Edel Triathlon

Święto Roztopów to jedno z najważniejszych wydarzeń w roku każdego Edla. Zwieńczeniem dwutygodniowego imprezowania jest wspólna celebracja oficjalnego przekazania władzy na rzecz Oberhaupta Grünera.
Same uroczystości to niezliczone gry, zabawy, koncertowanie i ucztowanie bez końca. Kto jeszcze tego nie przezył, to musi koniecznie zrobić to w tym roku! Warto zauważyć, że to już czwarte obchody naszego powstania!
Regulamin forum
Obrazek
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Edel Triathlon

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Obrazek
1926

Połączenie skoków narciarskich i biathlonu to jeden z naszych sportów narodowych, znakomicie nawiazujacy do tradycji militarnych. Nie raz i nie dwa żołnierze musieli pokonywać przeszkody, skacząc na nartach, by później pokonywać dziesiątki kilometrów biegnąc po śnieżnych traktach. A wszystko to łaczyło się z walką, a więc i strzelanie nie było im obce.
EdelTriathlon to znakomita szansa na wykazanie swojego zamiłowania nie tylko do sportu, ale własnie do wojska. Nie byłbym sobą gdybym w tym miejscu nie zachęcał każdego wojaka do udziału. Kto wie, może za wygranie jakiś awans w strukturach armii...
Krótkie przypomnienie jak to wygląda:

Zawody składają się z dwóch części.
1. Zawodnicy wykonują dwa skoki na skoczni narciarskiej Grüner-Spatz-Schanze (K-50) w Wolkenbad
2. Następnie pokonują sprint na trasie biathlonowej w Wolkenbad - Östersund.

Skoki narciarskie odbywają się za pomocą gry - Deluxe Ski Jump 2
- link do pobrania: https://www.mediamond.fi/dsj2/downloads/

- skocznia - k-50 - Anglia - należy oddać 2 skoki (dzień po dniu)

Biathlon rozgrywamy za pomocą gry - NGL Biathlon (patch NGL BIATHLON 2025 v2)
- link do pobrania https://nordicgameslab.itch.io/ngl-biat ... on-2025-v2

- Sprint - 10 km - Östersund - jeden przejazd

2 - 3 marca - skoki
4 marca - biathlon

Jak gramy?
SKOKI NARCIARSKIE - Grüner-Spatz-Schanze (K-50)
- Wysyłamy zrzut ekranu z widoczną punktacją
- Zwycięzcą określa się zawodnika, którego suma długości dwóch skoków i sumy trzech uśrednionych not sędziowskich będzie najwyższa

BIATHLON - Wolkenbad - Östersund
- Wysyłamy zrzut ekranu z widocznym czasem zawodów
- Zwycięzcą określa się zawodnika, którego czas ukończenia trasy jest najkrótszy

Każda stracona wartość punktowa na skoczni - to 2 sekundy doliczone do biegu. 1punkt=2sekundy
Zatem jak zawodnik traci do zwycięzcy 0,95pkt to otrzyma 1,9 sekundy straty

Przykładowe zrzuty ekranu:

Warto również wesprzeć nas finansowo, aczkolwiek nagrody i tak zostaną wręczone wszystkim uczestnikom! :)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Albert Fryderyk de Espada Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Edel Triathlon

Post autor: Albert Fryderyk de Espada »

No więcej nie wycisnę, może i udałoby się zejść poniżej 5:00 ale to i tak już by nic nie dało jak mawiał pewnie wielki Polak.
/-/ AF de Espada
Lewy Faktotum

ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Albert Fryderyk de Espada pisze: 04 marca 2026, 21:22 No więcej nie wycisnę, może i udałoby się zejść poniżej 5:00 ale to i tak już by nic nie dało jak mawiał pewnie wielki Polak.
Pozwalam użyć dopingu, w Edelweiss nikt nie sprawdzi. Nie mam EdelADA. :P
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

No i meta!

