Jak powinna wyglądać polityka zagraniczna?

Klub jest miejsce spotkań i rozmów o zagadnieniach, które nurtują mikronautów. Przyłącz się i wstąp na herbatę do elitarnego Klubu Dyskusyjnego.
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Jak powinna wyglądać polityka zagraniczna?

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Joachim Cargalho pisze: 15 lipca 2026, 13:53 Jestem ciekawy co takiego zauważasz. Podzielisz się?
Jak kiedyś pojawi się opcja to wtedy się "ujawnię" :)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Albert Fryderyk de Espada Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Albert Fryderyk de Espada »

Osobiście nawet byłbym entuzjastycznym zwolennikiem wszelkich takich inicjatyw bo faktycznie samo ich tworzenie już pochłania jakiś tam czas i jest dość angażujące ale niestety widząc jak większość takich projektów kończy to człowiek zaczyna zadawać sobie pytanie "czy to ma w ogóle sens?".

Być może warto by się pochylić nad tym co zawodzi w takich projektach i spróbować znaleźć na to jakąś receptę zanim zaczniemy wymyślać i realizować kolejne takie przedsięwzięcia.

Lewy Faktotum

ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Joachim Cargalho »

Albert Fryderyk de Espada pisze: 16 lipca 2026, 01:09 Być może warto by się pochylić nad tym co zawodzi w takich projektach i spróbować znaleźć na to jakąś receptę zanim zaczniemy wymyślać i realizować kolejne takie przedsięwzięcia.
Dla mnie to oczywiste i co pisałem wyżej, takie organizacje uzależnione są od jednostek. Nie tworzą żadnych zobowiązań wobec członków i bazują wyłącznie na aktywności założycieli i pomysłodawców.
Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

No bo nie da się "egzekwować skutecznie" braku aktywności. Jedni chcą działać bardzo aktywnie, inni wręcz "po macoszemu". Trochę mi to reala przypomina, tylko, że tam jest obowiązek stawiennictwa.
Być może gdyby zastosować obowiązkowe obecności, chociażby przez tzw. "wpis taktyczny", czyli dotyczy tematyki nie do końca interesujacej danej mikro, ale ta deklaruje, że wizi propozycje zmian, nie ma jednak zdania. Taki "obowiązek" wypowiedzi, stempel, że się widziało, ale z braku wiedzy/umiejętnosci/chęci nie będzie poruszane przez daną mikronacje.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

To z kolei powoduje zmniejszenie satysfakcji, ponieważ rodzi obowiązek.
W uniwersum, które ma dawać rozrywkę to jest znaczącą przeszkodą.
Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Joachim Cargalho pisze: 16 lipca 2026, 08:24 To z kolei powoduje zmniejszenie satysfakcji, ponieważ rodzi obowiązek.
W uniwersum, które ma dawać rozrywkę to jest znaczącą przeszkodą.
Doskonale to rozumiem, ale z drugiej strony "głowa państwa" ma obowiązki, które nie do końca chce realizować. Takie uroki bycia szefem. Pewnie każdy z nas ma trochę racji, bo niestety nie ma idealnego rozwiązania.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Nie ma doskonałego rozwiązania, ale są wyniki i obserwacje:
- Oficjalne organizacje międzynarodowe upadają
- Niezrzeszone grupy organizacyjne dla poszczególnych wydarzeń realizują swoje zadania
Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Joachim Cargalho pisze: 16 lipca 2026, 09:07 Nie ma doskonałego rozwiązania, ale są wyniki i obserwacje:
- Oficjalne organizacje międzynarodowe upadają
- Niezrzeszone grupy organizacyjne dla poszczególnych wydarzeń realizują swoje zadania
To znaczy sugerujesz, że nie ma sensu w ogóle próbować? Tak ma wyglądać to "działanie"? Wiadomym jest, że w :swoim grajdołku" jest o wiele łatwiej cos zrealizować, ale w dobie wymieszania mikronautów i starzejacej się populacji warto trzymać się razem.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Wyraziłem już swoje zdanie tutaj kilkukrotnie.
Zdecydowanie jestem za tym, by tworzyły się grupy chętne do realizacji określonych celów, wyzbywając się ambicji zawiązywania oficjalnych stowarzyszeń.

Wszelkie inicjatywy można stworzyć dzięki entuzjastom danej dziedziny.
Obrazek
Awatar użytkownika
Albert Fryderyk de Espada Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Albert Fryderyk de Espada »

Ja być może nie jestem aż tak bardzo krytyczny jak Herr @Joachim Cargalho aczkolwiek jego punkt widzenia jest niestety jak najbardziej zasadny.

Faktycznie z własnych obserwacji mogę jeszcze stwierdzić iż takie projekty zazwyczaj zaczynają się ze sporym zaangażowaniem i tempem w działaniach i potem ciężko jest takie tempo utrzymać. Czasami takie tempo czy zaangażowanie nie jest jakoś wymagane by organizacja działała lecz często wtedy zaczynają się pytania czy podważanie zasadności działania czy istnienia takich przedsięwzięć.

Być może nie trzeba tak kategorycznie odcinać się prób tworzenia podobnych przedsięwzięć ale faktycznie trzeba będzie się dobrze zastanowić nad tym czy będą one potrzebne, przydatne i angażujące.

Lewy Faktotum

ObrazekObrazekObrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Klub Dyskusyjny”