Alternatywna Przyszłość Nordaty (projekt)

Edelweissische Nationale Stiftung to edelweisska fundacja na rzecz nauki, kultury, sztuki i historii... Już sama nazwa brzmi na tyle poważnie, że każdy kto przekroczy jej progi powinien sobie zdawać sprawę, że o błahych sprawach tutaj się nie rozmawia. Nie bądź jednak sceptycznie nastawiony, naukowcy, artyści i inne osoby pracujące w fundacji to bardzo sympatyczni ludzie i skorzy do pomocy.

Wcześniej fundacja znana pod nazwą Edelweissische Wissenschaftsstiftung (do 14 czerwca'22)
Awatar użytkownika
Damiano Robingren Stempel
Chef-Raketenwerfer

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Alternatywna Przyszłość Nordaty (projekt)

Post autor: Damiano Robingren »

Generalnie miałem to pisać i w ogóle rozpoczynać w Bialenii by zacząć tam swoje pierwsze działania ale że od dzisiaj jestem tam osobą niechcianą i de facto zbanowaną przez żart Waksmana nad którym nawet nie miałem kontroli i o którym szczerze mówiąc nawet nie wiedziałem (XDDD) no to rozpocznę sobie ten wątek i chyba całe swoje przyszłe mikroancyjne działania w Edelweiss.

No w każdym razie no przechodząc już tak serio do rzeczy to od grudnia współpracuję ze środowiskiem polskich mapperów. Znaczy może współpracuję to jest obecnie zbyt duże słowo, ale zdecydowanie mogę powiedzieć że jestem dosyć aktywnym obserwatorem tego community, a sam z resztą przeprowadziłem wywiad z jednym z mapperów i chyba nie był on zbyt popularny i guess...

Ta współpraca pozwoliła mi ogarnąć niezbędne podstawy do realizacji materiałów stricte mapperskich i być może rzeczywiście obecnie nie da się obecnie tym zbytnio wybić w internecie tak jak kiedyś jednak no jeśli wszystko pójdzie tak jak pójść powinno to powinniśmy jakoś do wakacji być świadkami całkiem aktywnej i chyba nawet pierwszej realnej promocji polskich mikronacji na youtube. I szczerze nie wiem jak to napisać lepiej, chcę po prostu żeby ludzie wiedzieli o tym wątku i żeby mogli zobaczyć to co przygotowywałem przez ostatnie miesiące, może nie jest idealnie ale jest!!

Obrazek

Wszystkie pytania piszcie w tym wątku, aha i przepraszam Bialenię, że nie ma Was na mapie ale w momencie kiedy tworzyłem całą tą mapę to Was jeszcze nie było, więc no ogólnie nie mogłem przewidzieć przyszłości, ale gwarantuję, że na mapie pojawicie się! Tak samo zamierzam dodać na mapę BRD w bardzo ciekawe miejsce. Umówmy się też tak, żeby cały projekt mógł motywować wszystkich mikronautów i powiedzmy że możecie już teraz przesyłać sugestie na kolejne odcinki!! Kto wie, może w przyszłości zobaczymy inne kontynenty mikroświata? :D

PS: Mapa i w ogóle cały projekt jest jeszcze bardzo prototypowy, i dużo będzie zmieniane także proszę się nie przerażać, bo tutaj każdy głos się serio liczy!
Damiano Robingren
Prezes firmy BAZTEK, Esperantysta
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Chef-Raketenwerfer

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Alternatywna Przyszłość Nordaty (projekt)

aha, aha i polecam oczywiście pracę @Piotr Jankowski
Damiano Robingren
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Femme Mystere »

Jest to niezmiernie ciekawe i dla mnie do tej pory nieznane. Mógłbyś przybliżyć coś więcej na temat mappingu?

A jeśli chodzi o Bialenię... nie przejmuj się nimi, możesz być pewny, że póki ja tu w Edelweiss jestem, to przynajmniej tu będziesz grata. ;)
(-) Lieselotte Augentrost
Prawa Faktotum
Awatar użytkownika
Chef-Raketenwerfer

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Femme Mystere pisze: 11 kwietnia 2026, 00:15 Jest to niezmiernie ciekawe i dla mnie do tej pory nieznane. Mógłbyś przybliżyć coś więcej na temat mappingu?

A jeśli chodzi o Bialenię... nie przejmuj się nimi, możesz być pewny, że póki ja tu w Edelweiss jestem, to przynajmniej tu będziesz grata. ;)
Mapping to taki gatunek filmów na YouTube, w którym robi się serię map i na ich podstawie opowiada alternatywną historię lub przyszłość danych krajów

wygląda to mniej więcej tak:

Nie wiem jak Ty, ale ja tu widzę olbrzymią szansę dla polskiego mikroświata :D
Damiano Robingren
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Targersdorf Borisz Stempel

ODZNACZENIA

Post autor: Targersdorf Borisz »

Mapping to taki gatunek filmów na YouTube, w którym robi się serię map i na ich podstawie opowiada alternatywną historię lub przyszłość danych krajów
No, to już nie muszę wstydzić się swoją ignorancją.
sekretarz ESB d/s piłki nożnej
Awatar użytkownika
Chef-Raketenwerfer

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Targersdorf Borisz pisze: 11 kwietnia 2026, 00:38
No, to już nie muszę wstydzić się swoją ignorancją.
proszę się w ogóle nie wstydzić! Na wszystkie pytania odpowiem i służę wszelką pomocą :D
Damiano Robingren
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Albert Fryderyk de Espada Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Albert Fryderyk de Espada »

To chyba nowy rekord od pochlania się Bialenii z Muratyką, a było ich wiele i zapewne będzie więcej aczkolwiek widzę że stare animozje żyją i mają się dobrze. Chociaż nie powiem że spoglądam na to z lekkim politowaniem i nie wiem kto odwalił większą manniane, Herr Prezydent Waksman że nie powstrzymał się od docinania Bialenii (tak dla zasady im docinania) czy Bialenii że aż zagotowała się o taką pierdołę. Jakby z mojej skromnej perspektywy naprawdę nie warto. Zwłaszcza że od ostatniej reanimacji i wskrzeszenia Bialenii był taki piękny błogi spokój.

Boże, temat dotyczący Nordaty i od razu zacząłem się wypowiadać jakbym dalej tam działał. Widać człowiek wyjedzie z Nordaty ale Nordata z człowieka już nigdy.
/-/ AF de Espada
Lewy Faktotum

ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Chef-Raketenwerfer

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Albert Fryderyk de Espada pisze: 11 kwietnia 2026, 00:51 To chyba nowy rekord od pochlania się Bialenii z Muratyką, a było ich wiele i zapewne będzie więcej aczkolwiek widzę że stare animozje żyją i mają się dobrze. Chociaż nie powiem że spoglądam na to z lekkim politowaniem i nie wiem kto odwalił większą manniane, Herr Prezydent Waksman że nie powstrzymał się od docinania Bialenii (tak dla zasady im docinania) czy Bialenii że aż zagotowała się o taką pierdołę. Jakby z mojej skromnej perspektywy naprawdę nie warto. Zwłaszcza że od ostatniej reanimacji i wskrzeszenia Bialenii był taki piękny błogi spokój.

Boże, temat dotyczący Nordaty i od razu zacząłem się wypowiadać jakbym dalej tam działał. Widać człowiek wyjedzie z Nordaty ale Nordata z człowieka już nigdy.
ale to wątek mappingowy :roll:

codzienną politykę zostawmy na potem i razem zajmijmy się próbą odbudowy promocji mikroświata
Damiano Robingren
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Albert Fryderyk de Espada Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Albert Fryderyk de Espada »

Damiano Robingren pisze: 11 kwietnia 2026, 00:57
Albert Fryderyk de Espada pisze: 11 kwietnia 2026, 00:51 To chyba nowy rekord od pochlania się Bialenii z Muratyką, a było ich wiele i zapewne będzie więcej aczkolwiek widzę że stare animozje żyją i mają się dobrze. Chociaż nie powiem że spoglądam na to z lekkim politowaniem i nie wiem kto odwalił większą manniane, Herr Prezydent Waksman że nie powstrzymał się od docinania Bialenii (tak dla zasady im docinania) czy Bialenii że aż zagotowała się o taką pierdołę. Jakby z mojej skromnej perspektywy naprawdę nie warto. Zwłaszcza że od ostatniej reanimacji i wskrzeszenia Bialenii był taki piękny błogi spokój.

ale to wątek mappingowy :roll:

codzienną politykę zostawmy na potem i razem zajmijmy się próbą odbudowy promocji mikroświata
No tak przyzwyczajenie z Nordaty w skupianiu się na dramach... sory.

Ale w sumie tak się zastanawiając stworzenie takiego filmiku czy to mapipngowego czy po prostu polandballi mogłoby być niezłą formą promocji. Pamiętam że Waksman stworzył kiedyś animowaną historię Muratyki właśnie w formie polandballi. Trzeba by tylko albo znaleźć kogoś kompetentnego do realizacji takiego pomysłu albo samemu się tego nauczyć.
/-/ AF de Espada
Lewy Faktotum

ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Chef-Raketenwerfer

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Albert Fryderyk de Espada pisze: 11 kwietnia 2026, 01:03 [...] Trzeba by tylko albo znaleźć kogoś kompetentnego do realizacji takiego pomysłu albo samemu się tego nauczyć.
Zajmuję się tym samodzielnie od kilku miesięcy :lol:
Damiano Robingren
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Fundacja Narodowa”