Stwórzmy razem mikronacyjny system motosportu (2)
Regulamin forum
- Damiano Robingren • Stempel
- Chef-Raketenwerfer
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Stwórzmy razem mikronacyjny system motosportu (2)
Przenoszę dyskusję z kochanego BRD do Edelweiss bo temat mikronacyjnego systemu motosportu trochę utknął, a wydaje się zbyt dobry, żeby go porzucić. W skrócie chodzi o stworzenie czegoś na wzór ligi wyścigowej, najlepiej w formacie Grand Prix z regularnymi wyścigami na różnych torach, ale tak żeby odróżniłć go od tego wszystkiego, co już było robione (zwłaszcza żeby nie skończyło jako kolejna wariacja RMAW).
Podczas pierwszej dyskusji oojawiły się różne kierunki od czystej zręcznościówki czyli faktyczne "prowadzenie" bolidem i wyrabianie się w określonym czasie, przez system managerski oparty na zarządzaniu zespołem, aż po coś pomiędzy. Fajnie by było żeby ta idea nie opierała się na gotowych grach typu Assetto Corsa czy Gran Turismo, tylko żebym mógł zakodować własny, dedykowany system w którym tor i zasady można by dostosowywać pod potrzeby sezonu czy konkretnej serii. Problemem pozostaje jednak to, jak pogodzić dostępność (w sensie żeby każdy mógł wejść bez wydawania realnej kasy i instalowania ciężkich rzeczy na kompie) z faktyczną grywalnością oraz tym, żeby projekt nie zdechł po dwóch tygodniach...
Pomożecie to sensownie przedyskutować, co nie?
Podczas pierwszej dyskusji oojawiły się różne kierunki od czystej zręcznościówki czyli faktyczne "prowadzenie" bolidem i wyrabianie się w określonym czasie, przez system managerski oparty na zarządzaniu zespołem, aż po coś pomiędzy. Fajnie by było żeby ta idea nie opierała się na gotowych grach typu Assetto Corsa czy Gran Turismo, tylko żebym mógł zakodować własny, dedykowany system w którym tor i zasady można by dostosowywać pod potrzeby sezonu czy konkretnej serii. Problemem pozostaje jednak to, jak pogodzić dostępność (w sensie żeby każdy mógł wejść bez wydawania realnej kasy i instalowania ciężkich rzeczy na kompie) z faktyczną grywalnością oraz tym, żeby projekt nie zdechł po dwóch tygodniach...
Pomożecie to sensownie przedyskutować, co nie?
- Chef-Raketenwerfer
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Re: Stwórzmy razem mikronacyjny system motosportu (2)
No raczej nie chcemy do tego forum wykorystywaćAlbert Fryderyk de Espada pisze: ↑07 maja 2026, 14:30 Opracować jakiś system pozwalający na samo ściganie czy może jak Jefe zauważył zarządzanie zespołem. Czy chcecie to robić w oparciu o środki dostępne wszystkim na forum czy może za pośrednictwem jakiejś gierki albo menadżera.
W idealnym świecie system byłby skalowany więc dałoby się robić dwa typy wyścigów jednocześnie na tych samych torach podczas sezonuAlbert Fryderyk de Espada pisze: ↑07 maja 2026, 14:30 Tak samo mają to być wyścigi F1, jakieś rajdy terenowe jak RMAW, coś pokroju Endurance Racing.
Nie rozumiem czym w ogóle ten system ma być z takiego dość lakonicznego opisu.
- Chef-Raketenwerfer
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
raczej nie chcemy korzystać z gierIsabella M. Neumann-Swann pisze: ↑07 maja 2026, 14:48 Jeśli chodzi o możliwość budowania tras, zespołów czy różnych wariantów zwariowanych tras polecam zdecydowanie TrackMania. Tam jest to mega rozbudowane i można śmigać. Ograniczenia są sprzętowe przy najmniej w moim wypadku, ale mogłabym to obejść jeśli zdecydujecie się na użycie.
