwerenności. Wtedy "wyszliśmy z cienia" i do dziś, mam nadzieje, świecimy w blasku słoneczka.

Chciałbym zatem zaprosić wszystkich do wspólnego świętowania. Okazji podczas Roztopów zawsze jest sporo. W tym roku przygotowaliśmy (lub nadal przygotowujemy) dla Was wiele sprawdzonych gier i zabaw.
Na pewno spotkamy się na polowaniu, pościgamy w gonitwie konnej, ale i w edelweisskiej wersji trójboju zimowego. Wszystko oczywiście w szarotkowym wydaniu. Nie może także zabraknąć gry w statki i spontanicznego quiz'u skupionego na mikronacjach. A co najważniejsze dla mnie, spotkamy się, jak przy każdym okazałym święcie, przy ognisku, by wspólnie poopowiadać historię. Bo nasza historia trwa, także dzięki Wam. Zapraszamy serdecznie!
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
ODPOWIEDZ

Wróć do „Schmelzfest 1926”