FBI Nadel - informacje ogólne

Niezbyt duża szwalnia z szumnie brzmiącą nazwą zakładu produkującego między innymi odzież codzienną. Jednym z jej zadań jest przygotowanie konstrukcyjne i uszycie mundurów wojskowych dla edelwajskiej armii.
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: FBI Nadel - informacje ogólne

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Fabrik der BekleidungsIndustrie NADEL
Zentrales Werk in der Stadt Edelweiß
Wydział Produkcji Wojennej
Sygnatura: FPO/FBI-N/KO/1925
Klauzula: POUFNE – WYKONANO
Data: 25 stycznia 1926 roku

RAPORT KOŃCOWY PRZEKAZANIA UMUNDUROWANIA ZIMOWEGO
na rzecz Edelweiss StreitKräfte

I. Produkcja została przeprowadzona na podstawie decyzji mobilizacyjnej władz Edelweiss oraz wcześniejszych zamówień wojskowych, w trybie pilnym, z przeznaczeniem do działań zimowych. Zakład FBI Nadel działał w trybie pilnym, dwuzmianowym, przy pełnym wykorzystaniu mocy produkcyjnych.

II. W okresie realizacji zamówienia wykonano i przygotowano do wydania następujące ilości umundurowania:

a) Stroje maskujące białe, płócienne, ocieplane, projekt demontowalny – 4 125 kompletów
b) Płaszcze zimowe wełniane – 1 598 szt.
c) Kurtki zimowe – 1899 szt.
d) Czapki:
-wełniane klasyczne
- futrzane z klapami
- dzianinowe pod hełm - 4 324 szt.

e) rękawice:
- łapawice
- pięciopalcowe
- bezpalcowe robocze - 5 659 par

Całość produkcji wykonana zgodnie z normami użytkowymi dla warunków zimowych, bez elementów reprezentacyjnych, z naciskiem na trwałość, prostotę i możliwość napraw polowych.

III. Materiały użyte do produkcji:

- wełna krajowa oraz importowana (Leocja, Voxland),
- płótno bawełniane i lniane,
- podszycia filcowe i wełniane.

Przeprowadzona kontrola wykazała:
- zgodność ilościową i jakościową, w ramach przyjętych norm,
- brak istotnych wad produkcyjnych,
- spełnienie wymagań Edelweiss StreitKräfte w zakresie ochrony przed zimnem, wilgocią i wiatrem.

Produkcja została przyjęta bez zastrzeżeń.

IV. W dniu sporządzenia niniejszego raportu nastąpiło formalne przekazanie wyprodukowanego umundurowania do magazynów wojskowych Edelweiss StreitKräfte w Grünerwald.

Transport:
- realizowany partiami odbędzie się od dnia 25 stycznia do 28 stycznia br.,
- zabezpieczony przed zniszczeniem,
- realizowany zgodnie z obowiązującymi procedurami wojskowymi.

Dokumentację przekazania podpisano w obecności przedstawicieli obu stron.

V. Rozliczenie przyjęto zgodnie z obowiązującymi umowami i taryfami wojennymi. Zobowiązania materiałowe i robocizna zostały pokryte w całości według wcześniejszych ustaleń

VI. Fabryka Przemysłu Odzieżowego FBI Nadel oświadcza, iż zamówienie zostało wykonane w całości i w terminie. Zakład pozostaje w gotowości do dalszej produkcji wojennej, o ile zostaną zapewnione ciągłe dostawy surowców.

Niniejszym zamyka się etap produkcyjny objęty sygnaturą FPO/FBI-N/1925-ZIM.

Podpisano:
Na zlecenie Edelweiss StreitKräfte

- Technischer Berater für Alltagskleidung : H.W.Grüner

- Inspektor Odbioru Wojskowego: Otto Weissmann
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

W siedzibie FBI Nadel przy Schneidersytrasse 20 pojawił się nieplanowany gość. Ubrany, jak zwykle nad wyraz elegancko, ale nieprzesadnie rzucająco sie w oczy. Wszedł do salonu pokazowego i poprosił o rozmowę ze starszym krawcem ds. damskich sukien.
Chwilę porozmawiali, Grüner gestykulował, coś pokazywał. Najwyraźniej chciał przedstawić swój punkt widzenia na pewne sprawy. Następnie jego rozmówca, starszy jegomość, z charakterystyczną siwą grzywą pokazał coś w swoim kajeciku, uprzednio wyjmując z pobliskiej szafy. Z daleka wyglądało jak dobrej jakości katalog modnych sukien, ale kto wie co tam znajdowało się w środku...