- Albert Fryderyk de Espada • Stempel
- Faktotum
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Czyli chcecie stworzyć coś jak xperteleven czyli taki menadżer tylko z rajdami samochodowymi?
- Chef-Raketenwerfer
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
można to tak nazwać ale chciałbym to jakoś urozmaicić...Albert Fryderyk de Espada pisze: ↑07 maja 2026, 16:21 Czyli chcecie stworzyć coś jak xperteleven czyli taki menadżer tylko z rajdami samochodowymi?
- Heinz-Werner Grüner • Stempel
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
No, ale jakie Szanowny w ogóle ma możliwosci? Na razie nie widać zarysu, nie widać nic...są pytania i nic więcej.Damiano Robingren pisze: ↑07 maja 2026, 21:42można to tak nazwać ale chciałbym to jakoś urozmaicić...Albert Fryderyk de Espada pisze: ↑07 maja 2026, 16:21 Czyli chcecie stworzyć coś jak xperteleven czyli taki menadżer tylko z rajdami samochodowymi?
- Chef-Raketenwerfer
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Tak, raczej tak mniej więcej wiem jak to zrealizowaćHeinz-Werner Grüner pisze: ↑07 maja 2026, 22:23No, ale jakie Szanowny w ogóle ma możliwosci?Damiano Robingren pisze: ↑07 maja 2026, 21:42można to tak nazwać ale chciałbym to jakoś urozmaicić...Albert Fryderyk de Espada pisze: ↑07 maja 2026, 16:21 Czyli chcecie stworzyć coś jak xperteleven czyli taki menadżer tylko z rajdami samochodowymi?
- daniel von tauer-krak • Stempel
-
ODZNACZENIA
Stwórz coś - to może w końcu znajde motywację do poskładania tego https://fc.sarmacja.org/viewtopic.php?t=37893, ale zdecydowanie manager FM jest trudniejszy niż sadziłem.
Daniel Janary von Tauer-Krak
- Chef-Raketenwerfer
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
nie no bez przesady to nie jest takie trudne z wykorzystaniem odpowiednich bibliotekdaniel von tauer-krak pisze: ↑08 maja 2026, 00:26 Stwórz coś - to może w końcu znajde motywację do poskładania tego https://fc.sarmacja.org/viewtopic.php?t=37893, ale zdecydowanie manager FM jest trudniejszy niż sadziłem.
https://p5js.org/ itd itd itd
aktualnie wiem że sam tor powinien być zapisany jako zbiór punktów
najprostszy model żebyście zrozumieli o co mi chodzi:
trackPoints = [
{x: 100, y: 200},
{x: 140, y: 220},
{x: 180, y: 260}
]
no i ten między tymi punktami bolid porusza się interpolacją co w sumie ułatwi liczenie pozycji na torze i będzie łatwo w ogóle obliczać dystans między bolidami albo okreslać aleję serwisową wydaje mi się że zamiast prawdziwej fizyki to sam bolid powinien poruszać się po spline toru, a prędkość musi się zmieniać zależnie od jego zakrętu czyli będzie trzeba znaleźć dwa najbliższe punkty toru, interpolować jak to wcześniej określiłem pozycję no i na koniec obrócić grafikę bolidu zgodnie z kątem toru (chyba że idziemy w kolorowe kropeczki XDDD)
- Heinz-Werner Grüner • Stempel
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
@Damiano Robingren, to może zróbmy tak, stwórz sobie podstawy, które, jak się domyślam dla celów formuły w samym zarysie powinny być jednakowe i niezależnie od sposobu rozgrywki.
Celem nadrzednym jest działanie. czzekamy na jakieś efekty.
Celem nadrzednym jest działanie. czzekamy na jakieś efekty.
- Ludwig Tomović • Stempel
- Kontakt:
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Jak już pomysł dojdzie do skutku mogę zaoferować pomoc przy oprawie, jeśli się zdecydujecie na tory w Heliopolis (już mamy) i w krajach Orbity