Nationalmuseum - wątek organizacyjny

Jest takie miejsce w mikroświecie, gdzie każdy bywać chce... By naszą tradycję dotknąć i pieścić każdy dzień. Spojrzeć w lewo i spojrzeć w prawo, a do muzeum ruszyć żwawo. To jedyne miejsce w kotlinie, gdzie zaznamy piękna wyobraźni nie idąc z nikim do miejskiej łaźni...
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Nationalmuseum - wątek organizacyjny

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Chciałbym zachować "piękno" w szczególnie tak waznym miejscu jakim jest muzeum, dlatego, jeśli uważacie inaczej to proszę także pisać, czasowo ustawiam tutaj wątek organizacyjny.

Osobiście widziałbym, żeby zbiory były w formacie działu zablokowanego, tak by wstawiać tylko rzeczywiste prace. Jeśli ktoś chce zwiedzać to ma prawo napisać nowy wątek, wykorzystywać zdjęcia (jakiekolwiek spójne) obrazów, prowadzić narrację i tak dalej.
Proszę was o opinię czy to dobra droga czy nie. Muzeum w końcu ma mieć charakter pokazowy, a w teorii znamy przypadki, gdzie wszystko ginie pod natłokiem "rozmów",co oczywiste.

Proszę także o informacje jakie cenne zbiory oprócz malarskich i przekazanych nam przez inne nacje doszukaliśmy się w obecnej chwili w Edelweiss. I nie chodzi mi o to by nagle wymyślić 1500 eksponatów, ale może macie jakieś pomysły...
Przychodzi mi też do głowy "ususzona szarotka" Herr Cargalho z pierwszej Lawiny...Nie wiem jednak czy do dobry pomysł.
Ok Czekam na opinię jakie eksponaty i jakie Pawilony tworzymy.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Albert Fryderyk de Espada Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Nationalmuseum - wątek organizacyjny

Post autor: Albert Fryderyk de Espada »

Ja by się jeszcze zastanowił nad innymi eksponatami, np związanymi z motoryzacją, lotnictwem, wojskiem itd. tylko już tego może nie dzielić tylko do jednego wora wpakować
/-/ AF de Espada
Lewy Faktotum

ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Albert Fryderyk de Espada pisze: 18 maja 2022, 15:44 Ja by się jeszcze zastanowił nad innymi eksponatami, np związanymi z motoryzacją, lotnictwem, wojskiem itd. tylko już tego może nie dzielić tylko do jednego wora wpakować
Pawilon Maszyn czy coś takiego może być nawet oddzielnie. Na razie trudno jednak uznać, że mamy już "muzealne eksponaty", bo co nimi może być? Maulwurf Szanowny naprawił i nie nadaje się. ;)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Joachim Cargalho »

Ach, tutaj już się odbywa dyskusja, do której nawiązałem gdzieś tam wcześniej. W skrócie, bo już trochę omówiliście.
Ramki ładne, ale faktycznie powinny być mniej inwazyjne wobec obrazu.
Również jestem zdania, że wątki z wystawami powinny pozostać zamknięte, choć nie ukrywam, zę chętnie na bieżąco komentowałbym eksponaty.
Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Joachim Cargalho pisze: 20 maja 2022, 23:25 Ach, tutaj już się odbywa dyskusja, do której nawiązałem gdzieś tam wcześniej. W skrócie, bo już trochę omówiliście.
Ramki ładne, ale faktycznie powinny być mniej inwazyjne wobec obrazu.
Również jestem zdania, że wątki z wystawami powinny pozostać zamknięte, choć nie ukrywam, zę chętnie na bieżąco komentowałbym eksponaty.
Z tymi ramkami to poczekam jeszcze na propozycje Herr @Helwetyk Romańskiego, gdyż może doda nam piekne ramki w bbcode. Czas pokaże. Na spokojnie.
Druga sprawa z wątkami, no właśnie, bo i jedno i drugie rozwiązanie ma swoje zalety.
Licze jednak, że przy tym ustawieniu, jak jest teraz da się prowadzić wycieczki i po prostu linkować lub wklejać obrazy umieszczone na Kustoszu.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Ignats ik Ruth Stempel

ODZNACZENIA

Post autor: Ignats ik Ruth »

Jeszcze co do aspektu blokowania wątków z pracami — ewentualnie można przedstawiać prace tylko w pierwszym poście wątku, tam je doklejać w trybie edycji, a zwiedzającym dać pole do popisu poniżej. ;P
(—) Ignats Urban ik Ruth
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Heinz-Werner Grüner pisze: 19 maja 2022, 09:20 Pawilon Maszyn czy coś takiego może być nawet oddzielnie. Na razie trudno jednak uznać, że mamy już "muzealne eksponaty", bo co nimi może być? Maulwurf Szanowny naprawił i nie nadaje się. ;)
Można części z rozebranego modelu pozbierać i wystawić.
/-/ AF de Espada
Lewy Faktotum

ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Ignats ik Ruth pisze: 21 maja 2022, 18:06 Jeszcze co do aspektu blokowania wątków z pracami — ewentualnie można przedstawiać prace tylko w pierwszym poście wątku, tam je doklejać w trybie edycji, a zwiedzającym dać pole do popisu poniżej. ;P
To nie jest zły pomysł - linki wstawiam właśnie też w pierwszym poście...No zobaczymy...

Albert Fryderyk de Espada pisze: 21 maja 2022, 18:33
Heinz-Werner Grüner pisze: 19 maja 2022, 09:20 Pawilon Maszyn czy coś takiego może być nawet oddzielnie. Na razie trudno jednak uznać, że mamy już "muzealne eksponaty", bo co nimi może być? Maulwurf Szanowny naprawił i nie nadaje się. ;)
Można części z rozebranego modelu pozbierać i wystawić.
Niestety krótką mam pamięć, co tam było?
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Heinz-Werner Grüner pisze: 21 maja 2022, 21:23 Niestety krótką mam pamięć, co tam było?
To tego nawet ja nie wiem.
/-/ AF de Espada
Lewy Faktotum

ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Albert Fryderyk de Espada pisze: 21 maja 2022, 21:25
Heinz-Werner Grüner pisze: 21 maja 2022, 21:23 Niestety krótką mam pamięć, co tam było?
To tego nawet ja nie wiem.
Ale to Szanowny wymieniał. ;)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration