Siedziba Wojskowej Komendy Uzupełnień

Wojskowa Komenda Uzupełnień (RKA) to miejsce gdzie na wezwanie musi zjawić się każdy obywatel Edelweiss, gdyż służba jest tutaj obowiązkowa zarówno dla mężczyzn, ale i dla kobiet.
Awatar użytkownika
Albert Fryderyk de Espada Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Siedziba Wojskowej Komendy Uzupełnień

Post autor: Albert Fryderyk de Espada »

Damiano Robingren pisze: 17 maja 2026, 00:12 - Nie, nie, panie oficerze. Bez takich ambitnych planów. Potrzebuję tylko odpowiedniego zaświadczenia dla mojej firmowy. - Damiano spojrzał na oficera z lekkim zmieszaniem.
Oficer przerwał pisanie czegoś na kartce po czym powoli uniósł głowę kierując wzrok na stojącego przed nim rekruta po czym wymamrotał tylko bardzo wymowne - Mhmmm - by zaraz po tym ponownie pochylić się na biurkiem

- Jakieś doświadczenie zawodowe mogące wpłynąć na przydział? Obeznany jest Pan z obsługą jakiś maszyn, latał samolotami czy służył na statkach? - dopytywał oficer
/-/ AF de Espada
Lewy Faktotum

ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Damiano Robingren Stempel
Chef-Raketenwerfer

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Damiano Robingren »

Albert Fryderyk de Espada pisze: 17 maja 2026, 01:03
Damiano Robingren pisze: 17 maja 2026, 00:12 - Nie, nie, panie oficerze. Bez takich ambitnych planów. Potrzebuję tylko odpowiedniego zaświadczenia dla mojej firmowy. - Damiano spojrzał na oficera z lekkim zmieszaniem.
Oficer przerwał pisanie czegoś na kartce po czym powoli uniósł głowę kierując wzrok na stojącego przed nim rekruta po czym wymamrotał tylko bardzo wymowne - Mhmmm - by zaraz po tym ponownie pochylić się na biurkiem

- Jakieś doświadczenie zawodowe mogące wpłynąć na przydział? Obeznany jest Pan z obsługą jakiś maszyn, latał samolotami czy służył na statkach? - dopytywał oficer
- Hmmm... W zasadzie swego czasu brałem udział w załogowej misji v-kosmicznej - odpowiedział Damiano, drapiąc się lekko po karku.
Damiano Robingren
Prezes firmy BAZTEK, Esperantysta
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Damiano Robingren pisze: 17 maja 2026, 13:14 - Hmmm... W zasadzie swego czasu brałem udział w załogowej misji v-kosmicznej - odpowiedział Damiano, drapiąc się lekko po karku.
Oficer głośno pomlaskując zastanawiał się przez dłuższą chwilę wpatrując się w ścianę przed sobą po chwili ocknąwszy się z nagłego letargu wycedził przez zęby

- A więc lotnictwo... Proszę oto dokumenty, zgłoście się niezwłocznie w desygnowanej jednostce wojskowej. - odparł wręczaj ostemplowane papiery i książeczkę wojskową.

viewtopic.php?p=55273#p55273
/-/ AF de Espada
Lewy Faktotum

ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

[technjicznie dodałem stopień fliegera Herr Robingrenowi]
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

[technjicznie dodałem stopień fliegera Herr Robingrenowi]
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Peter Grüner Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Peter Grüner »

Chłodny poranek w Stadt Edelweiss witał przechodniów rześkim, górskim powietrzem, jednak dla Petera Grünera dzisiejszy dzień upływał pod znakiem formalności, których nie można było zignorować. Trzymając w ręku oficjalne wezwanie sygnowane pieczęcią Generalstabschefa A.F. de Espady, przekroczył próg wyznaczonego punktu mobilizacyjnego.

Rzucił jeszcze krótkie spojrzenie na datę widniejącą na dokumencie - 12 sierpnia 1926 roku - po czym pewnym krokiem podszedł do wyznaczonego urzędnika, kładąc pismo na blacie.

