Lotnictwo
- Peetri Romanaav • Stempel
- Gesicht der Garnison
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
- Heinz-Werner Grüner • Stempel
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Re: Lotnictwo
Pozwolicie, że się określę, jak się trochę podszkolę? Dzisiaj coś jeszcze sklecę w tym temacie.

- Albert Fryderyk de Espada • Stempel
- Faktotum
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
No Łoś to klasa, pytanie czy mieści się w naszych ramach czasowych, gdyż najstarsze konstrukcje jakie mamy to oko 1930, Łoś jest chyba z 1936-37 jak pamiętam.
Chyba że zrobimy coś takiego, weźmiemy najpierw stary sprzęt a potem będziemy opracowywać nowy.
- Peetri Romanaav • Stempel
- Gesicht der Garnison
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Może zróbmy z niego zamiast bombowca samolot transportowy i będzie aktualnie w fazie prototypów? Ewentualnie mógłby Herr coś tam skropnąć w swojej apce i zrobić go delikatnie inaczej.Albert Fryderyk de Espada pisze: ↑24 maja 2022, 21:34No Łoś to klasa, pytanie czy mieści się w naszych ramach czasowych, gdyż najstarsze konstrukcje jakie mamy to oko 1930, Łoś jest chyba z 1936-37 jak pamiętam.
Chyba że zrobimy coś takiego, weźmiemy najpierw stary sprzęt a potem będziemy opracowywać nowy.
- Faktotum
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Nie wiem czy umiem takie czary-mary ale zobaczymy.Piotr Romanow pisze: ↑24 maja 2022, 21:36Może zróbmy z niego zamiast bombowca samolot transportowy i będzie aktualnie w fazie prototypów? Ewentualnie mógłby Herr coś tam skropnąć w swojej apce i zrobić go delikatnie inaczej.Albert Fryderyk de Espada pisze: ↑24 maja 2022, 21:34No Łoś to klasa, pytanie czy mieści się w naszych ramach czasowych, gdyż najstarsze konstrukcje jakie mamy to oko 1930, Łoś jest chyba z 1936-37 jak pamiętam.
Chyba że zrobimy coś takiego, weźmiemy najpierw stary sprzęt a potem będziemy opracowywać nowy.![]()
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Przejrzałem wczoraj te Fiaty cr.32 i 42 i są bardzo udanej konstrukcji. W sensie jest sporo materiału do wykorzystania. W dodatku jakieś svg się znalałzo, więc pobajerujemy. 
- Faktotum
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Udało mi się jeszcze znaleźć ten samolot rozpoznawczy, problem jest taki że pochodzi on z lat 40. XX wieku mimo że wygląda na 10--20 lat mniej. Mowa konkretnie o Westlanderze Lysander.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Westland_Lysander

- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Napiszę tak: Ten samolot jest przepiękny!Albert Fryderyk de Espada pisze: ↑25 maja 2022, 17:04 Udało mi się jeszcze znaleźć ten samolot rozpoznawczy, problem jest taki że pochodzi on z lat 40. XX wieku mimo że wygląda na 10--20 lat mniej. Mowa konkretnie o Westlanderze Lysander.
![]()
Martwi mnie tylko brak możliwości jego rozwoju, bo on wydaje się po prostu idealny.
W rozpoznaniu to chyba (nie wiem dlaczego mi się tak wydaje) wykorzystywane były słabsze maszyny niż myśliwskie czy bombowe, czy się mylę?
W każdym razie gdybyśmy, powtarzam gdybyśmy przyjęli jakiś "rzęch" np.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Salmson_2
który wygląda nawet, nawet, to moglibyśmy w pierwszej kolejności wpuścić w szeregi jakieś słabsze, ale za to w pierwszej kolejności zająć się projektowanie nowszym-właśnie tych Westlandów.
Druga opcja to postawienie od razu na Westlandy i olanie tematu na lata.
- Faktotum
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
No to faktycznie możemy poszukać sprzętu który będzie bardziej czasowo zbliżony do okresu I Wojny.
Od razu zapowiadam że na tym sprzęcie znam się ociupinkę mniej więc trzeba będzie po prostu przeszukać internet.
Od razu zapowiadam że na tym sprzęcie znam się ociupinkę mniej więc trzeba będzie po prostu przeszukać internet.
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
No, ale ten Westland tak kusi!Albert Fryderyk de Espada pisze: ↑25 maja 2022, 20:41 No to faktycznie możemy poszukać sprzętu który będzie bardziej czasowo zbliżony do okresu I Wojny.
To w zasadzie dla mnie taki ideał wizualny. Szkoda, że nie ma poprzednik dwupłatowca.