Obrazek

Krótkie podsumowanie.
Po pierwszym dniu skoków spodziewałem się, że zakończę w okolicach trzeciego miejsca. Po tym jak trudno jest uzyskać wynik 115-116 pkt na Grüner-Spatz-Schanze dowiedziałem się po drugiej serii. Przewaga 12 punktów dawała nadzieję, że Albert nas nie dogoni, wystarczyło "dojechać" z dwoma zerami na strzelnicy. I pierwsza próba biathlonowa wcale nie była okazała, niemalże na styk. Mimo to byłem pewien, że wygrywam - nikt nie zaliczył jeszcze wtedy próby - w moim mniemaniu - rzeczywistość była inna.. Jednocześnie nie za bardzo wiedziałem jak miałbym nagle pogonić jednego i drugiego rywala. Fakt de Espada był daleko za plecami, ale wynik w okolicach 5:00 osiągnął, to i mógł zejść na 4:55 (ostatecznie nowy rekord trasy należy właśnie do niego 5.00,6). Na szczęście nie tym razem. Za to Van Der Gibson, co tu nie pisać, na strzelnicy, na spokojnie, nie w masowym, wydaje się być dla mnie w miarę równorzędnym graczem. Różnica ze skoczni faworyzowała jednak jego. Już na trasie ja uzyskałem 5:11, co było i tak niezłym wynikiem, ale czułem dziś sporo rezerwy. Pierwszy przejazd, zaliczonko, można wstawiać. A tu niemiłe zaskoczenie i kilkanaście sekund po mnie post dodał Pavel. Wynik lepszy, nawet od starego rekordu trasy (Albert to dziś był jednak inna liga). Włączyłem więc NGLa raz jeszcze, o dziwo trafiłem wszystkie 10 strzałów i w sumie wiedziałem gdzie nadrabiać (no i zmieniłem narty na odpowiednie!) i wynik na poziomie 5.07 dał mi zaskakującą wygraną. Wielkie dzieki Panowie za udział. EdelTriathlon, choć skomplikowany daje dużo frajdy. Trzeba tylko zachęcić większą liczbę ludzi do gry w biathlony. :D
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Pavel van der Gibson Stempel
Ambasador Księstwa Sarmacji

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Pavel van der Gibson »

EdelTriathlon jest nawet ciekawszy niż pojedyncze zawody, bo nawet jak się jest słabszym w jednej konkurencji, to można nadrobić na drugiej. Szkoda, że jest nas tylko trzech.
Zastępca Samozwańczego Sekretarza Mikroświatowej Unii Piłkarskiej
Były Kanclerz Księstwa Sarmacji
Prezes VfB 1923 Wolkenbad

Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Pavel van der Gibson pisze: 05 marca 2026, 08:54 EdelTriathlon jest nawet ciekawszy niż pojedyncze zawody, bo nawet jak się jest słabszym w jednej konkurencji, to można nadrobić na drugiej. Szkoda, że jest nas tylko trzech.
Trzeba propagować ten sport! :) Ciekaw też jestem (stąd pomysł na drugą skocznie, nieco większą) jakby tak zagrać np K120 i 20km. :)

Mielibyśmy wtedy: Mały i Duży EdelTriathlon :D
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Dorzućcie do tego jeszcze narty to może będę mieć jakieś szanse.

Przynajmniej koniec już tego zimowo-sportowego pierdolnika, który o zgrozo wyglądał w tym roku w każdej dyscyplinie tak samo bo jak @Pavel van der Gibson zauważył wszędzie jechaliśmy tylko we trójkę.

Następnym razem na wszystkich reklamach trzeba chyba dawać wielkie napisy z nagrodami jakie można wygrać to może ktokolwiek się jeszcze skusi.
/-/ AF de Espada
Lewy Faktotum

ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Albo wprowadzić coś nowego, np. zacząć organizować je wspólnie z kimś, jak ostatni turniej skoków sarmacko-bialeński

Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Albert Fryderyk de Espada pisze: 05 marca 2026, 12:12 Dorzućcie do tego jeszcze narty to może będę mieć jakieś szanse.

Przynajmniej koniec już tego zimowo-sportowego pierdolnika, który o zgrozo wyglądał w tym roku w każdej dyscyplinie tak samo bo jak @Pavel van der Gibson zauważył wszędzie jechaliśmy tylko we trójkę.

Następnym razem na wszystkich reklamach trzeba chyba dawać wielkie napisy z nagrodami jakie można wygrać to może ktokolwiek się jeszcze skusi.
Przede wszystkim trzeba edukować o ściągnięciu gry i promować wydarzenie. Sezon zimowy, jak się ciągnie coś co tydizeń, to mi jest mega ciężko zapamiętać, a ggdzie jeszcze walić wszedzie marketing. Niestety, za duży nacisk kładę wtedy na rajdy.
Jak mi ktos pomoże, a pewnie zrobimy jakieś narady na jesień, to może się uda.

A co do zjazdów to też już o tym myślałem, żeby z czymś połączyć, ale już bez przesady. ;)
Pavel van der Gibson pisze: 05 marca 2026, 12:48 Albo wprowadzić coś nowego, np. zacząć organizować je wspólnie z kimś, jak ostatni turniej skoków sarmacko-bialeński
Można, ale nie chcę na siłę ładować się ze wszystkim na poziom międzynarodowy, a zachęcać. Mimo wszystko może się spróbujemy z tym na kolejny sezon.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Jak jeszcze trzecia gra będzie do ściągnięcia, to szanse na nowych zawodników spadną jeszcze bardziej. A już są niewielkie :p

Obrazek
Awatar użytkownika
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Pavel van der Gibson pisze: 05 marca 2026, 13:42 Jak jeszcze trzecia gra będzie do ściągnięcia, to szanse na nowych zawodników spadną jeszcze bardziej. A już są niewielkie :p
No też racja.
/-/ AF de Espada
Lewy Faktotum

ObrazekObrazekObrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Schmelzfest 1926”