- Obywatel Peter Grüner. Stawiam się osobiście na wezwanie Rekrutierungskommando der Armee, gotowy do odbycia kwalifikacji wojskowej oraz podjęcia służby w szeregach Edelweiss Streitkräfte, zgodnie z otrzymanym poleceniem.
Obrazek
Ambasador Kotliny Edelweiss w Księstwie Sarmacji oraz Republice Czechosłowackiej,
Prezydent Republiki Bialeńskiej,
Prymas Rusowii
Awatar użytkownika
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Peter Grüner pisze: 12 sierpnia 2026, 05:01 - Obywatel Peter Grüner. Stawiam się osobiście na wezwanie Rekrutierungskommando der Armee, gotowy do odbycia kwalifikacji wojskowej oraz podjęcia służby w szeregach Edelweiss Streitkräfte, zgodnie z otrzymanym poleceniem.
W pomieszczeniu panowała cisza przerywana jedynie szelestem papierów i miarowym stukaniem pióra o blat. Oficer rekrutacyjny siedzący za szerokim biurkiem nawet nie podniósł wzroku, gdy Peter położył przed nim wezwanie. Dopiero po chwili sięgnął po dokument, zerknął na pieczęć, a następnie na nazwisko.

- Peter Grüner... - przeczytał na głos, po czym uniósł wzrok na stojącego przed nim mężczyznę.

Przez moment przyglądał mu się z całkowitą powagą, jakby próbował dopasować twarz do nazwiska. Nagle jego wąsy drgnęły, a na twarzy pojawił się szeroki uśmiech.

- Grüner? - powtórzył, parskając śmiechem. - Oczywiście. A ja jestem samym Admirałem de Espadą. - dodał prawie krztusząc się od śmiechu

Oficer odłożył dokument na blat i oparł się wygodnie na krześle.

- Syn Oberhaupta, powiadasz? - rzucił z niedowierzaniem

Zaśmiał się jeszcze głośniej, aż cały blat jego biurka zaczął się przed nim trząść.

- No proszę, czego to człowiek się nie dowie w komisji rekrutacyjnej. Wczoraj miałem tu piekarza, który twierdził, że jest wybitnym strategiem, a dzisiaj mam syna Oberhaupta. Może jutro przyjdzie sam Cesarz Austro-Węgieri poprosi o przydział do piechoty? -

Obrazek

Sięgnął po wezwanie jeszcze raz, tym razem już bardziej z zamiarem odłożenia go na bok. Jednak zanim to zrobił, jego wzrok zatrzymał się na kilku szczegółach dokumentu. Oficjalna pieczęć. Podpis. Nazwisko. Wszystko było zgodne.

Uśmiech powoli zniknął z jego twarzy.

Oficer zmrużył oczy i jeszcze raz spojrzał na Petera. Następnie ponownie na dokument.

- Zaraz, Zaraz... - wymamrotał wziąwszypismo bliżej siebie, przeczytał je od początku, po czym sięgnął po leżącą obok teczkę z dokumentami personalnymi. Przerzucił kilka kartek. Jedna. Druga. Trzecia.

Nagle zatrzymał palec na odpowiedniej rubryce.

- Peter Grüner... syn Heinza-Wernera Grünera... - Zapadła krótka cisza.

Oficer podniósł głowę.

- Na brodę cesarza... ty naprawdę jesteś Grüner. -

Przez chwilę wyglądał, jakby sam nie wiedział, czy powinien się śmiać, czy przepraszać. W końcu chrząknął, poprawił mundur i przybrał znacznie bardziej służbową minę.

- Przybranym - mruknął, jeszcze raz sprawdzając dokument. - Ale synem. -

Odłożył teczkę, spojrzał na Petera i pokiwał głową.

- No dobrze. To zmienia postać rzeczy. - Oficer wyprostował się za biurkiem, a następnie wskazał krzesło stojące po drugiej stronie stanowiska.

- Proszę usiąść, Herr Grüner. I proszę wybaczyć moje wcześniejsze rozbawienie. - Po krótkiej pauzie kącik jego ust ponownie uniósł się w lekkim uśmiechu.

- Po prostu nie codziennie człowiek ma okazję wyśmiać syna Oberhaupta, zanim zorientuje się, że rzeczywiście nim jest. - odpowiedział sięgając po formularz kwalifikacyjny, zanurzył pióro w kałamarzu i spojrzał na Petera już całkowicie oficjalnie.

- Zaczynamy. Imię i nazwisko się zgadza. Wezwanie się zgadza. Tożsamość potwierdzona. Teraz zobaczymy, czy poza nazwiskiem odziedziczył pan po rodzinie również coś przydatnego dla Edelweiss Streitkräfte. Ma szanowny jakieś doświadczenie lub preferencje dotyczące rodzaju sił zbrojnych do jakich miałby zostać przydzielony?
- dopytywał skrupulatnie wypełniając kolejne rubryki na formularzu
/-/ AF de Espada
Lewy Faktotum

ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Peter Grüner Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Peter Grüner »

Peter zajął wskazane krzesło, prostując plecy, a na jego twarzy pojawił się lekki, niemal rozbawiony uśmiech, gdy obserwował nagłą zmianę nastroju oficera.

