Sehr geehrter Herr
HEINZ-WERNER GRÜNER
Oberhaupt Edelweiss
Uprzejmie wnioskuję o nadanie mojej osobie, obywatelstwa Edelweiss:
Imię (imiona): Ludwig Wilhelm
Nazwisko(a): Tomović
Data urodzenia: 29.12.1887 r.
Miejsce urodzenia: San Silvestro
Wzór podpisu*: ...............
Oświadczam, że rozumiem prawa i obowiązki, jakie są przede mną stawiane będąc obywatelem Edelweiss.
Jednocześnie oświadczam, że zobowiązuje się do złożenia przysięgi obywatelskiej podczas odbioru Dowodu Osobistego Krainy Edelweiss.
Z wyrazami szacunku,
Ludwig Tomović
(PODPIS)
Ależ mnie Szanowny Pan zaskoczył! Jakkolwiek wszystkich bym się mógł spodziewać jako Edli, to Szanownego na pewno nie w pierwszym, nie w drugim, a może i nawet trzecim szeregu nie widziałem.
Ciekawe i zaskakujące to posunięcie. Czy zanim "zasądze" mógłbym poznać co skłoniło Szanownego Pana do starania się o edelweisskie obywatelstwo?
I teraz nie wiem czy się cieszyć ze sprawionego zaskoczenia, czy raczej smucić że w tak dalekim szeregu jestem widziany....
Ale już przechodząc do rzeczy:
Odpowiadając na pytanie o motywacje: dużą część swojej aktualnej aktywności w mikronacjach skupiam we Freiwaldzie, co powoduje zwiększenie związków z Edelweiss. Poza tym mam tutaj sporo rodziny, która mnie skutecznie namówiła do złożenia wniosku.
Co do podpisu - może być ten, który Herr Oberhaupt poprawiał na potrzeby mojej Karty Pobytu?
Ludwig Tomović pisze: ↑29 września 2025, 16:33
I teraz nie wiem czy się cieszyć ze sprawionego zaskoczenia, czy raczej smucić że w tak dalekim szeregu jestem widziany....
Ale już przechodząc do rzeczy:
Odpowiadając na pytanie o motywacje: dużą część swojej aktualnej aktywności w mikronacjach skupiam we Freiwaldzie, co powoduje zwiększenie związków z Edelweiss. Poza tym mam tutaj sporo rodziny, która mnie skutecznie namówiła do złożenia wniosku.
Co do podpisu - może być ten, który Herr Oberhaupt poprawiał na potrzeby mojej Karty Pobytu?
Nie spodziewałem się, że jest w ogóle Szanowny zainteresowany taką opcją! Stąd zaskoczenie.
Od Edli oczekiwałem zawsze zrozumienia, że bycie Edlem zobowiązuje. Nie jestem jednak idiotą i wiem, że nie każdy się do tego będzie w 100%. Nie mniej chciałbym by cząstka każdego z nas miała edelweisską duszę. Uda się to Szanownemu "wskrzesić"?
Co do rodziny, to fakt, bardzo liczna, poznałem sporą jej część.
Fakt, podpis mamy...
Frau Hedwige była równie zaskoczona co cała administracja widząc ponownie w Departamencie Obywatelskim, Herr Ludwiga. Tym razem stał w kolejce, do innego okienka, z napisem "Ausweis-Odbiory". Mimo wszystko starała się zachować powagę i ukryć ciekawość
Świadomy obowiązku obywatelskiej wierności wobec państwa Edelweiss, przyrzekam uroczyście i zaręczam honorem, że jako obywatel Edelweiss, w pracy na rzecz rozwoju Państwa nie ustanę i troszczyć się będę o Jego godność i nierozerwalność oraz za najważniejsze mieć wytyczenie.
So wahr mir Gott helfe
Teraz śmiało może się Szanowny Pan @Ludwig Tomović zwać Edlem. Gratulacje. Może dla Szanownego Pana nie jest to szczyt marzeń, ale liczę na to, że wpoi sobie Szanowny nasze ważne życiowe zasady. Jak to jest być Edlem, czas rozpocząć nowy etap w mikrożyciu. Powodzenia!