Stwórzmy razem mikronacyjny system motosportu (2)
Regulamin forum
- Damiano Robingren • Stempel
- Chef-Raketenwerfer
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Stwórzmy razem mikronacyjny system motosportu (2)
Przenoszę dyskusję z kochanego BRD do Edelweiss bo temat mikronacyjnego systemu motosportu trochę utknął, a wydaje się zbyt dobry, żeby go porzucić. W skrócie chodzi o stworzenie czegoś na wzór ligi wyścigowej, najlepiej w formacie Grand Prix z regularnymi wyścigami na różnych torach, ale tak żeby odróżniłć go od tego wszystkiego, co już było robione (zwłaszcza żeby nie skończyło jako kolejna wariacja RMAW).
Podczas pierwszej dyskusji oojawiły się różne kierunki od czystej zręcznościówki czyli faktyczne "prowadzenie" bolidem i wyrabianie się w określonym czasie, przez system managerski oparty na zarządzaniu zespołem, aż po coś pomiędzy. Fajnie by było żeby ta idea nie opierała się na gotowych grach typu Assetto Corsa czy Gran Turismo, tylko żebym mógł zakodować własny, dedykowany system w którym tor i zasady można by dostosowywać pod potrzeby sezonu czy konkretnej serii. Problemem pozostaje jednak to, jak pogodzić dostępność (w sensie żeby każdy mógł wejść bez wydawania realnej kasy i instalowania ciężkich rzeczy na kompie) z faktyczną grywalnością oraz tym, żeby projekt nie zdechł po dwóch tygodniach...
Pomożecie to sensownie przedyskutować, co nie?
Podczas pierwszej dyskusji oojawiły się różne kierunki od czystej zręcznościówki czyli faktyczne "prowadzenie" bolidem i wyrabianie się w określonym czasie, przez system managerski oparty na zarządzaniu zespołem, aż po coś pomiędzy. Fajnie by było żeby ta idea nie opierała się na gotowych grach typu Assetto Corsa czy Gran Turismo, tylko żebym mógł zakodować własny, dedykowany system w którym tor i zasady można by dostosowywać pod potrzeby sezonu czy konkretnej serii. Problemem pozostaje jednak to, jak pogodzić dostępność (w sensie żeby każdy mógł wejść bez wydawania realnej kasy i instalowania ciężkich rzeczy na kompie) z faktyczną grywalnością oraz tym, żeby projekt nie zdechł po dwóch tygodniach...
Pomożecie to sensownie przedyskutować, co nie?
- Heinz-Werner Grüner • Stempel
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Re: Stwórzmy razem mikronacyjny system motosportu (2)
Kwestia czy to ma być "grywalne" w sposób zręcznościowy czy jednak managerski.
Jeśli opcja numer jeden, to widziałbym to tylko w taki sposób, poza już samą grywalnością, że otwiera się przedział czasowy na start, powiedzmy dnia pierwszego o 6 rano, i daje możliwość przejazdu trasy przez x godzin. Nie wiem może nawet ograniczyć ilość przejazdów, albo coś w tym stylu. Natomiast by to było popularne to nie zbierzesz w wersji "na żywo" wiecej niż 3-4, no moooże 6 graczy. W dodatku, wiemy to z autopsji, komuś może akurat głośnik wysiąść, mikrofon, połaczenie zerwać etc.
Jesli technicznie byłbyś w stanie przygotować coś takiego, że otwiera się "bramkę czasową" na wykonanie przejazdu to owszem ma to sens. Nie byłby to wyścig jak w F1, bo każdy jechałby sam, coś jak w WRC, ale jednak wykorzystać by można bardziej potencjał ilościowy. Większy przedział czasowy=większe możliwosci.
