Manewry ćwiczebne 2. Division der Landstreitkräfte

Regulamin forum
Obrazek
Awatar użytkownika
Leszek Ebe-Grüner Stempel
Dziedzic

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Manewry ćwiczebne 2. Division der Landstreitkräfte

Post autor: Leszek Ebe-Grüner »

Tutaj będę opisywał wszystkie manewry ćwiczebne.

Konkretnie dzisiaj ćwiczenia robił 6. Artillerieregiment.

Godzina 6:00-Pobudka
Godzina 6:30-Wybiegnięcie na plac treningowy
Godzina 7:00-Rozpoczęcie pierw przygotowania do biegów(rozciąganie itp.)
Godzina 7:30-Zaczyna się bieg wokół placu treningowego
Godzina 8:30-Zakończenie bieganie wokół placu treningowego
Godzina 9:00-Śniadanie
Godzina 10:00-Ćwiczenie z trajektorii(teoria)
Godzina 12:00-Ćwiczenia podczas deszczu strzelania w wyznaczony punkt pociskami dymnymi(Trajektoria w praktyce)
Godzina 14:00-Ćwiczenia podczas deszczu strzelania w wyznaczony punkt pociskami ćwiczebnymi
Godzina 16:00-Obiad
Godzina 17:00-Rozpoczęcie planowania taktycznego z zakresu ruchów wrogich jednostek
Godzina 19:00-Kolacja
Godzina 20:00-Oczyszczanie Działa 105 mm Haubicy HZK-7
Godzina 21:00-Późno-wieczorny obronny trening strzelecki
Godzina 22:00- Pójście spać

Obrazek
(-) Leszek Ebe-Grüner
Syn Heinza-Werner Grünera
DZIEDZIC EDELWEISS
Wyznawca Drzewa Życia

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Dziedzic

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Manewry ćwiczebne 2. Division der Landstreitkräfte

Czas na ćwiczenia kolejnej jednostki, tym razem 2. Gebirgsinfanterieregiment.

Jednak dzisiaj coś niecodziennego. Dziś miał być rozstrzygający awans z Soldata na Gefreitera żołnierza o imieniu Marcus Skoke. Jest to radiotelegrafista, który miał wyjątkowo ciężkie ćwiczenia. Pierw musiał się udać przez pół lasy, by dojść do jaskinii, w której jest zepsuta radiostacja. Jego zadaniem było ją naprawić, udać się do punktu zwany Holszen-Szpent, tam ją uruchomić i powiadomić dowództwo o nadchodzących wrogich jednostkach pancernych w ramach ćwiczeń. Czas na wykonanie tego wszystkiego to 12 godzin i ani minuty dłużej.

Na początek czołgach się przez błoto cały czas, by nie dać się wykryć. Ani razu nie wychylił głowy wyżej niż potrzeba było.

Obrazek

W końcu doczołgał się do jaskinii. Szybko wszedł i mając narzędzia naprawcze, podszedł do radiostacji by jak najszybciej ją naprawić.

Obrazek

To była walka z czasem. On całkowicie skoncentrowany, naprawiał radiostację i testował czy działa. Następnie szybko założył ją na plecy... Zostało 3 godziny... I szybko wyszedł z jaskinii... Każda sekunda się liczyła. Biegł tróchtem, rozglądając się czy żaden wróg go nie śledzi. Czas leciał i coraz mniej go było.... W końcu dotarł, zostało mu tylko 12 minut i szybko powiadomił przez radiostację.

Obrazek

Mej dej Mej dej! Tu Soldat Marcus Skoke! 2 Gigantyczne Czołgi Austro-Węgierskie ruszają na wasze pozycje, powtarzam 2 gigantyczne czołgi Austro-Węgierskie ruszają na wasze pozycje! Uciekajcie z stamtąd i powiadomcie jednostki przeciwpancerne!

I...

Udało mu się!

Zostało mu rezerwa 6 minut i tym samym ludzie się ewakuowali, a on zdał egzamin! W nagrodę dzisiaj dostał awans na Gefreitera Marcus Skoke, i tak sam Leszek Ebe-Grüner podszedł do niego i powiedział.

Gratulacje żołnierzu Marcus Skoke. Od teraz awansuje ciebie na Gefreita! Witamy wśród podoficerów Gefreiter Marcus Skoke.

