Mapa Polityczna Mikroświata

Akademia Narodowa - edelweisskie źródło wiedzy, ujście nauki, morze wymiany doświadczeń...
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Mapa Polityczna Mikroświata

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Ronon Dex pisze: 12 kwietnia 2026, 21:37
Heinz-Werner Grüner pisze: 12 kwietnia 2026, 21:06 Na Nordacie to rzuć kością, a za miesiąc nie ma wylosowanego państwa, za to powstają dwa nowe. W kolejnym rozdaniu za to połączy się 5 innych, a 3 regiony wystąpią z połączonego już na drugi dzień. Jak oni się tam uwielbiają pojedynkować. Szable im!
Zawsze można się zastanawiać czy lepsze takie ciągłe zmiany czy może stagnacja? Zdania na pewno będą podzielone... z tego co zauważyłem, to Nordata skupia w dużej części ludzi lubujących się w tzw. mikronacyjnej polityce.

A gdzie polityka - tam polityczne spory i różniste zmiany, w tym przynależności terytoriów.
Oczywiście, wszystko w tym wypadku ma swoje plusy i minusy. Czasem samemu by się chciało powalczyć, ale na to trzeba poświecać mnóstwo energii, a z tym różnie bywa. :)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
karol flibustier

ODZNACZENIA

Post autor: karol flibustier »

Nie rozumiem, dlaczego stałeś się stroną w nierozstrzygniętym wcale konflikcie nordackim Rononie. Zmiana na mapie nie ma mocy prawnej, zrozum jedno, Nordata nie przekazała niczego Muratyce, a Muratyka nie miała prawa zabrać ani pędzi ziemi nordackiej ze sobą po referendum. Mogli wyemigrować bez terytorium, a teraz wpisując im na mapie ziemie nordackie, stałeś się stroną konfliktu. Ja miałem identyczny przypadek w Nowalu wieki temu i ani centymetra uzurpatorzy nie otrzymali po mojej interwencji prawnej w temat. Tu jest kalka tamtych wydarzeń i Waksman jest panem bez ziemi, tylko uzurpuje do niej sobie prawa, których mu Nordata nie udzieliła. Nie zrozum mnie źle, ale oni w końcu opadną z emocji i to zauważą, wtedy tobie wpiszą poparcie roszczeń Waksmana, bo to tylko roszczenia. On może se wziąć obop jakiś, albo usypać nowe ziemie, fizyczna Muratyka z Nordaty nie wyszła, wyszedł on i garstka ludzi.
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Ronon Dex »

karol flibustier pisze: 12 kwietnia 2026, 21:51 Nie rozumiem, dlaczego stałeś się stroną w nierozstrzygniętym wcale konflikcie nordackim Rononie.
Jak chyba wiesz nie darzę i nigdy nie darzyłem sympatią, ani tej całej FN (z wzajemnością zresztą), a jeśli chodzi o Waksmana to chyba (prawie) wszyscy wiedzą, że jest to zdecydowana antypatia i to od lat. Podejrzewanie mnie nawet o cień sympatii dla Waksmana, jest śmieszne.

Nie stoję więc po żadnej ze stron... staram się to oceniać z boku - w przypadku tej całej FN i Waksmana (jedni warci drugich) to naprawdę "bardzo z boku", aby nie użyć wulgaryzmów.

Jednak patrząc na to z boku to swego czasu była sobie waksmanowa Muratyka (mam to jeszcze na mapie z lipca 2023, a w ogóle to mój konflikt z tym osobnikiem zaczął się gdy miał te swoją Muratykę, a FN nie istniała), która sobie przystąpiła do FN. A teraz rzeczona Muratyka ogłosiła niepodległość - co potwierdziło mi parę niezależnych źródeł (bo przecież z Waksmanem nie gadam).

Ale będę to obserwował... pewnie przez pośredników, bo wchodzić tam się raczej brzydzę (co jest chyba najlepszym dowodem, że mam ten konflikt w 4 literach...) - ale poczekam na wynik. Zobaczymy co wyniknie z tej wojenki... Wy się poobrzucajcie błotem, a ja sobie popatrzę.

Na razie dla mnie Muratyka ogłosiła niepodległość i tyle.