Co do tego jak ja bym to widział. Ja zawsze byłem fanem managerskiej oprawy w mikro. Mam pewną gierkę, jest rewelacyjna pod mikro, Golden Lap. Rewelacyjna w sensie prostoty (podczas wyścigu operujesz tylko pitstopem czyli zmiana opon, poprawa jakości trzech parametrów auta + zwiększenie koncentracji kierowcy i wydobycie mocy silnika), ale tylko do określenia jak ja bym to widział. Nie ma możliwości jej wykorzystania. Skoro Szanowny ma chęci stworzenia czegoś od podstaw sugeruje spojrzeć na projekt. Tam nawet trasy są świetnie opisane parametrami. Kilka ikonek dosłownie - mokra-sucha nawierzchnia, wąskie zakręty, popularna miejscówka (lepsze nagrody), kierowcy mają podobnie - dwie umiejki i kilka ikonek dodatkowych, w stylu :dobry w kwalifikacjach, ryzykant, dobrze wykorzystuje techniczne paramentry pojazdu (co ma wpływ na poprawę jakośc bolidu).
Etc... serio polecam. Gierka wciąga.
Jeśli opcja numer jeden, to widziałbym to tylko w taki sposób, poza już samą grywalnością, że otwiera się przedział czasowy na start, powiedzmy dnia pierwszego o 6 rano, i daje możliwość przejazdu trasy przez x godzin. Nie wiem może nawet ograniczyć ilość przejazdów, albo coś w tym stylu. Natomiast by to było popularne to nie zbierzesz w wersji "na żywo" wiecej niż 3-4, no moooże 6 graczy. W dodatku, wiemy to z autopsji, komuś może akurat głośnik wysiąść, mikrofon, połaczenie zerwać etc.
Jesli technicznie byłbyś w stanie przygotować coś takiego, że otwiera się "bramkę czasową" na wykonanie przejazdu to owszem ma to sens. Nie byłby to wyścig jak w F1, bo każdy jechałby sam, coś jak w WRC, ale jednak wykorzystać by można bardziej potencjał ilościowy. Większy przedział czasowy=większe możliwosci.
Co do tego jak ja bym to widział. Ja zawsze byłem fanem managerskiej oprawy w mikro. Mam pewną gierkę, jest rewelacyjna pod mikro, Golden Lap. Rewelacyjna w sensie prostoty (podczas wyścigu operujesz tylko pitstopem czyli zmiana opon, poprawa jakości trzech parametrów auta + zwiększenie koncentracji kierowcy i wydobycie mocy silnika), ale tylko do określenia jak ja bym to widział. Nie ma możliwości jej wykorzystania. Skoro Szanowny ma chęci stworzenia czegoś od podstaw sugeruje spojrzeć na projekt. Tam nawet trasy są świetnie opisane parametrami. Kilka ikonek dosłownie - mokra-sucha nawierzchnia, wąskie zakręty, popularna miejscówka (lepsze nagrody), kierowcy mają podobnie - dwie umiejki i kilka ikonek dodatkowych, w stylu :dobry w kwalifikacjach, ryzykant, dobrze wykorzystuje techniczne paramentry pojazdu (co ma wpływ na poprawę jakośc bolidu).
- Damiano Robingren • Stempel
- Chef-Raketenwerfer
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Dzięki za polecajkę na pewno zobaczę!Heinz-Werner Grüner pisze: ↑07 maja 2026, 09:21 Kwestia czy to ma być "grywalne" w sposób zręcznościowy czy jednak managerski.
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Naprawdę warto, to taka prosta, ale fajna wersja F1.Damiano Robingren pisze: ↑07 maja 2026, 13:35Dzięki za polecajkę na pewno zobaczę!Heinz-Werner Grüner pisze: ↑07 maja 2026, 09:21 Kwestia czy to ma być "grywalne" w sposób zręcznościowy czy jednak managerski.
- Albert Fryderyk de Espada • Stempel
- Faktotum
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Pytanie; co w zasadzie chcielibyśmy osiągnąć/stworzyć? Trochę jak @Heinz-Werner Grüner jestem delikatnie skonfundowany bo rozumiem że nie chcecie tworzyć kolejnych RMAW... tylko właśnie co?
