Tak mnie dzisiaj jakoś naszło i przejrzałem sobie pokrótce statystyki ligowe i pucharowe dotyczące Dynamo. Oto te najciekawsze.
W chwili kiedy o tym piszę SportGemeinschaft Dynamo Stadt Edelweiss rozegrało 119 spotkań w Oberlidze z czego 85 z nich wygrało, co daje 71,42% wszystkich meczów!
Całkiem ładnie się to prezentuje. Idźmy zatem dalej. Remisów mamy zaledwie 24, a porażek 10. Oznacza to, że Krawce zdobywają przynajmniej punkt w 91,59% wszystkich spotkań rozegranych w Oberlidze.
Przegrywamy zatem w niespełna co dwunastym spotkaniu.
W spotkaniach na Freiheitslichtung Arena wygląda to jeszcze lepiej:
3 punkty w 46 z 60 spotkań - 76,67% rozegranych spotkań
Przynajmniej 1 punkt w 57 na 60 - 95% wszystkich spotkań
Trzy porażki w całej Oberlidze u siebie daje naszym rywalom ledwie 5% szans na wywiezienie 3 punktów. Co za tym idzie w co 20-stym spotkaniu przegrywamy na Polanie Wolności...
Na wyjazdach jest nieco gorzej, ale i tak dominujemy w każdym przypadku ligę:
39 zwycięstw w 59 spotkaniach - 66,10%
Mecze z punktem - 52 na 59 - 88,13%
Przegrywamy w prawie co 8,5 spotkania.
I teraz bramki... Trafiliśmy do siatki rywali już 243 razy. Drugi w tym wzgledzie VfB 1923 ma 221 goli. Stracilismy w ciągu 9 i pół sezonu łącznie 51 bramek. Najmniej w lidze - drugi w tej statystyce VfB 1923 stracił 76 goli.
U siebie mamy bilans 123-15, na wyjeździe - 120-36
W ilości rozegranych spotkań niepodwarzalną jedynką jest Gerold Buchwald - obecnie 147 rozegranych meczów.
Drugie miejsce dzierży - kończący niedawno karierę - Siegfried Mutombo - 142 spotkania, a trzeci jest Andreas Rübe - jeden występ mniej od Mutombo.
Ile bramek najwięcej strzelił jeden piłkarz w historii Oberligi? 50! Właśnie w tej kolejce, o której jutro rozpisze się
@Hrabia Borisz dokonał tego Zlatan Gugulica. Łącznie w barwach Krawców strzelił 68 bramek. Drugi strzelec Klaus Graf zakończył strzelanie z wynikiem 31 trafień. Trzeci jest Lars-Johan Kübel z jednym "oczkiem" mniej.
Królem ostatniego podania w Dynamo jest niegrający już Gedeon Montezemolo - 35 asyst. Za nim bliski wejścia na "tron" Tilmann Wurstmayr - 31 asyst. Andreas Rübe również trzyma się blisko - 29.
Piłkarze Dynamo trzy razy w historii trafili do swojej siatki... Aż musiałem sprawdzić jak to wygląda w innych klubach i ku mojemu zaskoczeniu mamy ich najwięcej! Wygląda na to, że najczęsciej pomagaliśmy swoim rywalom.

I na koniec informacja dość zaskakująca dla mnie... W Oberlidze ostatni raz przegraliśmy w sezonie nr 6...