Tak też Dowódca 2.Division Leszek dał mu naszywkę na jego ramię Gefreita...

Obrazek
(-) Leszek Ebe-Grüner
DZIEDZIC EDELWEISS
Wyznawca Drzewa Życia

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Dziedzic

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Tak też witam wszystkich moich żołnierzy! Dzisiaj wiedzcie że przybędzie weteran misji Tauzing I i misji Tauzing II, czyli pana Zugsführer Jürgena Vollera.

W tym czasie oczywiście żołnierze się skupiali i przygotowywali na wizytę tego weterana. Ja z kolei poszedłem napisać do niego list i następnie go wysłałem do niego

Obrazek
(-) Leszek Ebe-Grüner
DZIEDZIC EDELWEISS
Wyznawca Drzewa Życia

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Jürgen Voller Stempel
Prinz von Persien

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Jürgen Voller »

Czołem żołnierze!

Zugsführer popatrzył z ojcowską surowością na zebranych.

-Czołem, herr Zugsführer! - ryknęli chórem zgromadzeni.

Przyjdzie wam się zmierzyć z wrogiem podstępnym, doskonale znającym teren oraz świetnie przygotowanym do walki.
Potrafią stawiać opór, to trzeba im przyznać, ale wy jesteście twardzi i ich pokonacie oraz cele wojskowe dowództwa wykonacie! Nie radzę wroga lekceważyć, bo choć wydają się być dzicy na pierwszy rzut oka, ale mamy coraz więcej dowodów, zebranych podczas poprzednich misji, że niektórzy z nich dysponują naszą technologią. Musimy ich powstrzymać, jak Herr Oberhaupta i Edelweiss kocham! Stoją na drodze postępu i rozwoju naszej kochanej Kotliny, więc albo ich przeciągniemy na naszą stronę (tych inteligentniejszych!) a resztę zlikwidujemy, albo nigdy nie zajmiemy ich terenów i nie będzie żadnej wielkiej edelwajskiej marynarki wojennej!
W najbliższych dniach będziemy ćwiczyć, ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć, żeby poprawić waszą kondycję fizyczną, zapoznać was ze sposobem działania wroga! Spodziewajcie się niespodziewanego!
Możliwe, że wpadłem na pewien pomysł, jak rozwiązać sprawę Wilden, ale może to się nie za bardzo spodobać naszym przełożonym, jeśli spodziewają się szybkich efektów.
To taka moja Hokushin-ron (doktryna walki na północy).
Powinniśmy stworzyć
Załączniki
Michitarō_Komatsubara.jpg
Michitarō_Komatsubara.jpg (174.61 KiB) Przejrzano 149 razy
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

[to lubimy - współpraca]
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Dziedzic

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Tak też pierw podszedłem do Zugsführer Jürgen Voller, uścisnąłem mu dłoń.

Witam weteranie Zugsführer Jürgen Voller, cieszę się że do nas przybyłeś. Jak widzisz moi żołnierze potrzebują dodatkowej motywacji i opisania właśnie im sytuacji, która może ich spotkać.

Następnie odwracam na chwilę głowę do swoich żołnierzy.

Żeby była jasność tu dla wszystkich! Zugsführer Jürgen Voller wam pokażę jakie taktyki są istotne, a jakie nie! Słyszeliście?! Będziecie ćwiczyć, ćwiczyć i ćwiczyć! A jak ktoś podpadnie Zugsführer Jürgen Voller, to podpadnie mnie i będzie dyscyplinarka! Także macie działać już!

Żołnierze wręcz w podskokach nam zasalutowali, a potem szybko zaczęli biegać i ćwiczyć. Ja z kolei znowu odwróciłem głowę do Zugsführer Jürgen Voller.

Jak chodzi o ostatnie wcześniejsze ćwiczenia, to najbardziej wykazywał się radiooperator Gefreiter Marcus Skoke i niedawno właśnie na te stanowisko awansował. Także z młodych żołnierzy, to on najbardziej się wybił swoim sprytem, odwagą i posłusznością.

Następnie gdy słyszę o sprawie Wilden, to zacząłem się zastanawiać. Dwóch żołnierzy przyniosło wszelakie mapy taktyczne i pokazywałem palcem.