Obrazek

- Bitte, meine Dame, kommen Sie näher. - W porę jednak zorientował się, że niewiasta, którą wskazał by podeszła wcale nie musiała tego zrozumieć. Pojawiła się w Edelweiss całkiem niedawno, w dodatku była wybranką serca jego pierworodnego syna. Powtórzył więc raz jeszcze, tym razem wolniej:
- Proszę podejdź, @ Młoda Damo. - wykonał gest, który miał ją zachęcić do zblizenia się do przykuwających uwagę mężczyzn.
- Zabrałem Cię tutaj, gdyż ten oto jegomosć, nie na jeden i nie na dwa śluby szył suknie. To on ostatecznie dołozył wszelkich starań by nasza Sophie świetnie wyglądała podczas zaślubin z Christophem - wie Panienka, obecnie z królewm Voxlandu. Na wielkie nieszczęście rozstali się, a mnie tym bardziej przykro, że sam im tego ślubu udzielałem...- na chwilę przestał i się zasmucił. W porę jednak się ogarnął i kontynuował:
-Chciałbym zostawić Cię w rękach tego oto pana, to Bodo, świetny krawiec, znakomicie rozumie potrzeby Edelek, ale myślę, że i Tobie pomoże wybrać coś odpowiedniego.
To powiedziawszy poklepał ją delikatnie po ramieniu i zachęcił do rozpoczecia rozmowy o swoich planach, jak chciała by wyglądać na swoich uroczystościach ślubnych.
Młoda Pani musi zecydować czy chce suknie klasycznie białą, ale z "pompą", czy jednak zupełnie skromną. A może coś bardziej "leśnego", skoro to będzie się odbywało w obrzadku Drzewa Zycia, którego zwolennikiem był jej przyszły małżonek. Pytan było mnóstwo, a czasu niewiele...
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Elisa von Rozmarinowa Stempel

Post autor: Elisa von Rozmarinowa »

Heinz-Werner Grüner pisze: 28 marca 2026, 15:43 W siedzibie FBI Nadel przy Schneidersytrasse 20 pojawił się nieplanowany gość. Ubrany, jak zwykle nad wyraz elegancko, ale nieprzesadnie rzucająco sie w oczy. Wszedł do salonu pokazowego i poprosił o rozmowę ze starszym krawcem ds. damskich sukien.
Chwilę porozmawiali, Grüner gestykulował, coś pokazywał. Najwyraźniej chciał przedstawić swój punkt widzenia na pewne sprawy. Następnie jego rozmówca, starszy jegomość, z charakterystyczną siwą grzywą pokazał coś w swoim kajeciku, uprzednio wyjmując z pobliskiej szafy. Z daleka wyglądało jak dobrej jakości katalog modnych sukien, ale kto wie co tam znajdowało się w środku...