Opracować jakiś system pozwalający na samo ściganie czy może jak Jefe zauważył zarządzanie zespołem. Czy chcecie to robić w oparciu o środki dostępne wszystkim na forum czy może za pośrednictwem jakiejś gierki albo menadżera. Tak samo mają to być wyścigi F1, jakieś rajdy terenowe jak RMAW, coś pokroju Endurance Racing.
Nie rozumiem czym w ogóle ten system ma być z takiego dość lakonicznego opisu.
Opracować jakiś system pozwalający na samo ściganie czy może jak Jefe zauważył zarządzanie zespołem. Czy chcecie to robić w oparciu o środki dostępne wszystkim na forum czy może za pośrednictwem jakiejś gierki albo menadżera. Tak samo mają to być wyścigi F1, jakieś rajdy terenowe jak RMAW, coś pokroju Endurance Racing.
Nie rozumiem czym w ogóle ten system ma być z takiego dość lakonicznego opisu.
- Leszek Ebe-Grüner • Stempel
- Dziedzic
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Jako że padł temat motosportu, a jednak dużo w tym działałem, to dodam coś od siebie:
Ja swego rodzaju robiłem nagrywki. Mało tego robiłem pisemne zarządzanie menadżerem w Winkulii wyścigi, które były im.Artura Kardacza bo nam udostępnił teren do wyścigów.
Jeśli natomiast mają to być typu że uczestnik sam ma wziąć udział, to bez realnej kasy myślę że obecnie co najwyżej jakaś przeglądarkowa gra by tu wchodziła w grę. Bo na steamie, co prawda są gry mniej wymagające, ale wciąż trzeba wydać jak np. za 36 zł jest Ultimate Racing 2D 2(czasem na promocji). No chyba że ktoś stworzy taka aplikacje, to wtedy inna para kaloszy.
Ja swego rodzaju robiłem nagrywki. Mało tego robiłem pisemne zarządzanie menadżerem w Winkulii wyścigi, które były im.Artura Kardacza bo nam udostępnił teren do wyścigów.
Jeśli natomiast mają to być typu że uczestnik sam ma wziąć udział, to bez realnej kasy myślę że obecnie co najwyżej jakaś przeglądarkowa gra by tu wchodziła w grę. Bo na steamie, co prawda są gry mniej wymagające, ale wciąż trzeba wydać jak np. za 36 zł jest Ultimate Racing 2D 2(czasem na promocji). No chyba że ktoś stworzy taka aplikacje, to wtedy inna para kaloszy.
(-) Leszek Ebe-Grüner
Syn Heinza-Werner Grünera
DZIEDZIC EDELWEISS
Wyznawca Edelweisszyzmu

Syn Heinza-Werner Grünera
DZIEDZIC EDELWEISS
Wyznawca Edelweisszyzmu

- Isabella M. Neumann-Swann • Stempel
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Jeśli chodzi o możliwość budowania tras, zespołów czy różnych wariantów zwariowanych tras polecam zdecydowanie TrackMania. Tam jest to mega rozbudowane i można śmigać. Ograniczenia są sprzętowe przy najmniej w moim wypadku, ale mogłabym to obejść jeśli zdecydujecie się na użycie.
(-) Isabella Marie Augentrost-Cargalho Neumann-Swann [von Lichtenstein]

-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Gierka z tego co pamiętam powinna być darmowa, ale to musiałabym na streamie zobaczyć, bo tylko tak ja mogę w nią grać. Gierka z starych dobrych czasów, pamięta jeszcze wyścigi przez RMAW w Austro-Węgrzech

- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Sam jestem ciekaw co zdecyduje się zapropogramować (i czy w ogóle!!!), bo cały czas chodzi o to, że Plejek chce stworzyć aplikację do rozgrywek mikronacyjnych. Nie bazować na żadnej grze, a jedynie inspirować się tytulami z reala. Sama gierka z tego co wczesniej ustaliłem ma być czymś w rodzaju symulatora F1 (czy raczej Formuły M
), kwestia czy zręcznosciowo czy zarządzająco wolelibyśmy podejść do tematu.
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
A no dobra rozumiem. Choć i to i to łączy w sobie trackmania
chyba