Książę Persji nadaje!

Edelweissische Nationale Stiftung to edelweisska fundacja na rzecz nauki, kultury, sztuki i historii... Już sama nazwa brzmi na tyle poważnie, że każdy kto przekroczy jej progi powinien sobie zdawać sprawę, że o błahych sprawach tutaj się nie rozmawia. Nie bądź jednak sceptycznie nastawiony, naukowcy, artyści i inne osoby pracujące w fundacji to bardzo sympatyczni ludzie i skorzy do pomocy.

Wcześniej fundacja znana pod nazwą Edelweissische Wissenschaftsstiftung (do 14 czerwca'22)
Awatar użytkownika
Jürgen Voller Stempel
Prinz von Persien

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Książę Persji nadaje!

Post autor: Jürgen Voller »

Jak mawiał Napoleon:

"Do prowadzenia wojny potrzebne są, pieniądze, pieniądze i jeszcze raz pieniądze" ;)

Okolica słynnej Azadi Tower w Teheranie została zbombardowana i wiele osób martwi się o to, czy jest nieuszkodzona.

Blisko znajdują się budynki należące do Korpusu Strażników Rewolucji Islamskiej i to one były celem.

Reżim po staremu grozi, że jak protestujący wyjdą na ulice, to zostaną zmasakrowani, czyli wszystko jak zawsze :shock:

Ja nic nie mówię, ale może warto walnąć rakietą w budynek z którego nadaje reżimowa telewizja? ;)

Poprzednie miejsce już oberwało i w czerwcu poprzedniego roku, tak i przez ostatnie dni, ale chyba jeszcze zbyt mało!

Dziś powinien się odbyć pogrzeb ajatollacha Chamenei, ale chyba go odłożą na później i Ali pewnie jest w jakiejś zamrażarce :karo

Takiej okazji do ataku lotniczego nie będzie można przegapić, bo wszystkie najważniejsze szychy będą w jednym miejscu.
Bardzo źle, że synek Mojtaba nie trafił w objęcia 72 dziewic, tak jak tatuś, a pewne informacje wskazują, że to on rządził faktycznie już od dłuższego czasu ze względu na zły stan zdrowia i starość Alego. Odpowiada za masakrę kilkudziesięciu tysięcy schwytanych protestujących w ciągu kilku dni, co sprawia, że jest o wiele bardziej bezwzględny i brutalny niż był jego ojciec...

Podczas trzeciej piątkowej modlitwy w kilku miastach Iranu miejscowi mułłowie wystąpili w meczetach w mundurach wojskowych, czyli jednak miałem rację, że szykuje się chomeinizm wojenny i walka do samego końca.
Załączniki
Screenshot_2026-03-06-13-33-12-727_com.instagram.android.jpg
Screenshot_2026-03-06-13-33-12-727_com.instagram.android.jpg (619.36 KiB) Przejrzano 296 razy
Awatar użytkownika
Jürgen Voller Stempel
Prinz von Persien

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Materiał Cejrowskiego o Namibii i rozmowa z wodzem plemienia Himba.
Jak zamienić Niemców na Arabów, a Polaków na Irańczyków, to naprawdę wszystko ładnie pasuje w tym materiale :lol:

https://youtube.com/shorts/tRLS7ZB1lKc? ... 9QJJHRAIDC
Awatar użytkownika
Jürgen Voller Stempel
Prinz von Persien

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Reżimowi mundurowi przyklejają się do terenów szkół, tutaj w samym Teheranie.
Załączniki
Screenshot_2026-03-06-15-16-43-500_com.instagram.android.jpg
Screenshot_2026-03-06-15-16-43-500_com.instagram.android.jpg (518.49 KiB) Przejrzano 291 razy
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Ronon Dex »

Heinz-Werner Grüner pisze: 04 marca 2026, 20:52 Herr Jurgen więcej wie o Iraku niż o Polsce. ;)
Zapewne... tak jest.

Jednak byłem dzisiaj na stacji benzynowej i E98 po 7,30 (parę dni temu tankowałem za 6,70) i w sumie bardziej mnie to rusza niż amerykańska wojenka z jakimiś Iranem.

Zwisa mi i powiewa - czy i ile on tych Persów wyrżnie ... jak dla mnie to sobie może zrównać to z ziemią i ich wszystkich eksterminować, ale megalomania "Pomarańczowego" i jego durna wojenka nas będzie słono kosztować. Bo cena paliwa w górę - to cena wszystkiego w górę.

Zastanawiam się kto na tym zarobi... czyli o co w tym chodzi naprawdę.
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Ronon Dex pisze: 06 marca 2026, 17:57
Heinz-Werner Grüner pisze: 04 marca 2026, 20:52 Herr Jurgen więcej wie o Iraku niż o Polsce. ;)
Zapewne... tak jest.

Jednak byłem dzisiaj na stacji benzynowej i E98 po 7,30 (parę dni temu tankowałem za 6,70) i w sumie bardziej mnie to rusza niż amerykańska wojenka z jakimiś Iranem.

Zwisa mi i powiewa - czy i ile on tych Persów wyrżnie ... jak dla mnie to sobie może zrównać to z ziemią i ich wszystkich eksterminować, ale megalomania "Pomarańczowego" i jego durna wojenka nas będzie słono kosztować. Bo cena paliwa w górę - to cena wszystkiego w górę.

