Edelweisski Wątek Kosmiczny
- Heinz-Werner Grüner • Stempel
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Re: Edelweisski Wątek Kosmiczny
A teraz już tak w pełni edelweissko poważnie, były plany "podbijania" nazwijmy to przestrzeni nad nami, ale Damiano nie pociągnął tematu. Nie za bardzo chyba mu się widziała wizja zaczynania od lotów balonowych w pierwsze sfery "nieba". Nie ukrywam, że faktycznie może to nie byłoby tak ciekawe i zjawiskowe jak ostatnie zdjęcia, ale no niestety, albo stety, w Kranie Szarotek mamy niszę w postaci lat 20-30stych zeszłego wieku. Ma to swoje plusy i minusy. W tym wypadku pewnych rzeczy nie przeskoczymy. Od razu piszę, że nie, nie będziemy nagle w latach 1950-1960. 
- Targersdorf Borisz • Stempel
-
ODZNACZENIA
Szanowny Prezesie, ja to lubię eksplorować kosmos z pozycji mojego fotela, który stoi przy kominku, z dobra książka w ręku i przede wszystkim czuć grawitację.Damiano Robingren pisze: ↑09 kwietnia 2026, 20:06a tak z ciekawości: dlaczego?Targersdorf Borisz pisze: ↑08 kwietnia 2026, 18:05 Ja w kosmosie? Dla mnie sama wizja jest przeznaczająca!![]()
Czuć grawitację to ja rozumiem w ten sposób, że wstając z fotela, po kilku głębszych muszę czuć presję wywrotki, że o zachwianiu się nie wspomnę.
Brak grawitacji jest przerażające.
sekretarz ESB d/s piłki nożnej
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Tutaj chyba bez zawahania dołaczę do zespołu. Nie umiałbym tak "lewitować". Błędnik już całkiem by mi zwariował.Targersdorf Borisz pisze: ↑10 kwietnia 2026, 09:05Szanowny Prezesie, ja to lubię eksplorować kosmos z pozycji mojego fotela, który stoi przy kominku, z dobra książka w ręku i przede wszystkim czuć grawitację.Damiano Robingren pisze: ↑09 kwietnia 2026, 20:06a tak z ciekawości: dlaczego?Targersdorf Borisz pisze: ↑08 kwietnia 2026, 18:05 Ja w kosmosie? Dla mnie sama wizja jest przeznaczająca!![]()
Czuć grawitację to ja rozumiem w ten sposób, że wstając z fotela, po kilku głębszych muszę czuć presję wywrotki, że o zachwianiu się nie wspomnę.
Brak grawitacji jest przerażające.
- Femme Mystere • Stempel
- Faktotum
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Odsuwając żarty na bok, moim zdaniem możemy fabularyzować próby konstruowania i wystrzeliwania różnych rakiet, ale z uwagi na rok akcji nie powinny to być w pełni udane akcje. Temat jest bardzo interesujący i chętnie coś bym w tym temacie podziałała. Może moglibyśmy zacząć od konstuowania jakiegoś teleskopu?
(-) Lieselotte Augentrost
Prawa Faktotum

Prawa Faktotum

- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Ja nie widzę przeciwskazań. Nawet te wysyłanie, konstruowanie i cała otoczka zaczynająca się od balonów. I nie chodzi o takie zwyczajne, ale te, które mogą lecieć wysoko, wysoko, tam gdzie nie oberhaupt nawet nie widzi.Femme Mystere pisze: ↑10 kwietnia 2026, 09:54 Odsuwając żarty na bok, moim zdaniem możemy fabularyzować próby konstruowania i wystrzeliwania różnych rakiet, ale z uwagi na rok akcji nie powinny to być w pełni udane akcje. Temat jest bardzo interesujący i chętnie coś bym w tym temacie podziałała. Może moglibyśmy zacząć od konstuowania jakiegoś teleskopu?
Jeśli masz ochotę, to pogadaj z Damiano, on Cię na pewno naprowadzi. I być może to jednak kobieta pierwsza wzniesie się ponad wszystkie nasze górki edelweisskie.
- Femme Mystere • Stempel
- Faktotum
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Podpowiedz mi tylko, czy mamy w Kotlinie jakąś firmę, która mogłaby zajmować się tą tematyką? Czy należałoby zbudować coś nowego? Według mnie powinna to być organizacja państwowa.
(-) Lieselotte Augentrost
Prawa Faktotum

Prawa Faktotum

- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
W sensie coś a'la NASA? No to na pewno nie mamy.Femme Mystere pisze: ↑10 kwietnia 2026, 10:31 Podpowiedz mi tylko, cyz mamy w Kotlinie jakąś firmę, która mogłaby zajmować się tą tematyką? Czy należałoby zbudować coś nowego? Według mnie powinna to być organizacja państwowa.
- Damiano Robingren • Stempel
- Chef-Raketenwerfer
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
wina reliozy, w tym miesiącu powinienem wrócić do mikronacyjnej astronautyki a ostatnio znalazłem nawet pewien sposób na to Edelweiss, więc może coś, nie wykluczam w każdym razieHeinz-Werner Grüner pisze: ↑10 kwietnia 2026, 08:23 [...] ale Damiano nie pociągnął tematu. Nie za bardzo chyba mu się widziała wizja zaczynania od lotów balonowych w pierwsze sfery "nieba".
- Damiano Robingren • Stempel
- Chef-Raketenwerfer
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Być może ale gwarantuję że po około czterech godzinach i braku choroby kosmicznej brak grawitacji stanie się tak samo naturalny jak posiadanie grawitacji tutaj na Ziemi
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Jasna sprawa. Real pożarł nie jeden pomysł w mikro. Mamy czas.Damiano Robingren pisze: ↑10 kwietnia 2026, 17:23wina reliozy, w tym miesiącu powinienem wrócić do mikronacyjnej astronautyki a ostatnio znalazłem nawet pewien sposób na to Edelweiss, więc może coś, nie wykluczam w każdym razieHeinz-Werner Grüner pisze: ↑10 kwietnia 2026, 08:23 [...] ale Damiano nie pociągnął tematu. Nie za bardzo chyba mu się widziała wizja zaczynania od lotów balonowych w pierwsze sfery "nieba".