W dniu dzisiejszym tj. 18 czerwca, podpisano Akt Rozejmu Ryskiego miedzy Rzeczpospolitą Obojga Narodów a Królestwem Szwecji.
Wieści z RON
- Mikołaj Radziwiłł • Stempel
Wieści z RON
Wieści z RON
W dniu dzisiejszym tj. 18 czerwca, podpisano Akt Rozejmu Ryskiego miedzy Rzeczpospolitą Obojga Narodów a Królestwem Szwecji.
- Heinz-Werner Grüner • Stempel
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Re: Wieści z RON
Że niby z kim? Szwecja w mikro? Tego jeszcze moje oczy nie widziały...Mikołaj Radziwiłł pisze: ↑18 czerwca 2026, 18:32Wieści z RON
- Leszek Ebe-Grüner • Stempel
- Dziedzic
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
A ta Szwecja to kaj? Bo też pierwsze słyszę.Mikołaj Radziwiłł pisze: ↑18 czerwca 2026, 18:32Wieści z RON
(-) Leszek Ebe-Grüner
Syn Heinza-Werner Grünera
DZIEDZIC EDELWEISS
Wyznawca Edelweisszyzmu

DZIEDZIC EDELWEISS
Wyznawca Edelweisszyzmu

Heinz-Werner Grüner pisze: ↑18 czerwca 2026, 22:13 Że niby z kim? Szwecja w mikro? Tego jeszcze moje oczy nie widziały...
Jako Rzeczypospolita prowadzimy okazjonalnie kampanie wojskowe (LINK do działu z kampaniami). Są one miedzy nami a państwami, które realnie w historii graniczyły z RON. Ot takie eventy, co by nam się nie nudziło
PS. Każdy chętny prowadzić narrację wojenną, może się zgłosić i za zgodą Hetmana walczyć z nami (czy też przeciw nam
- Leszek Ebe-Grüner • Stempel
- Dziedzic
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
ja walcze z supermutantami, starczy miMikołaj Radziwiłł pisze: ↑18 czerwca 2026, 23:06Heinz-Werner Grüner pisze: ↑18 czerwca 2026, 22:13 Że niby z kim? Szwecja w mikro? Tego jeszcze moje oczy nie widziały...Jako Rzeczypospolita prowadzimy okazjonalnie kampanie wojskowe (LINK do działu z kampaniami). Są one miedzy nami a państwami, które realnie w historii graniczyły z RON. Ot takie eventy, co by nam się nie nudziło. Mieliśmy już m.in. potop Estów, kampanie zaporoską, mołdawską, krymską itd. W 2021r mieliśmy także powstanie zaporoskie, gdzie kozacy nawet własne forum mieli. Odbywały się też różne wyprawy, ekspedycje czy manewry, choć od ostatnich wiele lat już upłynęło.
PS. Każdy chętny prowadzić narrację wojenną, może się zgłosić i za zgodą Hetmana walczyć z nami (czy też przeciw nam).
(-) Leszek Ebe-Grüner
DZIEDZIC EDELWEISS
Wyznawca Edelweisszyzmu

DZIEDZIC EDELWEISS
Wyznawca Edelweisszyzmu

- Heinz-Werner Grüner • Stempel
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Z mojej strony to był żart. Oczywiście wiem, że w RON prowadzone są kampanie. O szwedzkiej co prawda dowiedziałem się wczoraj, ale Zaporoże to pamiętam doskonale. Troszkę się wtedy zaangażowałem.
Wieści z RON
- 30 czerwca rozpoczęła się Audiencja kończąca panowanie Jerzego IV na której JKM odznaczył i nagrodził najaktywniejszych obywateli i gości zagranicznych.
- 3 lipca Książe Konrad Radziwiłł zwołał VII Sejmik Koronny w Częstochowie
- 8 lipca nastąpiło Złożenie Regaliów Królewskich przez JKM Jerzego IV
- 8 lipca Kanclerz Wielki Benedykt Orański, pełniący funkcję Interrexa zwołał Sejm Elekcyjny VIII VII A.D. MMXXVI
- Joachim Cargalho • Stempel
- Graue Eminenz
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Kwestię nadanych odznaczeń już skomentowałem w oddzielnym wątku.
Ciekaw jestem jak będzie przebiegać elekcja. Czy spodziewane są jakieś zmiany?

- Fryderyk Orański • Stempel
-
ODZNACZENIA
Jak to mówią "Czasem brak wieści to dobra wieść" zatem czasem brak zmiany to dobra zmianaJoachim Cargalho pisze: ↑19 lipca 2026, 11:01 Kwestię nadanych odznaczeń już skomentowałem w oddzielnym wątku.
/-/ Fryderyk Orański
Król Polski, Wielki Książe Litewski
Patriarcha Rotrii
Król Polski, Wielki Książe Litewski
Patriarcha Rotrii
Swoją kandydaturę zgłosił WP Fryderyk Orański, dotychczasowy Król Jerzy IV. Szlachta przyjęła ten krok z powszechną aprobatą i entuzjazmem. Co więcej, pośród zebranych herbowych nastroje były tak przychylne, że WP Aleksander kard. Trzaska-Chojnacki otwarcie przyznał, iż sam zamierzał z własnej inicjatywy zgłosić kandydaturę monarchy, lecz Król go w tym ubiegł. Wniosek o reelekcję natychmiast spotkał się również z poparciem Prymasa Benedykta Orańskiego, sprawującego urząd Kanclerza Wielkiego, a na czas bezkrólewia pełniącego funkcję Interrexa.