To faktycznie nie będzie takie proste. Ja oczywiście również jestem za tym, że jeżeli marynarka Edelweiss ma mieć rację bytu, to trzeba coś w tym kierunku robić. Sam mam pewnie plany, ale o ile ja mogę zaakceptować propozycję, pod warunkiem że jest dopracowana taktycznie, tak ze względu na moją zwiększoną odpowiedzialność, to będę musiał przedstawić to samemu Generalstabschefowi Albertowi Fryderykowi de Espadzie. Także jak będziesz miał plan i mi go pokażesz, to ja potem dalej przekażę to właśnie Sztabowi Dowódczemu Sił Zbrojnych Edelweiss.

Obrazek

@Jürgen Voller i @Albert Fryderyk de Espada
(-) Leszek Ebe-Grüner
DZIEDZIC EDELWEISS
Wyznawca Drzewa Życia

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Jürgen Voller Stempel
Prinz von Persien

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Jürgen Voller »

Leszek Ebe-Grüner pisze: 10 kwietnia 2026, 13:15 Tak też pierw podszedłem do Zugsführer Jürgen Voller, uścisnąłem mu dłoń.

Witam weteranie Zugsführer Jürgen Voller, cieszę się że do nas przybyłeś. Jak widzisz moi żołnierze potrzebują dodatkowej motywacji i opisania właśnie im sytuacji, która może ich spotkać.

Następnie odwracam na chwilę głowę do swoich żołnierzy.

Żeby była jasność tu dla wszystkich! Zugsführer Jürgen Voller wam pokażę jakie taktyki są istotne, a jakie nie! Słyszeliście?! Będziecie ćwiczyć, ćwiczyć i ćwiczyć! A jak ktoś podpadnie Zugsführer Jürgen Voller, to podpadnie mnie i będzie dyscyplinarka! Także macie działać już!

Żołnierze wręcz w podskokach nam zasalutowali, a potem szybko zaczęli biegać i ćwiczyć. Ja z kolei znowu odwróciłem głowę do Zugsführer Jürgen Voller.

Jak chodzi o ostatnie wcześniejsze ćwiczenia, to najbardziej wykazywał się radiooperator Gefreiter Marcus Skoke i niedawno właśnie na te stanowisko awansował. Także z młodych żołnierzy, to on najbardziej się wybił swoim sprytem, odwagą i posłusznością.

Następnie gdy słyszę o sprawie Wilden, to zacząłem się zastanawiać. Dwóch żołnierzy przyniosło wszelakie mapy taktyczne i pokazywałem palcem.

To faktycznie nie będzie takie proste. Ja oczywiście również jestem za tym, że jeżeli marynarka Edelweiss ma mieć rację bytu, to trzeba coś w tym kierunku robić. Sam mam pewnie plany, ale o ile ja mogę zaakceptować propozycję, pod warunkiem że jest dopracowana taktycznie, tak ze względu na moją zwiększoną odpowiedzialność, to będę musiał przedstawić to samemu Generalstabschefowi Albertowi Fryderykowi de Espadzie. Także jak będziesz miał plan i mi go pokażesz, to ja potem dalej przekażę to właśnie Sztabowi Dowódczemu Sił Zbrojnych Edelweiss.

Obrazek

Osobiście, uważam, że musimy działać nieszablonowo i takie powinno być szkolenie @Leszek Ebe-Grüner

Moje doświadczenia bojowe mówią mi, że mały, ale wyszkolony oddział szturmowy może więcej zdziałać w takich warunkach niż duże siły lądowe, ale działające schematycznie, więc przewidywalnie.

Będą najprawdopodobniej penetrować podziemne kryjówki, możliwe, że wysadzając je z użyciem materiałów wybuchowych, więc w tym kierunku również poprowadzimy szkolenia. Powinniśmy również pomyśleć o bezzałogowych pojazdach mogących podjeżdżać do stanowisk przeciwnika w górach i detonować z bezpiecznej odległości ładunki wybuchowe. Potrzebne będzie również bezzałogowe wsparcie z powietrza, mogące w razie czego zapewnić możliwość spopielenia danego obszaru, gdy uda się wpaść na trop podziemnych bunkrów dowódców Wilden. Swoją drogą, ten Skoke może się dosłużyć wysokiego stopnia w armii i zyskać doświadczenie. Możliwe, że będziemy musieli przeszkolić tak jego, jak i innych żołnierzy w skokach spadochronowych, ewentualnie, możemy użyć specjalnych zasobników zrzutowych dla spadochroniarzy, na przykład podwieszanych pod skrzydłem samolotu. To ostatnie rozwiązanie, zaoszczędzi nam czasu, jeśli zajdzie potrzeba nagłego użycia jednostki, a szkolenie nie zostanie zakończone.
Awatar użytkownika
Albert Fryderyk de Espada Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Albert Fryderyk de Espada »

