Kościół pw. św. Franciszka

Niewielkie miasteczko zlokalizowane u brzegów Jeziora Edelschel. Żyje w nim całkiem spora grupa slawońskich emigrantów. Jednym z pierwszych osadników był Ludwig Tomović, który uważany jest za pierwszego władykę miejskiego.
Regulamin forum
Obrazek

- LICZBA MIESZKAŃCÓW: 4 311
Awatar użytkownika
Ludwig Tomović Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Kościół pw. św. Franciszka

Post autor: Ludwig Tomović »

WIELKI CZWARTEK
WSPOMNIENIE WIECZERZY PAŃSKIEJ
Obrazek

W czwartkowy wieczór zgromadziliśmy się we freiwaldzkiej świątyni aby wspólnie rozważać sceny z Ostatniej Wieczerzy.
Pastor Ludwik w swoim słowie przypomniał o znaczeniu ustanowienia Eucharystii i kapłaństwa. Następnie poprzez słuchanie wersetów z Biblii i odpowiednie pieśni przygotowywaliśmy się w zadumie do celebracji kolejnych dni.
Po zakończeniu nabożeństwa głowy rodzin odebrały od pastora pszenne placki z ziołami, które następnie będą wraz z rodzinami jeść podczas uroczystej czwartkowej kolacji w swoich domach.Dla osób samotnych i ubogich przygotowano taką kolację w domu parafialnym.

Obrazek
Awatar użytkownika
Ludwig Tomović Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA

OBYWATEL

WIELKI PIĄTEK
WSPOMNIENIE MĘKI PAŃSKIEJ
Obrazek

W piątkowy wieczór ponownie zgromadziliśmy się we freiwaldzkiej świątyni aby wspólnie rozważać wersety z Pisma dot. Męki Pańskiej.
Pastor Ludwik odsłonił krzyż i wzniósł go w górę aby cała wspólnota mogła oddać się kontemplacji w ciszy.
Wielki Piątek jest w naszej wspólnocie dniem refleksji i wyciszenia, przygotowujący nas do radości dni następnych.

Obrazek
Awatar użytkownika
Ludwig Tomović Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA

OBYWATEL

WIGILIA PASCHALNA
Obrazek

W sobotę, po zmroku ponownie zgromadziliśmy się, tym razem przed świątynią.
Liturgię rozpoczęła się poświęceniem ognia, a mnogość czytań i psalmów pozwoliła wejść w radość Zmartwychwstania. Następnie wspominaliśmy swój własny chrzest, a liturgię zakończyła radosna, ale i uroczysta procesja wokół świątyni.

Po zakończeniu liturgii Pastor Ludwik poświęcił pokarmy, które mieszkańcy Freiwaldu spożyli na niedzielne śniadanie.
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Nie chciałbym w Wolkenbad @Isabella M. Neumann-Swann robić "kleine" Santiago di Compostela czy lourdes, ale w sumie jak tak patrzeć to Freiwald wydaje się być "pozytywnie nawiedzonym"... Wysatrczy ogłosić jakieś cuda, a @Ludwig Tomović ma "smykałkę" do spraw religijnych to miałbyś swoje poletko do popisu... Sęk w tym, że nie chciałbym tutaj "objawienia pańskiego", a raczej coś co pasowałoby do wirtualnego świata... Za dużo w mikroreligiach jest realnych nawiązań, a to może nie każdemu się podobać. Mimo to warto przemyśleć, prawda?
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Ludwig Tomović Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Heinz-Werner Grüner pisze: 10 kwietnia 2026, 08:29 Nie chciałbym w Wolkenbad @Isabella M. Neumann-Swann robić "kleine" Santiago di Compostela czy lourdes, ale w sumie jak tak patrzeć to Freiwald wydaje się być "pozytywnie nawiedzonym"... Wysatrczy ogłosić jakieś cuda, a @Ludwig Tomović ma "smykałkę" do spraw religijnych to miałbyś swoje poletko do popisu... Sęk w tym, że nie chciałbym tutaj "objawienia pańskiego", a raczej coś co pasowałoby do wirtualnego świata... Za dużo w mikroreligiach jest realnych nawiązań, a to może nie każdemu się podobać. Mimo to warto przemyśleć, prawda?
Nie wiem czy bym chciał iść akurat w kierunku "objawień"...
Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Ludwig Tomović pisze: 10 kwietnia 2026, 21:40
Heinz-Werner Grüner pisze: 10 kwietnia 2026, 08:29 Nie chciałbym w Wolkenbad @Isabella M. Neumann-Swann robić "kleine" Santiago di Compostela czy lourdes, ale w sumie jak tak patrzeć to Freiwald wydaje się być "pozytywnie nawiedzonym"... Wysatrczy ogłosić jakieś cuda, a @Ludwig Tomović ma "smykałkę" do spraw religijnych to miałbyś swoje poletko do popisu... Sęk w tym, że nie chciałbym tutaj "objawienia pańskiego", a raczej coś co pasowałoby do wirtualnego świata... Za dużo w mikroreligiach jest realnych nawiązań, a to może nie każdemu się podobać. Mimo to warto przemyśleć, prawda?
Tak tylko zaproponowałem.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Ludwig Tomović Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Heinz-Werner Grüner pisze: 10 kwietnia 2026, 21:42
Tak, mam już pomysł na narrację w tym kierunku, ale może kiedyś jakiś element wykorzystam jak będzie pasował
Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Ludwig Tomović pisze: 10 kwietnia 2026, 21:44
Heinz-Werner Grüner pisze: 10 kwietnia 2026, 21:42

Tak, mam już pomysł na narrację w tym kierunku, ale może kiedyś jakiś element wykorzystam jak będzie pasował
Ja tam się w ogóle nie nadaje to kreowania religii, choć jestem katechonem czy jakoś tak w innym Kościele. :)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
ODPOWIEDZ

Wróć do „Freiwald”