- Proszę się nie martwić, Herr Ofizier – odpowiedział spokojnym, ciepłym tonem. - Bycie synem Oberhaupta nie zwalnia człowieka z dystansu do samego siebie, a dobry żart potrafi rozluźnić nawet najbardziej urzędową atmosferę. Nie ma mowy o żadnej urazie.

Przeniósł wzrok na formularz, po czym wrócił spojrzeniem na siedzącego naprzeciwko wojskowego, odpowiadając na pytanie o preferencje:

- Jeśli chodzi o moje doświadczenie i predyspozycje, preferuję służbę tam, gdzie liczy się precyzja, dyscyplina i chłodna kalkulacja w trudnych warunkach terenowych. Bliskie są mi operacje zwiadowcze oraz logistyka w wymagającym, wysokogórskim otoczeniu. Interesuje mnie przydział do jednostek zmechanizowanych lub specjalistycznych pionów rozpoznawczych Edelweiss Streitkräfte, gdzie moje umiejętności będą mogły przynieść realny pożytek armii.

Zawiesił na chwilę głos, czekając, aż oficer zdąży zanotować jego słowa.

- Choć oczywiście zdałem się i zdaję na decyzję dowództwa - dodał jeszcze lojalnie.
Obrazek
Ambasador Kotliny Edelweiss w Księstwie Sarmacji oraz Republice Czechosłowackiej,
Prezydent Republiki Bialeńskiej,
Prymas Rusowii
Awatar użytkownika
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Oficer przez chwilę wodził piórem po formularzu, zapisując najważniejsze informacje. Przy słowach „operacje zwiadowcze” zatrzymał się jednak i spojrzał na Petera znad kartki.

- Rozpoznanie, logistyka i góry... - powtórzył, jakby układał te trzy elementy w głowie.

Przez chwilę przeglądał formularz, po czym sięgnął po leżącą obok teczkę z wykazem jednostek Edelweiss Streitkräfte. Przesunął palcem po kolejnych pozycjach, aż zatrzymał się przy jednej z nich.

- Przy pańskich preferencjach nie widzę większego sensu, żeby kierować pana do jednostki zmechanizowanej - odpowiedział po czym wyjął pióro z kałamarza i poczynił odpowiednią adnotację:

(..) przypisanie do 2. Division der Landstreitkräfte, a dokładniej do 2. Gebirgsinfanterieregiment.

Podniósł wzrok znad formularza.

- Piechota górska powinna odpowiadać pańskim deklarowanym predyspozycjom. Będzie pan miał okazję sprawdzić się w rozpoznaniu, działaniach terenowych i służbie w trudnych warunkach. Jeżeli okaże się pan równie dobry w praktyce, jak dobrze brzmią pańskie deklaracje, dalsza droga będzie już zależała przede wszystkim od wyników służby. -

Oficer przewrócił jeszcze jedną kartkę i dopisał coś w odpowiedniej rubryce.

- Dodam również adnotację o możliwości skierowania do jednego z wyspecjalizowanych Ordo Militarist, oczywiście po odbyciu odpowiedniego szkolenia i pozytywnej ocenie przełożonych. -

- Jeżeli ma pan trafić do któregoś z Ordo, będzie pan musiał sobie na to zapracować. To wielki zaszczyt i ogromna odpowiedzialność należeć do tak elitarnych jednostek -

Złożył podpis pod formularzem, osuszył pismo bibułą i odłożył dokument na bok.

- Na ten moment decyzja jest więc prosta. 2. Gebirgsinfanterieregiment, 2. Division der Landstreitkräfte. Tam rozpocznie pan swoją służbę. A jeśli podczas szkolenia pokaże pan odpowiednie umiejętności, pańskie nazwisko może jeszcze raz pojawić się na moim biurku. - oficer zamknął teczkę i wyciągnął ją w stronę Petera.

viewtopic.php?f=22&t=349&p=57712#p57712

- Powodzenia, Herr Grüner. Zobaczymy, jak się spiszecie - dodał na odchodnę
/-/ AF de Espada
Lewy Faktotum

ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Peter Grüner Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL