Na razie wiemy tyle że,
Za myśliwiec bierzemy CR.32 który będzie zastępowany CR.42,
Reszty nie jesteśmy pewni
Za transportowiec bierzemy JU-52 lub SM.81, czy szukamy czegoś innego ? Ja bym polecał tego JU-52 bo mam już jego model, ewentualnie będzie z nim jak z CR.42, będziemy nim zastępować jakiś starszy model.
Bombowiec to Ba.65, ewentualnie szukamy dalej,
No i trzeba poszukać jakiegoś starszego samolotu rozpoznawczego, ewentualnie Gloster Gladiator by się nadał.
Lotnictwo
- Albert Fryderyk de Espada • Stempel
- Faktotum
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
- Heinz-Werner Grüner • Stempel
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Re: Lotnictwo
Fiaciki jak najbardziej zostają. Ju-52 bardzo mi odpowiada. Ba.65 w sumie też może być. Nie będę się czepiał, bo wizualnie mi odpowiadają.Albert Fryderyk de Espada pisze: ↑26 maja 2022, 23:45 Na razie wiemy tyle że,
Za myśliwiec bierzemy CR.32 który będzie zastępowany CR.42,
Reszty nie jesteśmy pewni
Za transportowiec bierzemy JU-52 lub SM.81, czy szukamy czegoś innego ? Ja bym polecał tego JU-52 bo mam już jego model, ewentualnie będzie z nim jak z CR.42, będziemy nim zastępować jakiś starszy model.
Bombowiec to Ba.65, ewentualnie szukamy dalej,
No i trzeba poszukać jakiegoś starszego samolotu rozpoznawczego, ewentualnie Gloster Gladiator by się nadał.
Co do rozpoznawczego, to patrząc na datę pierwszego oblotu, a tutaj zawsze upatruje porównań, a nie rzeczywistą datę wprowadzenia do produkcji, to jest on tylko rok młodszy od Ba.65. Ja bym poszedł w to.
Mam tylko pytanie, bo ja naprawdę nie do końca wiem, Czy skoro wprowadzamy już jednopłatowe jako rozpoznanie, transport i szturmowca to nie koliduje to z jakością w stosunku do dwupłatowców. Jak te z dwoma wypadają "jakościowo"?
- Faktotum
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Dobre pytanie, na które nie mam odpowiedzi gdyż inżynierem lotniczym jestem dopiero gdy coś przeczytam, co właśnie uczyniłem i wnioskuje jedną zasadniczą różnicę. Dwupłatowce mają większą powierzchnię nośną przez co nie potrzebują tak mocnych silników jak jednoplatowce, ale są wolniejsze i mniej zwrotne przez większy opór aerodynamiczny.Heinz-Werner Grüner pisze: ↑27 maja 2022, 09:08
Mam tylko pytanie, bo ja naprawdę nie do końca wiem, Czy skoro wprowadzamy już jednopłatowe jako rozpoznanie, transport i szturmowca to nie koliduje to z jakością w stosunku do dwupłatowców. Jak te z dwoma wypadają "jakościowo"?
O tyle co znalezienie dwupłatowego samolotu rozpoznawczego nie będzie problemem to nie pamiętam żadnego samolotu transportowego który byłby dwuplatem.
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
To może zróbmy tak, że tam gdzie to jest mozliwe to dajmy dwupłaty, ale mając już baczenie na nasze "docelowe" maszyny, a gdzie się nie da robimy z tego co jest.
- Faktotum
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
W takim wypadku przeglądnę jeszcze kilka książek i odwiedzę kilka stron internetowych gdzie poszukam, bombowca i samolotu rozpoznawczego który będzie dwupłatowcem, bo z tym transportowcem może być różnie.
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Nic na siłę, zerknąć tylko, ale bez spiny.Albert Fryderyk de Espada pisze: ↑27 maja 2022, 13:03 W takim wypadku przeglądnę jeszcze kilka książek i odwiedzę kilka stron internetowych gdzie poszukam, bombowca i samolotu rozpoznawczego który będzie dwupłatowcem, bo z tym transportowcem może być różnie.
- Faktotum
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Zasadniczo wynalazłem jeden sensowny dwupłatowy samolot transportowy, Antonova An-2,
Jeżeli zaś nie chcemy dwupłatu można się przyjrzeć polskim samolotom Lublin R.XI i Lublin R.XVI.
Za samolot rozpoznawczy możemy wziąć Bristol Bulldoga, lub jakiś niemiecki He 51, Arado Ar 65, Arado Ar 67, Arado Ar 68, Henschel Hs 123.

Jeżeli zaś nie chcemy dwupłatu można się przyjrzeć polskim samolotom Lublin R.XI i Lublin R.XVI.
Za samolot rozpoznawczy możemy wziąć Bristol Bulldoga, lub jakiś niemiecki He 51, Arado Ar 65, Arado Ar 67, Arado Ar 68, Henschel Hs 123.
- Faktotum
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Tak jeszcze nasunęło mi się jedno pytanie, kto te samoloty będzie produkował ?
A dwa, bez związku kto i gdzie to chętnie pomogę w tworzeniu samego wykazu który pewnie będzie wyglądał podobnie do tego co robię już w Atlas Aeronautic.
A dwa, bez związku kto i gdzie to chętnie pomogę w tworzeniu samego wykazu który pewnie będzie wyglądał podobnie do tego co robię już w Atlas Aeronautic.
- Faktotum
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Jeszcze w oparciu o rozpiskę Herr Ronona zrobiłem na szybko wizualizację eskadry myśliwskiej tak aby zgadzała się z resztą rzeczy tworzonych prze @Heinz-Werner Grüner w oparciu o rozpiskę Herr Ronona.

- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA