MŚ 2026 - Kanada/Meksyk/USA

W piłkę kopie się na wschodzie, na zachodzie również. Kopią i górale i mieszkańcy dolin. Za futbolówką gonią nawet w mikroświecie. Tu jest to niemal jak religia, dlatego nasi mieszkańcy też pokochali ten sport.

Moderator: Targersdorf Borisz

Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

MŚ 2026 - Kanada/Meksyk/USA

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Damiano Robingren pisze: 13 czerwca 2026, 23:08 dobra ale ten katar to przesada XDDDD co to było do cholery
Zainspirowany Twoim zapytaniem, postanowiłem zacząć wątek realnych mistrzostw. Mamy w końcu w Edelweiss fanów sportu, a piłki kopanej w szczególnosci.

Co do meczu... Liczyłem, że Szwajcarzy zaskoczą i zmiotą Katarczyków. Nie dlatego, że w nich wierzyłem, ale po prostu nie lubię tych reprezentacji "kupowanych", gdzie większosć zawodników gra w reprezentacji na zasadzie "zapłać-zagram dla was". Katar w tym zawsze dominował, szczególnie w szczypiorniaku.
No, ale do sedna. Mecz, gdzie jedna strona ma 26 strzałów, 7 celnych, trafiasz z karnego, a dostajesz w 94 minucie pokazują, że trzeba GRAĆ, a nie biegać po boisku. ;)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Pavel van der Gibson Stempel
Ambasador Księstwa Sarmacji

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: MŚ 2026 - Kanada/Meksyk/USA

Post autor: Pavel van der Gibson »

Mimo że nie jestem fanem miksów narodowościowych, to zawsze kibicowałem Szwajcarom, bo są za słabi na medale, ale za mocni na bycie średniakiem i zawsze jakiegoś faworyta pokonają. Ale chyba coś się zepsuło...
Zastępca Samozwańczego Sekretarza Mikroświatowej Unii Piłkarskiej
Były Kanclerz Księstwa Sarmacji
Prezes VfB 1923 Wolkenbad

Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Pavel van der Gibson pisze: 14 czerwca 2026, 10:10 Mimo że nie jestem fanem miksów narodowościowych, to zawsze kibicowałem Szwajcarom, bo są za słabi na medale, ale za mocni na bycie średniakiem i zawsze jakiegoś faworyta pokonają. Ale chyba coś się zepsuło...
Szwajcarzy zj...li po całości. Mieli taką przewagę, a dostali w osttaniej akcji meczu na 1:1 i pozamiatane...
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Nie przerażają was te wyniki faworytów? Jak myslicie co jest powodem?

Ja mam teorię, że wielkie firmy po prostu wolno wejdą w turniej i lekceważą nieco potencjalnie słabszych.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Pavel van der Gibson Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Pavel van der Gibson »

Zależy którzy faworyci. Raczej myślę, że to my niedoceniamy tych mniejszych drużyn. Egzotyka często jest już tylko z nazwy, a 80% kadry gra po europejskich ligach, a to Belgia, a to druga angielska, a to niemiecka.
Zastępca Samozwańczego Sekretarza Mikroświatowej Unii Piłkarskiej
Były Kanclerz Księstwa Sarmacji
Prezes VfB 1923 Wolkenbad

Obrazek
Awatar użytkownika
Targersdorf Borisz Stempel

ODZNACZENIA

Post autor: Targersdorf Borisz »

Heinz-Werner Grüner pisze: 17 czerwca 2026, 20:45 Nie przerażają was te wyniki faworytów? Jak myslicie co jest powodem?

Ja mam teorię, że wielkie firmy po prostu wolno wejdą w turniej i lekceważą nieco potencjalnie słabszych.
Zmęczenie długi sezonem.
A wyniki faworytów mnie nie przerażają
Mnie przeraża farsa jaka się robi z mundialu.
Ale jak to mówią, nie moja wódka, nie moja zakąska.

Chociaż te meczowe podteksty historyczno-polityczne są ciekawe, przynajmniej dla mnie.
sekretarz ESB d/s piłki nożnej
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Pavel van der Gibson pisze: 17 czerwca 2026, 21:27 Zależy którzy faworyci. Raczej myślę, że to my niedoceniamy tych mniejszych drużyn. Egzotyka często jest już tylko z nazwy, a 80% kadry gra po europejskich ligach, a to Belgia, a to druga angielska, a to niemiecka.
Nie chodzi o niedocenianie, a raczej myślenie, że tym uznanym "się należy", prawda? A grają obie drużyny po jedenastu na boisku. Fakt. Zaangażowanie i walka, to dziś słowa klucze.

Targersdorf Borisz pisze: 18 czerwca 2026, 07:13
Heinz-Werner Grüner pisze: 17 czerwca 2026, 20:45 Nie przerażają was te wyniki faworytów? Jak myslicie co jest powodem?

Zmęczenie długi sezonem.
A wyniki faworytów mnie nie przerażają
Mnie przeraża farsa jaka się robi z mundialu.
Ale jak to mówią, nie moja wódka, nie moja zakąska.

Chociaż te meczowe podteksty historyczno-polityczne są ciekawe, przynajmniej dla mnie.
A które konkretnie podteksty cię kręcą? Serio pytam.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Targersdorf Borisz Stempel

ODZNACZENIA

Post autor: Targersdorf Borisz »

Przede wszystkim obecność drużyny Iranu na ziemiach Imperium Zła,
Po drugie mecz Senegalu z Francją, Senegal to dawna kolonia francuska,
Mecz Portugali z Kongo, wprawdzie Kongo nie było portugalska kolonia, ale kiedyś Portugalia była mocarstwem kolonialnym, więc na upartego..
Mecz USA Turcja, wprawdzie sojusznicy, ale właściciel Stanów Izrael jest wrogiem Turcji,
No i jeszcze na upartego mecz Anglii z Chorwacją.

Oczywiście to moje subiektywne oceny z perspektywy mojego fotela.

No i gdyby Kongo wyszło z grupy, Belgia też, to mogą na siebie trafić w kolejnej fazie, to były by podteksty.
sekretarz ESB d/s piłki nożnej
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Targersdorf Borisz pisze: 18 czerwca 2026, 09:32 Przede wszystkim obecność drużyny Iranu na ziemiach Imperium Zła,
Po drugie mecz Senegalu z Francją, Senegal to dawna kolonia francuska,
Mecz Portugali z Kongo, wprawdzie Kongo nie było portugalska kolonia, ale kiedyś Portugalia była mocarstwem kolonialnym, więc na upartego..
Mecz USA Turcja, wprawdzie sojusznicy, ale właściciel Stanów Izrael jest wrogiem Turcji,
No i jeszcze na upartego mecz Anglii z Chorwacją.

Oczywiście to moje subiektywne oceny z perspektywy mojego fotela.

No i gdyby Kongo wyszło z grupy, Belgia też, to mogą na siebie trafić w kolejnej fazie, to były by podteksty.
Gdyby tak patrzeć to Polska gra niemalże każdy mecz w Europoie z podtekstem polityczno-historycznym. Rosja, póki mogła w sumie nawet bardziej. ;)
Nie no przesadzam, wiem, nie mniej tak to własnie jest na mistrzostwach świata. W sumie w każdej dyscyplinie, nawet indywidualnych można się tego doszukiwać. ;)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Przemilczeliśmy mundial, ale skoro "typuje" w Leocji, to i zrobię przedruk moich krótkich opisów i typowań na półfinały:
Francja - Hiszpania 1:2 (dogrywka)
Serce wskazuje La Furia Roja, szczególnie, że w domu mam wielką fankę Pedri'ego. Rozum wskazuje jednak Francuzów. Waham się i walczę z wyborem, ale chyba ostatecznie zdecyduje się iść na "przekór", miedzy innymi dlatego, że większość widzi "żabojadów" w finale.

Anglia - Argentyna 1:0
Tu również mam ogromny problem. Rycerze Albionu niby grają coraz lepiej i śmielej, stwarzają sytuacje bramkowe to jednak ciężko jasno postawić sprawę, że pokonają Albi Celestes. Mimo wszystko to Argentyna chyba jest najbardziej faworyzowana przez FIFA i dlatego zdecydowałem się, że postawię na drużynę z Europy. To z resztą jest także kartą przetargową na awans...
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
ODPOWIEDZ