Obrazek

Generalstabschef von Edelweiss Streitkräfte
Admiral Albert Fryderyk de Espada

Depesza odnośnie analizy manewrów i rozwoju doktryny,

Po wstępnym zapoznaniu się przebiegiem prowadzonych manewrów Szefa Sztabu Edelweiss Streitkräfte, Admirała AF de Espady, oznajmia co następuje:
  1. Sztab Generalny z satysfakcją odnotowuje postępy szkoleniowe oraz wzorową postawę Gefreitera Marcusa Skoke, zatwierdzając tym samym jego awans i wykazaną inicjatywę jego postępowania.
  2. Poleca się niezwłoczne opracowanie i przedłożenie Sztabowi Generalnemu szczegółowego raportu dotyczącego nowej doktryny operacyjnej "Hokushin-ron". Raport musi zawierać analizę wartości bojowej małych oddziałów szturmowych oraz techniczne zapotrzebowanie na wsparcie bezzałogowe i szkolenia desantowe.
  3. Sztab podda ocenie przedstawione wnioski w celu ustalenia ich przydatności dla przyszłych operacji w regionie oraz ich wpływu na strategiczny rozwój potencjału morskiego Kotliny.
Podpisano A.F de Espada:

DW: @Jürgen Voller @Leszek Ebe-Grüner
/-/ AF de Espada
Lewy Faktotum

ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

[ dodajcie tego Gef.Skoke do Racjinalizatorów - przyda się, a jak nie będzie w widoczynm miejscu to zapomnę ]
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Dziedzic

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Tak uważnie słuchałem słów od Zugsführer Jürgen Voller. Następnie rozmyślałem nad planem i podjąłem decyzję.

Masz rację Zugsführer Jürgen Voller. Mniejsze siły są mniej widocznie, od większych sił. Zależy nam na efektach, a nie ilości. Dlatego zrobię Pluton Spadochroniarsko-Szturmowy 50 Żołnierzy, który dam bezpośrednio pod twoje dowództwo. Wyszkolisz ich pod przyszłe działania operacyjne związane z Wilden. Gefreiter Marcus Skoke dostanię własną drużynę specjalną złożoną z 5 radiooperatorów, włącznie z nim. Konkretnie dostaniesz:
-2 Strzelców Wyborowych z 2.Kompanii Rozpoznawczej
-2 Sanitariuszy z 2.Kompanii Rozpoznawczej
-11 Żołnierzy z sekcji miotacza ognia i sekcji karabinu maszynowego z drużyny miotacza ognia z 2.Kompanii Saperów.
-1 kucharza z drużyny żywnościowej z 2.Kompanii Medycznej
viewtopic.php?f=212&t=1292
-20 żołnierzy z dwóch drużyn strzelców z 2. Gebirgsinfanterieregiment
-13 żołnierzy z drużyny moździerzy 60 mm z 2. Gebirgsinfanterieregiment
viewtopic.php?f=212&t=1280
-Gefreiter Marcus Skoke, któremu dasz własną drużynę strzelecką z dostępnych żołnierzy powyżej.

Także tak to wygląda Zugsführer Jürgen Voller. Wyszkol ich dokładnie, a gdy ich wyszkolisz, pokaże mi na mapie Wilden, jaki masz konkretny plan ich rozmieszczenia i działania. Ja oczywiście go rozpatrzę i jak dam mu pozytywną opinie, wtedy wyślę te plany do Generalstabschef von Edelweiss Streitkräfte Alberta Fryderyka de Espady.

No i będzie trzeba jeszcze ogarnąć dwa samoloty do przygotowań przyszłych operacji spadochroniarskich, ale tym już ja się zajmę. Ty skup się na szkoleniu żołnierzy i dowodzeniu nowym plutonem zwanym 1.Plutonem Spadochroniarsko-Szturmowym.

(-) Leszek Ebe-Grüner
DZIEDZIC EDELWEISS
Wyznawca Drzewa Życia

Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „2. Division der Landstreitkräfte”