Kotlina Edelweiss, dnia 9 czerwca 1926 r.
Do Jego Ekscelencji,
Vratislava Vondráčka,
Prezydenta Československé republiky
Wasza Ekscelencjo,
Z wielką życzliwością i szacunkiem przyjąłem list Waszej Ekscelencji, zawierający propozycję nawiązania przyjaznych stosunków pomiędzy Československą republiką a Kotliną Edelweiss.
Pragnę serdecznie podziękować za skierowane słowa oraz wyrazy dobrej woli. Fakt powstania nowego państwa i jego chęć uczestnictwa w życiu społeczności mikronacyjnej napawa mnie nadzieją na rozwój wartościowych kontaktów opartych na wzajemnym szacunku, zaufaniu oraz pokojowej współpracy.
Zapewniam Waszą Ekscelencję, iż Kotlina Edelweiss z przychylnością odnosi się do przedstawionej propozycji. Uznaję za rzecz godną pochwały gotowość do budowania relacji dyplomatycznych mimo ograniczonych obecnie zasobów kadrowych Państwa. Każde wielkie przedsięwzięcie rozpoczyna się od pierwszego kroku, a szczere intencje stanowią najlepszy fundament przyszłej współpracy.
Mam nadzieję, iż nawiązane dziś kontakty będą rozwijały się pomyślnie, przynosząc korzyści obu naszym państwom oraz przyczyniając się do umacniania przyjaznej atmosfery wśród narodów naszej części świata.
Pozostaję do dyspozycji Waszej Ekscelencji i życzę Republice pomyślności, stabilnego rozwoju oraz wielu sukcesów na arenie międzynarodowej.