Zastanawiam się kto na tym zarobi... czyli o co w tym chodzi naprawdę.
Ja dzisiaj dokładnie miałem te same odczucia podczas wizyty na stacji. Chyba z 50groszy drożej niż w zeszłym tygodniu. I weź tego teraz nie nazywaj wojną światową. :/
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
karol flibustier

ODZNACZENIA

Post autor: karol flibustier »

dobrowolnie na na wzbogacenie kogoś nie złożymy się, wiec zastosowano metodę
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Ronon Dex »

karol flibustier pisze: 06 marca 2026, 20:34 dobrowolnie na na wzbogacenie kogoś nie złożymy się, wiec zastosowano metodę
No właśnie nie bardzo wiem kto na tym ma zarobić... poza oczywiście tymi co zawsze czyli trzeba będzie wyprodukować amunicję na zastąpienie zużytej, ze sprzętem podobnie itd.

Niespecjalnie widzę też cel tej awantury... No, ok rozumiem akurat Izrael, bo pozbawienie Iranu możliwości bojowych, spowoduje, że sobie do Izraela strzelać rakietami nie będą mogli. Jak to się ostatnio zdarzało...

Ale Izrael nie gra "pierwszych skrzypiec", tylko robi to USA. Co osiągną poza udowodnieniem swoich możliwości... zresztą trochę średnio im to idzie.

Jakieś brednie o "obaleniu reżimu"? Umożliwienie przewrotu? Przecież to bzdura... tam nie ma żadnej zorganizowanej opozycji, żadnej siły mogącej przejąć władzę i jakoś nie chce mi się wierzyć, że wywiad USA o tym nie wiedział.

Nie jest to więc celem...

A skoro nie to, to co? Jeżeli faktycznie chcą pozbawić Iran "pazurów" to strasznie się z nimi cackają... przecież powinni zrównać z ziemią ich przemysł. Bez niego nie wyprodukują szybko nowych rakiet.

A może za głęboko szukam? Może to po prostu zwyczajne "szaleństwo pomarańczowego"?
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
karol flibustier

ODZNACZENIA

Post autor: karol flibustier »

Bo zauważalne jest w sytuacjach, gdy zarabia wielki biznes, czy bajecznie najbogatsi, że brak tam klarownych intencji. Popatrzmy, jak fortuny rosną na wojnie ukraińskiej i to po obydwu stronach. Motorem napędowym jest biznes, brutalnie tłumacząc, kasa misiu, kasa.
Awatar użytkownika
Jürgen Voller Stempel
Prinz von Persien

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Obecne wydarzenia, to trochę jak w powiedzeniu: "Uważaj o czym marzysz" :?

Moim zdaniem, celem jest odcięcie ChRL od ropy potrzebnej ich przemysłowi.

Oczywiście, przy okazji wszystkim innym i zwyżka cen gotowa, ale oczywiście, POTUS o to nie dba.

Jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o pieniądze (oraz o program atomowy).
No i sytuacja w USA taka z tymi aktami, że szybka i zwycięska wojna ma podbudować wizerunek Donalda Trumpa. Przy okazji na szczęście, wiele osób zobaczyło na własne oczy, jak bardzo Zachód został zinfiltrowany przez mułłów. Prawdę mówiąc, obawiam się takich ataków powietrznych co kilka miesięcy.

Plan minimum to wytrącić ajatollachom karty z ręki i nie dać im broni atomowej oraz zniszczyć możliwości produkcji i rozwoju rakiet średniego i dalekiego zasięgu. Maksymalny to zmienić reżim oraz zawrzeć kontrakty na odbudowę i wydobycie ropy. Ogólnie, czarne złoto jest przekleństwem Iranu odkąd je tylko tam odkryto. Waląc w te składy ropy i rafinerie, reżim w Teheranie wie co robi, bo próbują powtórzyć kryzys naftowy z 1973 roku licząc, że zwykli mieszkańcy Zachodu zagrają rolę według scenariusza ajatollachów i zaczną protestować z powodu wysokich cen na stacjach benzynowych. Dobra wiadomość jest taka, że Teheran tak wkurzył większość sąsiadów, że sami arabscy sąsiedzi mogą chcieć zrobić z ajatollachami porządek, nawet jeśli Trump zawrze jakiś układ, żeby zachować twarz, choć na to nie wygląda.
Oczywiście, na niewinny rząd nie trafiło. Służby specjalne reżimu bardzo się przyczyniły do tego, żeby potencjalnych Lechów jako przywódców nie było, a poziom terroru jest taki, jak w Polsce po 1944/45 roku. I tak muszę zwykłych ludzi pochwalić, że zaczęli szykować koktajle Mołotowa, atakować i przejmować komisariaty oraz koszary, by zdobywać broń. Niestety, zazwyczaj takie miejsca są szybko odbijane. Tak było na przełomie grudnia i stycznia, a potem nadeszła fala masowego terroru w odwecie.
Sam Trump miesza jak może, że wprawdzie Pahlavi to miły gość, ale wolałby kogoś innego u władzy... Czyli kogo??? :(
Zobaczymy za 3 tygodnie...
Moja Iranka była dziś przez moment aktywna, więc spróbuję się z nią skontaktować. Mieliśmy wielokrotnie takie rozmowy, co w razie takiej sytuacji i cieszę się, że doradziłem jej i jej rodzinie chomikowanie euro na czarną godzinę. Próbowałem również doradzić ukrycie się na wsi u rodziny i przyjaciół, jeśli będą bombardować port, rafinerię oraz zakład wzbogacania uranu. Wygląda jednak na to, że przynajmniej jej rodzice nie chcą zostawić domu i majątku.
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Ja już nie mogę się doczekać dnia kiedy to się skończy. Cena ropy idzie do góry z dnia na dzień.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
ODPOWIEDZ

Wróć do „Fundacja Narodowa”