Czas pokaże co dalej... na szczęście mapa to tylko prosta grafika, a jak chyba zauważyłeś zmiany staram się nanosić na bieżąco. Coś się zmieni, coś wyjaśni - to się znowu aktualizację zrobi... W czym problem?
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
karol flibustier

ODZNACZENIA

Problemu nie ma, logika tylko tu zawodzi. Nie dopełniono właściwych zadań. Ale jak mówisz, to ich sprawa, my tylko patrzymy.
Awatar użytkownika
Rumburak Jokerman Stempel

ODZNACZENIA

Post autor: Rumburak Jokerman »

Ronon Dex pisze: 12 kwietnia 2026, 21:37 z tego co zauważyłem, to Nordata skupia w dużej części ludzi lubujących się w tzw. mikronacyjnej polityce.
Skupia ludzi mających "prącie na szkło". Każdy chce rządzić. Tylko robić nie ma komu
(-) Rumburak Jokerman

Kubański pisarz eseista, pan od brzydkich komiksów
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Rumburak Jokerman pisze: 12 kwietnia 2026, 22:30
Ronon Dex pisze: 12 kwietnia 2026, 21:37 z tego co zauważyłem, to Nordata skupia w dużej części ludzi lubujących się w tzw. mikronacyjnej polityce.
Skupia ludzi mających "prącie na szkło". Każdy chce rządzić. Tylko robić nie ma komu
Czyli dobrze napisałem... polityka.

Przecież na tym polega polityka - dorwać się władzy oraz koryta i nic nie robić... poza bezsensownym mieleniem ozorem. :lol:
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Leszek Ebe-Grüner Stempel
Dziedzic

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Leszek Ebe-Grüner »

karol flibustier pisze: 12 kwietnia 2026, 22:26 Problemu nie ma, logika tylko tu zawodzi. Nie dopełniono właściwych zadań. Ale jak mówisz, to ich sprawa, my tylko patrzymy.
Przestań pierdzielić głupoty. Ronon robi dobrą robotę. Jako jedyny obecnie aktualizuje mapy, bo nikt tego nie robi. Idź zakop się w tym Sokn i nie wychodź najlepiej. Tak dla dobra wszystkich oczywiście.
(-) Leszek Ebe-Grüner
Syn Heinza-Werner Grünera
DZIEDZIC EDELWEISS
Wyznawca Drzewa Życia

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Sprawa się chyba wyjaśniła, bo dostałem od zaprzyjaźnionych wiewiórek coś takiego:

W imieniu II Federacji Nordackiej przyjmuję niniejszą notę i zawiadamiam, iż nasze państwo uznaje i akceptuje wyniki referendum niepodległościowego w IV Republice Muratyki, tak samo, jak jej niepodległość i suwerenność.

/-/ August de la Sparasan
VIII Prezydent II Federacji Nordackiej
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Kto jak kto, ale akurat Ronon pisząc brzydko ma "wy...e." najbardziej z nas jak taki podział na mapie wygląda. On tylko rysuje odpowiednie kolorki. Ktoś nie wierzy, zapraszam do kontaktu bezpośredniego via realowy zjazd. Tam najlepiej się załatwia mapowe sprawy. ;)

Najwazniejsze, że pomimo "podziałów" na linii IIFN i Muratyka dogadali się (tak wnioskuje z wpisu powyżej) co do pikselków.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
karol flibustier

ODZNACZENIA

Leszek Ebe-Grüner pisze: 12 kwietnia 2026, 23:10
karol flibustier pisze: 12 kwietnia 2026, 22:26 Problemu nie ma, logika tylko tu zawodzi. Nie dopełniono właściwych zadań. Ale jak mówisz, to ich sprawa, my tylko patrzymy.
Przestań pierdzielić głupoty. Ronon robi dobrą robotę. Jako jedyny obecnie aktualizuje mapy, bo nikt tego nie robi. Idź zakop się w tym Sokn i nie wychodź najlepiej. Tak dla dobra wszystkich oczywiście.
O, miło ciebie widzieć.
Na wieść o zainteresowaniu Leszka dobrami wszystkich, wszyscy zaczęli je chować - to żart oczywiście, nie martw się, swojej opinii u mnie nie zmieniłeś, ale widzę, że blokady zdjąłeś, to już postęp. Baw się dobrze kowboju!
Ostatnio zmieniony 13 kwietnia 2026, 10:08 przez karol flibustier, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Akademia Narodowa”