Obrazek

- Bitte, meine Dame, kommen Sie näher. - W porę jednak zorientował się, że niewiasta, którą wskazał by podeszła wcale nie musiała tego zrozumieć. Pojawiła się w Edelweiss całkiem niedawno, w dodatku była wybranką serca jego pierworodnego syna. Powtórzył więc raz jeszcze, tym razem wolniej:
- Proszę podejdź, @ Młoda Damo. - wykonał gest, który miał ją zachęcić do zblizenia się do przykuwających uwagę mężczyzn.
- Zabrałem Cię tutaj, gdyż ten oto jegomosć, nie na jeden i nie na dwa śluby szył suknie. To on ostatecznie dołozył wszelkich starań by nasza Sophie świetnie wyglądała podczas zaślubin z Christophem - wie Panienka, obecnie z królewm Voxlandu. Na wielkie nieszczęście rozstali się, a mnie tym bardziej przykro, że sam im tego ślubu udzielałem...- na chwilę przestał i się zasmucił. W porę jednak się ogarnął i kontynuował:
-Chciałbym zostawić Cię w rękach tego oto pana, to Bodo, świetny krawiec, znakomicie rozumie potrzeby Edelek, ale myślę, że i Tobie pomoże wybrać coś odpowiedniego.
To powiedziawszy poklepał ją delikatnie po ramieniu i zachęcił do rozpoczecia rozmowy o swoich planach, jak chciała by wyglądać na swoich uroczystościach ślubnych.
Młoda Pani musi zecydować czy chce suknie klasycznie białą, ale z "pompą", czy jednak zupełnie skromną. A może coś bardziej "leśnego", skoro to będzie się odbywało w obrzadku Drzewa Zycia, którego zwolennikiem był jej przyszły małżonek. Pytan było mnóstwo, a czasu niewiele...
W tym ja się zgodzę na taki piękną moją suknię, w tym będzie miał dobrą robotę w moim pałacu. No ten co mnie ubierał tą suknię i ją stworzył i będzie miał za średnia zarabiał w moim pałacu w Roskwie coś za coś będzie przy tym przypadku. W tym dla mnie ta suknia pasuję na miarę w tym dobry człowieku i będziesz miał dogodną pracę u nas za stworzeniem bardzo dobrej suknii dla mnie
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Herr Bodo wziął się czym prędzej do roboty i zgodnie z wytycznymi, które przekazała mu Frauleinn @Elisa von Rozmarinowa przedstawił jej kilka projektów.

Obrazek

rzucil nieśmiało kilka rysunków, przerzucał nonszalancko. Przykładał do twarzy panienki. Nie mógł się zdecydować, coś zanotował, tam zmierzył...

Potem oglądał kolejne, coś znów nakreślił. Zapytał, ale nie czekał na odpowiedź...
Obrazek
Nagle, jakby aż podskoczył z radosci. Prędko wykonał kilka susów do szafy i wyciągnął jedną z wiszących w niej projektów:

Obrazek
- Co Szanowna Panienka sądzi? Nie za mało "szykowna"?
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..

Heinz-Werner Grüner pisze: 28 marca 2026, 16:53 Herr Bodo wziął się czym prędzej do roboty i zgodnie z wytycznymi, które przekazała mu Frauleinn @Elisa von Rozmarinowa przedstawił jej kilka projektów.

Obrazek

rzucil nieśmiało kilka rysunków, przerzucał nonszalancko. Przykładał do twarzy panienki. Nie mógł się zdecydować, coś zanotował, tam zmierzył...

Potem oglądał kolejne, coś znów nakreślił. Zapytał, ale nie czekał na odpowiedź...
Obrazek
Nagle, jakby aż podskoczył z radosci. Prędko wykonał kilka susów do szafy i wyciągnął jedną z wiszących w niej projektów:

Obrazek
- Co Szanowna Panienka sądzi? Nie za mało "szykowna"?
W tym powiem że wszystkie są fajne te suknie zrobione na jakość i połysk
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

- Czy coś z tego uda się wybrać, czy szukamy dalej Miła Pani?
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..

Heinz-Werner Grüner pisze: 28 marca 2026, 21:49 - Czy coś z tego uda się wybrać, czy szukamy dalej Miła Pani?
Dla mnie się podoba ostatnia wersja no tej sukni ślubnej
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Elisa von Rozmarinowa pisze: 28 marca 2026, 22:06
Heinz-Werner Grüner pisze: 28 marca 2026, 21:49 - Czy coś z tego uda się wybrać, czy szukamy dalej Miła Pani?
Dla mnie się podoba ostatnia wersja no tej sukni ślubnej
- Też mi się wydaje, że Panienka wygląda niezwykle uroczo i urodziwie - Bodo pozwolił sobie na chwilę szczerości.
- Proszę Młoda Damo tylko zdecydować czy zostajemy przy tej czy szukamy czegoś dalej... Herr Leszek nie powinien być zawiedziony, ale to Szanowna musi się w niej czuć i sobie się podobać!
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
ODPOWIEDZ

Wróć do „Fabryka Przemysłu Odzieżowego - FBI Nadel”