Lotnictwo
- Peetri Romanaav • Stempel
- Gesicht der Garnison
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
- Heinz-Werner Grüner • Stempel
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Re: Lotnictwo
Pozwolicie, że się określę, jak się trochę podszkolę? Dzisiaj coś jeszcze sklecę w tym temacie.

- Albert Fryderyk de Espada • Stempel
- Faktotum
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
No Łoś to klasa, pytanie czy mieści się w naszych ramach czasowych, gdyż najstarsze konstrukcje jakie mamy to oko 1930, Łoś jest chyba z 1936-37 jak pamiętam.
Chyba że zrobimy coś takiego, weźmiemy najpierw stary sprzęt a potem będziemy opracowywać nowy.
- Peetri Romanaav • Stempel
- Gesicht der Garnison
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Może zróbmy z niego zamiast bombowca samolot transportowy i będzie aktualnie w fazie prototypów? Ewentualnie mógłby Herr coś tam skropnąć w swojej apce i zrobić go delikatnie inaczej.Albert Fryderyk de Espada pisze: ↑24 maja 2022, 21:34No Łoś to klasa, pytanie czy mieści się w naszych ramach czasowych, gdyż najstarsze konstrukcje jakie mamy to oko 1930, Łoś jest chyba z 1936-37 jak pamiętam.
Chyba że zrobimy coś takiego, weźmiemy najpierw stary sprzęt a potem będziemy opracowywać nowy.
- Faktotum
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Nie wiem czy umiem takie czary-mary ale zobaczymy.Piotr Romanow pisze: ↑24 maja 2022, 21:36Może zróbmy z niego zamiast bombowca samolot transportowy i będzie aktualnie w fazie prototypów? Ewentualnie mógłby Herr coś tam skropnąć w swojej apce i zrobić go delikatnie inaczej.Albert Fryderyk de Espada pisze: ↑24 maja 2022, 21:34No Łoś to klasa, pytanie czy mieści się w naszych ramach czasowych, gdyż najstarsze konstrukcje jakie mamy to oko 1930, Łoś jest chyba z 1936-37 jak pamiętam.
Chyba że zrobimy coś takiego, weźmiemy najpierw stary sprzęt a potem będziemy opracowywać nowy.![]()
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Przejrzałem wczoraj te Fiaty cr.32 i 42 i są bardzo udanej konstrukcji. W sensie jest sporo materiału do wykorzystania. W dodatku jakieś svg się znalałzo, więc pobajerujemy. 
- Faktotum
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Udało mi się jeszcze znaleźć ten samolot rozpoznawczy, problem jest taki że pochodzi on z lat 40. XX wieku mimo że wygląda na 10--20 lat mniej. Mowa konkretnie o Westlanderze Lysander.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Westland_Lysander

- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Napiszę tak: Ten samolot jest przepiękny!Albert Fryderyk de Espada pisze: ↑25 maja 2022, 17:04 Udało mi się jeszcze znaleźć ten samolot rozpoznawczy, problem jest taki że pochodzi on z lat 40. XX wieku mimo że wygląda na 10--20 lat mniej. Mowa konkretnie o Westlanderze Lysander.
![]()
Martwi mnie tylko brak możliwości jego rozwoju, bo on wydaje się po prostu idealny.
W rozpoznaniu to chyba (nie wiem dlaczego mi się tak wydaje) wykorzystywane były słabsze maszyny niż myśliwskie czy bombowe, czy się mylę?
W każdym razie gdybyśmy, powtarzam gdybyśmy przyjęli jakiś "rzęch" np.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Salmson_2
który wygląda nawet, nawet, to moglibyśmy w pierwszej kolejności wpuścić w szeregi jakieś słabsze, ale za to w pierwszej kolejności zająć się projektowanie nowszym-właśnie tych Westlandów.
Druga opcja to postawienie od razu na Westlandy i olanie tematu na lata.
- Faktotum
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL