Ostrzeżenie przed fałszerstwami NUI.

Szanowny przybyszu, jeśli dotarłeś do rogatki to znaczy, że włożyłeś wiele trudu by ujrzeć całe piekno górskiej krainy. To jednak musi jeszcze chwilę poczekać - jesteś zapewne zmęczony podróżą. Spocznij więc na przydrożnym kamieniu, a następnie przekazując dokumenty straży granicznej opowiedz coś o sobie... i dowiedz się więcej o samym Edelweiss.
Regulamin forum
Obrazek
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Ostrzeżenie przed fałszerstwami NUI.

Post autor: Ronon Dex »

Na ściekowym (bo obecnym stanie rzeczy inaczej tego miejsca nazwać już nie można) forum Nordackiej Unii Informatycznej posunięto się do czegoś, z czym nie spotkałem się podczas kilkunastoletniej działalności w mikroświecie.

Pojawiają się tam sfałszowane zrzuty ekranu, którymi ilustrują sobie tematy. Mechanizm polega na tym, że umieszcza się fałszywe teksty wypowiedzi obywateli innych v-krajów (w tym przypadku Andrzeja Ordyńskiego i moją oraz McMelkora) - które nigdy nie miały miejsca, ale upozorowane tak, by wyglądały jak rzeczywiste wypowiedzi.

Na razie mam informację o tym, że dotyczy to forum Republiki Bialeńskiej oraz forum Dreamlandu i Scholandii, ale ponieważ nie jestem zarejestrowany i nie bywam w tamtym miejscu to nie wiem czy nie jest tego więcej lub nie pojawią się kolejne, skoro "odkryli" jak to stosunkowo łatwo robić.

Przez lata działalności spotykałem się z różnymi waśniami pomiędzy v-państwami czy poszczególnymi osobami - ale jeszcze nikt chyba nie posuwał się do takich fałszerstw cudzych wypowiedzi w taki sposób (choć technicznie to wykonalne i nawet nietrudne). Owszem zdarzało się "wyrywanie z kontekstu", co miało sprawiać wrażenie nieco innego wydźwięku wypowiedzi adwersarza - ale raczej nie było bezczelnych fałszerstw tego typu. To sytuacja chyba w mikroświecie bez precedensu. Od dawna można zauważyć spadek jakości w mikro... ale forum NUI przeszło już na "wyższy poziom" tej degeneracji.

W każdym razie ostrzegam tych, którzy na forum Nordackiej Unii Informatycznej bywają lub otrzymują jakieś informacje z tego forum - że to co tam można wyczytać jest całkowicie niewiarygodne, po prostu zwyczajnie fałszują wypowiedzi innych mikronautów.

Przekazano mi link do jednego z fałszerstw, które dotyczy m.in. mojej wypowiedzi - ponieważ jednak "złapani za rękę" mogą to usunąć, to załączam zrzut ekranu. Są tam trzy rzekome wypowiedzi - dwie z RB i jedna z Dreamlandu: https://kustosz.stempel.org.pl/1029/101 ... 840761.png i https://kustosz.stempel.org.pl/1029/101 ... 840764.png

Ostrzegam wszystkich przed tamtym miejscem (chociaż, aby nuiczycy czy jak tam ich nazwać... mogli wstawić fałszywkę z Wami wcale nie musicie tam być zarejestrowani), a przede wszystkim przed czerpaniem z tamtego miejsca jakichkolwiek informacji - są fałszywe, ale skali tego procederu nie znam.
Ostatnio zmieniony 23 lipca 2026, 18:13 przez Ronon Dex, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Ostrzeżenie przed fałszerstwami NUI.

Post autor: Joachim Cargalho »

@Herr Dex, dziękujemy za przesłane informacje! W tej kwestii panuje całkowita zgoda, że obniżanie poziomu dialogu w mikronacjach prowadzić może wyłącznie do dewastacji mikronacji i ich wartości. Zdecydowanie nie ma również i naszej zgody na to, by takie zachowania były promowane przez jakąkolwiek mikronację. I o ile wcześniej zdarzały się wybryki jednostek, tak teraz - jeśli jest to promowane przez wirtualne państwo - jest to po prostu niebezpieczne.
Obrazek
Awatar użytkownika
Albert Fryderyk de Espada Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Albert Fryderyk de Espada »

W pełni się zgadzam z @Joachim Cargalho, bez znaczenia czy miało bo być niewinne, śmieszne czy jakiekolwiek inne nie można w żaden sposób tego akceptować. Może to wyznaczyć precedens gdzie coś takiego może nie tyle być akceptowane co przemilczane i pomijane zwłaszcza jeżeli intencje takiego działania nie są koniecznie złe ale potem granica może sama zacząć się przesuwać w niebezpieczną stronę oraz może to być sygnał że coś takiego jest w porządku, (...) nie jest w żadnym wypadku i w żadnych okolicznościach, coś takiego nie powinno mieć miejsca.
/-/ AF de Espada
Lewy Faktotum

ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Czy strona edelweisska nadal powinna wydać cokolwiek brzmiącego jako oficjalne? Czy może należy już uznać sprawę za "wypadek przy pracy nordackiej społeczności"?

DW: @Joachim Cargalho @Albert Fryderyk de Espada
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Albert Fryderyk de Espada Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Albert Fryderyk de Espada »

Heinz-Werner Grüner pisze: 26 lipca 2026, 21:47 Czy strona edelweisska nadal powinna wydać cokolwiek brzmiącego jako oficjalne? Czy może należy już uznać sprawę za "wypadek przy pracy nordackiej społeczności"?
Cóż, ów wyżej przytaczane zachowanie jakkolwiek karygodne jest raczej dziełem pojedynczej osoby niżeli całego państwa jakim jest Federacja Nordacka stąd uznaliśmy iż wyrażenie naszej dezaprobaty na takie działania będzie odpowiednie i wystarczające.
/-/ AF de Espada
Lewy Faktotum

ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Albert Fryderyk de Espada pisze: 26 lipca 2026, 22:02
Heinz-Werner Grüner pisze: 26 lipca 2026, 21:47 Czy strona edelweisska nadal powinna wydać cokolwiek brzmiącego jako oficjalne? Czy może należy już uznać sprawę za "wypadek przy pracy nordackiej społeczności"?
Cóż, ów wyżej przytaczane zachowanie jakkolwiek karygodne jest raczej dziełem pojedynczej osoby niżeli całego państwa jakim jest Federacja Nordacka stąd uznaliśmy iż wyrażenie naszej dezaprobaty na takie działania będzie odpowiednie i wystarczające.
Ok, czyli skupiam się nad wypaleniem cygara (skoro wróciłem z La Palmy) i dopiciem szklaneczki z rumem... Dzieki Herr Faktotum, to się ceni!
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Joachim Cargalho »

Jak wyżej. Nic ująć, nic dodać.
Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

W takim razie mój komentarz to "...", ale nie dlatego, że lekceważę sprawę, raczej dlatego, że nie ma co wdawać si w niepotrzebne "pyskówki". Dziękuje wszystkim, którzy zabrali głos w sprawie fałszerstw i "afery nordackiej".
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rogatka graniczna - Powitania”