Herb i flaga miasta Prahburga

Prahburg nie narodził się z planu, ani rozkazu. Jego początek był konsekwencją zmęczenia, tęsknoty i wyboru. W 1921 roku, gdy część żołnierzy czeskich i słowackich powracających z długiej, wyczerpującej kampanii „Langskip” wędrowała po Kotlinie Edelweiss, wielu z nich nie chciało już iść dalej. Za sobą mieli miesiące marszu przez pustkowia i niepewność, przed sobą powrót do świata, który dla niektórych przestał być domem. To właśnie oni jako pierwsi zdecydowali się zostać.
Mimo wszystko dopiero w marcu 1926 roku zdecydowali się zdubować miasteczko.
Regulamin forum
Obrazek

- PRAHBURG - LICZBA MIESZKAŃCÓW: 14 300
Awatar użytkownika
Mandaryna Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Herb i flaga miasta Prahburga

Post autor: Mandaryna »

Nowo powstały Prahburg też jako jedno z miast Edelwiess będzie także swój herb i flagę. Symbole miasta wyglądające w następujący sposób:

Herb

Obrazek

Flaga

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Herb i flaga miasta Prahburga

Post autor: Femme Mystere »

Piękne symbole, brawo!
(-) Lieselotte Augentrost
Prawa Faktotum
Awatar użytkownika
Mandaryna Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Femme Mystere pisze: 12 kwietnia 2026, 10:06 Piękne symbole, brawo!
Nie mi dziękować tylko @Heinz-Werner Grüner to zasługa naszego kochanego Oberhaupta! :)
Obrazek
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Jaka w tym moja zasługa? Herr @Vratislav wszystko skrupulatnie przemyślał. Ja tylko przeniosłem jego wizję na "papier". Nie da się ukryć, że coraz bardziej podoba mi się pomysł "czeskiego" miasteczka w Edelweiss. Trzymam kciuki za systematyczny rozwój. Wiem, że plany są iście ciekawe, więc tym bardziej będę śledzić z uwagą. :E
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Mandaryna Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Heinz-Werner Grüner pisze: 12 kwietnia 2026, 12:13 Jaka w tym moja zasługa? Herr @Vratislav wszystko skrupulatnie przemyślał. Ja tylko przeniosłem jego wizję na "papier". Nie da się ukryć, że coraz bardziej podoba mi się pomysł "czeskiego" miasteczka w Edelweiss. Trzymam kciuki za systematyczny rozwój. Wiem, że plany są iście ciekawe, więc tym bardziej będę śledzić z uwagą. :E
Ale naprawdę bardzo dziękuję za wielką pomoc! Oczywiście mam nadzieję że z tego miasta wyjdzie sukces!
Obrazek
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Tylko kolorystyka żywcem wzięta z Sarmacji :D Teraz rzuciło mi się w oczy. A lew z Teutonii. Humm.
Prawa Faktotum
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Mandaryna pisze: 12 kwietnia 2026, 13:06
Heinz-Werner Grüner pisze: 12 kwietnia 2026, 12:13 Jaka w tym moja zasługa? Herr @Vratislav wszystko skrupulatnie przemyślał. Ja tylko przeniosłem jego wizję na "papier". Nie da się ukryć, że coraz bardziej podoba mi się pomysł "czeskiego" miasteczka w Edelweiss. Trzymam kciuki za systematyczny rozwój. Wiem, że plany są iście ciekawe, więc tym bardziej będę śledzić z uwagą. :E
Ale naprawdę bardzo dziękuję za wielką pomoc! Oczywiście mam nadzieję że z tego miasta wyjdzie sukces!
Nie ma za co. Edlom zawsze służę pomocą z wielką chęcią.
Femme Mystere pisze: 12 kwietnia 2026, 14:17 Tylko kolorystyka żywcem wzięta z Sarmacji :D Teraz rzuciło mi się w oczy. A lew z Teutonii. Humm.
Zdecydowanie nie ten trop, ale być może nawiazania mikronacyjne są własnie takie. Kolory z flagu czeskiej, lew z herbu Czech. Tutaj zdecydowanie "trop" realny. Nawet dokłądny odcień każdego z kolorów bazuje na realu.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Mandaryna Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Heinz-Werner Grüner pisze: 12 kwietnia 2026, 19:46
Mandaryna pisze: 12 kwietnia 2026, 13:06
Nie ma za co. Edlom zawsze służę pomocą z wielką chęcią.
Femme Mystere pisze: 12 kwietnia 2026, 14:17 Tylko kolorystyka żywcem wzięta z Sarmacji :D Teraz rzuciło mi się w oczy. A lew z Teutonii. Humm.
Zdecydowanie nie ten trop, ale być może nawiazania mikronacyjne są własnie takie. Kolory z flagu czeskiej, lew z herbu Czech. Tutaj zdecydowanie "trop" realny. Nawet dokłądny odcień każdego z kolorów bazuje na realu.
Zgadza się vše, co je české, je to nejlepší!
Obrazek
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Zatem jest to tylko niefortunny zbieg okoliczności!
Prawa Faktotum
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Femme Mystere pisze: 13 kwietnia 2026, 07:21 Zatem jest to tylko niefortunny zbieg okoliczności!
Zdecydowanie. Osobiście jestem przeciwny "kalkowania" z reala, ale w tym wypadku, skoro mowa o odniesieniu do państwa realnego, trudno zmienić wizję kolorystyczną i symbolikę, prawda?
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
ODPOWIEDZ

Wróć do „Prahburg”